Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vær med til at redde liv: Nu kan du blive hjerteløber i Aalborg

Af Stine Kjølby Christensen

Tiden er en afgørende faktor, når nogen får hjertestop.

Hvert år bliver der registreret 5400 hjertestop uden for Danmarks hospitaler, og når dette sker, er det altafgørende, at hjælpen kommer hurtigt frem.

For hvert minut der går, fra en person falder om med hjertestop, til hjælpen når frem, falder chancen for overlevelse med 10 procent.

I 77 % af tilfældene træder helt almindelige borgere til med livreddende førstehjælp, før ambulancen ankommer til stedet – og er altså med til at redde liv, der måske ellers kunne være gået tabt.

Et tiltag fra TrygFonden skal nu give livet endnu bedre forudsætninger ved at indføre den såkaldte Hjerteløberordning i Region Nordjylland.

Her kan alle (over 18 år) gennem en app tilmelde sig ordningen, der har til formål at skaffe hurtig hjælp, når et hjerte stopper med at slå.

Når der sker et hjertestop inden for en radius af 1,8 km. vil alle, der er tilmeldt ordningen, modtage et kald fra vagtcentralen på telefonen.

Har man mulighed for at modtage opkaldet, vil vedkommende modtage en adresse og en opgave på appen – det kan enten være at løbe direkte til hjertestoppet og påbegynde hjertelungeredning eller at hente nærmeste hjertestarter og derefter løbe til adressen.

Vær med til at redde liv

Vi har ca. 1,5 hjertestop i døgnet i Nordjylland, og flere studier understreger, at chancen for at overleve et hjertestop uden for hospitalet øges markant, når der ydes hjertelungeredning og anvendes hjertestarter, før ambulancen ankommer.

Dermed understreges det endnu igen, hvor vigtig den frivillige indsats er – jo flere, der tilmelder sig hjerteløberordningen, jo flere personer med hjertestop vil have chancen for at overleve.

TrygFonden anbefaler selvfølgelig, at du føler dig nogenlunde hjemme i hjertelungeredning, men det er ikke et krav for at blive hjerteløber.

Det vigtigste er, at du har lyst til at gøre en forskel ved at redde et andet menneskes liv.

4500 personer har allerede tilmeldt sig hjerteløberordningen, og det kan samme kan du gøre lige her