Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre

Af Stine Kjølby Christensen

Imens Aalborg udvides med store interiørkæder, og andre i stedet må lukke ned, så lever unum i Nørregade i bedste velgående.

Det er snart et år siden, at Jeanette Damsholt åbnede den lille studio- shop- og galleributik i Nørregade, som jo efterhånden er blevet et mekka af unikke specialbutikker; og her må det siges, at unum-konceptet passer perfekt ind.

“Unum”, der betyder enestående, er en fusion af projektkontor, galleri og butik. Herfra sælges alt fra boliginteriør fra lokale kunstnere til verdenskendte udenlandske designere.

Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
Køkkenet er fra danske Frama CPH, som unum har et tæt samarbejde med. I køkkenet, som Jeanette og Sofie benytter i dagligdagen, finder du et væld af køkkenlækkerier. Foruden håndlavet keramik, håndslået messing bestik og kaffekopper af kaffegrums er der håndplukkede køkkenredskaber fra hele verden.

Her møder danske og internationale designs hinanden med alt fra hånddrejede kunstskamler, specialdesignede møbler, eventyrligt keramik, unikke tøjbrands, kreative smykker, inspirerende kunst – og meget, meget mere.

Flere af produkterne er unum eneforhandler på og måske det eneste sted i hele verden, hvor den pågældende vare kan købes.

Hjemlige omgivelser med unikke skatte

Unum er altså blevet en velbesøgt lille perle i det aalborgensiske shoppingliv; men oprindeligt var det ikke meningen, at butikken skulle eksistere i den form, som den er endt med i dag.

Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
I forbindelse med udviklingsprojekterne i Ulf & Damsholt får unum ofte udviklet egne design – deres ”unum editions”. Tempo lænestolen fra New Works er et godt eksempel, hvor unum har fuldpolstret stolen i gotlandsk lammeskind.

”Ideen til unum opstod af et ønske om at finde et arbejdskontor i byen. Vi arbejder med projektudvikling inden for hotel-, restaurations- og servicebranchen, og det var derfor også nærliggende at lave et showroom i forlængelse af kontoret.

Herfra har det så grebet lidt om sig, da vi også synes, at aalborgenserne skal have lov til at se og købe de fine produkter, som vi bruger i projekterne – derfor slår vi nu det hele sammen under ét tag: Kontor, showroom og butik,” fortalte Jeanette Ulf Damsholt til MigogAalborg i forbindelse med åbningen.

Og det er også netop den følelse man får, når man træder ind i de inspirerende lokaler: Butikken er indrettet funktionelt med en æstetisk skønhed af et køkken, der faktisk bliver brugt, og der arbejdes og holdes møder ved butikkens plankebord – omringet af smukke smykker og interessante kunstværker, der ligefrem insisterer på ens opmærksomhed.

“Vi vil gerne inspirere folk til at bevæge sig væk fra mainstream og i stedet gå efter de mere unikke ting, som man kan spejle sig i og relatere til. Nogle gange skal der ikke så meget til for at give indretningen lidt kant,” fortæller Sofie Noer, projektansvarlig og daglig leder af unum og uddyber:

“Når folk køber en ting hos os, så er det fordi, at de virkelig gerne vil have det, og de ikke kan lade være. Det er for det meste et velovervejet køb, og dermed ender man også med at få det rigtige med hjem, og ting som man beholder.”

Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
Sofie arbejder til daglig ved sin computer ved butikkens store plankebord i butikken. 

Ikke bare en interiørbutik

Hos unum er man ikke bange for at tage de lidt dyrere ting med hjem i butikken, og i lofterne hænger eksempelvis håndlavede lamper fra New York til over 20.000 kr.; men der er også plads til de såkaldte “hapsevarer”, der selvfølgelig også har en god historie med sig.

Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
På et stort træbræt ligger farvestrålende smykker side om side. Du finder både smykker i japanske perler, sølv og forgyldte ørestikker og halskæder. 
Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
Håndlavet bordlampe fra New York, håndlavede urtepotteskjulere som laves i Toscana, kunst fra aalborgpigen pernilleE, keramik fra en lille københavnsk keramikvirksomhed og sidebord fra internationale Frama CPH. 

“Mange af vores produkter er unika og nogle, vi selv udvælger til butikken – derfor kræver det også tit længere tid og mere snak med vores kunder, fordi vi gerne vil dele historierne med dem. På den måde kommer de også til at betyde mere for dem.”

Nyeste skud på stammen er unikke urtepotteskjulere i stentøj af kunstner Lone Hjørnet, som har et lille keramikværksted i Vadum og en hel væg af illustrationer fra den lokale kunstner pernilleE., der gennem sine helt almindelige hverdagsbetragtninger skaber kunst, der rammer én lige i hjertet.

Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
Gallerivæggen i unum er det sted i butikken, hvor kunderne opholder sig længst tid, og tager sig tid til at læse, fordybe- og forelske sig i de små og store kunstværker af blandt andet pernillE.
Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
Hesten som Sofie forelskede sig i og som førte til samarbejdet mellem pernilleE og unum.

“Jeg stiftede oprindeligt bekendtskab med pernilleE på Instagram. Jeg forelskede mig i en tegning af en hest, jeg syntes, var helt fantastisk. Herfra fik vi idéen til at gøre Pernille til en del af unum, som et fast samarbejde, og det var hun heldigvis helt klar på.” fortæller Sofie og forklarer nærmere om det unikke samarbejde med Pernilles:

“Vores tætte samarbejde med pernilleE betyder, at vi kan gå ekstra langt for vores kunder. Du kan specialbestille tegninger, og i helt særlige tilfælde få tilpasset en tegning, hvis du har forelsket dig i eksempelvis en tegning med en kaffekop – men selv er te-drikker. Det har vi oplevet, og i sådan et tilfælde er Pernille helt cool og tilretter tegningen – men som udgangspunkt sælges værkerne, som de oprindeligt er tegnet.

Et vovet koncept med plads til alle slags

Selvom mange af produkterne hos unum er unika, så findes der også varer, som folk kender, og som er med til at trække dem ned i butikken. For eksempel er unum eneforhandler i Aalborg af det populære tøj fra Aiayu, som de ligeledes har livsstilsprodukter frasom er i fint selskab med møbler, lamper og accessories fra Frama CPH samt farverige skræddersyede skjorter fra Britt Sisseck.

Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
Unums to tøjmærker er nøje udvalgte. Aiayu er et bæredygtige dansk tøjbrand, som især er kendt for sine lækre strik i llamauld og miljøvenlige produktion. Britt Sisseck er tidligere haute couture designer og kreerer i dag moderne kvindeskjorter med formidabel pasform og feminine detaljer. 
Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
Bløde tekstiler møder skarpe geografiske linjer. Produkterne i unum kommer fra alt steder danske og internationale designvirksomheder, up-coming designere og kunstnere til velgørende Fair Trade projekter i eksempelvis Bolivia og Bangladesh.

Alt er nøje udvalgt, og der er en tanke bag hvert eneste produkt, som unum sælger. Uanset om de er kendt eller “en ven, du endnu ikke har mødt” for kunderne.

“De ting, vi sælger, finder du, som minimum, ikke andre steder i Aalborg. Vi konkurrerer ikke med de store isenkram-kæder, så derfor skal og er alting også anderledes hernede. Vi håndplukker selv alle produkter, så de afspejler i høj grad vores personlige smag – men heldigvis oplever vi, at mange andre deler samme smag som os.

Vi vil gerne inspirere til personlig stil, og det gør vi både gennem vores indretning, stil og produkter. Ved at indrette unum som et hjem, er det også nemmere for folk at forestille sig tingene bo i deres eget hjem – og det er meningen med vores koncept.” slutter Sofie.

Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre
Du finder unum, med sin karakteristiske grønne butiksfacade, ved Skt. Hans Torv i den ny istandsatte Nørregade. Unums faste åbningstider ligger torsdag – fredag kl. 10.00 – 17.30 og lørdag kl. 10.00 – 14.00. Mandag – onsdag er åbningstiderne fleksible, men som udgangspunkt kan du altid finde Sofie i butikken formiddag og eftermiddag.

Del artikel