Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Imens Aalborg udvides med store interiørkæder, og andre i stedet må lukke ned, så lever unum i Nørregade i bedste velgående.

Det er snart et år siden, at Jeanette Damsholt åbnede den lille studio- shop- og galleributik i Nørregade, som jo efterhånden er blevet et mekka af unikke specialbutikker; og her må det siges, at unum-konceptet passer perfekt ind.

“Unum”, der betyder enestående, er en fusion af projektkontor, galleri og butik. Herfra sælges alt fra boliginteriør fra lokale kunstnere til verdenskendte udenlandske designere.

Køkkenet er fra danske Frama CPH, som unum har et tæt samarbejde med. I køkkenet, som Jeanette og Sofie benytter i dagligdagen, finder du et væld af køkkenlækkerier. Foruden håndlavet keramik, håndslået messing bestik og kaffekopper af kaffegrums er der håndplukkede køkkenredskaber fra hele verden.

Her møder danske og internationale designs hinanden med alt fra hånddrejede kunstskamler, specialdesignede møbler, eventyrligt keramik, unikke tøjbrands, kreative smykker, inspirerende kunst – og meget, meget mere.

Flere af produkterne er unum eneforhandler på og måske det eneste sted i hele verden, hvor den pågældende vare kan købes.

Hjemlige omgivelser med unikke skatte

Unum er altså blevet en velbesøgt lille perle i det aalborgensiske shoppingliv; men oprindeligt var det ikke meningen, at butikken skulle eksistere i den form, som den er endt med i dag.

I forbindelse med udviklingsprojekterne i Ulf & Damsholt får unum ofte udviklet egne design – deres ”unum editions”. Tempo lænestolen fra New Works er et godt eksempel, hvor unum har fuldpolstret stolen i gotlandsk lammeskind.

”Ideen til unum opstod af et ønske om at finde et arbejdskontor i byen. Vi arbejder med projektudvikling inden for hotel-, restaurations- og servicebranchen, og det var derfor også nærliggende at lave et showroom i forlængelse af kontoret.

Herfra har det så grebet lidt om sig, da vi også synes, at aalborgenserne skal have lov til at se og købe de fine produkter, som vi bruger i projekterne – derfor slår vi nu det hele sammen under ét tag: Kontor, showroom og butik,” fortalte Jeanette Ulf Damsholt til MigogAalborg i forbindelse med åbningen.

Og det er også netop den følelse man får, når man træder ind i de inspirerende lokaler: Butikken er indrettet funktionelt med en æstetisk skønhed af et køkken, der faktisk bliver brugt, og der arbejdes og holdes møder ved butikkens plankebord – omringet af smukke smykker og interessante kunstværker, der ligefrem insisterer på ens opmærksomhed.

“Vi vil gerne inspirere folk til at bevæge sig væk fra mainstream og i stedet gå efter de mere unikke ting, som man kan spejle sig i og relatere til. Nogle gange skal der ikke så meget til for at give indretningen lidt kant,” fortæller Sofie Noer, projektansvarlig og daglig leder af unum og uddyber:

“Når folk køber en ting hos os, så er det fordi, at de virkelig gerne vil have det, og de ikke kan lade være. Det er for det meste et velovervejet køb, og dermed ender man også med at få det rigtige med hjem, og ting som man beholder.”

Sofie arbejder til daglig ved sin computer ved butikkens store plankebord i butikken. 

Ikke bare en interiørbutik

Hos unum er man ikke bange for at tage de lidt dyrere ting med hjem i butikken, og i lofterne hænger eksempelvis håndlavede lamper fra New York til over 20.000 kr.; men der er også plads til de såkaldte “hapsevarer”, der selvfølgelig også har en god historie med sig.

På et stort træbræt ligger farvestrålende smykker side om side. Du finder både smykker i japanske perler, sølv og forgyldte ørestikker og halskæder. 
Håndlavet bordlampe fra New York, håndlavede urtepotteskjulere som laves i Toscana, kunst fra aalborgpigen pernilleE, keramik fra en lille københavnsk keramikvirksomhed og sidebord fra internationale Frama CPH. 

“Mange af vores produkter er unika og nogle, vi selv udvælger til butikken – derfor kræver det også tit længere tid og mere snak med vores kunder, fordi vi gerne vil dele historierne med dem. På den måde kommer de også til at betyde mere for dem.”

Nyeste skud på stammen er unikke urtepotteskjulere i stentøj af kunstner Lone Hjørnet, som har et lille keramikværksted i Vadum og en hel væg af illustrationer fra den lokale kunstner pernilleE., der gennem sine helt almindelige hverdagsbetragtninger skaber kunst, der rammer én lige i hjertet.

Gallerivæggen i unum er det sted i butikken, hvor kunderne opholder sig længst tid, og tager sig tid til at læse, fordybe- og forelske sig i de små og store kunstværker af blandt andet pernillE.
Hesten som Sofie forelskede sig i og som førte til samarbejdet mellem pernilleE og unum.

“Jeg stiftede oprindeligt bekendtskab med pernilleE på Instagram. Jeg forelskede mig i en tegning af en hest, jeg syntes, var helt fantastisk. Herfra fik vi idéen til at gøre Pernille til en del af unum, som et fast samarbejde, og det var hun heldigvis helt klar på.” fortæller Sofie og forklarer nærmere om det unikke samarbejde med Pernilles:

“Vores tætte samarbejde med pernilleE betyder, at vi kan gå ekstra langt for vores kunder. Du kan specialbestille tegninger, og i helt særlige tilfælde få tilpasset en tegning, hvis du har forelsket dig i eksempelvis en tegning med en kaffekop – men selv er te-drikker. Det har vi oplevet, og i sådan et tilfælde er Pernille helt cool og tilretter tegningen – men som udgangspunkt sælges værkerne, som de oprindeligt er tegnet.

Et vovet koncept med plads til alle slags

Selvom mange af produkterne hos unum er unika, så findes der også varer, som folk kender, og som er med til at trække dem ned i butikken. For eksempel er unum eneforhandler i Aalborg af det populære tøj fra Aiayu, som de ligeledes har livsstilsprodukter frasom er i fint selskab med møbler, lamper og accessories fra Frama CPH samt farverige skræddersyede skjorter fra Britt Sisseck.

Unums to tøjmærker er nøje udvalgte. Aiayu er et bæredygtige dansk tøjbrand, som især er kendt for sine lækre strik i llamauld og miljøvenlige produktion. Britt Sisseck er tidligere haute couture designer og kreerer i dag moderne kvindeskjorter med formidabel pasform og feminine detaljer. 
Bløde tekstiler møder skarpe geografiske linjer. Produkterne i unum kommer fra alt steder danske og internationale designvirksomheder, up-coming designere og kunstnere til velgørende Fair Trade projekter i eksempelvis Bolivia og Bangladesh.

Alt er nøje udvalgt, og der er en tanke bag hvert eneste produkt, som unum sælger. Uanset om de er kendt eller “en ven, du endnu ikke har mødt” for kunderne.

“De ting, vi sælger, finder du, som minimum, ikke andre steder i Aalborg. Vi konkurrerer ikke med de store isenkram-kæder, så derfor skal og er alting også anderledes hernede. Vi håndplukker selv alle produkter, så de afspejler i høj grad vores personlige smag – men heldigvis oplever vi, at mange andre deler samme smag som os.

Vi vil gerne inspirere til personlig stil, og det gør vi både gennem vores indretning, stil og produkter. Ved at indrette unum som et hjem, er det også nemmere for folk at forestille sig tingene bo i deres eget hjem – og det er meningen med vores koncept.” slutter Sofie.

Du finder unum, med sin karakteristiske grønne butiksfacade, ved Skt. Hans Torv i den ny istandsatte Nørregade. Unums faste åbningstider ligger torsdag – fredag kl. 10.00 – 17.30 og lørdag kl. 10.00 – 14.00. Mandag – onsdag er åbningstiderne fleksible, men som udgangspunkt kan du altid finde Sofie i butikken formiddag og eftermiddag.

Har du set dem? Amerikanske Navy Seals træner i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Pressefoto: Navy Seals
Pressefoto: Navy Seals

Den seneste uge har du muligvis set kamphelikoptere flyve lavt og andre militære fartøjer i Aalborg og i det øvrige Nordjylland.

Måske endda hørt skud eller set skarpt bevæbnede soldater.

Op mod 2000 elitesoldater fra hele verden træner i øjeblikket specialoperationer i store dele af Nord- og Midtjylland. Øvelsen kalder de for Night Hawk løber af stablen.

Det helt specielle er, at verdens bedste soldater, Navy Seals fra USA, også deltager i øvelsen.

Også Danmarks bedste soldater Frømandskorpset og Jægerkorpset træner for fuld udblæsning med i denne vigtige øvelse.

Der er deltagelse af soldater fra Danmark, USA, Tyskland, Finland, Holland, Polen, Schweiz, Østrig, Belgien og Litauen.

Løber frem til på fredag

Det hele begyndte 10. september, og det løber frem til på fredag den 28. september.

Flyvestation Aalborg og Flådestation Frederikshavn danner ramme om den store specialoperationsøvelse, hvor Jægerkorpset og Frømandskorpset træner specialoperationer sammen med Flyvevåbnet, Søværnet og Hæren og militære enheder fra ni andre NATO-lande.

“Øvelsen er med til at sikre, at vi konstant bevarer og udvikler vores kompetencer indenfor specialoperationer, og den styrker vores evne til at samarbejde med relevante partnere, siger generalmajor Peter Boysen, chef for Specialoperationskommandoen.

Foto: Frømandskorpset

Øvelsen vil foregå på alle tider af døgnet

For at det er så realistisk som mulig, så foregår øvelsen på alle tider af døgnet og hovedsageligt på civile og militære områder i Nord- og Midtjylland.

“Det er vigtigt, at soldaterne får mulighed for at træne et helt set-up, både med planlægning og gennemførelse af missioner, så de vedligeholder deres kompetencer og dermed er klar, når de bliver sendt på skarpe missioner.

Lækker mad til hverdagen: KaffeFairs nye koncept kan alle være med på

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kender det måske?

Opvasken har hobet sig op i samme luftlag som den filtrede knold på toppen af hovedet, som efterhånden er fast inventar, når man omsider er halvvejs gennem ugen.

Den gastronomiske kreativitet er i samme sølle forfatning. Nu er der en redning i KaffeFairs nye hverdagskoncept: Folkekøkken.

Fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 17.00- 20.00 kan aalborgensere invitere deres nabo, ven, partner eller kollega forbi KaffeFair på Strandvejen og spise sig mætte og glade for den nette sum af 85 kr. per mand.

Derudover kan der tilkøbes både forret og dessert – hvilket vil sige, at man på en ganske almindelig hverdagsaften kan forkæle sig selv med en treretters menu for under 200 kr. Dertil kan der opgraderes med en flaske vin for kun 200 kr. eller 40 kr. pr. glas.

Hos MigogAalborg besluttede vi os for at teste konceptet, og besøgete derfor KaffeFair på Strandvejen på en ikke særlig glamourøs, onsdag.

Og på netop sådan en dag er det oplagt at slå vejen forbi KaffeFairs nyeste afdeling.

Stemningen er uformel og hyggelig. Prisen er mere end fair, og man er garanteret ikke at gå sulten i seng.

Gennemført lækkerhed

Denne onsdag stod Folkekøkken-menuen på spansk hakkebøf med bagte grøntsager og krydrede kartofler som hovedret, men vi sprang selvfølgelig også på både forret og dessert – hvilket viste sig, at være et klogt træk.

Forretten var denne dag blomkåls-pannacotta, sprød kalkunchorizo samt grillet ølandsbrød med en lækker cremet grønkålspesto. Frisk og smagfuld og godt afstemt imellem det salte og søde.

Da sidste bid velstegt hakkebøf i hovedretten var sunket, var vi allerede kommet godt rundt fyldt godt op på alle fronter af sansespektret.

Men selvfølgelig måtte aftenen fuldendes med dessert, som denne dag stod på kokkens udvalgte kagetapas bestående af henholdsvis hindbærsnitte, cheesecake, islagkage og brownie.

Det gennemgående for retterne var først og fremmest, at de var velsmagende og ærlige: Man får, hvad man bestiller – og meget mere til.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at KaffeFairs køkken har flair for kokkekunsten og ved, hvad der skal til for at få en ganske almindelig hverdagsret til at blomstre, både smags- og udseendesmæssigt:

Det sprøde ølandsbrød knasede i ganen, hakkebøffen smeltede på tungen og garnituren var afstemt, mens kagetapas-tallerkenen sang en duet så sød, at den overgik enhver godnatsang.

Alt i alt en perfekt måde at fejre en ganske almindelig og uformel hverdagsaften på – uden at gå på kompromis med hverken smag eller det gode selskab – og uden at få et hul i pengepungen.

Ugens fristende Folkekøkken-menu bliver løbende præsenteret på KaffeFair’s Facebookside.

Du kan holde dig opdateret her.

Kvalitet og ærlig mad for 85 kr.

KaffeFair Strandvejen er den socialøkonomiske virksomheds seneste satsning. I marts måned kunne de slå dørene op til den nye restaurant og café.

Med denne beliggenhed kan KaffeFair være tilstede i den bydel, hvor mange aalborgensere har deres hverdag. Strandvejen er central, men alligevel tilpas tilbagetrukket fra centrums til tider hektiske stemning.

Det betyder, at der blandt andet har været rum til at dyrke nogle af de folkelige koncepter og værdier, som den socialøkonomiske virksomhed især er kendte for – og stolte af.

Især lørdagsbrunchen og de store månedlige langbordsspisninger, Aalborg Spiser Sammen, har været en bragende succes, og derfor udvider caféen nu med det nye hverdagstiltag, Folkekøkken.

Hverdagsretter med et twist

Som med alt andet hos KaffeFair er der i deres Folkekøkken tænkt over hver en detalje. Foruden at kreere genkendelige livretter med et kulinarisk twist, gør køkkenet også en dyd ud af at tænke forbruget af råvarer bæredygtigt.

“Vi bestræber os på at kunne servere økologisk, folkelig mad med lokale rødder – og vi bruger det, der er i sæson og tænker over, hvordan råvarerne kan indgå som ingredienser på tværs af menuplaner for at reducere den typiske risiko for madspild”, fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Du kan holde øje med menuen hos KaffeFair Strandvejen lige her.

Fylder storcentre til bristepunktet: Gurli Gris kommer til Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvem havde troet, at en lille tegneserie-gris kunne fylde storcentre til bristepunktet landet over?

Men sådan er det bare med Gurli Gris. Hun er blevet et globalt fænomen, som er elsket på samtlige kontinenter i verden.

I Kina mente de endda, at det blev så meget med Gurli og hendes skøre familie, at en kinesisk videodelingstjeneste fjernede 30.000 klip med Gurli Gris.

Angiveligt fordi Gurli Gris blev så populær, at hun blev brugt i modkulturer til skade for ‘mainstream værdier.

Fænomenet er skabt i England, hvor hun bærer navnet “Peppa Pig”.

Du kan møde Gurli og Gustav i Aalborg

I Danmark elsker vi derimod den glade gris og hendes lillebror Gustav, og børnene svælger de sjove små tegnefilmen med den lille gris i sig både fra Ramasjang og Netflix.

Nu kan børnene i Aalborg og omegn også møde selveste Gurli Gris. Tegneserie-hittet er for tiden på en større landstour i storcentre, og hvor end de kommer, så fyldes de helt op.

Når efterårsferien starter så kommer Gurli Gris og lillebror Gustav til Aalborg Storcenter. Det sker søndag d. 14 oktober klokken 12.00.

Det bliver en halv times show med søde sang og masser af sjov. Derefter kan alle børn kramme og få et billede sammen med Gurli og Gustav.

Først show og så en selfie med Gurli

Aalborg Storcenter skriver på sin Facebook-side;

“Der vil først være show. Det starter kl. 12.00 og varer ca. 30 minutter. Efter showet får børnene mulighed for at komme helt tæt på deres idoler og hilse på både Gurli og Gustav Gris.

Meet & Greet starter ca. kl. 12.45 og varer til der ikke er flere børn der mangler at møde dem – alt efter hvor mange mennesker der kommer, vil der være pause i løbet af Meet & Greet, da Gurli og Gustav Gris har brug for luft