Studio, shop og galleri: UNUM skiller sig ud på alle parametre

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Imens Aalborg udvides med store interiørkæder, og andre i stedet må lukke ned, så lever unum i Nørregade i bedste velgående.

Det er snart et år siden, at Jeanette Damsholt åbnede den lille studio- shop- og galleributik i Nørregade, som jo efterhånden er blevet et mekka af unikke specialbutikker; og her må det siges, at unum-konceptet passer perfekt ind.

“Unum”, der betyder enestående, er en fusion af projektkontor, galleri og butik. Herfra sælges alt fra boliginteriør fra lokale kunstnere til verdenskendte udenlandske designere.

Køkkenet er fra danske Frama CPH, som unum har et tæt samarbejde med. I køkkenet, som Jeanette og Sofie benytter i dagligdagen, finder du et væld af køkkenlækkerier. Foruden håndlavet keramik, håndslået messing bestik og kaffekopper af kaffegrums er der håndplukkede køkkenredskaber fra hele verden.

Her møder danske og internationale designs hinanden med alt fra hånddrejede kunstskamler, specialdesignede møbler, eventyrligt keramik, unikke tøjbrands, kreative smykker, inspirerende kunst – og meget, meget mere.

Flere af produkterne er unum eneforhandler på og måske det eneste sted i hele verden, hvor den pågældende vare kan købes.

Hjemlige omgivelser med unikke skatte

Unum er altså blevet en velbesøgt lille perle i det aalborgensiske shoppingliv; men oprindeligt var det ikke meningen, at butikken skulle eksistere i den form, som den er endt med i dag.

I forbindelse med udviklingsprojekterne i Ulf & Damsholt får unum ofte udviklet egne design – deres ”unum editions”. Tempo lænestolen fra New Works er et godt eksempel, hvor unum har fuldpolstret stolen i gotlandsk lammeskind.

”Ideen til unum opstod af et ønske om at finde et arbejdskontor i byen. Vi arbejder med projektudvikling inden for hotel-, restaurations- og servicebranchen, og det var derfor også nærliggende at lave et showroom i forlængelse af kontoret.

Herfra har det så grebet lidt om sig, da vi også synes, at aalborgenserne skal have lov til at se og købe de fine produkter, som vi bruger i projekterne – derfor slår vi nu det hele sammen under ét tag: Kontor, showroom og butik,” fortalte Jeanette Ulf Damsholt til MigogAalborg i forbindelse med åbningen.

Og det er også netop den følelse man får, når man træder ind i de inspirerende lokaler: Butikken er indrettet funktionelt med en æstetisk skønhed af et køkken, der faktisk bliver brugt, og der arbejdes og holdes møder ved butikkens plankebord – omringet af smukke smykker og interessante kunstværker, der ligefrem insisterer på ens opmærksomhed.

“Vi vil gerne inspirere folk til at bevæge sig væk fra mainstream og i stedet gå efter de mere unikke ting, som man kan spejle sig i og relatere til. Nogle gange skal der ikke så meget til for at give indretningen lidt kant,” fortæller Sofie Noer, projektansvarlig og daglig leder af unum og uddyber:

“Når folk køber en ting hos os, så er det fordi, at de virkelig gerne vil have det, og de ikke kan lade være. Det er for det meste et velovervejet køb, og dermed ender man også med at få det rigtige med hjem, og ting som man beholder.”

Sofie arbejder til daglig ved sin computer ved butikkens store plankebord i butikken. 

Ikke bare en interiørbutik

Hos unum er man ikke bange for at tage de lidt dyrere ting med hjem i butikken, og i lofterne hænger eksempelvis håndlavede lamper fra New York til over 20.000 kr.; men der er også plads til de såkaldte “hapsevarer”, der selvfølgelig også har en god historie med sig.

På et stort træbræt ligger farvestrålende smykker side om side. Du finder både smykker i japanske perler, sølv og forgyldte ørestikker og halskæder. 
Håndlavet bordlampe fra New York, håndlavede urtepotteskjulere som laves i Toscana, kunst fra aalborgpigen pernilleE, keramik fra en lille københavnsk keramikvirksomhed og sidebord fra internationale Frama CPH. 

“Mange af vores produkter er unika og nogle, vi selv udvælger til butikken – derfor kræver det også tit længere tid og mere snak med vores kunder, fordi vi gerne vil dele historierne med dem. På den måde kommer de også til at betyde mere for dem.”

Nyeste skud på stammen er unikke urtepotteskjulere i stentøj af kunstner Lone Hjørnet, som har et lille keramikværksted i Vadum og en hel væg af illustrationer fra den lokale kunstner pernilleE., der gennem sine helt almindelige hverdagsbetragtninger skaber kunst, der rammer én lige i hjertet.

Gallerivæggen i unum er det sted i butikken, hvor kunderne opholder sig længst tid, og tager sig tid til at læse, fordybe- og forelske sig i de små og store kunstværker af blandt andet pernillE.
Hesten som Sofie forelskede sig i og som førte til samarbejdet mellem pernilleE og unum.

“Jeg stiftede oprindeligt bekendtskab med pernilleE på Instagram. Jeg forelskede mig i en tegning af en hest, jeg syntes, var helt fantastisk. Herfra fik vi idéen til at gøre Pernille til en del af unum, som et fast samarbejde, og det var hun heldigvis helt klar på.” fortæller Sofie og forklarer nærmere om det unikke samarbejde med Pernilles:

“Vores tætte samarbejde med pernilleE betyder, at vi kan gå ekstra langt for vores kunder. Du kan specialbestille tegninger, og i helt særlige tilfælde få tilpasset en tegning, hvis du har forelsket dig i eksempelvis en tegning med en kaffekop – men selv er te-drikker. Det har vi oplevet, og i sådan et tilfælde er Pernille helt cool og tilretter tegningen – men som udgangspunkt sælges værkerne, som de oprindeligt er tegnet.

Et vovet koncept med plads til alle slags

Selvom mange af produkterne hos unum er unika, så findes der også varer, som folk kender, og som er med til at trække dem ned i butikken. For eksempel er unum eneforhandler i Aalborg af det populære tøj fra Aiayu, som de ligeledes har livsstilsprodukter frasom er i fint selskab med møbler, lamper og accessories fra Frama CPH samt farverige skræddersyede skjorter fra Britt Sisseck.

Unums to tøjmærker er nøje udvalgte. Aiayu er et bæredygtige dansk tøjbrand, som især er kendt for sine lækre strik i llamauld og miljøvenlige produktion. Britt Sisseck er tidligere haute couture designer og kreerer i dag moderne kvindeskjorter med formidabel pasform og feminine detaljer. 
Bløde tekstiler møder skarpe geografiske linjer. Produkterne i unum kommer fra alt steder danske og internationale designvirksomheder, up-coming designere og kunstnere til velgørende Fair Trade projekter i eksempelvis Bolivia og Bangladesh.

Alt er nøje udvalgt, og der er en tanke bag hvert eneste produkt, som unum sælger. Uanset om de er kendt eller “en ven, du endnu ikke har mødt” for kunderne.

“De ting, vi sælger, finder du, som minimum, ikke andre steder i Aalborg. Vi konkurrerer ikke med de store isenkram-kæder, så derfor skal og er alting også anderledes hernede. Vi håndplukker selv alle produkter, så de afspejler i høj grad vores personlige smag – men heldigvis oplever vi, at mange andre deler samme smag som os.

Vi vil gerne inspirere til personlig stil, og det gør vi både gennem vores indretning, stil og produkter. Ved at indrette unum som et hjem, er det også nemmere for folk at forestille sig tingene bo i deres eget hjem – og det er meningen med vores koncept.” slutter Sofie.

Du finder unum, med sin karakteristiske grønne butiksfacade, ved Skt. Hans Torv i den ny istandsatte Nørregade. Unums faste åbningstider ligger torsdag – fredag kl. 10.00 – 17.30 og lørdag kl. 10.00 – 14.00. Mandag – onsdag er åbningstiderne fleksible, men som udgangspunkt kan du altid finde Sofie i butikken formiddag og eftermiddag.

Kom med bag facaden: Foredrag med Rolf, Ritter og Valgren

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

For mange er Tour de France lyden af sommer. De larmende helikoptere, de historiske fortællinger fortalt af Jørgen Leth og ikke mindst kommenteringen af Dennis Ritter og Rolf Sørensen.

Tour de France er nemlig ikke bare verdens største cykelløb og sommerens sportslige højdepunkt for millioner af seere over hele verden. Det er også et stykke kultur, som har en helt særlig aura over sig.

Det kan du komme meget tættere på, når Dennis Ritter, Rolf Sørensen og Tour de France stjernen Michael Valgren holder et helt eksklusivt foredrag ved Bayern Autogroup i forbindelse med det stort anlagte gadeløb Spilnu.dk Grand Prix d. 24 august.

Udover foredraget vil Dennis Ritter og Rolf Sørensen også kommentere gadeløbet i Aalborg fra kl 18, hvor Michael Valgren er en af storfavoritterne til sejren.

Læs også: Unikt børnecykelløb: Kør på samme rute som de professionelle

Kom med bag facaden

Rolf Sørensen og Dennis Ritter har tilsammen været en del af Tour de France 25 gange, så de har oplevet dramaerne, mens de skete.

Til foredraget kan man se frem til at høre hele historien om aftenen, hvor Michael Rasmussen blev taget ud, om møderne med Lance Armstrong samt højdepunkterne fra årets Tour de France.

Det er naturligvis med stor stolthed af Spilnu.dk Grand Prix kan præsentere så store personligheder.

”Dagen er i sikre hænder, når Rolf og Ritter kigger forbi. Der findes vel næppe bedre formidlere af sporten i Danmark, og når Michael Valgren også deltager, så kan vi kun være tilfredse,” fortæller Jonas W. Mikkelsen, arrangør af Spilnu.dk Grand Prix, til MigogAalborg.

Anekdoter fra en ægte cykelstjerne

Michael Valgren har i år markeret sig som en af cykelsportens allerstørste profiler med sin sejr i Amstel Gold Race. Den kan betegnes som en af de største sportspræstationer af en dansker i nyere tid.

Til foredraget vil Michael Valgren selvfølgelig fortælle om den historiske sejr, og ikke mindst sjove anekdoter fra livet på landevejen og dette års Tour de France.

Foredraget varer fra 15.30-17 og dørene åbner kl. 15.  Billetter til foredraget kan købes her.

Indtil 1. august kan du få Early Bird billetter til kun 150 kr. Herefter stiger prisen til 200 kr.

Billetten kan ombyttes til en øl/vand ved Meat’s salgsbod på Nytorv i forbindelse med Spilnu.dk Grand Prix.

Eksklusiv pris med ClubAalborg

Medlemmer af ClubAalborg kan få 100 kr. rabat på billetten til foredraget. Du finder fordelen i din Goodiepack.

Er du endnu ikke medlem af ClubAalborg kan du tilmelde dig lige her. Det koster 35 kr. pr. måned at være medlem og dermed får du adgang til fede fordele til byens bedste restauranter og events.

Plads til masser af sjov: Maritim legeplads indviet i Aalborg Vestby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Der var liv og glade dage, da Springeren i juni inviterede til indvielse af den helt ny maritime legeplads med navnet Aalborg Minimarina.

Legepladsen har kostet hele 1,5 mio. kroner, og den skal være med til at udbygge Springerens oplevelsessortiment og ikke mindst introducere flere aktivteter til de mindste besøgende.

Springeren blev grundlagt i 1992 under navnet Aalborg Søfarts- og Marinemuseum, men skiftede navn i 2012 til Springeren efter museets ubåd af samme navn. Oplevelsescenteret er placeret ved Limfjorden tæt på Skudehavnen og Friluftsbadet i Aalborg Vestby.

Se videoen, hvor Zjakalen prøver kræfter med den nye legeplads:

Det var Claus Hald Andreasen, som er Fondskoordinator for Spar Nord Fonden, der klippede snoren til den nye legeplads.

Samtidig poppede sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl sammen med administrerende direktør for Aalborg Havn Claus Holstein champagne, og Springerens direktør kan således glæde sig over, at oplevelsescenteret nu kan tilbyde endnu en oplevelse til sine gæster.

Mads Duedahl (t.v.) og Claus Hald

“På Springeren vil vi gerne involvere og overraske vores gæster, og derfor har vi de seneste år haft stor fokus på en højere grad af interaktion med de besøgende.

Det skal Aalborg Minimarina bidrage til. Her kan gæsterne sejle med små både i vores bassin, og børn kan lege sørøvere på legeskibet – de får altså en rigtig god maritim oplevelse,” lyder det fra Mads Sølver Pedersen, som er direktør for Springeren.

Masser af maritime oplevelser for børn og barnlige sjæle

Den nye legeplads består af et stort, flot legeskib med tilhørende sandkasse, der forventes at blive et hit blandt museets mindste gæster. Legepladsen er desuden lavet i forlængelse af et stort bassin, hvor besøgende kan sejle med fjernstyrede modelbåde, som de selv kan medbringe eller leje af museet.

Mads Sølver (t.v.) klar til at klippe snoren

“Der er rigtig mange børnefamilier, som besøger os her på centeret, så vi synes, at et legeskib var helt perfekt for os. Sidste år havde vi over 100 børnefødselsdage, og vi havde flere gange udsolgt af lokaler i løbet af efteråret,” fortæller Mads Sølver og afslutter:

“Så vi håber da, at endnu flere børnefamilier vil komme på besøg, når Aalborg Minimarina nu står færdigt.”

Spar Nord Fonden, A.P. Møller Fonden, Lauritzen Fonden og Aalborg Kommune har alle ydet støtte til projektet, som har kostet 1,5 millioner kroner.

Den nye legeplads er åbnet på adressen Vestre Fjordvej 81 i Aalborg Vestby.

Kæmpe opgradering: Aalborg Tekniske Gymnasium rykker til midtbyen

Skrevet af: Simone Vestergaard

Aalborg Tekniske Gymnasium, som er Danmarks største tekniske gymnasium, flytter ind i nye lokaler i FRIIS på Nyhavnsvej d. 15 august, der tidligere har huset blandt andet Aalborg Universitet.

Fede lokaler til de studerende

De studerende får store fede lokaler til brug af dagligdagens læring, uanset hvilken studieretning den studerende har valgt.

Det nye Aalborg Tekniske Gymnasium i FRIIS er fordelt ud på cirka 4600 kvadratmeter i 3. etager.

Lokalerne blevet bygget om, så der nu er 16 klasselokaler, 4 laboratorier, et træværksted, et tekstilværksted og et virtuelt laboratorium. Det inkluderer også flere store fællesområder, bibliotek og en lækker tagterrasse med boldbane.

Nogle af lokalerne er stadig under renovation, og Aalborg Tekniske Gymnasium er stadig igang med udpakningen.

Med den centrale placering har mange af lokalerne en fantastisk udsigt. De studerende får nemlig mulighed for at kigge på Limfjorden fra flere af lokalerne i det nye Aalborg Tekniske Gymnasium.

Byens mange faciliteter anvendes

Med godt 800 elever og 40 lærere kommer gymnasiet til at fylde godt i bylivet – og det er netop noget uddannelseslederen Carsten Jørgensen glæder sig meget til.

At vores gymnasium nu flytter ind til midtbyen betyder, at vi kommer til at bruge byens mange muligheder på en anden måde end før.” fortæller Carsten.

På nuværende tidspunkt benyttes Nordkraft, Østre Anlæg og Havnebadet allerede af beredskabslinjen til idrætsundervisning, og i fremtiden ligger det kun et stenkast fra gymnasiet.

Eleverne får forsmag på det virkelige liv

Aalborg Tekniske Gymnasium har også stor fokus på, at tilpasse de forskellige linjer til de videregående uddannelser, så eleverne er så parate som muligt.

Gymnasiet kommer til at tilbyde studieretninger inden for film og medie, beredskab og design.

”Grundessensen på vores gymnasium er, at vi gerne vil have et samspil med virkeligheden. Vores elever kommer til at arbejde med forskellige projekter rundt omkring i Aalborg, således at de får en fornuftig forståelse for, hvordan man gør tingene ude i den rigtige verden.

”Vores studieretninger skal klæde de studerende på til fremtiden. De forskellige linjer giver adgang til de fleste uddannelser, og det er vigtigt for mig, at de unge mennesker har så meget erfaring med i bagagen som muligt, når de skal ud i det virkelige liv,” fortæller Carsten.

Aalborg Tekniske Gymnasium differentierer sig fra andre gymnasier fordi de tager eleverne med hele vejen. Hvis de skal designe et produkt, så er det hele processen eleverne prøver, og ikke kun det at finde på ideen – den skal også produceres og videreudvikles.

Det giver eleverne mulighed for at bygge bro mellem teori og praksis.

”Det de lære på skolen skal være så håndgribeligt som muligt, således at de får en ordentlig forståelse for virkeligheden. Vi har derfor også fornyet fagene, og givet dem et ekstra skud energi, så de er mere spændende.

Vi håber, at en god kombination af effektive, motiverende timer og praksis giver eleverne den rette læring, så de ved hvad de vil i fremtiden, og er klar til at tage en videregående uddannelse.” afslutter Carsten.