Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Går forrest: Unge bruger egne erfaringer til at forbedre Psykiatrien

Af Jonathan Sten Drivsholm
Emma Sigersen er en af de unge, der gør en stor indsats for at forbedre Psykiatrien.
Emma Sigersen er en af de unge, der gør en stor indsats for at forbedre Psykiatrien.

Er du mellem 15-21 år? Og har du erfaringer fra Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland, som du vil bruge til at forbedre Psykiatrien til glæde for andre unge? Så kontakt Malene Terp på m.terp@rn.dk eller 40 12 83 33 og hør mere om muligheden for at blive medlem af Psykiatriens UngePeerboard.

Særligt én oplevelse står lysende klart for Emma Sigersen. 

Sammen med to andre unge havde hun strikket et oplæg sammen. De ville udpege en række punkter, hvorpå Psykiatrien i Region Nordjylland kunne forbedres og fremlægge løsninger på, hvordan det skulle lade sig gøre.

Foran dem stod ledere fra både psykiatrien og kommunen – folk med magt til at ændre på tingene, som nu ville lytte til, hvad de tre unge mennesker havde at sige.

”Når man bare er patient og aldrig møder dem, der tager beslutninger, kan man godt føle, at der ikke bliver taget hensyn. 

Men da jeg stod der, fik jeg en oplevelse af, at jeg havde værdi for dem, og at de kunne bruge mine erfaringer til noget. 

Jeg følte, at de lyttede, forstod mig og rent faktisk gerne ville ændre på tingene. Den dag var virkelig fantastisk. Jeg var overrasket over, hvor godt det gik,” fortæller Emma Sigersen.

Gør en reel forskel

Den dag var første gang, Emma Sigersen talte foran nogle af dem, der træffer de store beslutninger i den psykiatri, hun selv mere eller mindre har været en del af, siden hun som 14-årig fik sin første depression. 

Og det var netop her, det for alvor gik op for Emma Sigersen, at alt det svære, hun har været igennem, kan bruges til at hjælpe andre. 

Sammen med andre unge, der enten har været eller er i behandling i psykiatrien, er hun en del af UngePeerboardet i Region Nordjylland. 

Fakta om UngePeerboardet:

UngePeerboardet består af en gruppe unge, der alle har erfaring med indlæggelse eller ambulant behandling i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland. 

I Peerboardet deler man sin erfaringer – både de gode og de mindre gode – som afsæt for at skabe forandringer i psykiatrien.

Som medlem af Peerboardet deltager man i arbejdsgrupper, konferencer og i udviklingsprocesser blandt andet med sundhedsprofessionelle, pårørende, embedsfolk og politikere. Arbejdet forberedes man grundigt til, og man er aldrig alene.

Peerboardet, der en del af Psykiatrien i Region Nordjylland, ledes af Enhed for Samskabelse. I enheden er der ansat flere medarbejdere med brugererfaring – en af dem er Emma Sigersen. 

De unge i Peerboardet mødes til workshops fire gange om året, hvor de sætter deres egne erfaringer i spil for at udvikle Børne- og Ungdomspsykiatrien. 

”Vi får lov til at tænke i forbedringer, der kan gøre det nemmere for de næste unge, der kommer ind i Psykiatrien.

At det så er mega hyggeligt og rart at have nogle at snakke om det hele med – det er også fedt – men det vigtigste er, at man rent faktisk får lov til at gøre en reel forskel,” fortæller Emma Sigersen. 

Går forrest: Unge bruger egne erfaringer til at forbedre Psykiatrien
Emma Sigersen (tv) med leder af Psykiatriens Enhed for Samskabelse, Malene Terp (th).

Ikke dermed sagt, at de unge i Peerboardet skal opfinde den dybe tallerken og løse alle Psykiatriens udfordringer på egen hånd. 

Malene Terp, der er leder af Enhed for Samskabelse fremhæver, at det er Psykiatriens ansvar at løse udfordringerne, men at de unge er uvurderlige partnere i arbejdet, fordi de kender systemet indefra og ved, hvad der kan være hjælpe i konkrete situationer.  

Virkelig værdifuldt

Næste gang Peerboardet for alvor kan bruge sin fælles stemme er 11. november, hvor der er konference om børn og unge med psykiske vanskeligheder i Aalborg Kongres og Center. 

Jeg ved bare, at det bliver den vildeste oplevelse. Det kommer til at give så meget mening, og jeg glæder mig meget

Emma Sigersen, medlem af UngePeerboardet

Her kommer de unge i direkte kontakt med de politikere, der har bestilt konferencen, og en af oplægsholderne på dagen er Emma Sigersen.

”Det er virkelig værdifuldt at have en stemme sådan en dag, for det er ikke mange patienter, der får lov til det.

Jeg ved bare, at det bliver den vildeste oplevelse. Det kommer til at give så meget mening, og jeg glæder mig meget,” fortæller hun.

Selvom Emma Sigersen som repræsentant for Peerboardet har lært meget af at tale på vegne af patienterne i Børne- og Ungdomspsykiatrien, understreger hun, at man bestemt ikke behøver at holde oplæg og tale foran mange mennesker for at være medlem. 

For bare det at dele sine erfaringer i den lille gruppe af unge, som Peerboardet består af, kan gøre en kæmpe forskel.

Næste workshop med Peerboardet finder sted i Aalborg d. 13. oktober, og her er nye medlemmer meget velkomne. 

Har du lyst til at dele dine erfaringer som bruger af psykiatrien og gøre en forskel for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland? Så kontakt Malene Terp på m.terp@rn.dk eller 40 12 83 33 og hør mere om muligheden for at blive medlem af Psykiatriens UngePeerboard. 

Del artikel

Andre læser også