Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ikke for sarte sjæle: Uhyggelige byvandringer indtager Aalborgs gader

Af Emil Kjær Jørgensen

Aalborg gemmer på en både spændende og uhyggelig historie.

Nu kan man du komme med på en uhyggelig vandring gennem Aalborgs mest skumle gader, hvor der fortælles bloddryppende historier fra byens fortid om alt fra bødlens arbejde til hekse, varulve og spøgelser – med garanti for et godt gys undervejs.

Det sker, når Aalborg Historiske Museum afholder de populære og meget efterspurgte byvandringer Hekse, spøgelser og bloddryppende Historier.

Her får man serveret historier om middelalderens drabelige halshugninger på Gammeltorv af forbrydere til hekse, der blev brændt levende på bålet, samt spøgelseshistorier, der kendes fra gammel tid. Aalborgs fortid gemmer nemlig på mange uhyggelige historier.

De uhyggelige byvandringer finder sted 10., 12. og 18. maj og billetterne plejer at ryge hurtigt.

Det kan du møde undervejs

Du kommer blandt andet tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, hvor alle troede på hekse og trolde. Her så Peder Poulsen med egne øjne gennem et vindue en hekseforsamling, som udførte et særligt hekseritual. Sådan går historien i hvert fald. Men sikkert er det, at Peder Poulsens vidneudsagn senere var medvirkende til, at Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt for trolddom og brændt på bålet som heks i 1620.

I aftenmørket er der også frit lejde for byens spøgelser og overnaturlige væsener. Byvandringen er derfor fyldt med spøgelseshistorier, som kendes fra gammel tid – blandt andet den uhyggelige fortælling om et spøgelsesbegravelsesoptog, som ifølge en gammel beretning blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hvis man så et sådant optog, var det tegn på, at en person ville dø. Det drejede nemlig i retning af den gård, som ville blive ramt af døden.

Mens der fortælles historier fra fortidens Aalborg, vil uhyggen med garanti brede sig blandt publikum. For selv i dagslys ved vi ikke, hvad der venter bag det næste gadehjørne, når du og de andre deltagere føres igennem de ”mørke og skumle” gader.

Til denne særlige uhyggelige byvandring får du også mere bloddryppende historier, når turen går forbi stedet, hvor bødlens hus lå i middelalderen. Han arbejdede på Gammeltorv, hvor galgen stod. Det var her tyve, mordere og andre forbrydere blev hængt eller i særlige tilfælde halshugget af bødlen, ofte med alle byens borgere som tilskuere. Sidstnævnte var en smule finere end hængning og gav mulighed for, at den dømte kunne blive begravet i indviet jord.

At halshugning var en blodig affære, vidner beretninger fra henrettelsen af Anders Hemmingsen i 1596 om. Da måtte der nemlig køres sand ind på torvet for at opsamle blodet.

Du finder billetinfo lige her.

Udover uhyggelige byvandringer, byder maj også nogle helt særlige besættelsesbyvandringer, der markerer årsdagen for befrielsen.

4. og 5. maj

På 80 årsdagen for Churchill-klubbens anholdelse 8. maj 1942, kan du komme med på byvandring med Danmarks første og yngste modstandsgruppe

med på byvandringer med Danmarks første og yngste modstandsgruppe Churchill-klubben. Det er på 80 årsdagen for deres anholdelse i 8. maj 1942.

 

Egnet fra 15 år.

Del artikel

Andre læser også