Udødelig klassiker: Verdens bedste krimi indtager teaterscenen

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Krimigenren er populær som aldrig før.

Vi æder alt fra podcasts, tv-serier, bøger og foredrag råt, og udbuddet vokser kun dag for dag.

Vi fascineres af det ondskabsfulde og forbudte, der ligger så langt fra vores egen “kedelige” hverdag – for hvad er det i et menneske, der får én til at slå ihjel?

Selvom krimigenren har fået ekstra meget opmærksomhed inden for de sidste par år, så er der ingen tvivl om, at populariteten har været stabil i århundreder.

Det hele startede i 1866, da den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij udgav, hvad der blev verdenslitteraturens første kriminalroman.

Forbrydelse og Straf betegnes ikke kun som den første – men også af mange som den bedste.

Faktisk anses den for at være én af de største klassikere overhovedet, og i dag er den stadig højaktuel i forhold til at forstå menneskets inderste drifter.

Fra i morgen og frem til d. 29. februar kan du opleve i historien på teaterscenen, når Aalborg Teater præsenterer historien på Store Scene.

En kriminalhistorie, der handler om alt

I hovedrollen finder vi den talentfulde Ferdinand Falsen-Hiis, der med sit nybarberede hovede allerede legemliggør den notoriske Raskolnikov.

Vi mødte ham til en snak om den imponerende historie.

“Forbrydelse og Straf er en krimi, men den adskiller sig fra mange andre ved, at man fra start af ved, hvem der har gjort det.

Krimidelen er nok egentlig den mindst imponerende del ved historien – for den handler om alt.

Findes der en Gud? Og hvad sker der, når et menneske laver sit eget værdisæt i verden?” siger Ferdinand.

Historien kredser primært om hovedpersonen Raskolnikov, der tidligt i fortællingen beslutter sig for at tage livets udfordringer i egen hånd.

Det får store konsekvenser for byens pantelåner, der regerer og gør livet ubehageligt for byens fattige – Raskolnikov slår hende nemlig ihjel.

“Raskolnikov beslutter sig for at slå ihjel ud fra en ideologisk begrundelse – i princippet ligesom Breivik.

Han anskuer hende som en objektiv plage for det samfund, han lever i. Han tager ét liv, men han redder 1000.”

Desværre for Raskolnikov bliver det ikke hans eneste mord. Pantelånerens søster befandt sig nemlig i lejligheden, da han brød ind – og dermed så han sig nødsaget til også at slutte hendes liv.

“Efter at han har slået et uskyldigt menneske ihjel, får han pludselig store problemer med at retfærdiggøre mordet. Søsteren beskrives som et meget godt menneske, der behandler folk ordentligt.

Det er ikke længere et clean kill, fordi hun røg med,” forklarer Ferdinand.

Vi har alle en skyggeside

Herefter udvikler historien sig især interessant, da Raskolnikov nu tvinges til at forholde sig til, at han nu er et andet menneske, end før han slog nogen ihjel.

“I virkeligheden så tror jeg, at alle mennesker har en skyggeside i sig, der kan få én til at dræbe. Det er bare ikke alle, der falder ind i den.

Eksempelvis har jeg, i min research til stykket, hørt flere foredrag om soldater, der i deres krigstid har gjort nogle helt forfærdelige ting.

Bagefter kunne de simpelthen ikke identificere sig med de handlinger, de har lavet og blev derfor nødt til at stifte bekendtskab med teorien om ondskab.

At den findes indeni dig, og at hele dit verdensbillede derfor skal ændres for evigt.”

En æstetisk nydelse

Forbrydelse og Straf er uden tvivl en af de tykke bøger, og for Ferdinand skulle sidetallet over de 300, før han virkelig forsvandt ind i historien.

Det kan et teaterpublikum selvfølgelig ikke vente på, og derfor er der skruet en anelse ned for filosofien og i stedet op for æstetikken.

“Vi har taget en meget visuel tilgang til stoffet, så det ikke skal vare i 20 timer.

I stedet har vi fokuseret på det visuelle rum, hvor man kan tillade sig at skabe billeder, der trækker linjer gennem fortællingerne,” forklarer Ferdinand, der ser meget frem til premieren i morgen.

“Bogens kompleksitet og psykologiske proces er næsten overskuelig, så jeg tror, at den visuelle vej er den rigtige at gå i netop et teaterstykke.

Det bliver derfor en meget flot forestilling og smuk, visuel oplevelse for publikum,” slutter han.

Hvad: Forbrydelse og Straf
Hvor: Aalborg Teater
Hvornår: 12.-29. februar

Du finder billetinfo lige her.

Så skal der stemmes: Her er finalisterne til AALBORG AWARDS 2020

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Fra Aalborg Awards 2019
Fra Aalborg Awards 2019

Så er vi klar til at løfte sløret for, hvem der er kommet igennem nåleøjet og er blandt finalisterne til årets AALBORG AWARDS 2020, som finder sted fredag den 3. april.

I år er det suverænt MigogAalborgs læsere, der beslutter, hvem der løber med priserne, og i første omgang har I valgt de 6 slutnominerede i hver kategori.

Over 10.000 har stemt i den indledende nomineringsrunde, og igen i år har det været ekstremt tæt løb i langt de fleste kategorier.

Resultatet fra indledende runde er nulstillet, og vi er nu klar med en helt ny afstemning, hvor den endelige vinder af de enkelte kategorier skal findes.

STEM PÅ DINE FAVORITTER LIGE HER

Kæmpe fest i vente

Vi har igen i år rykket AALBORG AWARDS ind i Aalborg Hallen i Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor der bliver plads til over 900 gæster. Sidste år var der totalt udsolgt til showet og afterparty.

Billetterne er netop sat i salg, og denne gang er det udelukkende med siddepladser – find din billet lige her

Det bliver en forrygende aften med rød løber, drinks, et fedt show med kåringer og så ikke mindst et med et megafedt afterparty, hvor natklubkongerne fra TooManyLeftHands er klar til at sparke festen i gang.

Sidste år spillede de blandt andet på Tinderbox, de stod for Aalborgs største Gadefest on Tour på Gammeltorv og så har de også netop spillet på Aairport Festival.

TooManyLeftHands er netop kendt for at tage de største hits og mixe dem med deres eget touch, og regnes for at være blandt de bedste DJs.

Vært på selve AALBORG AWARDS bliver Nicolaj Lange, der også har været det de to forgående år.

Hvis du vil prøve at have følelsen af at komme med til den største rød løber fest i Aalborg, så er det AALBORG AWARDS.

De slutnominerede til AALBORG AWARDS 2020 er:

Årets Restaurant

Fellini
Karma Sushi
MEAT
SMAEK
Tabu
Textur

STEM HER

Byens Bedste Burger

Burger Boom
Burger GO
Burger Shack
Cafe Vi2
Grillen Burgerbar
Vestre Baadelaug

STEM HER

Byens Bedste Kaffe

Behag din smag
Café Vi2
Espresso House
Kochs Kaffebar
Penny Lane
Starbucks

STEM HER

Byens Bedste Take Away

Azzura
Caspars
Fandanko
Karma Sushi
La Bottega
Nadias

STEM HER

Årets Café

Caféministeriet
Café Peace
Café Vi to
Penny Lane
Salling Rooftop
Ulla T

STEM HER

Årets Bar/Natklub

D’wine Bar
Heidis
Helmuth
John Bull
Pigen og Trompeten
Zwei Grosse

STEM HER

Byens Bedste Brunch

Cafeministeriet
Café Spiret
Helmuth
MEAT
Café Peace
Ulla T

STEM HER

Byens Bedste Pizza

Azzura
Fellini
La Bottega
San Giovanni
Sticchi’s
Tony’s Pizza

STEM HER

Årets Bedste Butik

Fandango
Luksus Baby
Shaping New Tomorrow
Sinnerup
Skjold Burne
Vero Moda

STEM HER

Årets Eventsted

Event Aalborg
FunCenter
Musikkens Hus
Skråen
Aalborg Kongress og Kulturcenter
Aalborg Zoo (Jul i zoo)

STEM HER

Byens Bedste Cocktails

Bar V Comwell Hvide Hus
Helmuth
Klostertorvet
Vesterå
Restaurant Struktur
Ulla T

STEM HER

Årets Shoppingoplevelse

Friis
Magasin
IKEA
Plantorama
Salling
Aalborg Storcenter

STEM HER

Hvad: AALBORG AWARDS afholdes af MigogAalborg
Hvor: Aalborg Kongres & Kultur Center
Hvornår: Fredag d. 3. april kl. 18-01.00
Billet-info:
Siddeplads: 349 kr.
Inkluderer 1 drink, snacks under showet, indgang til Award-show og MEGA Afterparty
Køb billet her.

Vilde med Nordjylland: Overnatningsboom skaber øget turismeomsætning på 1 mia. kr.

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: VisitNordjylland
Foto: VisitNordjylland

Bor du i Nordjylland, er du (forhåbentlig) glad for regionen.

Men turisterne har for alvor også fået øjnene op for alle de muligheder, som både Aalborg og resten af regionen byder på.

Faktisk viser nye tal fra Danmarks Statistik, at Nordjylland endnu en gang er den region, der har vækstet mest i dansk turisme med en samlet fremgang i overnatningstallene på 5,64 procent fra 2018 til 2019.

Til sammenligning ligger landsgennemsnittet med en fremgang på 3,99 procent i samme periode.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Visit Nordjylland.

“Vi er ikke bare lykkedes med at skabe vækst i Nordjylland. Vi er faktisk den region i Danmark, som er vækstet mest. Derudover er vi også lykkedes med at vækste massivt i ydersæsonerne, hvilket har været et af de klare mål i den nordjyske turismestrategi,” fortæller Ann Marie Søborg Karkov, som er direktør hos VisitNordjylland, og fortsætter:

“Sidste år har Nordjylland haft over 400.000 flere overnatninger end i 2018, hvilket svarer til en øget turismeomsætning i regionen på knap 1 mia. kroner og op mod 1.194 nye, nordjyske jobs. Det kan mærkes i Nordjylland, og det er vi meget stolte af.”

Nordjylland placerer sig over landsgennemsnittet på næsten alle markeder med Holland og Tyskland som højdespringerne med en stigning i antallet af overnatninger på henholdsvis 15,4 og 9,5 procent.

Ann Marie Søborg Karkov. Foto: VIsitNordjylland

Samarbejde bærer frugt

Væksten skal ifølge Ann Marie Søborg Karkov ses som et resultat af, at det nordjyske turismeerhverv har ydet en flot indsats, samt at samarbejdet i nordjysk turisme er styrket – blandt andet gennem samarbejdet med VisitDenmark og de nordjyske destinationsselskaber samt Fælles Vækst initiativet.

“Samarbejde, samarbejde, samarbejde. Det er uden tvivl det, der har virket, og der skal derfor lyde en stor tak til FællesVækst initiativet – både initiativtagerne og bidragsyderne, destinationsselskaberne, turismeerhvervet og alle andre, der har bidraget.

Der er ingen tvivl om, at det øgede markedsføringsbudget har en stor del af æren for de fine resultater i Nordjylland, og jeg kan kun opfordre endnu flere aktører til at komme med ombord i Fælles Vækst initiativet, slutter Ann Marie Søborg Karkov.

Mød legenden fra Natholdet: Kom til ølsmagning med Carsten Berthelsen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Pineapple / TV2
Foto: Pineapple / TV2

Der er øl-eksperter.

Og så er der Carsten Berthelsen.

Han blev for alvor landskendt, da han medvirkede i Natholdets legendariske Jule(øl)kalender i 2017 og 2019, hvor han i selskab med Anders Breinholt og Søren Rasted skulle smage på 24 øl i løbet af en enkelt dag.

Derudover er han foredragsholder, forfatter til hele 10 bøger om øl og anerkendt som en af de førende eksperter i Danmark.

Nu har du snart chancen for at møde legenden med det karakteristiske “Grrrrrrr”-udtryk og den ultranørdede tilgang til øllens verden.

Ølsmagning og lækker tapas

Du kan nemlig komme til Ølsmagning med Carsten Berthelsen og tapas fra Mouritzens Mad, som finder sted den 27. marts her i Aalborg.

“Du kender sikkert Carsten Berthelsen – men hvis du ikke gør, så har du nu muligheden for at opleve ham på helt tæt hold, når han – foran et begrænset publikum – deler ud af sin imponerende viden om øl,” skriver Mouritzen’s mad om arrangementet.

Du skal dog ikke igennem 24 øl til denne aften, men derimod 7 specialudvalgte forårs- og påskeøl, og der er garanteret både lækre øl og fuldt humør fra en af landets bedste inden for faget.

“Arrangementet varer ca. 2 timer og inkluderer en lækker tapasanretning – perfekt til øl – fra Mouritzen’s Mad i Aalborg. Efterfølgende er der mulighed for  at købe øl i baren,” skriver de videre.

Hvad: Ølsmagning med Carsten Berthelsen
Hvor: Mouritzens Mad, Hadsunsvej 180A, 9000 Aalborg
Hvornår: Fredag d. 27. marts fra kl. 18.00
Pris: 445 kr.

Du finder billetinfo her.

Comedy Night på Heidi’s: Stand-up, burger og bajere for 99 kr.

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste ved, at en aften med vennerne oftest bliver lidt sjovere med god mad, en smule alkohol og et godt grin.

Det kan alt sammen blive opfyldt, når Heidi’s Bier Bar inviterer til Comedy Night, hvor der er garanti for at få rørt lattermusklerne.

Det foregår fredag den 6. marts, og det ligner en oplagt optakt til en god bytur.

Den perfekte optakt til en bytur

For med i prisen på de 99 kr., får du nemlig både stand-up fra 3 komikere, 1 times fri Tuborg øl, burgere fra Burger Shack og live musik.

Heidi’s Bier Bar har endnu ikke offentliggjort aftenens line-up, men de lover hele 1,5 times stand-up fra 3 komikere.

Public service; Burger Shack fylder faktisk 4 år på mandag, og det fejres med en Shack Burger Menu til kun 50 kr. HELE dagen. Læs mere om det her

Hvad: Heidi’s Comedy Night
Hvor: Heidi’s Bier Bar
Hvornår: Fredag d. 6. marts kl. 19.00

Du finder info om tilmelding her.