Udødelig klassiker: Verdens bedste krimi indtager teaterscenen

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Krimigenren er populær som aldrig før.

Vi æder alt fra podcasts, tv-serier, bøger og foredrag råt, og udbuddet vokser kun dag for dag.

Vi fascineres af det ondskabsfulde og forbudte, der ligger så langt fra vores egen “kedelige” hverdag – for hvad er det i et menneske, der får én til at slå ihjel?

Selvom krimigenren har fået ekstra meget opmærksomhed inden for de sidste par år, så er der ingen tvivl om, at populariteten har været stabil i århundreder.

Det hele startede i 1866, da den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij udgav, hvad der blev verdenslitteraturens første kriminalroman.

Forbrydelse og Straf betegnes ikke kun som den første – men også af mange som den bedste.

Faktisk anses den for at være én af de største klassikere overhovedet, og i dag er den stadig højaktuel i forhold til at forstå menneskets inderste drifter.

Fra i morgen og frem til d. 29. februar kan du opleve i historien på teaterscenen, når Aalborg Teater præsenterer historien på Store Scene.

En kriminalhistorie, der handler om alt

I hovedrollen finder vi den talentfulde Ferdinand Falsen-Hiis, der med sit nybarberede hovede allerede legemliggør den notoriske Raskolnikov.

Vi mødte ham til en snak om den imponerende historie.

“Forbrydelse og Straf er en krimi, men den adskiller sig fra mange andre ved, at man fra start af ved, hvem der har gjort det.

Krimidelen er nok egentlig den mindst imponerende del ved historien – for den handler om alt.

Findes der en Gud? Og hvad sker der, når et menneske laver sit eget værdisæt i verden?” siger Ferdinand.

Historien kredser primært om hovedpersonen Raskolnikov, der tidligt i fortællingen beslutter sig for at tage livets udfordringer i egen hånd.

Det får store konsekvenser for byens pantelåner, der regerer og gør livet ubehageligt for byens fattige – Raskolnikov slår hende nemlig ihjel.

“Raskolnikov beslutter sig for at slå ihjel ud fra en ideologisk begrundelse – i princippet ligesom Breivik.

Han anskuer hende som en objektiv plage for det samfund, han lever i. Han tager ét liv, men han redder 1000.”

Desværre for Raskolnikov bliver det ikke hans eneste mord. Pantelånerens søster befandt sig nemlig i lejligheden, da han brød ind – og dermed så han sig nødsaget til også at slutte hendes liv.

“Efter at han har slået et uskyldigt menneske ihjel, får han pludselig store problemer med at retfærdiggøre mordet. Søsteren beskrives som et meget godt menneske, der behandler folk ordentligt.

Det er ikke længere et clean kill, fordi hun røg med,” forklarer Ferdinand.

Vi har alle en skyggeside

Herefter udvikler historien sig især interessant, da Raskolnikov nu tvinges til at forholde sig til, at han nu er et andet menneske, end før han slog nogen ihjel.

“I virkeligheden så tror jeg, at alle mennesker har en skyggeside i sig, der kan få én til at dræbe. Det er bare ikke alle, der falder ind i den.

Eksempelvis har jeg, i min research til stykket, hørt flere foredrag om soldater, der i deres krigstid har gjort nogle helt forfærdelige ting.

Bagefter kunne de simpelthen ikke identificere sig med de handlinger, de har lavet og blev derfor nødt til at stifte bekendtskab med teorien om ondskab.

At den findes indeni dig, og at hele dit verdensbillede derfor skal ændres for evigt.”

En æstetisk nydelse

Forbrydelse og Straf er uden tvivl en af de tykke bøger, og for Ferdinand skulle sidetallet over de 300, før han virkelig forsvandt ind i historien.

Det kan et teaterpublikum selvfølgelig ikke vente på, og derfor er der skruet en anelse ned for filosofien og i stedet op for æstetikken.

“Vi har taget en meget visuel tilgang til stoffet, så det ikke skal vare i 20 timer.

I stedet har vi fokuseret på det visuelle rum, hvor man kan tillade sig at skabe billeder, der trækker linjer gennem fortællingerne,” forklarer Ferdinand, der ser meget frem til premieren i morgen.

“Bogens kompleksitet og psykologiske proces er næsten overskuelig, så jeg tror, at den visuelle vej er den rigtige at gå i netop et teaterstykke.

Det bliver derfor en meget flot forestilling og smuk, visuel oplevelse for publikum,” slutter han.

Hvad: Forbrydelse og Straf
Hvor: Aalborg Teater
Hvornår: 12.-29. februar

Du finder billetinfo lige her.

Alle er inviteret: I aften kan du få verdens største 90’er fest hjem i stuen

Skrevet af: Michael Qureshi

De fleste af os kan sikkert mærke trangen.

Når dette Corona-mareridt er overstået, så skal der festes til den store guldmedalje. Musik gør os bare gladere.

Men hvis du vil i godt humør, feste og nyde at det trods alt er lørdag i dag, så læs med her.

For i aften samler Vi Elsker 90’erne hele Danmark hjemme i stuerne og disker op med et ’Stay Home 90’s Party’. Et lineup af 90’er-DJs og live acts, direkte på din skærm lørdag den 28. marts kl.16-00.30.

Det bliver verdens største online 90’er fest, og det bliver med en masse fede navne. Husk når festen er slut, så skal uret i øvrigt stilles en time frem til sommertid.

Vi kan feste sammen via vores skærme

De afsprittede hænder skal i dén grad plukke æbler midt på stuegulvet lørdag aften, når Vi Elsker 90’erne disker op med online livestream med nationale og internationale DJ’s.

“Siden vi meldte nyheden ud forleden, så har vi fået så mange beskeder både fra Danmark og mange andre lande. Folk synes det er et godt initiativ, og vi er stolte over at så mange af vores skønne DJs og artister bakker op omkring det.

Vi hylder alle dem, der passer på hinanden ved at blive hjemme, alene. Men derfor kan vi jo godt feste sammen, hver for sig, via vores skærme derhjemme,” siger Riffi Haddaoui, der står bag sommerens tourkaravaner, Vi Elsker 80’erne og Vi Elsker 90’erne.

Han har på rekordtid fået en lang række 90’er DJs og kunstnere med på idéen om en hyldest til danskerne og til 90’erne.

 

Mange fede navne er klar

Her er ingredienserne til en bragende mindeværdig 90’er-stue-fest:

Du finder din skovmandsskjorte og BayWatch-badedragt frem fra gemmerne på loftet.

Når drinksbowlen er blandet med ’rutebil’, kan du med buffalos og knæklys sætte dig klar foran skærmen og sammen med resten af Danmark – direkte via livestream – være med til årets første 90’er-fest.

Se Tidsplanen herunder – vær opmærksom på at klokken 4.00 er klokken 16.00 og fremdeles.

Dan Rachlin og Riffi Haddaoui guider dig trygt gennem aftenen.

Tune ind på https://www.facebook.com/events/167702950907909/ lørdag aften kl. 16.00-24.00.

Du kan også følge det Live via Twitch her

Der er fede præmier fra sponsorer på højkant aftenen igennem.

Husk du også kan vise din støtte til verdens fedeste 90’er fest, når karavanen stadig efter planen kommer til Aalborg lørdag d. 29. august med det største line-up nogensinde. Det kan du læse mere om her

Fællesskål og højt humør: Kom med til Danmarks største virtuelle ølsmagning

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Selvom vi lever i en på mange måder underlig tid, lever vi også i en digital verden, hvor alt kan lade sig at gøre i det virtuelle univers … hvis man er lidt omstillingsparat.

Mange danskere går en påskeferie i møde, hvor påskefrokoster og oplevelser med familie og venner må aflyses på grund af coronavirus.

Men bare rolig! Man kan sagtens stadig “mødes”  om en dejlig tår øl.

Sæt kryds i kalenderen langfredag i påsken, d. 10. april, hvor Royal Unibrew i samarbejde med Craft Makers Collective og 12 mikrobryggerier inviterer til Danmarks største virtuelle ølsmagning livestreamet direkte fra Anarkist og de små bryggerier rundt om i landet.

“Som et plaster på såret har vi taget initiativ til denne virtuelle ølsmagning for at give danskerne en anledning og et sted, hvor de kan mødes og skåle – uden at gå på kompromis med myndighedernes anbefalinger,” skriver arrangørerne om ølsmagningen.

Sådan fungerer en virtuel ølsmagning

De 12 bryggerier har fået til opgave at vælge én øl fra deres sortiment, der samles i en kasse og sælges fra Craftmakerscollective.com frem til den 5. april.

Den eneste forberedelse til den virtuelle ølsmagning er altså blot at få købt smagekassen til 349 kr. … og selvfølgelig sørge for, at øllet er koldt fredag d. 10 april.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Craft Makers Collective (@craftmakerscollective) den

“Målet med Danmarks Største Ølsmagning er at give danskerne et sted at samles om god øl i en vanskelig tid. Samtidig skal arrangementet give en håndsrækning til en branche, der kæmper en hård kamp i disse tider.

Vi vil gerne lave en slags virtuelt langbord – en folkefest for alle uanset om man er til pilsner, stout eller IPA’er. Det savner vi her midt i den tid, hvor danske barer, ølværksteder og brewpubs er tørlagte,” skriver de videre.

Følgende bryggerier er med: Svendborgsund Bryghus, Midtfyns Bryghus, Ugly Duck Brewing Co., Ørbæk Bryggeriet, The Man Behind, Anarkist, Fanø Bryghus, Århus Bryghus, Thisted Bryghus, Amager Bryghus, Herslev Bryghus, Svaneke Bryghus.

Fakta

  • Danmarks største ølsmagning i cyberspace er åben for alle.
  • Man kan købe en samlet ølkasse med alle 12 øl, der er med i smagningen, på www.craftmakerscollective.com.
  • Prisen er kr. 349 inkl. moms + fragt og kassen kan blive leveret lige til kundens dør
  • Ølkasserne kan bestilles frem til søndag d. 5. april kl. 23.59.
  • Smagningen vil naturligvis også kunne streames efterfølgende, så man kan nyde de mange øl henover påskedagene, hvis man ikke har mulighed for at se med live om fredagen.
  • Har man ikke mod på at smage sig igennem 12 øl, er man også velkommen til gratis at se med på Danmarks Største Ølsmagning.
  • Ølsmagningen livestreames via facebook.com/anarkistodense.

Du finder info om køb mm. her.

Få bilen forårsklar: Byens Bilpleje klar med helt særligt tilbud

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Byens Bilpleje
Foto: Byens Bilpleje

Det er ingen nyhed, at Danmark er lukket ned, og de fleste befinder sig indenfor hjemmets fire vægge.

Som resultat ligger gaderne øde hen det meste af dagen, og bilerne står parkeret i garagen og samler støv.

Skal man se på den lyse side af tingene, betyder det, at man har tid til at klare gøremål, der ellers er blevet udskudt i lang tid – såsom at få tjekket sin bil efter i sømmene og optimeret hygiejnen.

Byens Bilpleje Nordjylland har nu lanceret et tilbud, hvor man slår to fluer med et smæk: Man får både gennemgået bilen for fejl og mangler samt klargjort og desinficeret den indvendigt til kun 1950 kr. (inkl. rens af klimaanlæg og luftkanaler).

”Det er en service, vi har valgt at tilbyde, så folk kan sætte sig ind i deres biler uden bekymringer,” forklarer Henrik Rasmussen, partner for Byens Bilpleje.

Sikkerhed fremfor alt

For at følge myndighedernes anvisninger og sikre alles ve og vel, foregår tilbuddet således, at man enten ringer eller skriver en mail til bilspecialisterne, hvorefter man får en snak om, hvad der skal laves.

Når bilen hentes, lægger man nøglen ud på dækket, sådan at der ingen kontakt er.

På klargøringen får bilen en grundig indvendig klargøring, der inkluderer komplet vask, desinficering, kompresning med luft, rensning af hele kabinen, opfriskning af plastik, vask af ruder samt grundig aftørring og tjek af hele bilen.

Bilen leveres næste dag om eftermiddagen, så kunden er klar til at køre i en helt ren bil.

Alt kan klares hos Byens Bilpleje Nordjylland

Byens Bilpleje Nordjylland er ikke kun specialister i kosmetisk vedligeholdelse af biler, men er i høj grad også eksperter i alle typer klargøring; det inkluderer specialklargøringer (superbiler/custom cars), skadeslakering, service, rudeskift, buleudretning og undervognsbehandling for at nævne et par eksempler.

Det er dermed alt (som i ALT) Byens Bilpleje Nordjylland kan lave på din bil på mange af deres lokationer i Nordjylland.

Når bilen er inde til den indvendige klargøring og desinficering, gennemgås den som nævnt også for andre fejl og mangler og findes der noget, ringes man op af personalet.

”Vi laver dog aldrig noget uden kundens accept,” understreger Henrik Rasmussen og tilføjer:

“Vi er aldrig bedre end den sidste kundes anmeldelse.”

Byens Bilpleje Nordjylland henter og bringer hver dag – også i weekenden.

Du booker en tid til klargøring på hra@byensbilpleje.com eller 23 11 89 86.

Udover det særlige klargøringstilbud, er der lige nu også 500 kr. at spare på en Ditic Light behandling, som er en polering af vaskeridser og en lakforsegling (normalpris fra 2995 kr.)

Læs mere om det særlige klargøringstilbud på Byens Bilpleje Nordjyllands Facebook-side.