Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Udnyt din varme – og spar penge: Her er de gode råd fra Aalborg Forsyning

Af Emil Kjær Jørgensen

Du tænker nok ikke synderligt over det i hverdagen. Du tænder bare for termostaten på radiatoren, og så kommer der dejlig varme ud i din lejlighed eller dit hus.

Men der er flere gode grunde til at spare på – og ikke mindst udnytte – varmen bedre.

Både for din pengepungs og miljøets skyld.

Og der er heldigvis godt nyt til alle os, der gerne vil gøre en indsats for at udnytte varmen bedre.

Udnyt din varme – og spar penge: Her er de gode råd fra Aalborg Forsyning

Bliv belønnet for at udnytte varmen bedre

”Pr. 1. januar 2022 ændrede vi vores måde at afregne fjernvarmen på.

Helt basalt betyder det, at du kun betaler for den varme, som du bruger. Jo bedre du er til at udnytte energien, jo billigere bliver din regning,” forklarer Jesper Møller, Chef for Varme, Køl & Gas i Aalborg Forsyning.

Der er nemlig indført et nyt takstsystem, hvor du kan få et fradrag på 2 % pr. grad, som du udnytter varmen bedre end forventet.

Modsat får du et tillæg på 2 % pr. grad, du udnytter varmen dårligere end forventet. De temperaturer, der bliver brugt til denne udregning, er vægtede gennemsnitlige temperaturer for den periode, du bliver afregnet for.

Udnyt din varme – og spar penge: Her er de gode råd fra Aalborg Forsyning

”Vi sender 40 mio. kubikmeter vand rundt i systemet om året – det svarer altså til 40 mia. liter vand. Det er mange fyldte mælkekartoner,” siger Jesper med et grin.

”Der er altså rigtig meget at spare. En god varmeudnyttelse vil både have en positiv indflydelse på miljøet, og så vil man jo også kunne se frem til en økonomisk gevinst. Det er ren win win.”

Men hvordan kan du så blive bedre til at udnytte varmen? Bare rolig – de gode råd kommer lige her:

Her er de gode råd til at udnytte varmen bedre

Det er heldigvis blevet meget nemmere at overvåge og optimere dit varmeforbrug, og du behøver hverken at være VVS-mand eller teknisk ekspert for at blive bedre til at udnytte varmen.

Aalborg Forsyning har nemlig været med til at udvikle den smarte app Watts, hvor du løbende kan følge med i dit forbrug af fjernvarme – og også dit vandforbrug, hvis du er en af dem, der allerede har fået installeret en fjernaflæst vandmåler.

Udnyt din varme – og spar penge: Her er de gode råd fra Aalborg Forsyning

”Det er et virkelig brugbart værktøj, hvor man lynhurtigt kan få et overblik over, hvordan ”man præsterer”. Hvis man eksempelvis blot tjekker app’en hver 14. dag, kan man se, om der er noget, der er nogle udsving, som kan skyldes fejl eller mangler i anlægget,” forklarer Jesper Møller.

Watts er bygget helt simpelt op, og du kan se dit forbrug helt ned til den enkelte time – og blandt andet se, hvornår du bruger mest varme, tjekke dit forventede forbrug mv.

Du har også mulighed for at følge med i, hvor godt du udnytter din fjernvarme via Min Side på Aalborg Forsynings hjemmeside. Her kan du konkret se, om du står til at få et tillæg eller fradrag på din varmeregning, når du får din næste årsopgørelse.

På Watts og Min Side kan du se, hvordan selv små ændringer i dit forbrug kan gøre en stor forskel for både din pengepung og vores miljø.

Udnyt din varme – og spar penge: Her er de gode råd fra Aalborg Forsyning Udnyt din varme – og spar penge: Her er de gode råd fra Aalborg Forsyning

Tjek dine radiatorer

 Nogle af de ting, du kan ændre på for at udnytte varmen, er den daglige brug af radiatorerne.

”Det er vigtigt, hvordan man bruger varmen i huset. Alle radiatorer i et rum skal stå på samme niveau. Derudover kan du nemt kontrollere din radiators effektivitet. Hvis din radiator er varm i toppen og kold i bunden, så fungerer den højst sandsynligt, som den skal.

Hvis radiatoren er varm i bunden, så løber fjernvarmen for hurtigt igennem, og så udnyttes varmen ikke korrekt. Så går varmen bare til spilde i fortovet, når den bliver sendt tilbage til os, og det er både skidt for miljøet og din egen økonomi,” forklarer Jesper.

Aalborg Forsyning har en serviceordning, du kan tilmelde dig, så du med jævne mellemrum får tjekket dit fjernvarmeanlæg for at se, om alt kører, som det skal. Det kan du læse mere om her.

Nyttige spareråd til optimal udnyttelse af din fjernvarme:

  1. Hold øje med dit varmeforbrug i appen Watts og på Min side på aalborgforsyning.dk
  2. Indstil din radiator korrekt
  3. Find en passende rumtemperatur – én grad mere kan øge dit forbrug med 5-6 %.
  4. Hold radiatoren fri for tøj
  5. Indstil temperaturen på det varme vand – på aalborgforsyning.dk kan du finde en video, der viser, hvordan du gør
  6. Efterisoler din bolig
  7. Udskift dine radiatorventiler – hvis du ikke allerede har termostatstyrede radiatorventiler
  8. Tjek din gulvvarme
  9. Luft ud i din bolig og få et forbedret indeklima.

Læs begrundelsen for sparerådene her

Du kan downloade Watts her.

Du kan se, hvor godt du udnytter varmen ved at logge ind på Min side her (OBS: Dette kræver, at du er direkte kunde ved Aalborg Forsyning. Hvis du betaler aconto via huslejen, kan du IKKE logge ind her.)

Del artikel

Andre læser også