Høj løn og fuld beskæftigelse: MARTEC frister med spændende uddannelser


Hvad skal du lave efter sommerferien?
Et nyt studieår nærmer sig med hastige skridt, og for mange udløser det en lang række spørgsmål og tanker.
For hvad skal jeg egentlig lave efter sommerferien?
En fremtid med alsidigt og givende voksenliv samt jobsikkerhed, høj løn og internationale karrieremuligheder til lands og til vands står naturligt højt på ønskesedlen for mange.
MARTEC i Frederikshavn står klar med åbne arme til de kommende studerende, der vælger at gå den maritime og polytekniske vej.
Både maskinmester- og skibsføreruddannelserne er professionsbacheloruddannelser, som har vind i sejlene.
Det betyder, at dimittender fra de to uddannelser kan se frem til høj løn og tæt på jobgaranti.
Begge uddannelser byder på internationale karrieremuligheder og spændende lederjobs.
Hertil kommer jobsikkerhed og høj løn – faktisk er maskinmesteruddannelsen på top 10 over uddannelser med lavest ledighed.
Men hvad laver man egentlig som maskinmester og skibsfører? Begge uddannelser er genstande for en række fordomme
Fordomme om maskinmester
#1 Man læser til maskinmester, hvis man vil ud at sejle
Det vil sikkert komme bag på nogle, men en maskinmester kan også finde spændende job på land.
Som maskinmester kan man vælge den maritime vej, men i dag vælger 4 ud af 5 dimittender et job på landjorden.
#2 Maskinmesteren arbejder i maskinrummet på et skib
Fordommene står desværre i kø, når mange mennesker hører ordet maskinmester. Mange forestiller sig en olieindsmurt sømand i bunden af sit skib, som sejler langt ude på havet. Men sandheden er en helt anden.
Maskinmestrene giver mulighed for at live fremtidens internationale tekniske ledere, som kan få afgørende betydning i grøn omstilling. Opgaver som energioptimering og ansættelser i vindmøllebranchen er nogle af de spændende udfordringer, som maskinmestrene kan klare i erhvervslivet.
Maskinmestre arbejder i mange forskellige produktions- og industrivirksomheder, på kraftværker, rensningsanlæg og i energiforsyningsselskaber samt offshore med vind-, olie- eller gasproduktion.
De kan desuden være ansat som tekniske ledere eller beskæftige sig med salg og rådgivning. Til søs kan maskinmestre arbejde på handelsskibe, passagerskibe og i marinen.
På visitkortet kan der for eksempel stå projektleder, salgsingeniør, miljø- og kvalitetschef, teknisk chef, driftsleder eller energirådgiver. Kort fortalt, kan uddannelsen føre til job som teknisk leder – enten i Danmark eller udlandet. For faget indeholder generelt gode muligheder for at arbejde internationalt som udstationeret i udlandet i kortere eller længere tid.
Alsidigheden er en af årsagerne til, at der gennem flere år har været en meget lav ledighed blandt uddannede maskinmestre.
#3 En maskinmesters arbejdstøj er kedeldragt
I og med at maskinmesteren i dag ofte arbejder som teknisk leder, går den gennemsnitlige maskinmester oftest i skjorte, pull-over, T-shirt eller blazer og går i højhælede, laksko eller sneakers.
#4 Kun mænd læser til maskinmester
Der er flere og flere kvinder, som vælger at uddanne sig til maskinmester. Det gælder f.eks. Tescha, som er glad for sit studievalg og trives godt på maskinmesterstudiet i Frederikshavn. Hør Tescha fortælle om studiet her :
#5 En maskinmester er bare en glorificeret mekaniker
Det er bestemt ikke nogen ulempe at have en sund interesse for teknik, men de fleste studerende på MARTEC motiveres af den dybe teori som ligger bag alt det praktiske i fagene.
Derfor ser vi også masser af studerende som kommer ind på uddannelsen med et svendebrev. Maskinmesteren kan godt finde ud af at skrue og fixe tingene selv, men den primære opgave vil være at lede og fordele.
Fordomme om skibsføreruddannelsen
#1 En gang skibsfører altid sømand
Som skibsfører kan du udleve dine drømme om at have hele verden som din arbejdsplads, om det så er lokale skibsruter eller på de internationale farvande.
Men du kan også finde et spændende arbejde, hvis du beslutter dig for at gå i land. Her venter der gode jobs i industrien, på rederikontor eller du kan videreuddanne dig f.eks. med en masteruddannelse fra CBS i shipping og logistik.
#2 Skibsfører er et mandefag
Sådan er det ikke længere. Flere og flere kvinder søger ind på de maritime uddannelser og tallet har været støt stigende siden 2017. Kønnet er ikke afgørende.
Det er i stedet ønsket om at være øverst kommanderende på et skib.
I og med uddannelsen også kan bruges i landbaserede jobs, kan arbejdet som skibsfører sagtens kombineres med et familieliv.
#3 Man skal allerede have sejlet i mange år, for at kunne læse til skibsfører
De fleste af de studerende på skibsføreruddannelsen på MARTEC, har en studentereksamen med sig, når de søger ind på uddannelsen, og har som udgangspunkt ikke nogen maritim erfaring.
Det er selvfølgelig ikke noget der skader, at have stiftet bekendtskab med havet, men uddannelsen starter med et semester, hvor du bliver undervist i helt grundlæggende sømandskab.
I løbet af uddannelsen skal du ud på to sejlende praktikforløb, hvor du så vil stifte bekendtskab med det praktiske sømandskab. Du vil altså blive klædt på til havet hele vejen igennem uddannelsen. Det vigtigste er, at det motiverer dig at have overblikket, lede og fordele, have evnen til at tage beslutningerne og måske tiltrækkes af et eventyr på de syv verdenshave, med muligheden for også at gå i land.
#4 Skibsfører er et ensformigt job, hvor man skal stå og kigge på vand med en kikkert
Tværtimod! Når du er uddannet skibsfører starter du typisk som 3. eller 2. styrmand, alt efter størrelsen på skibet. Her har du ansvaret for folkene ”på gulvet”. Det kan f.eks. være skibsassistenterne, hvis job det er at sørge for vedligeholdelsen af skibet, sikkerheden osv. Der er en naturlig stigning i graderne, jo længere tid man har sejlet. Efter nogle år vil du nå toppen som øverste chef ombord – Kaptajnen.
Som kaptajn (skibsfører) har du f.eks. ansvaret for at planlægge sejladsen. Du har kommunikationen med motorrummet, og de maskinmestre og skibsmaskinister, som får skibet til at sejle.
Du har ansvaret for at lasten er korrekt stuvet, samt kontakten og koordineringen med myndighederne i de havne I skal ligge til, og ikke mindst forskellige administrative opgaver.
Adgangskrav til uddannelserne
Der er flere veje ind på uddannelserne. Det afhænger af om du har en studenterhue, en håndværkeruddannelser eller måske begge dele.