Uddannelsen klares online: UCN har succes med E-læring

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Hvis du spørger Brian Sørensen, hvad fremtiden bringer indenfor uddannelsesområdet, tøver nordjyden ikke med at fremhæve det studie, han indtil videre har brugt tre semestre på.

El-installøruddannelsen er måske en gammel kending på Professionshøjskolen UCN i Aalborg, men rammerne omkring uddannelsen er blevet nytænkt med et e-læringsforløb, hvor man ikke behøver at sidde på skolebænken fra tidlig morgen til sen eftermiddag.

Det er perfekt for den 45-årige elektriker, der skal have en dagligdag til at hænge samme med fuldtidsjob i hjembyen Hjørring, kone, tre bonus-børn og – oveni i det – et fuldtidsstudie.

Med kun ni fremmødedage på hvert semester foregår langt størstedelen af undervisningen samt eksaminer online og kan klares hvor som helst med en internetforbindelse.

”Jeg tror at flere og flere kommer til at studere på denne måde fremover,” siger Brian Sørensen.

”Man kan få lov til at placere sine timer, når det passer ind, og ikke bruge dem alle ude på en studieplads.”

Fleksibelt studie

E-læringsforløbet kan indtil videre kombineres med overbygningsuddannelserne el-installatør, vvs-installatør og energimanagement.

Læringsformen er især henvendt dem, der gerne vil have mulighed for at tage en uddannelse på en fleksibel måde – måske fordi man befinder sig geografisk langt væk, er en enlig forælder eller fordi man gerne vil uddanne sig ved siden af et fuldtidsjob, som det gør sig gældende for Brian Sørensen.

”Når man er i min alder og er etableret med hus og familie, så har man ikke råd til at sidde på UCN i to år på SU.

Det er især det økonomiske aspekt, der gør, at jeg vælger e-læringsforløbet, men også fleksibiliteten i at kunne planlægge min tid.”

Som indehaver af Online Elartikler arbejder Brian fra kl. 7 til 15 hver dag og kommer derefter hjem til de samme daglige gøremål som enhver familie har, før han kan sætte sig foran computeren ved 20-tiden og studere.

Nogle gange må studierne skubbes til en weekend eller en feriedag for at få en friaften, men man bliver nødt til at være på dupperne for at fuldføre det 2-årige studie.

”Det er et fuldtidsstudie, og det kræver, at man har noget disciplin,” understreger han.

”Det er virkelig hårdt at have et fuldtidsjob og studie oveni hinanden.”

I sidste ende er den ekstra travle hverdag dog det værd for nordjyden, som drømmer om at arbejde selvstændigt som autoriseret el-installatør.

Høje krav til selvstændighed og disciplin

E-læring – eller blended learning som det også kaldes – er dermed ikke en nem genvej til at få en uddannelse; undervisningsformen stiller høje krav til de studerendes selvstændighed og disciplin.

Selvom der ikke er mødepligt udover de skemalagte fremmødedage, er der krav om at fuldføre online quizzer, skriftlige opgaver, online vejledningsmøder og eksaminer.

De studerende får en uges materiale ad gangen i starten af ugen, og de bestemmer selv, hvordan de kommer i mål med opgaverne og quizzerne.

I stedet for 45-60 minutter lange forelæsninger, som du finder på de fleste studier, laver underviserne en blanding af korte undervisningsvideoer samt live videokonferencer, hvor de to parter kan kommunikere.

Når alt foregår online, melder der sig selvfølgelig spørgsmålet om det sociale aspekt af studielivet.

Det imødegår UCN ved at have et diskussionsforum på deres fælles læringsplatform, og de studerende er også selv gode til at tage initiativ til at kommunikere over sociale medier.

”Jeg snakker meget med en studiekammerat, der bor i Dubai.

Vi bruger bl.a. Facebook til at diskutere opgaver og hjælpe hinanden,” forklarer Brian Sørensen.

Søg til februar

De tre uddannelser med e-læringsforløb åbnede for ansøgninger den 1. februar og har studiestart i februar året efter.

Vælger man at læse til el-installatør som Brian Sørensen, kan man se frem til rigtig gode jobmuligheder efter endt uddannelse, hvad enten det er som ansat i en byggevirksomhed, et rådgivende ingeniørfirma eller som selvstændig med egen el-autorisation.

Læs mere om uddannelsen som el-installatør og søg her.

Læs mere om uddannelsen som vvs-installatør og søg her.

Læs mere om uddannelsen i energimanagement og søg her.

Bon appétit: Ma Petite France lancerer pop-up-morgenmad

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

De fleste af os har måtte kigge langt efter morgensolen under de sydlige himmelstrøg – men det betyder ikke, at vi helt behøver at undvære stemningen.

Hos Ma Petite France har man nemlig besluttet sig for at udvide sit i forvejen hyggelige og franskinspirerede koncept med såkaldt pop-up morgenmad. Foreløbigt kan morgenlækkerierne nydes fra tirsdag til lørdag fra kl. 08.00 i hele august måned.

Menukortet er naturligvis også inspireret af det franske, og derfor er der især fokus på bagværk som fransk landbrød, sprød baguette og smørbagte croissanter i flere udgaver.

Bagværk lavet med kærlighed … og surdej

Den opgave har Majken og Christian Green, der står bag Ma Petite France, valgt at uddelegere til Git Becker, der tidligere har gjort karriere i erhvervslivet. Nu er hun sprunget ud som bagerjomfru i Nørregade.

“Jeg har hele mit liv været glad for at bage, men jeg syntes også, at det var svært at finde noget, der levede op til mine egne krav for, hvad et godt bagværk skal bestå af,” fortæller Git Becker, da vi i morges lagde vejen forbi vinbaren.

Git Becker er én af dem, der er utrolig begejstret for surdejens opblomstring, da hendes egen krop aldrig har været glad for det hvide og svært optagelige brød.

Derfor er alt bagværket i den nye pop-up-café også baseret på netop surdej.

“Jeg begyndte at eksperimentere og tage forskellige kurser inden for surdej, så jeg havde kompetencerne til at udvikle mine helt egne opskrifter. Og med en masse nørderi og passion føler jeg nu, at det er lykkes,” siger Git.

Sammensæt din egen morgenmad

Foruden det franske landbrød, baguettes og croissanterne – der kommer både med æble og i en klassisk udgave – kan du også bestille tilbehør i form af hjemmelavet syltetøj, franske oste, skiveskåret avocado eller æg i enten spejlet eller blødkogt format.

Det hele kan fås samlet på en morgentallerken – men afhængig af din sult kan du også vælge at bestille dem enkeltvis og dermed helt selv sammensætte, hvad dit morgenhjerte begærer den pågældende dag.

“Det skal være en simpel måde at få morgenmad på, hvor vi bibeholder vores fokus på kvaliteten. Det er ikke meningen, at vi skal have 27 ting på kortet – vi skal i stedet nørde med få ting og helst blive de allerbedste til det,” siger Git.

Salat til morgenmad?

Er man ikke til brød, smør og syltetøj, kan du også vælge at gå i en sundere retning og bestille en morgensalat med peberfrugt, tomater og årtidens krydderurter med en god dressing til.

Til at slukke tørsten kan du bestille alt fra café au lait, espresso, te – til en såkaldt morgendukkert, der består af bl.a. æblejuice og frisk lime.

“Det er som at tage et vinterbad – man bliver frisk og vækket af den,” siger Git med et grin.

Nok er konceptet nyt, men det giver samtidig plads til løbende at kunne udvikle på både menukort og rammerne. Og én ting er de gode intensioner, der uden tvivl skinner igennem hos både Git og resten af personalet – men hvordan smager det så?

Vi var forbi i morges, da morgenmadskortet kørte på sin tredje dag.

Allerede nu har modtagelsen været fantastisk, og Git har måtte arbejde ekstra hurtigt for at producere brød og baguettes nok til alle de sultne morgenmaver, der kigger forbi Nørregade.

“I morges havde vi allerede reservationer fra kl. 8, hvor folk eksempelvis kommer og afholder deres morgenmøder hernede. Det er virkelig hyggeligt!” fortæller hun og fortsætter:

“Vi har jo også åbent for to-go, hvilket også har været en kæmpe succes. Det er faktisk svært at følge med, så nu arbejder vi på at skabe de helt rigtige rutiner.” 

Et perfekt samarbejde

Ma Petite France har – indtil nu – nok primært været kendt som stedet, hvor du kan få et lækkert glas vin i de stemningsfulde lokaler. Og det kan du såmænd stadig – også før kl. 12.

“Det er da sket, at nogen bestiller et glas vin til morgenmaden. Og så er vi jo så heldige, at vi også sagtens kan klare det. Vi sørger for at udnytte vores indbyrdes ressourcer, så vi undgår spild af den ene eller anden slags.

Jeg håber, at vi også kan fortsætte med det, når august rinder ud. Men indtil videre er både vi og vores gæster rigtig postive omkring det,” slutter hun.

I næste uge vil Git og Co. også tilbyde lette frokostretter, som kan nydes fra kl. 12.

Noget til enhver smag – og pengepung

En morgentallerken med fransk landbrød/bolle, baguette el. croissant, en frisk “morgendukkert” og kaffe eller te  får du til 90 kr.

I weekenden kan du bestille weekendhygge med en halv baguette/bolle/landbrød samt croissant, blødkogt æg, grape med skyr og halv avokado, en frisk morgendukkert og kaffe eller te til 135 kr.

Der er også lidt til den lille sult i form af brød med smør til 35 kr, hvor du så kan tilkøbe hjemmelavet marmelade til 5 kr. eller fransk ost til 5 kr. Et blødkogt æg koster 25 kr – eller 40 kr. hvis du vil have avokado med.

En hjemmebagt croissant (med eller uden æble) får du til 35 kr. (eller 30 kr. to go)

Kaffe eller te koster 25 kr.

Hvad: Morgenmad på Ma Petite France
Hvor: Nørregade 6
Hvornår: Tirsdag – lørdag fra kl. 08.00

Fremtiden er grøn: Nyt projekt skal booste den grønne omstilling i nordjysk turisme

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Et nyt projekt under navnet Instant Green Tourism skal sætte skub i den grønne omstilling hos turismeaktørerne i Destination Nord.

Projektet har netop modtaget tilsagn om midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og forventningen er, effekterne vil resultere i en forstærket bæredygtighedstankegang, øget turismeomsætning og mere konkurrencedygtige produkter.

Det skriver Destination Nord i en pressemeddelse.

Bæredygtighed som afgørende rejsemotiv

Danske og udenlandske turister efterspørger i stigende grad miljøvenlige alternativer på ferien, og bæredygtighed vinder fortsat indpas som et afgørende rejsemotiv. Det stiller store krav til landets turisterhverv, der i disse år arbejder målrettet på at øge graden af bæredygtighed i det danske turismeprodukt.

Direktør for Destination Nord, Tonny Skovsted Thorup

Det gælder også i Nordjylland, hvor et nyt projekt under navnet Instant Green Tourism skal bidrage til at udvikle og teste bæredygtige koncepter blandt turismeaktørerne i Destination Nord på tværs af forretningsområderne kyst- og naturturisme, erhvervs- og mødeturisme samt storbyturisme.

Instant Green Tourism har netop modtaget tilsagn om 2 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse fra puljen til lokale og tværgående turismeprojekter.

“Turisme skaber omsætning og jobs i hele regionen, og turisterne er med til at skabe en efterspørgsel, der også kommer de lokale til gavn. Samtidig kan og skal turismen også være med til sikre et grønnere Nordjylland, og det er blandt andet det, vi gerne vil hjælpe på vej med projektet Instant Green Tourism.

Fra idé til forretningsplan

Initiativet skal sætte gang i en vigtig og nødvendig grøn omstilling hos turismeerhvervet i en ekstraordinær situation, hvor det er nødvendigt at tænke nyt og omstille sig nye forretningsvilkår, lyder det fra den netop tiltrådte direktør i Destination Nord, Tonny Skovsted Thorup.

Konkret kommer projektet til at bestå af en række SPRINT-forløb, som fører virksomhederne gennem en idéudviklingsfase, der blandt andet involverer udarbejdelse af en målrettet forretningsplan og efterfølgende udvikling af et bæredygtigt produkt eller service.

Det er forventningen, at Instant Green Tourism vil resultere i en ny og forstærket bæredygtighedstankegang, der kan medvirke til at konsolidere og øge den samlede turismeomsætning i det nye destinationssamarbejde samt styrke sammenhængen mellem virksomhederne i Destination Nord og bidrage til den bæredygtige fortælling om Nordøstkysten som feriedestination.

Det vækker glæde hos borgmester i Frederikshavn Kommune, der er en del af projektet gennem erhvervsudviklingsprojektet Energibyen Frederikshavn:

“Nordjylland er danskernes foretrukne feriedestination, og det skal vi udvikle endnu mere – ikke mindst i forhold til bæredygtig turisme, som i forvejen er en markant fællesnævner for mange aktører i Destination Nord.

Min forventning er, at det bliver en af de store vækstdrivere det kommende år, og det er derfor særdeles positivt, at vi nu viser både sammenhold og handlekraft i forhold til at involvere aktører på tværs af forretningsområder og udvikle Nordjyllands grønne profil yderligere,” siger borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Hansen.

Projektets øvrige parter består af Erhvervshus Nordjylland, Aalborg Kommune – Center for Grøn Omstilling, Aalborg Kongres- og Kulturcenter og Arena Nord i Frederikshavn. Hos Arena Nord ser direktør Per Malmberg frem til at udvikle sport- og kulturcenterets grønne profil yderligere det kommende år.

“Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed kommer til at fylde mere og mere i alle aspekter af hverdagen – også i høj grad, når vi skal vælge ferier og oplevelser til.

Derfor fylder det også meget på vores agenda, og vi ser et stort potentiale i at udvikle Arena Nord i en mere bæredygtig retning. Vores håb er, at projektsamarbejdet vil styrke vores position som udbyder af bæredygtige turismekoncepter i Nordjylland inden for sport- kultur og erhvervsturisme.

 Arena Nord byder hvert år velkommen til mere end 500.000 gæster og er det største kultur-, konference- og sportscenter nord for Limfjorden.

Instant Green Tourism-projektet starter 3. august 2020 og løber frem til 31. juli 2021.

Hjælp politiet: Vidner til vold i midtbyen efterlyses

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rigspolitiet
Foto: Rigspolitiet

Natten imellem fredag den 24. og lørdag d. 25. juli 2020 omkring kl. 0020 blev der på hjørnet af Borgergade og Vesterbro i det centrale Aalborg udøvet alvorlig vold, hvor 4 mænd i forening overfaldt to andre mænd med slag og spark.

Nu søger Nordjyllands Politi særligt efter fire vidner. Deres observationer kan nemlig bidrage til sagens fulde opklaring.

Nordjyllands Politi var hurtigt fremme på stedet med patruljer – hvorved man fik anholdt to af de formodede gerningsmænd.

Voldssagen er nu under efterforskning, oplyser den ansvarlige leder, politikommissær Kenneth Rodam.

”Det er en alvorlig sag. Vores efterforskning har fastslået, at de forurettede udsættes for slag og spark – også mens de ligger ned. Vores arbejde består nu i at få hele hændelsesforløbet fuldt belyst, så de kan skyldige kan blive stillet til ansvar,” forklarer politikommissær Kenneth Rodam.

Vidner bedes ringe 114

Og det er i den forbindelse, at Nordjyllands Politi nu efterlyser fire vidner – fire unge mænd – der kan sidde inde med vigtige informationer, som kan hjælpe politiets efterforskere med at få sagens omstændigheder opklaret.

Nordjyllands Politis efterforskning i sagen har dokumenteret, at de fire unge mænd opholdt sig inde på Elika Pizza på Vesterbro 88 kort efter midnat, inden volden blev udøvet umiddelbart derefter.

”Det er vores vurdering, at disse fire unge mænd kan have vigtig viden, som kan bidrage til sagens fulde belysning. Derfor vil vi gerne tale med dem så hurtigt som muligt,” lyder det fra Kenneth Rodam, der opfordrer de unge mænd til at ringe til politiet på telefon: 114.

De fire unge mænd signaliseres som:

A: sort-krøllet hår med lyse spidser, rød t-shirt med hvide striber på skulderen, grålige bukser, sneakers med påskriften w a l k

B: lyseblå kasket (sad omvendt på), blå eller mørk trøje, lyse bukser, hvide sneakers

C:  lyst hår, blå eller mørk jakke, lyser bukser, hvide sneakers

D: mørkblond hår, blå eller mørk polo t-shirt, lyse bukser

Begge de forurettede blev transporteret til sygehuset, og den ene havde pådraget sig hjernerystelse som følge af overfaldet.