ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Uddannelsen klares online: UCN har succes med E-læring

Af Nathalia Hentze Nielsen

Hvis du spørger Brian Sørensen, hvad fremtiden bringer indenfor uddannelsesområdet, tøver nordjyden ikke med at fremhæve det studie, han indtil videre har brugt tre semestre på.

El-installøruddannelsen er måske en gammel kending på Professionshøjskolen UCN i Aalborg, men rammerne omkring uddannelsen er blevet nytænkt med et e-læringsforløb, hvor man ikke behøver at sidde på skolebænken fra tidlig morgen til sen eftermiddag.

Det er perfekt for den 45-årige elektriker, der skal have en dagligdag til at hænge samme med fuldtidsjob i hjembyen Hjørring, kone, tre bonus-børn og – oveni i det – et fuldtidsstudie.

Med kun ni fremmødedage på hvert semester foregår langt størstedelen af undervisningen samt eksaminer online og kan klares hvor som helst med en internetforbindelse.

”Jeg tror at flere og flere kommer til at studere på denne måde fremover,” siger Brian Sørensen.

”Man kan få lov til at placere sine timer, når det passer ind, og ikke bruge dem alle ude på en studieplads.”

Fleksibelt studie

E-læringsforløbet kan indtil videre kombineres med overbygningsuddannelserne el-installatør, vvs-installatør og energimanagement.

Læringsformen er især henvendt dem, der gerne vil have mulighed for at tage en uddannelse på en fleksibel måde – måske fordi man befinder sig geografisk langt væk, er en enlig forælder eller fordi man gerne vil uddanne sig ved siden af et fuldtidsjob, som det gør sig gældende for Brian Sørensen.

”Når man er i min alder og er etableret med hus og familie, så har man ikke råd til at sidde på UCN i to år på SU.

Det er især det økonomiske aspekt, der gør, at jeg vælger e-læringsforløbet, men også fleksibiliteten i at kunne planlægge min tid.”

Som indehaver af Online Elartikler arbejder Brian fra kl. 7 til 15 hver dag og kommer derefter hjem til de samme daglige gøremål som enhver familie har, før han kan sætte sig foran computeren ved 20-tiden og studere.

Nogle gange må studierne skubbes til en weekend eller en feriedag for at få en friaften, men man bliver nødt til at være på dupperne for at fuldføre det 2-årige studie.

”Det er et fuldtidsstudie, og det kræver, at man har noget disciplin,” understreger han.

”Det er virkelig hårdt at have et fuldtidsjob og studie oveni hinanden.”

I sidste ende er den ekstra travle hverdag dog det værd for nordjyden, som drømmer om at arbejde selvstændigt som autoriseret el-installatør.

Uddannelsen klares online: UCN har succes med E-læring

Høje krav til selvstændighed og disciplin

E-læring – eller blended learning som det også kaldes – er dermed ikke en nem genvej til at få en uddannelse; undervisningsformen stiller høje krav til de studerendes selvstændighed og disciplin.

Selvom der ikke er mødepligt udover de skemalagte fremmødedage, er der krav om at fuldføre online quizzer, skriftlige opgaver, online vejledningsmøder og eksaminer.

De studerende får en uges materiale ad gangen i starten af ugen, og de bestemmer selv, hvordan de kommer i mål med opgaverne og quizzerne.

I stedet for 45-60 minutter lange forelæsninger, som du finder på de fleste studier, laver underviserne en blanding af korte undervisningsvideoer samt live videokonferencer, hvor de to parter kan kommunikere.

Når alt foregår online, melder der sig selvfølgelig spørgsmålet om det sociale aspekt af studielivet.

Det imødegår UCN ved at have et diskussionsforum på deres fælles læringsplatform, og de studerende er også selv gode til at tage initiativ til at kommunikere over sociale medier.

”Jeg snakker meget med en studiekammerat, der bor i Dubai.

Vi bruger bl.a. Facebook til at diskutere opgaver og hjælpe hinanden,” forklarer Brian Sørensen.

Søg til februar

De tre uddannelser med e-læringsforløb åbnede for ansøgninger den 1. februar og har studiestart i februar året efter.

Vælger man at læse til el-installatør som Brian Sørensen, kan man se frem til rigtig gode jobmuligheder efter endt uddannelse, hvad enten det er som ansat i en byggevirksomhed, et rådgivende ingeniørfirma eller som selvstændig med egen el-autorisation.

Læs mere om uddannelsen som el-installatør og søg her.

Læs mere om uddannelsen som vvs-installatør og søg her.

Læs mere om uddannelsen i energimanagement og søg her.

Del artikel