Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Før turen til grænsen er tjent hjem: Så meget skal du spare på billig slik og sodavand

Af Michael Qureshi

Hvor mange varer skal der i indkøbsvognen, før grænsehandlen kan betale sig?

Spar Nord og Bilbasen har sammen regnet på den nødvendige besparelse for, at turen går i plus.

Sommeren er over os, og måske du har planer om at bruge en af dine feriedage på at jagte gode tilbud på mad og drikke til sommerhyggen hos vores naboland mod syd.

Men kan det egentlig betale sig at indstille GPS’en til Harrislee, Putgarden eller en af de andre byer i grænselandet?

Det har Spar Nord og Bilbasen regnet på, og for nogle danskere skal indkøbsvogne fyldes godt op med varer, før turen er tjent hjem.

Kører du fra Skagen og tilbage igen, skal grænseindkøbene ifølge beregningerne resultere i en besparelse på lidt mere end 1.800 kroner, før turen giver økonomisk pote.

Når det gælder Aalborg er tallet så 1.330 kr.

Mere end blot udgifter til brændstof

Kører du i stedet frem og tilbage fra Odense, skal du handle besparelser hjem for cirka 700 kroner.

“Vores beregninger rummer mere end blot udgifterne til brændstof. For at opnå et mere nuanceret overblik over turens omkostninger er det nødvendigt også at medregne blandt andet afskrivninger, da antal kørte kilometer betyder relativt meget for din bils værdi,” fortæller markedsanalytiker hos Bilbasen Jan Lang.

Han fortsætter;

“Kigger vi generelt på det, har flere afgiftsændringer i løbet af 10’erne gjort det markant billigere for danskerne at være bilejer, og dermed er omkostningerne pr. kørt kilometer faldet en del.

Vi ser dog aktuelt en ret tydelig udvikling på dieselbilerne som følge af miljødagsordenen og øget regulering.

De taber simpelthen værdi hurtigere end tidligere, hvilket betyder, at de samlede køreromkostninger stiger.”

Beregningen af omkostningerne er baseret på de 10 mest solgte nye og de 10 mest solgte brugte biler i Danmark (både diesel og benzin) i de første fem måneder af 2021 og løber i år op i 2,28 kroner pr. kilometer.

Dermed løber turen frem og tilbage fra f.eks. Aalborg op i 1.330 kroner.

“Dertil kommer eventuelle udgifter til forplejning undervejs og bro eller færge, afhængigt af hvor du kører fra.

Selvom der på nogle varegrupper kan være betydelige prisforskelle mellem grænsebutikkerne og de danske dagligvareforretninger, kræver det for mange danskere, at der købes relativt stort ind, før turen kan betale sige,” siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:

“Regnestykket ser selvsagt bedre ud, hvis du f.eks. bor i Sønderjylland, eller hvis grænsehandlen sker i forbindelse med f.eks. kør-selv-ferie, hvor du alligevel kører forbi grænsebutikkerne.”

Beregn den nødvendige besparelse fra din bopæl

Find afstanden fra din bopæl til de nærmeste grænsebutikker på nettet (f.eks. på Via Michelin eller Google Maps), og husk også at medregne hjemturen.

Derefter ganger du den samlede afstand med TCO’en 2,28 kroner. TCO står for total cost of ownership og er et udtryk for de samlede omkostninger ved at køre bil.

Suppler til sidst med eventuelle omkostninger til f.eks. færgetur og forplejning.

TCO-beregningen er baseret på de 10 mest solgte nye og de 10 mest solgte brugte biler i Danmark i de første fem måneder af 2021.

TCO tager udgangspunkt i tre års ejerskab og salg i ren handel til forhandler efter de tre år. Elementer, der indgår i beregningerne: brændstofpriser, brændstofforbrug, afskrivningsprofil, finansiering.

Del artikel

Andre læser også