Traditionsrig fejring af videomediets muligheder


Aalborg har i mange år været et af de steder, hvor det er populært at læse mediefag på universitet. Og måske er årsagen at finde i den store begivenhed, der hvert år har samlet de studerende fra nogle af de fag, der beskæftiger sig med videoproduktion i Aalborg. Det gælder nogle af de store humanistiske flagskibe Humanistisk Informatik og Mediefag. På begge studier tilegner man sig viden om filmiske virkemidler og tilrettelæggelse, men som senere også skal resultere i, at man selv får optaget en kortfilm for at prøve teorierne af i felten. Derfor har man lavet et event ved navn Riberprisen, som nu har eksisteret i 20 år, hvor man fejrer videomediets muligheder for at udfolde sig kreativt på tværs af studielinjerne.
Festlig faglighed blandt de mediestuderende i Aalborg
Selvom fejringen har karakter af en konkurrence med priser og vindere, som man måske særligt kender det fra de store amerikanske prisuddelinger, så er det faktisk ikke så meget det, det handler om. Det handler i langt højere grad om at dyrke en fælles kærlighed til det kreative og se, hvad andre har gjort med deres filmunivers. Derfor ser man også alle de deltagende filmprojekter til eventet. Har afføder det naturligvis stor respekt hos det unge publikum, hvis man har været særligt kreativ i at skabe et effektfuldt udtryk, som driver fortællingen i den rigtige retning. På den måde synes det konkurrencemæssige aspekt at være sat til side af en faglig interesse og anerkendelse vi klapsalver og tilråb, når der er nogle, der har gjort det godt.
En fremmelse af det gode samarbejde
At arbejde godt i grupper og faglige fællesskaber på tværs af studieretninger har altid været noget af det, der har været med til at sætte Aalborg Universitet på landkortet. Det er Riberprisen et udmærket eksempel på. Og selv om gallaopsætningen ved første øjekast kan synes som ren sjov og ballade, er der flere tidligere vindere, der i dag har fået arbejde i den danske filmindustri eller arbejder professionelt med videoproduktion på anden vis. Det er måske fordi, man netop har skabt et studierelevant event med tilknytning til universitetet, hvor man hylder originalitet og nytænkning allerede inden, de studerende kommer ud på arbejdsmarkedet.
Holder ved på trods af udfordringer
Selvom der sker meget inden for filmmediet på de 20 år, prisen og begivenheden har eksisteret, synes det stadig relevant i forhold til dagens mediebillede, som er endnu mere drevet af effektivt videomateriale, end det var for 20 år siden. Og selvom coronakrisen og logistiske udfordringer har skabt nogle benspænd for Riberprisen undervejs, er der stadig mening i at fejre den kunstneriske innovation, som har floreret i Aalborg de sidste årtier, og ikke mindst de kunstneriske ildsjæle, der beriger byen med tiltag, der skaber opmærksomhed i hele landet.