Det spreder sig: Flere og flere butikslokaler står tomme

Går man engang i mellem en tur gennem Aalborg gågader, så har man nok bemærket de tomme butikslokaler, der fylder i bybilledet.
Naturligvis er der altid tomme lokaler i en storby, men faktisk viser nye tal, at det det sidste år er begyndt at se ekstra skidt ud for Aalborg midtby.
Antallet af ledige butikslokaler er nemlig steget, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.
Pressede butikker, forsigtige forbrugere og sværere vilkår for biler i midtbyen, lyder forklaringerne fra to erhvervsmæglere.
Det øvrige Nordjylland har uændret tomgang, og værd at nævne er da også, at Aalborg stadig har færre tomme butikker end landets øvrige storbyer.
Dobbelt op på butiksarealer
Aalborg Kommune har næsten dobbelt så mange ledige butiksarealer som for et år siden – eller udtrykt mere positivt:
Iværksættere med drøm om egen forretning, kaffebar, spisested eller takeaway har fået mere at vælge imellem i den nordjyske hovedstad.
Det viser de nyeste data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.
”På vores portal er der udbudt 20.200 kvadratmeter lokaler til butik, spisesteder eller takeaway i Aalborg – det lå på godt 11.000 kvadratmeter for et år siden.
Vordende selvstændige samt butikker og kæder på jagt efter nye lokaler har i dag 90 lejemål at vælge imellem mod godt 50 lejemål sidste efterår.
Målt i forhold til de samlede arealer er udbuddet steget fra 1,3 procent i 2022 til nu 2,3 procent – det er stadig noget under landsgennemsnittet, som er på 3,0 procent,” siger adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.
Det breder sig
Måske har du også bemærket, at det ene tomme butikslokale ofte får naboer i det næste. Og det er ikke tilfældigt.
Hvis ikke butikkerne helt lukker, så søger de ofte nye lokaler med bedre beliggenhed for på den måde at kunne overleve. Og det er ofte de samme gader, der har problemer med manglende kunder.
”Flere små butikker er lukket, og især sidegaderne har fået flere ledige lokaler.
En del mindre butikker og spisesteder har presset likviditet, fordi de sidste momslån og coronalån skal betales tilbage. Samtidig er mange forbrugere blevet forsigtige og holder godt på pengene, ikke mindst på grund af rentestigningerne.
Vi kan også se, at kæder og mere etablerede butikker søger lokaler med bedre beliggenhed og mere effektiv indretning.
Desuden har flere kæder trimmet deres net af butikker, så de har færre afdelinger i større byer som Aalborg,” siger Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.

Sværere med biler i midtbyen
En anden erhvervsmægler peger også på helt lokale forhold som delvis årsag til, at det centrale Aalborg præges af flere ”til leje”-skilte.
”Mange forbrugere holder lidt igen med at købe fx tøj og boliginteriør, men det spiller også ind, at det er blevet sværere at køre i bil i midtbyen.
Tidligere har jeg rost kommunen for at etablere byrum og pladser, fx med beplantning, så midtbyen er blevet mere attraktiv for butikkernes og spisestedernes gæster.
Men med de seneste års beslutninger om ændret trafikal tilgængelighed virker det som om, at bilerne skal helt ud af midtbyen, senest med nye trafikrestriktioner ved åbningen af PlusBus-linjen.
Det er ikke godt for handlen i centrum,” pointerer Mattias Manstrup, partner i Nordicals Aalborg.
Begge mæglere fremhæver, at tomgangen for butikslokaler fortsat er lav i Aalborg med 2,3 procent. Odense ligger dobbelt så højt, og både i Aarhus og København er niveauet godt 3 procent.
Her har butikkerne i Aalborg medvind:
- Rekordhøj beskæftigelse og dermed købekraft
- Fortsat stigende indbyggertal
- Kommunale investeringer i byrum og pladser
- Lavere lejeniveauer end i andre store byer
- Trods øget tomgang fortsat færre ledige lokaler end øvrige store byer
.. og her har de modvind:
- Inflation og stigende rente gør forbrugerne forsigtige
- Små butikker og spisesteder presset af afdrag på lån til corona og moms
- Flere store kæder har trimmet nettet af butikker
- Sværere kår for biler i midtbyen efter trafiksaneringer og PlusBus-åbning