Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Toke tog stort karrierespring: Fra studenterhue til maskinmester og lederjob

Af Annoncør

En kombination af gåpåmod, naturligt ledergen og en bred teknisk uddannelse er baggrunden for, at Toke Korup Andersen har taget tigerspring i sin karriere og i dag er afdelingsleder hos Alfa Laval i Aalborg med både en studenterhue og maskinmesteruddannelse i bagagen.

Da Toke Korup Andersen voksede op i udkanten af Agersted og nød at køre traktor og crosser på forældrenes nedlagte landbrug med 12 tønder land skov, var der ganske vist en spirende interesse for teknik. Alligevel lå det ikke i kortene, at Toke i en alder af bare 30 år skulle blive leder for en afdeling af 23 CAD Engineers og Order Engineers hos Alfa Laval i Aalborg med en maskinmesteruddannelse i bagagen.

Der er mange veje ind på maskinmesteruddannelsen, og Tokes rejse startede med folkeskole i Agersted og Dronninglund, og da Toke var glad for matematik, valgte han en naturvidenskabelig studentereksamen fra Dronninglund Gymnasium. Efter gymnasiet blev det til otte måneder i Livgarden og derefter rundrejse i Sydøstasien og New Zealand.

 – Jeg vidste ikke, hvad jeg ville på det tidspunkt, og jeg gik egentlig efter at få tanket godt op med oplevelser, mens jeg prøvede på at finde ud af, hvad jeg gerne ville med mit liv, fortæller Toke.

Efter to sabbatår valgte Toke at starte på erhvervsøkonomiuddannelsen på Aalborg Universitet. Han forventede, at der ville være meget matematik på studiet, men desværre var det ikke den slags matematik, han godt kunne lide. Han blev dog hængende på studiet og vidste efter halvandet år, at han måtte træffe et valg. Det viste sig at være UG (Uddannelsesguiden), som åbnede Tokes øjne for maskinmesteruddannelsen:

– Mellem jul og nytår tog jeg testen på UG ud fra interesser, hvor jeg stødte på maskinmesteruddannelsen. Jeg kendte ikke nogen maskinmestre, men jeg kunne se, at uddannelsen rummede meget af det, der interesserede mig. Derfor ringede jeg til studievejlederen og aftalte, at jeg skulle sende en ansøgning om optagelse allerede i januar – og det gjorde jeg så.

Valget faldt på MARTEC på grund af nærheden til Aalborg, hvor han boede, samt at undervisningsformen primært bestod af klasseundervisning. Transporten til Frederikshavn gik smertefrit i en samkørselsordning med tre andre studerende fra Aalborg. Toke startede på MARTEC i januar 2014 og dimitterede som maskinmester i januar 2019.

Den teoretiske tilgang møder den praktiske
På MARTEC i Frederikshavn er den primære undervisningsform klasseundervisning, hvilket betyder, at der skabes et tæt bånd til undervisere og klassekammerater med forskellige baggrunde.

– I vores klasse var der en jævn fordeling af studerende med studenterhue og studerende med en erhvervsmæssig baggrund. Det gav forskellige perspektiver, hvor de faglærte i høj grad kunne bidrage med, hvad der fungerer i virkeligheden, mens os med studenterhue i højere grad havde indblik i, hvad der fungerer på papiret. Samtidig er det en styrke at møde andre mennesker og finde ud af, hvordan de tænker og ser på verden. Den erfaring er meget brugbar, når man kommer ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse.

Når man starter på MARTEC med en studenterhue i bagagen, starter uddannelsen med et forløb på værkstedsskolen inkl. værkstedsskolepraktik. Værkstedsskolen er en introduktion til grundlæggende værkstedsfag, og når denne del er overstået, starter den teoretiske del af uddannelsen.

Da Toke havde fået smag for at se mere af verden, sendte han ansøgninger til flere rederier og fik svar fra rederiet Torm, som tilbød en uddannelseskontrakt med to praktikophold og job efter endt uddannelse.

I værkstedsskolepraktikken blev det til to ture som cadet. Praktikopholdene har blandt andet ført Toke til New York, Brasilien, Egypten og flere store europæiske havne, og selvom det var spændende at opleve udenlandske himmelstrøg, fandt Toke allerede i bachelorpraktikken på 9. semester ud af, at han hellere ville arbejde på land.

Fra vands til lands
I juni 2019 startede Toke således som Order Manager (projektleder) hos Alfa Laval, og allerede i april 2020 blev han tilbudt at blive teamleder med ansvar for daglig drift og ledelse af ni medarbejdere, heraf syv projektledere og to projektlederassistenter.

I november 2021 steg Toke yderligere i graderne og er nu afdelingsleder for et team bestående af 23 CAD Engineers og Order Engineers.

– Som maskinmester har jeg en god teknisk forståelse og kan let se for mig, hvordan produkterne fungerer. Det betyder, at jeg kan have fokus på, hvordan man kan udvikle tingene og gøre arbejdet smartere. Hvordan sikrer vi, at det, vi udvikler, fungerer optimalt i virkeligheden, og hvilke tests og tjek skal vi lave for at opnå det?

Når man kobler uddannelsen med tæft for det kommercielle og mod på nye udfordringer og selvudvikling, så kan udviklingen gå stærkt:

– Hos Alfa Lavel får man muligheder, hvis man performer. På det ledelsesniveau, jeg befinder mig på nu, er hovedparten under 40 år. Jeg har fundet ud af, at jeg er god til at lede, og når jeg kigger tilbage på skolen, har jeg altid været den, der tager styrepinden og får sat struktur på arbejdet. Jeg ser det som min fornemste opgave at sætte rammerne for, at mine medarbejdere kan performe.

Hvis du har en studenterhue og lige som Toke har mod på at blive maskinmester, kan du læse mere om uddannelsen og værkstedsskolen her.

Der er næste gang studiestart på MARTEC den 31. januar 2022.

Del artikel

Andre læser også