Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tør hud i ansigtet om vinteren – 3 gode råd der virker!

Af Annoncør

Hvert år når kalenderen begynder at vise efterår og vinter, rammes mange danske af tør hud i ansigtet, på kroppen og på hænderne.

Annoncør betalt indhold leveret af Cosmos-co.eu

Det er et tilbagevende problem, som for de flestes vedkommende primært skyldes klimaet.

Tør hud er ikke nødvendigvis en sygdom, det kan ramme både mænd og kvinder i alle aldre, dog er du mere udsat, jo ældre du bliver.

Tør hud kendetegnes især ved, at huden begynder at skalle og rynke, samtidig med at den kan både være rød, irritabel og kløende.

De fleste har prøvet et par tørre og sprukne hænder om vinteren, og det er hverken rart eller godt for huden. Men det kan løses, hvis du husker og pleje din hud jævnligt, det gælder både mænd og kvinder.

Hvorfor opstår tør hud?

Der er flere årsager til, at huden bliver tør, især i efterårs- og vintermånederne.

Først og fremmest falder luftfugtigheden både indenfor og udenfor. Dertil kommer, at vinterkulden og den kolde blæst har en udtørrende effekt på huden.

Og så er brugen af varme indenfor heller ikke positivt for fugtniveauet i huden.

Generelt er skiftet mellem et varmt og tørt klima, og et koldt og blæsende vejr en udfordring for huden, som forstærker processen, som giver en tør og irritabel hud.

Dertil kommer, at antallet af talgkirtler – herunder deres evne til at holde på fugten – falder jo ældre du bliver. Derfor har du også tendens til at opleve en tørre hud, når du især kommer over 40 år.

Slutteligt kan dine gener også påvirke, hvor let din hud bliver tør. Såfremt der i din familie er tendens til tør hud, er der stor risiko for, at du også selv har denne tendens, eller du senere i livet lettere får udtørret hud.

Gode råd mod tør og udtørret hud

Er du en af dem, som oplever at huden bliver meget tør i efterårsmånederne eller i løbet af vinteren, så bare rolig, der findes gode råd til at løse dette problem. Og det behøver hverken at være dyrt eller kompliceret.

Ovenstående gælder også, hvis du genetisk har tendens til tør hud.

Der er flere forskellige tiltag, som forebygger eller reducere, hvor udtørret din hud bliver. Derfor anbefales det, at du følger disse gode råd, uanset om du genetisk er i risikogruppen, eller hvis du bare årligt har et par måneder, hvor problemet opstår.

 • Undgå at bade dagligt eller flere gange om dagen
  Vand og især varmt vand har den negative effekt, at det udtørrer huden. Derfor er lange og varme bade ikke hensigtsmæssigt, hvis du vil pleje og opfriske huden
 • Reducer brugen af sæbe
  Mange sæber og shower gels har det med at give en tør hud. Derfor skal du reducere brugen af sæbe til et minimum, og du kan med fordel vælge en sæbe uden parfume, samt en sæbe med en hudvenlig pH-værdi
 • Drik masser af vand
  Selvom vand udvendigt på huden har en udtørrende effekt, så har vand den stik modsatte effekt, når du indtager det. Derfor skal du huske, at drikke masser af væske, især vand!
 • Bomuldstøj
  Hvis du går i luftigt bomuldstøj reduceres chancerne for hudirritation markant, og hvilket igen medføre mindre gener og tør hud. Så bomuldstøj kan helt klart anbefales
 • Udluftning og undgå varme
  Hvis det er muligt, bør du lufte ud flere gange dagligt, og samtidig mindske brugen af varme. Opvarmningen i efterårs- og vintermånederne har en udtørrende effekt, hvorfor den skal mindskes til et minimum. Dog uden at du fryser selvfølgelig
 • Dup huden
  En klassisk fejl er, at mange tørrer huden f.eks efter et bad eller vask. Det gælder både i ansigtet og på kroppen.
  Hvis du derimod dupper huden tør, vil det mindske irritationen, og dermed også
 • Begræns solly og solarie
  Er huden tør, skal du kun opholde dig kortvarigt i solen eller reducere brugen af solarie til et minimum. Sollys og solarie i større mængder giver rynker og udtørrer huden.

Find råd mod tør hud her.

Behandling af tør hud

Når huden er tør, gælder det om at tilføre den en masse fugt og næring, således den har noget at arbejde med, og der kan skabes en naturlig balance.

Her vil en fed og nærende creme eller olie være oplagt.

Vælger du en creme, bør det om sommeren være en tyndere og knap så fed creme, der indeholder masser af essentielle fedtsyrer og vitaminer. Om vinteren må det gerne være en federe og mere tyk creme, da behovet for fugt er højere her.

Hvis huden er tør, er den meget mere irritabel, hvorfor du som udgangspunkt bør vælge cremer uden parfume.

Argan olie, mandelolie, jojobaolie og abrikosolie er 4 gode bud på rene olier, som både er nærende, plejende og beskyttende, og derfor med fordel kan anvendes på den tørre hud.

Husk at vælge rene olier, ikke nogle hvor der er tilsat andre ingredienser. Kig på ingredienslisten, hvis du er i tvivl.

Hvis din hud er meget tør, kan du kontakte din læge, som kan få en recept på en hævelsesdæmpende creme med hormoner hos din læge. En sådan creme, bør kun anvendes i kortere perioder af gange, og kun hvis du har store problemer med tør hud.

Opsøg derfor egen læge eller en hudlæge, hvis du ikke selv kan få brugt med den tørre hud.

Hos langt de fleste, vil en god og fed creme eller en naturlig vegetabilsk olie kunne løse problemet.