ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tør du?: Besøg Rakkerens Hule på særlig byvandring

Af Emil Kjær Jørgensen
Rakkerens Hule
Rakkerens Hule

Aalborg gemmer på mange uhyggelige og tankevækkende historier om forbrydere, og hvordan de er blevet straffet gennem tiden.

Et af de mest mytiske steder er Rakkerens Hule, der i dag ligger gemt under Algade ud for Aalborg Historiske Museum, og den er ikke normalt tilgængelig for offentligheden.

Men nu har du snart en helt unik mulighed for at se og opleve hulen.

Aalborg Historiske Museum inviterer nemlig på deres populære Forbrydelse og straf-byvandringer, hvor du får historier om alt fra hekse, røvere og mørke fangehuller til prostitution, rufferi og skumle værtshuse.

Billetterne er netop sat i salg, og du kan vælge mellem datoerne: 16. september, 17. september og 1. oktober.

Opdatering: Billetterne til denne særlige byvandring blev revet væk i løbet af få timer, så nu har Nordjyske Museer sat flere i salg til hhv. 30. september og 8. oktober. Men skynd jer, inden det er for sent…

Et helt særligt fangehul

Byvandringen begynder med et eksklusivt besøg i netop Rakkerens Hule.

Oprindeligt er der tale om kælderen i middelalderens Vesterport, som nævnes første gang i 1440. Den mistede dog allerede sin funktion som byport i midten af 1500-tallet, men frem til 1700-tallet blev kælderen brugt som fangehul for såkaldte uærlige fanger, hekse, tiggere, byens rakker og andre småkårsfolk.

Deraf navnet Rakkerens Hule, som stadig i dag bruges om kælderen.

Derefter fortsætter turen til blandt andet Gammeltorv, hvor bødlen halshuggede forbrydere i middelalderen, og til Gabels Torv, hvor byens arrest lå fra 1861 og frem til 1947.

Arresten blev nedrevet i slutningen af 1960’erne i forbindelse med opførelsen af et nyt Føtex-varehus, men den gamle retsbygning ligger stadig på hjørnet af Gabels Torv og fungerer i dag som landsret.

På byvandringen får du også historien om prostitution og rufferi i Aalborg – blandt andet om det skumle værtshus Kridtpiben, hvor prostituerede holdt til i 1800-tallet, og om dengang Aalborg blev kendt under de knap så flatterende avisoverskrifter som ”Danmarks Sodoma” og ”Den usædeligste By i Landet”.

Besøget i Rakkerens hule er ikke for gangbesværede, og turen ned i kælderen foregår på eget ansvar.

Billetter til byvandringen koster 100 kr. og du finder mere info lige her. (OBS: Billetterne plejer at ryge hurtigt)

Del artikel

Andre læser også