Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tips til facaderens

Af Redaktionen

Facaderens giver dig et nyt hus

Eller tæt på i hvert fald.

Vi har lige sagt goddag til sommeren og farvel til endnu en våd og fugtig vinter. Mange havde nok hellere set en kold vinter med sne og kamin hygge og hvis du hører til dem som er glade for den milde vinter, så er der i hvert fald en ting du ikke er glad for ved en sådan og det er algernes gunst på din facade. Hvis du vil have det fine look tilbage, er det tid til facaderens.

Hvad er alger

Alger er meget små planter, oftest grønne men de kommer også i røde og brune varianter. Alger findes på fugtige flader og udover vand, så lever de sol og nærringsstoffer. Mange tror, fejlagtigt, at når de svinder ind, så er de på vej væk, men tag ikke fejl, algerne snyder nemlig ved at gå i dvale, indtil de igen får nærring og blomstrer igen.

Sådan fjerner du alger fra facaden

Ved første øjekast bliver mange nervøse for, om alger ødelægger tag eller facaden, men her kan du være ganske rolig. Selvom det kan se slemt ud, er det kun et kosmetisk problem. Til gengæld er det et problem du må vænne dig til, når vi lever i et klima som det danske. Det gode er, at det kan fjernes, så du får din fine og pæne facade igen, men hvordan?

Det er egentlig med alger som det er med meget andet snavs, vand og en børste, så er du langt. Men her skal du virkelig være obs.

Mursten og beton er som udgangspunkt slidstærkt, men udsat for et for hårdt vandtryk, kan din facade tage skade, derfor anbefaler vi, at du får professionel hjælp, især hvis der er tale om et større areal facade med alger.

Vi har talt med de nogle af de førende indenfor facaderens og de følger alle denne fremgangsmåde:

Algebehandling. Området / facaden sprøjtes med algebekæmpelsesmiddel. Der anvendes naturligvis kun miljø godkendte og skånsomme midler. Midlet løsner alger og andet snavs og hæmmer samtidig de rødder fra alger, som sidder i facaden og gør samtidig de næste trin i processen nemmere.

Næste trin er den egentlige rensning, med vand. Her kommer en af de primære årsager til at vælge en professionel facaderenser. De har erfaring med at vurdere hvilket tryk vandet skal påføres med og deres udstyr selekteret ud fra vandets hårdhed der hvor du bor samt facadens materiale.

Husk efterbehandlingen

Sidste step i processen er overfladebehandling. Efter rensning tænker du sikkert, yes, der var min gamle facade, helt ren og fin. For at undgå, at du alt for tit skal ringe efter din facaderenser, anbefales det at du husker overfladebehandlingen. Den forhindrer nemlig vand og fugt i at trænge ind og dermed mindskes vækstbetingelserne for en ny omgang algeindgreb. Beskyt derfor din investering og husk den vigtige efterbehandling.

Du er nu klar til at nyde en renset og i forhold til looket, helt ny facade, som ovenikøbet er mere modstandsdygtig overfor nye angreb.

Så nemt kan det gøres og endda med en langt mere miljøvenlig løsning end vi nogensinde har set før.

Del artikel

Andre læser også