ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kulsort kunst i Kunsthal NORD: Ny udstilling kører frem til juni

Af Michael Qureshi
Theis Wendt udstiller en stor solo-udstilling på Kunsthal Nord
Theis Wendt udstiller en stor solo-udstilling på Kunsthal Nord

Som Londons verdensberømte udstillingssted Tate Modern er Kunsthal NORD også placeret i et tidligere kraftværk.

Man finder dog ikke Kunsthal NORD i England, men på Kjellerups Torv i Aalborg.

Lokalerne i Nordkraft er rå og industrielle, hvilket giver de bedste rammer for både overraskende og kritiske udstillinger.

De udstillende kunstnere bliver bedt om at tage udgangspunkt i de arkitektoniske omgivelser og konteksten Nordjylland.

”Vi laver sjældent traditionelle ophængninger med billeder på væggene, men samarbejder med kunstnerne om at producere udstillinger, hvor værkerne er nye og skabt til stedet.

Vi forsøger altid at lave udstillinger, der er på forkant med nye strømninger i kunsten, og vil man opleve eksperimenterende dansk og international billedkunst i Nordjylland er et besøg i Nordkraft et must”, siger Henrik Broch-Lips, der er leder af Kunsthal NORD.

Kulsort kunst i Kunsthal NORD: Ny udstilling kører frem til juni
Vil man opleve eksperimenterende dansk og international billedkunst i Nordjylland er et besøg i Kunsthal NORD et must.

Spektakulær soloudstilling

Netop nu kan man opleve soloudstillingen Negative Meadow med nye værker af den københavnske kunstner Theis Wendt, der har mørkelagt kunsthallen og dermed skabt en virtuel fremtidsvision midt i Aalborg.

”Theis Wendt har i mange måneder arbejdet intenst på at omforme vores ellers meget lyse lokaler til én stor, sort sammenhængende installatorisk udstilling, der overbevisende tager udgangspunkt i Nordkrafts postindustrielle udtryk”, siger Henrik Broch-Lips.

Den 37-årige kunstner har ladet sig inspirere af ‘fabrikken’ som et billede på, hvordan arbejde, virtualitet, den globale opvarmning, naturen og mennesket i dag er smeltet sammen til én virtuel fabrik, som gør os alle til arbejdere på en allestedsnærværende arbejdsplads, som er grænseløs og aldrig lukket.

Han sætter fokus på, hvordan vi altid er på arbejde – selv når vi sidder på en hyggelig café, smider vi lige et filterbehandlet billede af os selv og vores lækre latte macchiato op på Instagram.

Theis Wendt er født i 1981 og blev uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2008. I  en årrække har han arbejdet med installationer og et rumligt formsprog, og når han skaber sine værker bruger han nutidens digitale billedstorm i samspil med det analoge billede.

Kulsort kunst i Kunsthal NORD: Ny udstilling kører frem til juni
Den københavnske kunstner Theis Wendt har skabt en virtuel og dystopisk fremtidsvision midt i Aalborg.

Grundig research i AA

”Med mine værker forsøger jeg at placere beskueren i et møde med verden, hvor tvivlen om den materielle virkelighed er det første indtryk, man bliver ramt af”, siger Theis Wendt, der bor og arbejder i København.

Han har været på mange researchture til Aalborg for at sikre, at den æstetiske og sanselige oplevelse i Kunsthal NORD vil blive præget af en melankolsk stemning af fastfrossen tid – og en nyfortolkning af det ydre og det indre rum. Lokalerne vil fremstå i deres rå og upolerede form, men igennem de rumlige indgreb vil de udfolde ekspansive og drømmende perspektiver.

”Med mine virtuelle udvidelser af rummets begrænsning, og med surreelle indgreb, der har inficeret arkitekturen, kan det hele umiddelbart virke noget sort og dystopisk. Men jeg tror, der er lys inde i det syntetiske mørke. I hvert fald tilbyder værkerne en række romantiserede blikke ind i nye, virtuelle dybder”, siger Theis Wendt.

Kulsort kunst i Kunsthal NORD: Ny udstilling kører frem til juni
Theis Wendt købte otte brugte støvsugere på Den Blå Avis og bad dem om at lade indholdet blive i. Dermed er støvstugerne en illustration af, at han vender vrangen ud af folk.

Nye virtuelle verdener

Den menneskeskabte teknologiske acceleration har påvirket vores opfattelse af tid og rum, og nye teknologier ændrer konstant vores forhold til virkeligheden og gengivelsen af den. Theis Wendt forsøger ikke at definere, hvad der er virkelighed, og hvad der er repræsentation, men han forholder sig kritisk og analyserende til billedet, mediet og kroppen.

”De nye billedteknologiers virtuelle verdener er helt klart et centralt element i Theis Wendts værker, men samtidig er det altid i virkelighedens rum, slagene står. Det er stadig med vores kroppe, vi kommer i kontakt med værkerne”, siger Henrik Broch-Lips, der er kunsthistoriker og kurator på udstillingen.

Den dystopiske og virtuelle totalinstallation kan opleves indtil 30. juni. Kunsthal NORD har åbent hver dag 11-17 undtagen mandag. Onsdage er der åbent til 19. Der er fri entré til alle kunsthallens udstillinger og arrangementer.

Et middel til forandring

”I en tid hvor kunst og kultur bliver mere og mere kommerciel, er vi glade for, at selv om alle endnu ikke træder ind ad døren, så giver vi med fri adgang mulighed for, at alle kan opleve den bedste kunst uanset social indkomst og baggrund. Det er en vigtig demokratisk opgave, især fordi den eksperimenterende og nonkommercielle, kritiske kunst er et middel til personlig udvikling, samtale og samvær”, siger Henrik Broch-Lips og tilføjer:

Kulsort kunst i Kunsthal NORD: Ny udstilling kører frem til juni
Kunstpionererne er en helt ny gratis, to-årig deltidsuddannelse for unge mellem 18 og 29 år.
Kontakt Kunsthal NORD, hvis du vil vide mere.

”Det er også derfor, at vi nu starter den helt nye og gratis to-årige deltidsuddannelse Kunstpionererne, der skal give 18 til 29-årige unge en stor indsigt i nutidskunstens potentiale, og give dem  konkrete kompetencer til at kunne udvikle og styre kunstprojekter, der kan involvere og skabe forandring i nordjyske lokalsamfund”.

Uddannelsen ’Kunstpionererne’ begynder 10. september 2019 og er bl.a. støttet af det Obelske Familiefond, Kulturkanten og Statens Kunstfond.

Tjek kunsthallens hjemmeside, Facebook og instagram for flere oplysninger og ansøgningsfrist.

Hvad: Udstilling Negative Meadow
Hvor: Kunsthal NORD, Kjellerups Torv
Hvornår: Fernisering torsdag d. 11 april kl. 16 + natevent fra kl. 20-00
Udstillingen kører fra 11. april – 30. juni 2019
Klik her for mere info om udstillingen

Del artikel