Kulsort kunst i Kunsthal NORD: Ny udstilling kører frem til juni

Skrevet af: Michael Qureshi
Theis Wendt udstiller en stor solo-udstilling på Kunsthal Nord
Theis Wendt udstiller en stor solo-udstilling på Kunsthal Nord

Som Londons verdensberømte udstillingssted Tate Modern er Kunsthal NORD også placeret i et tidligere kraftværk.

Man finder dog ikke Kunsthal NORD i England, men på Kjellerups Torv i Aalborg.

Lokalerne i Nordkraft er rå og industrielle, hvilket giver de bedste rammer for både overraskende og kritiske udstillinger.

De udstillende kunstnere bliver bedt om at tage udgangspunkt i de arkitektoniske omgivelser og konteksten Nordjylland.

”Vi laver sjældent traditionelle ophængninger med billeder på væggene, men samarbejder med kunstnerne om at producere udstillinger, hvor værkerne er nye og skabt til stedet.

Vi forsøger altid at lave udstillinger, der er på forkant med nye strømninger i kunsten, og vil man opleve eksperimenterende dansk og international billedkunst i Nordjylland er et besøg i Nordkraft et must”, siger Henrik Broch-Lips, der er leder af Kunsthal NORD.

Vil man opleve eksperimenterende dansk og international billedkunst i Nordjylland er et besøg i Kunsthal NORD et must.

Spektakulær soloudstilling

Netop nu kan man opleve soloudstillingen Negative Meadow med nye værker af den københavnske kunstner Theis Wendt, der har mørkelagt kunsthallen og dermed skabt en virtuel fremtidsvision midt i Aalborg.

”Theis Wendt har i mange måneder arbejdet intenst på at omforme vores ellers meget lyse lokaler til én stor, sort sammenhængende installatorisk udstilling, der overbevisende tager udgangspunkt i Nordkrafts postindustrielle udtryk”, siger Henrik Broch-Lips.

Den 37-årige kunstner har ladet sig inspirere af ‘fabrikken’ som et billede på, hvordan arbejde, virtualitet, den globale opvarmning, naturen og mennesket i dag er smeltet sammen til én virtuel fabrik, som gør os alle til arbejdere på en allestedsnærværende arbejdsplads, som er grænseløs og aldrig lukket.

Han sætter fokus på, hvordan vi altid er på arbejde – selv når vi sidder på en hyggelig café, smider vi lige et filterbehandlet billede af os selv og vores lækre latte macchiato op på Instagram.

Theis Wendt er født i 1981 og blev uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2008. I  en årrække har han arbejdet med installationer og et rumligt formsprog, og når han skaber sine værker bruger han nutidens digitale billedstorm i samspil med det analoge billede.

Den københavnske kunstner Theis Wendt har skabt en virtuel og dystopisk fremtidsvision midt i Aalborg.

Grundig research i AA

”Med mine værker forsøger jeg at placere beskueren i et møde med verden, hvor tvivlen om den materielle virkelighed er det første indtryk, man bliver ramt af”, siger Theis Wendt, der bor og arbejder i København.

Han har været på mange researchture til Aalborg for at sikre, at den æstetiske og sanselige oplevelse i Kunsthal NORD vil blive præget af en melankolsk stemning af fastfrossen tid – og en nyfortolkning af det ydre og det indre rum. Lokalerne vil fremstå i deres rå og upolerede form, men igennem de rumlige indgreb vil de udfolde ekspansive og drømmende perspektiver.

”Med mine virtuelle udvidelser af rummets begrænsning, og med surreelle indgreb, der har inficeret arkitekturen, kan det hele umiddelbart virke noget sort og dystopisk. Men jeg tror, der er lys inde i det syntetiske mørke. I hvert fald tilbyder værkerne en række romantiserede blikke ind i nye, virtuelle dybder”, siger Theis Wendt.

Theis Wendt købte otte brugte støvsugere på Den Blå Avis og bad dem om at lade indholdet blive i. Dermed er støvstugerne en illustration af, at han vender vrangen ud af folk.

Nye virtuelle verdener

Den menneskeskabte teknologiske acceleration har påvirket vores opfattelse af tid og rum, og nye teknologier ændrer konstant vores forhold til virkeligheden og gengivelsen af den. Theis Wendt forsøger ikke at definere, hvad der er virkelighed, og hvad der er repræsentation, men han forholder sig kritisk og analyserende til billedet, mediet og kroppen.

”De nye billedteknologiers virtuelle verdener er helt klart et centralt element i Theis Wendts værker, men samtidig er det altid i virkelighedens rum, slagene står. Det er stadig med vores kroppe, vi kommer i kontakt med værkerne”, siger Henrik Broch-Lips, der er kunsthistoriker og kurator på udstillingen.

Den dystopiske og virtuelle totalinstallation kan opleves indtil 30. juni. Kunsthal NORD har åbent hver dag 11-17 undtagen mandag. Onsdage er der åbent til 19. Der er fri entré til alle kunsthallens udstillinger og arrangementer.

Et middel til forandring

”I en tid hvor kunst og kultur bliver mere og mere kommerciel, er vi glade for, at selv om alle endnu ikke træder ind ad døren, så giver vi med fri adgang mulighed for, at alle kan opleve den bedste kunst uanset social indkomst og baggrund. Det er en vigtig demokratisk opgave, især fordi den eksperimenterende og nonkommercielle, kritiske kunst er et middel til personlig udvikling, samtale og samvær”, siger Henrik Broch-Lips og tilføjer:

Kunstpionererne er en helt ny gratis, to-årig deltidsuddannelse for unge mellem 18 og 29 år.
Kontakt Kunsthal NORD, hvis du vil vide mere.

”Det er også derfor, at vi nu starter den helt nye og gratis to-årige deltidsuddannelse Kunstpionererne, der skal give 18 til 29-årige unge en stor indsigt i nutidskunstens potentiale, og give dem  konkrete kompetencer til at kunne udvikle og styre kunstprojekter, der kan involvere og skabe forandring i nordjyske lokalsamfund”.

Uddannelsen ’Kunstpionererne’ begynder 10. september 2019 og er bl.a. støttet af det Obelske Familiefond, Kulturkanten og Statens Kunstfond.

Tjek kunsthallens hjemmeside, Facebook og instagram for flere oplysninger og ansøgningsfrist.

Hvad: Udstilling Negative Meadow
Hvor: Kunsthal NORD, Kjellerups Torv
Hvornår: Fernisering torsdag d. 11 april kl. 16 + natevent fra kl. 20-00
Udstillingen kører fra 11. april – 30. juni 2019
Klik her for mere info om udstillingen

Bliver en kæmpe begivenhed: Forventer 25.000 til flytning af Rubjerg Knude Fyr

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Toppen af Danmark
Foto: Toppen af Danmark

Om godt en måned sker der noget helt usædvanligt i Nordjylland, som i den grad også tiltrækker enorm interesse fra aalborgensere og øvrige nordjyder.

Det 23 meter høje fyr Rubjerg Knude, en af Nordjyllands mest kendte attraktioner, skal nemlig flyttes 80 meter til en ny placering.

Dem der har set det i virkeligheden eller endda været oppe i fyret kan nok skrive under på, at det altså er ret stort.

Så det er svært at forestille sig, at man sådan fysisk lige skal flytte fyret.

Kan ryge i vandet

Rubjerg Knude Fyr er nemlig i overhængende fare for på et tidspunkt at ryge i vandet, hvis man ikke reagerer i tide.

Den lokale murerforening Lønstrup Murerforretning skal stå for den komplekse opgave med at rulle attraktionen et stykke væk.

Fyret skal nærmest have rulleskøjter på, og det vil kunne bevæge sig med cirka otte meter i timen.

Det ligger fast, at det sker i uge 43 men selve dagen afhænger af vind og vejr. Ikke desto mindre har man allerede indikationer hos Hjørring Kommune, at det bliver en kæmpe begivenhed.

Faktisk forventer man, at over 25.000 nysgerrige kigger forbi for at se fyret blive flyttet.

Det skriver TV 2 Nord.

Marker som p-pladser og shuttle busser

Man forventer også rigtig mange fra Aalborg, som tager turen op samt fra hele oplandet omkring det berømte fyr.

Flere marker inddrages til at være p-pladser i uge 43, hvor man har en kapacitet på 1500 biler. Derudover indsættes der shuttle busser fra Løkken og Hjørring, som skal køre i pendulfart mellem byerne og Rubjerg Knude Fyr.

“Vi skal hyre busser, vi skal leje telte til de aktiviteter, der skal foregå. Vi skal lave aftaler med rigtig mange mennesker. Vi skal jo have politi, hjemmeværn og beredskab på plads,” fortæller Leif Lund Jakobsen fra Hjørring Kommune til TV 2 Nord.

Beregninger siger, at det det ikoniske fyr med garanti vil skride i vandet, hvis man ikke gør noget.

Derfor tager man den store risiko med at flytte fyret, selv om der kan komme skader på det ved flytningen.

Dansk astronaut gæster Aalborg: Kom med Andreas Mogensen ud i rummet

Skrevet af: Michael Qureshi

I september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han ombord på et russisk rumfartøj rejste op til Den Internationale Rumstation.

Her arbejdede han sammen med en europæisk delegation i otte dage, før han vendte sikkert retur til jorden.

Nu kan du komme helt tæt på den danske astronaut, når han om få uger gæster Aalborg med et foredrag. Det foregår torsdag d. 10. oktober på Create Aalborg Universitet, som ligger ud til Aalborgs Havnefront.

Det er i forbindelse med endnu et folkemøde med Aalborg som værtsby. Og alle kan deltage.

Flere prominente navne holder oplæg

I august havde vi IDRÆTSMØDET, og i oktober er det så tid til Videnskabsmødet. Ud over Andreas Mogensen kommer profiler som DR-vært Nikolaj Sonne og den kendte Youtuber Kristine Sloth til at holde oplæg.

Videnskabsmødet vil formidle ny viden på anderledes og mere tilgængelige måder og har som mål at gøre forskningen og dens betydning forståelig og let at relatere til for alle.

Mange anser videnskab som noget uforståeligt og måske endda usexet, og det vil man forsøge at bygge en bro imellem med over 60 aktiviteter rundt omkring i Aalborg i to dage.

Det nye folkemøde foregår 10.-12. oktober i Aalborg og er arrangeret i et samarbejde mellem DR Viden og Aalborg Universitet.

”Viden giver indsigt, og vi har som universitet et ansvar for at dele den forskningsbaserede viden med resten af verdenen.

Videnskab er kommet i toppen af den politiske dagsorden, fordi det skal være med til at tackle de store udfordringer, vi som samfund står overfor.

Derfor er det nu det helt rigtige tidspunkt at etablere Danmarks største folkemøde med viden og den seneste forskning i fokus”, siger Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet.

Debatter og live-udsendelser

I løbet af de tre dage, som Videnskabsmødet varer, vil prominente oplægsholdere som astronaut Andreas Mogensen, tv-vært Nikolaj Sonne, hjerneforsker Troels W. Kjær og youtuber Kristine Sloth præsentere involverende eksperimenter, åbne debatter, live-radioudsendelser, workshops og oplæg for publikum.

En workshop med DR’s teknologiprojekt ultra:bit, hvor skoleelever skal afprøve ideer til at løse klimaproblemer, må allerede nu melde udsolgt.

”Det er en ambition for DR at samarbejde og indgå partnerskaber i bestræbelserne på at give vores indhold et liv uden for radio- og tv-programmernes formater.

Videnskabsmødet er et godt eksempel på lige netop det. Vi arbejder hver dag med at formidle viden på nye og spændende måder, og et folkemøde som Videnskabsmødet er en fantastisk platform.

Her er tid og plads til at tale videnskab og digital innovation, og publikum får bragt alle sanser i spil”, siger Henrik Bo Nielsen, direktør for DR Kultur, Børn og Unge.

Startede som et mindre pilotprojekt

Videnskabsmødet blev afholdt for første gang i 2018 som et mindre pilotprojekt, hvor cirka 400 besøgende i løbet af en dag var med i live-radioudsendelser og besøgte stande med ny teknologi.

Tilbagemeldinger fra både publikum og forskere var så positive, at ambitionen om at vende tilbage i 2019 med et stort, reelt folkemøde om videnskab mere eller mindre blev født på dagen.

Alle arrangementerne på Videnskabsmødet er gratis, og hele programmet kan ses her

Aalborgs nye All You Can Eat sushi-restaurant: Frister med flere friske tilbud

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Siden åbningen af Panda Sushi på Boulevarden i juni, er det gået stærkt for Aalborgs nyeste sushi-restaurant.

Panda Sushi’s all-you-can-eat koncept er blevet varmt omfavnet af aalborgenserne, som især fremhæver det høje service niveau, den friske sushi og gode priser.

Successen betyder, at der nu kommer forstærkninger på køkken-fronten, så restauranten kan følge med den store efterspørgsel.

Det er kokken Weihe Gao, der har 8-års erfaring i at lave sushi samt kinesiske retter, som er blevet hvervet til at forkæle gæsterne.

Med tilføjelsen af den nye kok, er der nu tre kokke, der står på spring til at servere sushi hele dagen.

For at fejre den gode opstart, lancerer Panda Sushi hele to nye tilbud, som taler lige ind i aalborgensernes mad- og tilbuds-glade hjerter:

Et fødselsdagstilbud, hvor du spiser for kun 8 kr samt et nyt tilbud på drikkevarer ad libitum for kun 100 kr.

Spis for kun 8 kr på din fødselsdag

Når du sætter dig til bords på Panda Sushi, behøver du ikke være beskeden med dine madønsker; restauranten serverer nemlig sushi og kinesiske forretter ad libitum.

Du udfylder en seddel med dine ønsker og får serveret helt frisklavet sushi lige til bordet – og der er meget at vælge mellem.

Fra de traditionelle sushi ruller som uramaki, hosomaki og maki til varme kinesiske retter som paneret andebryst og wokretter, kan du hurtigt spise dig mæt i frisk, farverig fisk og grøntsager.

Som noget nyt kan du fejre din fødselsdag i restauranten og spise al den sushi dit hjerte begærer til blot 8 kr. ekskl. drikkevarer.

Der skal minimum inviteres tre personer med ind på restauranten til fødselsdagen, men så slipper du også aldeles billigt.

Oveni ad libitum sushi er der også altid fri is- og kaffebar med i prisen og nu også mulighed for at tilkøbe drikkevarer ad libitum for blot 100 kr.

Drikkevarer og sushi ad libitum

Panda Sushi holder åbent hver dag fra 11.30 til 22.00.

Du kan få all-you-can-eat sushi fra søndag til torsdag for 178 kr til frokost og 198 kr til aften, mens det koster 188 kr til frokost fra fredag til lørdag og 218 kr om aftenen.

Børn mellem 3-11 år spiser for kun 99 kr alle dage, mens de helt små spiser gratis.

For kun 100 kr oveni den samlede pris, kan du nu også få drikkevarer ad libitum i to timer; det inkluderer både sodavand, øl og vin (rød og hvid).

Hvis du vil prøve noget andet end dansk øl og sodavand, kan du enten bestille kinesisk (Tsingtao og Lucky Buddha) eller japansk øl (Sapporo, Asahi og Krkirin Ichiban).

15% på takeaway

Henter du maden som take-away i restauranten, får du op til 15% rabat på menuen fra Panda Sushi’s hjemmeside.

Der er bl.a. otte take-away menuer at vælge mellem, hvor du får et mix af det bedste sushi fra menukortet i varierende størrelser, alt efter hvor sulten du er.

Vil du gerne prøve noget andet end sushi, kan du også bestille de kinesisk inspirerede retter med hjem; f.eks. wokstegte nudler, wokstegte ris og dybstegt andebryst.

Panda Sushi ligger på Boulevarden 22. Ved bestilling af bord skal der ringes på 31566513.