Lækker mad og gode priser: Teatercaféen bliver nyt frokoststed i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I mere end 30 år har Aalborg Teatercafé givet teaterets gæster den perfekte start på aftenen med klassiske og veltilberedte retter, som sender én direkte tilbage til tiden før caféburgere, sushi og caesarsalater blev in.

Inden for de seneste seks år har teatercaféen øget sit fokus på velsmag, økologi, sæsonbetonede retter og ikke mindst lokalproduceret mad, der samtidigt inviterer dig med på en gastronomisk jordomrejse.

Indtil nu har det dog kun været muligt at nyde godt af teatercaféens lækkerier i forbindelse med en forestilling – men fra og med i går er der nye boller på suppen:

Aalborg Teatercafé udvider konceptet og åbner op i forbindelse med frokosten.

Uformelt, men lækkert

Frokostkonceptet, som Aalborg Teatercafé gerne vil introducere aalborgenserne for, bliver ikke noget, du ser magen til andre steder i byen.

Elian Abdel-Ahad, som har forpagtet caféen siden 2013, har nemlig en drøm om, at Aalborg Teatercafé bliver et uformelt stamsted a la Jernbanerestauranten i den ikoniske tv-serie, Matador; hvor du spiser dagens ret, kommer på fornavn med tjeneren – og måske endda dem ved bordet ved siden af.

“Vi synes, at Aalborg mangler et frokostkoncept, hvor du ikke behøver at bruge flere timer på at få noget mad,” forklarer Elian.

”Teatercaféen bliver et hyggeligt og uformelt frokoststed, hvor du både kan få en frokost med veninderne, din ægtefælle, en let forretningsfrokost eller et hurtigt og lækkert måltid mad i frokostpausen.

Man kan bare droppe ind, og det er ikke nødvendigt at bestille bord i forvejen.”

Menuen bliver opbygget således, at der foruden en række faste valgmuligheder vil være Dagens Personaleret, der også bliver serveret til frokost for teaterets skuespillere og øvrige personale.

Denne ret kan være alt fra klassiske, smørstegte fiskefileter, jordskokkesuppe eller mere eksotiske indslag som kødboller med et strejf af Orientens krydderier og østens mystik.

Fokus på økologi og gode råvarer

Aalborg Teatercafé håber også, at den kan få aalborgenserne til at interagere på deres facebookside og byde ind med deres personlige livretter, så caféen løbende kan tilgodese så mange som muligt.

“Vi har talt meget om, at teateret er en kulturinstitution, hvor mennesker mødes på kryds og tværs af hinanden. Sådan bliver vores koncept også.

I grove træk er det en slags folkekantine med simpel mad, simple tilberedninger med stor fokus på kvaliteten af vores råvarer,” siger Elian.

Blandt andet arbejder caféen for at få et økologimærke, og hver uge vil der også være en vegansk ret på menukortet.

“Som kok er det sjovt at kunne eksperimentere med nye retter hver dag, men også at skulle finde frem til en ny, vegansk ret hver uge.

De “almindelige” steder har ofte et begrænset og meget fast udvalg, der måske kan blive kedeligt i længden.” forklarer Elian, som håber, han fremover kan servere lækker frokost for både private og virksomheder.

Spar penge med et klippekort

Prisen på retterne spænder fra 45 kr. til 95 kr. – og regner du med at blive fast gæst, så kan du med fordel investere i et klippekort á 10 klip for 500 kr.

Det betyder, at du på helt valgfrie dage og tidspunkter kan få enten dagens personaleret eller den veganske ret til kun 50 kr.

En god mulighed for områdets virksomheder, der ind i mellem har lyst til at udskifte rugbrødsmaden med en solid, dansk frokost.

Klippekortet er ikke personligt, så det vil altså kunne deles mellem de ansatte efter behov.

Aalborg Teatercafé har også investeret i bæredygtigt emballage, så du kan få alle retterne med to-go.

Fra vand til vin

Det er ikke kun frokostkonceptet, der er nyt i caféen.

Som de første uden for Sjælland kan Aalborg Teatercafé nemlig tilbyde en helt særlig form for “vin på hane”.

Konceptet “Vinhanen” er allerede anerkendt flere steder i København og er blandt andet kendt for at importere udvalgte vine direkte fra producenterne.

Det betyder, at når du køber vin fra Vinhanen i teatercaféen, er den tappet direkte hos vinbonden, inden den bliver kørt til Aalborg, hvor den strømmer ud af hanerne i caféen.

Vinen kommer i en fustage af 100 % genanvendt plast, og ved bestilling hældes den i caféens egne glasflasker, der også kan genanvendes igen og igen.

“Vi synes, at Vinhanen er et gennemført koncept, der både rækker til bæredygtighed og økologi, som vi i forvejen står for. Den vogn vil vi selvfølgelig gerne være med på, og vi glæder os meget til at introducere det for Aalborg,” siger Elian.

Aalborg Teatercafé holder åbent mandag-fredag fra 11.30-15.30 og du kan følge med i ugens menu her.

Billige billetter med MigogAalborg: Nu starter sommer-koncerter i Blokhus

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I morgen er det omsider dagen, hvor Vi Elsker Sommer Tour rammer Nordjylland.

Kun 40 minutters kørsel fra Aalborg, i Blokhus, vil du i både uge 29 og 30 kunne se og opleve en lang række danske kunstnere.

Der kommer blandt andet til at være koncerter med store navne som Burhan G, Sanne Salomonsen, Rasmus Bjerg med John Mogensen show, Mick Øgendahl og til de mindste er der stor underholdning med Hr. Skæg og MGP stjerner.

Det hele foregår i et stort telt med stolerækker og man kan også vælge at købe en bordplads. Så koncerterne er ikke så afhængige af det lunefulde danske sommervejr.

Spar endnu flere penge på billetprisen

I forvejen er der 50 % reduceret pris på billetterne på grund af regeringens sommerpakke, der støtter op om kultur og events denne sommer, hvor langt de fleste danskere holder sommerferie herhjemme.

Men nu har MigogAalborg indgået et eksklusivt partnerskab med Vi Elsker, så vi til hvert eneste show i de to uger har en pulje billetter, som vi har fået lov til at udbyde endnu billigere.

Så du kan pludselig komme ind og se Burhan G fra 149 kr., Hr. Skæg fra 84 kr., Rasmus Bjerg aka John Mogensen fra 124 kr. og så videre.

Det kan kun bestilles via dette link

Der er kun 480 siddepladser per show, og MigogAalborg har fået del i en pulje billetter på hvert show, så det gælder om at være hurtig for at udnytte det helt særlige tilbud.

Programmet er som følger:

BLOKHUS –Jensensvej 34, 9492 Blokhus 

UGE 29: 16. juli – 17. juli – 19. juli – 20. juli – 21. juli

16. juli 11.00 MGP show     16.00 Sanne Salomonsen    19.30 Mick Øgendahl

17. juli 11.00 MGP show     16.00 Rasmus Bjerg              19.30 Burhan G

19. juli 11.00 Hr. Skæg     16.00 Rasmus Bjerg              19.30 Burhan G

20. juli 11.00 Onkel Reje   16.00 Rasmus Bjerg              19.30 Burhan G

21. juli 11.00 MGP    16.00 Sanne Salomonsen    19.30 Mick Øgendahl

UGE 30: 23. juli – 24. juli – 26. juli – 27. juli – 28. juli

​23. juli 11.00 Onkel Reje    16.00 Sanne Salomonsen    19.30 Mick Øgendahl

24. juli 11.00 MGP Show      16.00 Rasmus Bjerg              19.30 Burhan G

26. juli 11.00 MGP Show    16.00 Rasmus Bjerg              19.30 Burhan G

27. juli 11.00 MGP Show   16.00 Sanne Salomonsen    19.30 Mick Øgendahl

28. juli 11.00 MGP Show     16.00 Sanne Salomonsen    19.30 Mick Øgendahl

Sådan bestiller du;

Klik på linket for at se hele programmet og booke billetter

Vælg forestilling
Vælg antal billetter først
Tryk derefter på vælg pris og sektion – og du vil se de helt særlige MigogAalborg-priser

Konkurrence

I samarbejde med Vi Elsker Sommer Tour har vi fået lov at udlodde 4 billetter til et valgfrit show. Se hvordan du deltager i vores Facebook-opslag.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her

 

Unik rundvisning: Oplev Nordeuropas største vikinge-gravplads

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

På det smukke område ved Lindholm Høje ligger en gravplads fra vikingetiden, som er helt unik.

Den lå gemt i næsten tusind år under metervis af flyvesand, indtil den blev genopdaget i 1880’erne.

Dengang var gravpladsen en stor gåde, for hvor kom alle de grave fra? Et stort søslag, foreslog nogle.

Den ivrige amatørarkæolog Augusta Zangenberg gik i gang med at redde området, så ordentlige undersøgelser kunne udføres.

I 1950’erne blev gravpladsen så endelig udgravet, og vi ved derfor i dag, at der på Lindholm Høje er grave fra en 600-årig periode fra ca. år 400 til 900 e.Kr.

Gravpladsen er vandret henover bakken over tid, hvilket også gælder for landsbyen derved, som gennem perioden har flyttet sig.

Derfor er der også spor efter en landsby, som har ligget ikke ved siden af, men ovenpå de ældste dele af gravpladsen, hvor sandet allerede dengang havde dækket og skjult gravene

På rundvisningen får du hele historien om gravpladsen og om udgravningerne i 1950’erne.

Livet på højen

Turen går også ind på selve museet, hvor du kommer helt tæt på de mange fund, der er gjort på gravpladsen.

Fund, som er med til at give et billede af livet i yngre jernalder og vikingetid.

Blandt andet ser vi på de gravgaver, som de afdøde fik med sig i efterlivet, som fx smykker og lerkar – men du møder også de hunde, som fulgte med deres herre i døden, og som man har fundet i gravene.

Fundene viser, at det har været helt almindelige mennesker, der har boet på Lindholm Høje.

Det betyder dog ikke, at de har levet afsondret fra resten af verden. Lindholm Høje, ja faktisk hele området omkring Limfjorden, var dybt afhængig af fjorden og havet.

Limfjorden har fungeret som et vindue ud i verden, og som en slags datidens motorvej har fjorden og de øvrige vandveje muliggjort handel med omverdenen.

Fund bekræfter, at området ved Lindholm Høje havde veletablerede handelsforbindelser til bl.a. Norge, Sverige og de britiske øer – fx blev flintdolke sejlet til Norge for at blive byttet til andre varer som pels og klæbersten.

Rundvisningen foregår dels udenfor på selve fortidsmindet, og dels indenfor i museets udstillinger.

Museet er indrettet med elevator og slisker, så det sikrer let adgang for kørestole, barnevogne med mere. Selve fortidsmindet egner sig ikke for kørestole og barnevogne.

Der er rundvisninger på følgende datoer:

Tirsdag 21. juli 2020 kl. 14.00-15.00
Tirsdag 28. juli 2020 kl. 14.00-15.00
Onsdag 05. august 2020 kl. 14.00-15.00

Køb din billet her.

Selvlysende fænomen spottet i Limfjorden: Morild alger kan også nå til Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Jed Sundwall, CC BY-SA 2.0, Wikipedia.
Foto: Jed Sundwall, CC BY-SA 2.0, Wikipedia.

Et særligt naturfænomen har i disse dage indtaget Limfjorden.

Der er tale om de såkaldte morild-alger, der ellers normalt først opblomstrer i sensommeren.

Nye prøver fra Miljøstyrelsen viser dog, at der flere steder i Limfjorden er observeret Noctiluca scintillans – den såkaldte morild-alge, der i dagtimerne farver vandet rødligt.

Miljøstyrelsen beretter, at disse alger bl.a. er blevet spottet ved Vestkysten og Rønbjerg Havn.

Lyser op om natten

Men det er ikke kun om dagen, at morild-algerne vækker opsigt. Tværtimod.

Om natten sker der nemlig noget endnu mere specielt: Her udsender algerne korte glimt i blåt lys, der farver vandet.

Det samme syn kan potentielt opstå, hvis algerne bliver stressede – eksempelvis hvis der kastes en sten i vandet eller man svømmer eller sejler igennem.

Der er altså mulighed for at få en helt unik oplevelse, hvis du lægger vejen forbi et sted, hvor algerne blomstrer – og tager en svømmetur i de selvlysende bølger.

Sådan ser vandet ud, når morild-algerne farver det. Foto: Miljøstyrelsen

Med morild-algernes indtog i Limfjorden er det dermed slet ikke usandsynligt, at de på et tidspunkt når Aalborg – hvis ikke de allerede er der.

Det fortæller Jesper Hansen, biolog og projektleder af Limfjordsrådet.

“Vi har ikke mulighed for at overvåge, om algerne er nået helt til Aalborg, for i så fald skulle vi have styr på både vind- og strømretning hele tiden. Det kan vi selvfølgelig ikke,” fortæller han.

Derfor er Aalborg Kommune og Limfjordssekretariatet afhængige af henvendelser fra borgerne, der eventuelt kunne have spottet det røde – eller blå – vand.

“Det er virkelig, virkelig en smuk oplevelse,” fortæller Jesper Hansen om naturfænomenet.

Har du spottet alger i eller omkring Aalborg kan du henvende dig her.