Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tataaaaaar: Her får du Aalborgs bedste tatar

Af Stine Kjølby Christensen & Emil Kjær Jørgensen

Hakket oksekød, der spises råt. Det er kort og godt, hvad ordet “tatar” dækker over.

Måske er du blandt dem, der for længst er blevet skræmt væk af den lyserøde kødret efter at have set Mr.  Bean-afsnittet, hvor han får serveret den nok mest ucharmerende tatar til dato.

Resten af afsnittet går med, at Mr. Bean på kreativ vis forsøger at skaffe sig af med farsen overalt i restauranten: I tjenerens bukser, i saltskålen og i de andre gæsters tasker.

Byens bedste tatar?

Hvis den scene har været nok til at skræmme dig væk for good, så forstår vi det godt. Alligevel vil vi i denne guide forsøge at få dig overtalt til at give retten et forsøg igen … Sandsynligheden for, at du bliver positivt overrasket er nemlig stor.

Tatar er revet eller hakket kød af den fineste slags, som er skåret af helt friskt kød, og der er dermed ingen fare forbundet med at indtage den fantastiske spise.

En tatar på en god dansk restaurant serveres typisk som en rørt tatar, hvor der er blandet alverdens herligheder sammen med kødet.

Tataaaaaar: Her får du Aalborgs bedste tatar

I Aalborg er udvalget af tatarer efterhånden stort, så da denne guide skulle udføres, spurgte vi vores gode venner fra Gastromand til råds, da de altid har fingeren på gourmet-pulsen i byen.

De anbefalede følgende steder: Prinses Juliana, Bistro Dejavú, Mortens Kro, Restaurant Struktur, Restaurant Fauna og Bistro 59*.

Derfor tog vi den hårde tjans på en Tour de Tatar rundt på de gode spisesteder i byen.

NB: Ingen af restauranterne har betalt for at være med – og vi har naturligvis også selv betalt regningen.

“Den med de bedste fritter”: Prinses Juliana

Prinses Juliana er hele Nordjyllands flydende gourmetskib, og her kan du både få tatar til frokost og aften.

Alfa omega for en god tatar er naturligvis kød af god kvalitet, og her har de valgt at servere deres tatar af okseindelår af dansk jersey fra Himmmerland.

Tataren på Prinses Juliana bliver serveret meget klassisk, hvor selve tataren nærmest er formet som en hakkebøf og så med friske salater med vinaigrette som et syrligt pift.

Tataaaaaar: Her får du Aalborgs bedste tatar

Julianas tatar er af den rørte slags, og kødet er skåret ret groft, men det fremstår helt smørmørt i munden.

Der er store stykker kapers i, og estragon-smagen træder virkelig igennem i denne servering. En utrolig let og frisk smag af en klassisk rørt tatar.

… Du skal vælge denne tatar, hvis du mener, at pommes frites er mindst lige så vigtig en del af en omgang tatar som selve kødet.

Det var helt klart de bedste fritter, som vi fik serveret på touren med lækre krydderier, sprød skorpe og en perfekt blød midte. Dertil masser af hjemmeavet aioli, HAPS!

Hvor: Prinses Juliana, Vestre Havnepromenade 2, 9000 Aalborg
Hvornår: Frokost og aften
Pris: 189 kr. (inkl pommes frites og aioli)

“Den pimpede”: Bistro Dejavú

På Bistro Dejavú bruger de også jersey-okseindelår fra Himmerland, men her stopper sammenligning også med de andre stedet på touren.

For på Dejavú har man valgt at bruge en anden metode end den klassiske rørte tatar med kapers, sennep, løg, cognac mv.

Her er det rene kød skåret ud i ret grove stykker og så kun lige vendt med lidt salt og en tung italiensk olivenolie.

På toppen finder man æggeblomme, urtecreme, syltede løg, chips ( .. og så lige en omgang revet trøffel og frossent foie gras på aftenserveringen, som vi satte tænderne i).

“Vi har taget den helt gammeldags tatar, som man kender fra gamle dage i Danmark, og så pimpet den, så den fremstår moderne og indbydende”, forklarer ejer Mads Hyllested, da vi smager på sagerne.

Tataaaaaar: Her får du Aalborgs bedste tatar

Og hold nu min jersey-ko, hvor smager kombinationen af helt friskhakket kød, urtecreme, syltede løg og de sprøde chips bare som det skal.

Den perfekte kombination af de fem grundsmage (surt, salt bittert, sødt og umami, hvis du skulle have glemt dem). Går du så lige dirty på din tatar med en omgang foie gras og trøffel, ja så er der ikke et øje tørt.

… Du skal vælge denne tatar, hvis du vil have den rene smag af kød af den fineste kvalitet og/eller du elsker at forkæle dine smagsløg med de vildeste gourmet-lækkerier som foie gras og trøffel.

Hvor: Bistro Dejavú, Ved Stranden 7D, 9000 Aalborg
Hvornår: Frokost og aften
Pris: 95 kr (frokost) / 125 kr. (aften)

“Den lette”: Mortens Kro

Mortens Kro er hele Aalborgs gourmet-kro, og de kan så meget mere end at servere lækre aftenserveringer for gæster fra nær og fjern.

På kroen laver de nemlig også noget af byens bedste smørrebrød, som man både kan bestille som take away og i restauranten.

På frokostkortet finder man vores absolutte yndlings-rugbrødsmad … nemlig hjemmebagt rugbrød med rørt tatar af okseindelår.

På Mortens Kro får den selskab af sennepscreme, rødbede, radise, syltet løg og hasselnødder.

Tataaaaaar: Her får du Aalborgs bedste tatar

Ko-nsistensen (undskyld…) på denne tatar er meget, meget fin og den har nærmest konsistens af en paté. Kombinationen  af den fløjsbløde tatar og det sprøde og friskbagte rugbrød er et match made in heaven.

Maden er sirligt pyntet (højst sandsynligt med pincet), og ingredienserne er lagt nøje, så du får noget af det hele i enhver bid.

… Du skal vælge denne tatar, hvis du er ny på tatar-markedet. Her får du noget velkendt i form af klassisk rugbrød, og så den helt klassiske smag af en god rørt tatar.

Hvor: Mortens Kro, Mølleå 2-6, 9000 Aalborg
Hvornår: Frokost
Pris: 75 kr.

“Den klassiske”: Restaurant Struktur

At Restaurant Struktur i Vesterå har en f****** god tatar, behøvede vi ikke en Gastromand til at fortælle os – den har vi nemlig allerede nydt et utal af gange.

Hos Struktur får du en helt klassisk rørt tatar. Grov med masser af bid i – stykkerne af kapers er store og krydderurter forsøges ikke skjult i kødfarsen.

Derudover er den tilhørende salat en utrolig lækker og velsmagende accessory til retten, hvor smagen af vinaigrette træder tydeligt frem og giver et godt modspil til tataren.

Hos Struktur er pommes frites også med i prisen, og det klager vi ikke over – de er nemlig virkelig gode.

Tataaaaaar: Her får du Aalborgs bedste tatar

Også på Struktur er kødet okseinderlår fra Himmerland, og kødsmagen er meget fremtrædende på den helt rigtige måde.

… Du skal vælge denne tatar, hvis du bare vil have en rørt tatar, der smager som den skal uden dikkedarer, og godt kan lide, at det rå kød får lov at smage igennem. 

Hvor: Restaurant Struktur, Vesterå 4, 9000 Aalborg
Hvornår: Frokost og aften
Pris: 195 kr. (med pommes frites og dyppelse)

“Den smukke”: Restaurant Fauna

Restaurant Fauna er et af de nyeste (stjerne)skud på restauranthimlen i Aalborg, og de har taget både anmeldere og gæster med storm fra start.

I den hyggelige og uformelle spisebar kan du hele dagen købe deres bud på byens bedste tatar.

Tataren fra Restaurant Fauna vinder uden tvivl prisen for guidens pæneste ret, og den ligner jo nærmest et helt kunstværk, som burde blive udstillet … i vores maver.

Tataaaaaar: Her får du Aalborgs bedste tatar

Den smager heldigvis lige så godt som den ser ud. Den er lavet på kalveindelår fra Himmerland, og den er ret grov i sin konsistens; faktisk næsten som en hakket fars fra køledisken. Smagen er dog noget helt, HELT andet.

Tataren er fyldt med lækre smagsnuancer, hvor man både kan smage surt, sødt, salt, bitter og masser af umami.

Hele molevitten er pyntet med den klassiske æggeblomme, små klatter af den skønneste creme og spiselige blomster og urter ad libitum. Smagsmæssigt er Faunas tatar meget mild, men alligevel krydret på den helt rigtige måde.

… Du skal vælge denne tatar, hvis du på forhånd ved, at den skal postes på din #Instagram. Derudover skal du selvfølgelig bare vælge den, hvis du vil have chancen for at smage, hvor godt så simple ingredienser kan smage sammen.

WELL DONE! ( .. altså ikke kødet, men smagsoplevelsen)

Hvor: Restaurant Fauna (Spisebaren), Musikkens Plads 1, 9000 Aalborg
Hvornår: Hele dagen
Pris: 128 kr. (Tilkøb af pommes frites & aioli for 48 kr., tilkøb af friteret øster for 38 kr.)

*Bistro 59 holdt desværre lukket på grund af ombygning i forbindelse med udarbejdelsen af guiden. Vi tager revanche en anden gang.