Tabu udvider: Stjerne-kok åbner Aalborgs første vegetar-restaurant

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Fra venstre: Luise Bukh, Michael
Fra venstre: Luise Bukh, Michael "Miv" Pedersen og Simone Jespersen

Et af de spørgsmål vi oftest får fra vores læsere er: “Hvor spiser jeg lækker vegetarisk eller vegansk mad i Aalborg?”

Selvom Aalborgs restauranter og caféer efterhånden har fået øjnene op for denne efterspørgsel, kan byen endnu ikke prale af at have en restaurant, der har 100 % fokus på dette … indtil nu.

Torsdag den 17. januar 2019 åbner by tabu ubat veggie, og som navnet indikerer, står en af Aalborgs helst store stjerne-kokke bag den nye restaurant.

Michael “Miv” Pedersen har i forvejen stor succes her i byen med søsterrestauranterne Restaurant Tabu, CANblau Tapasbar og SlagterBørsen –  og i Lønstrup med Restaurant Glashuset.

ubat veggie åbner i Café Bondens (Tidl. Landmad) gamle lokaler i Vesterå 7, og den nye restaurant i familien bliver dermed naborestaurant til Restaurant Tabu.

Vegetaren, flexitaren og veganeren – alle er velkomne

Ejerkredsen bag restauranterne har igennem længere tid arbejdet med et nyt koncept, hvor restauranterne til fulde kan udnytte ekspertisen ud i nordjyske grøntsager, frugter og mejeriprodukter – samt at udvikle yderligere på forsyningslinjen og give endnu flere dygtige nicheproducenter muligheden for at afsætte afgrøderne til restauranterne.

Det får de nu mulighed for i ubat veggie, hvor måltiderne alene skabes af jordens velsmagende afgrøder, og landsdelens velkendte mejeriprodukter i kombination med Restaurant Tabus kulinariske formåen.

ubat veggie holder åbent tirsdag til torsdag fra kl 10.00 – 20.00 samt fredag til lørdag fra kl. 10.00 – 21.30.

Menukortet vil derfor byde på vegetariske og veganske retter til både morgen, middag og aften.

Skarpe priser uden at gå på kompromis

Nysgerrige sjæle kan allerede nu besøge hjemmesiden for at få en lille smagsprøve på, hvad menukortet indeholder.

Til morgen kan man blandt andet bestille retter som: Yoghurt & musli, Grød, Vaffel og nøddesmør og Avocado & grillet brød.

Til frokost kan man blandt andet bestille Grillet sandwich med ost & tomatJordskokkesuppe medpurløgsolie & jordskokkesalat og Salat af hvedekerner, syltede svampe & karse.

“Alle retter til morgenmad og frokost koster under 100 kr, og der er både noget til den lille eller stor sult. Derudover har vi både saft og grøntsagtjuice, som vi selv producerer”, fortæller Miv til MigogAalborg.

Kaffen er økologisk, brødet hjemmebagt og mælken er enten god dansk økomælk eller ’plantemælk’ – dertil vil man også servere hjemmebagte udvalg af kager og søde sager.

Tre retter til 250 kr

Fra klokken 17-20 hver dag, kan man så dykke ned i aftenkortet, hvor der vil være en vegetarmenu med 3 retter med brød & smør til 250 kr, og en veganermenu med 3 retter med brød og olivenolie til 250 kr. Dertil kan købes en saft/juicemenu til 125 kr.

“Tjenerne kommer ikke til at gå rundt i jakkesæt og slips herinde, og stemningen bliver mere casual, end man kender den fra Tabu. Men det bliver stadig med fokus på præcisionskøkkenet, hvor vi bruger de samme teknikker, som vi er kendt for i naborestauranten,” forklarer Miv.

Til maden kan man blandt andet nyde økologiske øl fra Thisted bryghus samt Restaurant Tabu’s hjemmelavede saft/juice, suppleret med egen importerede europæiske vine, dyrket af biodynamiske producenter.

Hver dag tilbydes tre ’studenter’ vegetarretter; en suppe, en grød eller et ’måltid’ inkl en flaske vand med eller uden brus, til 100 kr.

Store navne står bag

MigogAalborg har mødt holdet bag –  i de lokaler, som skal danne rammen om Aalborgs første vegetariske restaurant.

Selvom de sidste deltaljer stadig er under finpudsning, er det også en stolt restaurantmedejer, der snart kan åbne i nabolokalerne til den anerkendte Restaurant Tabu.

“Vi fik besked om den triste konkurs på en fredag, og mandag morgen var vi i dialog med ejendomsmægleren. Så det har været en hektisk og spændende tid,” fortæller Miv og fortsætter:

”På Tabu arbejder vi jo meget med grøntsager i forvejen, og vi har over 3000 sylteglas fyldt med alverdens lækre grøntsager. Derfor ligger åbningen af ubat veggie i god forlængelse af den filosofi vi har på Tabu.

Derudover ligger der rigtig mange muligheder i de her lækre lokaler. På Tabu har vi plads til 40 gæster, mens der kan være 80 siddende gæster i de her lokaler. Det åbner op for, at vi med tiden kan tilbyde større selskaber herinde.”

ubat veggie’s “veggie-værtinde” bliver Luise Bukh, som i dag er tilknyttet Lindenborg slot som eventmanager og værtinde, og er derigennem vant til et tæt samarbejde med Michael ’Miv’ Pedersen.

Luise er barn af, og er opvokset i et selvforsynende friluftlandbrug med naturen helt tæt på.

“ubat veggie bliver et sted, der er tilgængeligt for alle. Prismæssigt ligger vi på et niveau, hvor alle kan være med, uden det går ud over kvaliteten.

For mig er det vigtigt, at folk er i trygge hænder – både hvad angår stemningen og kvaliteten af maden,” fortæller Luise.

Luise har ved sin side, Simone Jespersen. Simone er kendt for sin blog af samme navn.

Her ser mere end 8.000 følgere med, når Simone, der det sidste år har forsøgt sig som veganer, deler ud af opskrifter, rejseoplevelser og levevis.

Derudover kender hun Miv fra deres opvækst i Hirtshals.

“Jeg kan komme med nogle inputs, som Miv måske ikke kender til, og hele tiden holde mig opdateret på de trends, som hersker inden for det veganske område,” siger Simone.

Derudover er Simone en fremragende og idérig ’hjemme’bager, som man også vil komme til at opleve i restauranten.

Udover den logistiske fordel ved (næsten) at have to restauranter under samme tag, er der også masser af muligheder i den unikke gårdhave, som netop ligger mellem Restaurant Tabu og ubat veggie.

Gårdhaven, som nu deles af Restaurant Tabu og ubat veggie

“Selvom gårdhaven nok ikke er så indbydende, når vi åbner til januar, bliver den jo et helt oplagt sted til at sidde og nyde morgenmaden, når temperaturen stiger.

Derudover kommer vi nok også til at holde en række spændende arrangementer derude,” fortæller Miv.

Gør et økologisk kup inden åbning – og få en smagsprøve

Pr. 1. december 2018 overtog selskabet ’by tabu ubat veggie’ ApS, Café Bondens lokaler.

Fra fredag den 14. december til og med søndag den 16. december vil hele Café Bondens omfattende varelager af økologiske produkter, kaffe, te, drikke, isenkram, viktualier, vin og meget mere blive solgt med 50 % rabat – så her er der virkelig mulighed for at gøre et julekup af de helt store.

Åbningstiderne er fra kl. 10.00 – 18.00 alle dage, dog lukkes søndagen, hvis der er udsolgt inden da.

I denne udsalgsperiode vil det være muligt at købe lidt varmt at drikke samt en smagsprøve fra det nye menukort.

Herefter vil lokalerne blive gjort klar til åbningen af ubat veggie, som har første åbningsdag torsdag den 17. januar.

Nordjylland største: Vind en tartelet-middag for to

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

”Nogen tar’te’let, andre tager det tungere…”

Og andre tager det altså bare til next level.

Dette må være starten på eventyret om Nordjyllands største tartelet, der kom til verden i starten af juni måned.

Restaurant Kronborg, der vel mest af alt er kendt for sin idylliske placering på Egholm, har gennem en længere periode rørt grundig rundt i gryderne og på denne måde arbejdet sig mod at skabe den helt perfekte kæmpe-tartelet.

Inspirationen er fundet på Bornholm, der eftersigende skulle have landets største. Restaurant Kronborgs bliver dog uden tvivl en stærk konkurrent i feltet.

”Bornholm har noget tilsvarende, men jeg bad Torben fra Othello Bageriet om lige at lave den en tand vildere,” fortæller restauratør på Restaurant Kronborg, Kasper Kristensen.

Og uden at have sprunget hovedspring i bornholmer-udgaven, så tør vi godt garantere, at den aalborgensiske udgave ikke kommer til at skuffe.

Vi har selvfølgelig prøvekørt den.

Hjemmelavet nationalklenodie

Den sprøde skal og det bløde fyld komplimenterer hinanden perfekt, og der noget næsten majestætisk ved at spise et så stort nationalklenodie – og så med direkte udsigt til Limfjorden.

Tartelet-fyldet er selvfølgelig af den hjemmelavede slags.

“Vi har smagt os frem til den helt perfekte høns i asparges, og den er lavet helt fra bunden med hønsefond og ekstra kærlighed,” forklarer Kasper.

Et nyt familiemedlem, der uden tvivl ville gøre enhver madglade bedstemor stolt – helt inde i hjertet.

Nordjyllands største tartelet koster 125 kr. og kan kun købes på aftenkortet fra torsdag-lørdag fra juni og frem til og med august. Er et halvt kilo tartelet ikke nok, kan man tilkøbe en ekstra for 98 kr.

Restaurant Kronborg har åbent alle dage til frokost, og onsdag aften er dedikeret til Stegt Flæsk ad libitum.

I juni, juli og august er der åbent torsdag – lørdag til aften, hvor man blandt andet kan nyde Nordjyllands største tartelet.

Du kan booke bord lige her.

Konkurrence

I samarbejde med Restaurant Kronborg har vi fået æren af at udlodde 4 x 2 tartelet-middag.

Dvs. at fire heldige vindere kan invitere deres største og respektive tartelet-fan på en middag, de nok sent vil glemme.

I hvert fald ikke før, at den halve kilo tunge kleppert er faldet helt til bunds i mavesækken.

Du deltager ved at finde vores Facebook-opslag og:

  • Svarer på spørgsmålet: Hvad vejer Nordjyllands største tartelet?
  • Skrive navnet på den person du tror, kan spise sig igennem den …

Havnestemning og madboder: Nyt område på årets Nibe Festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Nibe Festival lancerer i år et helt nyt område, hvor gæsterne bliver budt velkommen med bølgeskvulp og mågeskrig.

Når gæsterne om godt et par uger indtager Skalskoven til årets udgave af Nibe Festival, møder de som noget af det første én af årets største nyheder på festivalområdet.

Det nye område kommer til at indeholde både barer og flere madboder, alt samlet under ét navn: Havnen.

“Havnen bliver et helt område, der kommer til at emme af havnestemning; der kommer et fyrtårn, der bliver siddepladser lavet ud af gamle joller, der bliver pyntet med diverse ruser, net, bøjer og meget mere,” fortæller Jannie Dallgaard, der er afdelingsleder for barer og boder på Nibe Festival.

Der er tænkt ud af boksen

Netop fyrtårnet, som er lavet af Erhvervsskolerne i Aars, kommer til at havne en prominent placering på området.

Øverst er det indrettet med både lys og tågehorn, men nederst er tårnet indrettet som bar, hvor gæsterne kan få slukket tørsten.

“I forhold til mad og drikke har vi forsøgt at tænke ud af boksen.

Vi oplever tit, at vores gæster logisk nok færdes i grupper, hvor alle ikke nødvendigvis har lyst til det samme på menuen, når vi snakker om mad og drikke.

Derfor vil der i havneområdet være syv små ”fiskehytter”, hvor der kan købes mad og drikke for enhver smag,” forklarer Jannie Dallgaard.

Endnu mere økologi

Hun lover, at udvalget bliver varieret, lækkert og noget kendt med et twist.

I forhold til maden har teamet prioriteret at opgradere på råvarerne, så der er mere økologi på menu og drinkskortet.

Fire af hytterne vil sælge mad, mens de sidste tre kommer til at sælge forskellige drinks.

Med til området hører også en vaskeægte havneknejpe ”Skuden Alba”, hvor der er fed stemning og håndbajere med sidevogn i massevis.

”Skuden Alba” bliver placeret, hvor Mexibaren tidligere har hørt hjemme.

“Området kommer til at spænde over mange forskellige oplevelser og der bliver noget for enhver smag. Samtidig er det et område, der har potentiale til at udvikle sig over tid.

Vi har lagt vægt på at skabe nogle miljøer, så gæsterne har lyst til at opholde sig i området og får mulighed for at tage en puster.

Der bliver kælet for detaljen, og det er vigtigt, at gæsterne på festivalen får en fornemmelse af dette,” slutter Jannie Dallgaard.

Aalborg Havn og Springeren er samarbejdspartnere på området.

Smæk for skillingen: Profiler står bag Aalborgs nye restaurant i ikonisk bygning

Skrevet af: Michael Qureshi

Engang var bygningen med udsigt til Havnefronten kendt for at være buffet-himlen i Aalborg.

Casa Blanca tronede i det hvide “slot”, og stedet summede af liv. Siden steg niveauet på gastronomien i Aalborg, og billige buffeter blev skubbet til side af nye ambitiøse spisesteder.

I dag er niveauet tårnhøjt på restaurantfronten, og om ganske få uger åbner byens nye restaurant med ambitionen om lave god mad til skarpe priser.

Menukortet kommer til at have mange lækre retter, men priserne holdes på et niveau hvor alt fra børnefamilier, unge studerende til alle andre kan være med.

Erfarne folk står bag

Den har “vi” måske hørt før. Men når man kigger på navnene bag Aalborgs nye spisested SMAEK, så behøver man i hvert fald ikke frygte for kvaliteten på maden.

I front bliver det Mikkel Jensen med fortid på Ruths Hotel, Restaurant Mest og senest Restaurant Rusk, hvor han var køkkenchef.

Som sparringspartnere og medejere har han Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavu samt Kim Jeppesen og Anne Menendez fra Nam og Restaurant Menendez.

Det er et wow-team i Aalborg, som har overtaget de berømte lokaler Ved Stranden 4, efter Sørensens drejede nøglen om tidligere på året.

Åbner allerede om få uger

SMAEK åbner allerede 2. juli, lige før Aalborg er vært for Tall Ships Races.

Restauranten kommer til at have åbent alle ugens syv dage med morgenmad, brunch, frokost, aftenmenu og i weekenderne bliver der cocktail-lounge med DJ og well shaken prisvenlige cocktails efter midnat.

Både Mads Hyllested og Kim Jeppesen understreger, at det er Mikkel Jensen, der bliver ansigtet uadtil, og klart ham der vil være mest på SMAEK.

Men de er et fælles hold, der skal skabe en succes i den ikoniske bygning, og derfor bliver det et mix med, at være med i tingene, mens der stadig er fokus på de øvrige forretninger.

Mange lækre retter på menukortet

Kigger man på menukortet er det blandt andet med to retter fra 200 kr. eller tre retter fra 225 kr.

Forretter er alt fra koldrøget laks til cremet skaldyrssuppe. Hovedretterne veksler med alt fra dagens fisk, rissoto til en lækker burger.

Skal man sammenligne det med noget genkendeligt matcher det meget godt, hvad fremadstormende Madklubben har stor succes med i København og Århus.

Nu får Aalborg så et koncept, der minder om med nogle navne i teamet, der borger for kvalitet.

Længe været en drøm

Mikkel Jensen er i fuld gang med at gøre SMAEK klar til åbningen.

“Det har længe været min drøm at åbne min egen restaurant. Og her har vi fundet en nyt koncept, som kan favne Aalborgs mangfoldighed – både hvad angår kvalitet og pris,” fortæller han.

De erfarne samarbejdspartnere er helt enige;

“Konceptet er klart, og ideen er god. Dén rejse ville vi gerne være en del af og støtte op om,” fortæller Anne Menendez fra Restaurant Nam og Restaurant Menendez.

Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavú stemmer i;

“Aalborg er klar til et sted som SMAEK, hvor man kan droppe ind og få et godt måltid mad hele ugen uden at man behøver at gå og planlægge det mange uger i forvejen.”

Lækker mad til små penge

Konceptet er velsmagende mad til små penge, hvor alle kan være med.

“Jeg tror på det ukomplicerede måltid. Det behøver ikke være hverken svært og dyrt.

Det skal være muligt at gå ud og få en ægte smagsoplevelse til små penge.

På SMAEK har priserne et niveau, så man kan tillade sig gå ud at spise på en helt almindelig onsdag,” fortæller Mikkel Jensen, som har taget initiativ til projektet.

Kan nydes på den kæmpe terrasse

Lørdag og søndag serveres morgenmad fra kl. 9.00. Fredag og lørdag kan du komme forbi til velsmagende cocktails og tonerne af weekend indtil kl. 03.00.

Afhængigt af vejret kan både morgenmad, frokost og cocktails nydes indenfor i varmen eller udendørs på den kæmpe terrasse med plads til mange gæster.

SMAEK åbner på Ved Stranden 4, og det nye og anderledes koncept gør, at initiativtagerne ikke er bekymrede for at rykke ind i det ellers så omdiskuterede hus ved havnefronten

“Det er en af Aalborgs absolut bedste lokationer. Den solbeskinnede terrasse er perfekt til gode frokoster, receptioner og sommerfester.

Indenfor kan vi både have plads til store og små hold af spisegæster, samtidig med at vi kan lave plads til større lukkede selskaber,” fortæller Mikkel Jensen.

SMAEK på Ved Stranden 4 slår dørene op tirsdag d. 2. juli og holder Grand Opening til Tallships dagene, bl.a. med DJ og helstegt pattegris for kun 145 kr. pr. mand torsdag – fredag d. 4.-5. juli under The Tall Ships Races.

Du kan allerede nu booke bord til Aalborgs nye restaurant – lige her

Du kan også tjekke menukortet her