Tabu udvider: Stjerne-kok åbner Aalborgs første vegetar-restaurant

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Fra venstre: Luise Bukh, Michael
Fra venstre: Luise Bukh, Michael "Miv" Pedersen og Simone Jespersen

Et af de spørgsmål vi oftest får fra vores læsere er: “Hvor spiser jeg lækker vegetarisk eller vegansk mad i Aalborg?”

Selvom Aalborgs restauranter og caféer efterhånden har fået øjnene op for denne efterspørgsel, kan byen endnu ikke prale af at have en restaurant, der har 100 % fokus på dette … indtil nu.

Torsdag den 17. januar 2019 åbner by tabu ubat veggie, og som navnet indikerer, står en af Aalborgs helst store stjerne-kokke bag den nye restaurant.

Michael “Miv” Pedersen har i forvejen stor succes her i byen med søsterrestauranterne Restaurant Tabu, CANblau Tapasbar og SlagterBørsen –  og i Lønstrup med Restaurant Glashuset.

ubat veggie åbner i Café Bondens (Tidl. Landmad) gamle lokaler i Vesterå 7, og den nye restaurant i familien bliver dermed naborestaurant til Restaurant Tabu.

Vegetaren, flexitaren og veganeren – alle er velkomne

Ejerkredsen bag restauranterne har igennem længere tid arbejdet med et nyt koncept, hvor restauranterne til fulde kan udnytte ekspertisen ud i nordjyske grøntsager, frugter og mejeriprodukter – samt at udvikle yderligere på forsyningslinjen og give endnu flere dygtige nicheproducenter muligheden for at afsætte afgrøderne til restauranterne.

Det får de nu mulighed for i ubat veggie, hvor måltiderne alene skabes af jordens velsmagende afgrøder, og landsdelens velkendte mejeriprodukter i kombination med Restaurant Tabus kulinariske formåen.

ubat veggie holder åbent tirsdag til torsdag fra kl 10.00 – 20.00 samt fredag til lørdag fra kl. 10.00 – 21.30.

Menukortet vil derfor byde på vegetariske og veganske retter til både morgen, middag og aften.

Skarpe priser uden at gå på kompromis

Nysgerrige sjæle kan allerede nu besøge hjemmesiden for at få en lille smagsprøve på, hvad menukortet indeholder.

Til morgen kan man blandt andet bestille retter som: Yoghurt & musli, Grød, Vaffel og nøddesmør og Avocado & grillet brød.

Til frokost kan man blandt andet bestille Grillet sandwich med ost & tomatJordskokkesuppe medpurløgsolie & jordskokkesalat og Salat af hvedekerner, syltede svampe & karse.

“Alle retter til morgenmad og frokost koster under 100 kr, og der er både noget til den lille eller stor sult. Derudover har vi både saft og grøntsagtjuice, som vi selv producerer”, fortæller Miv til MigogAalborg.

Kaffen er økologisk, brødet hjemmebagt og mælken er enten god dansk økomælk eller ’plantemælk’ – dertil vil man også servere hjemmebagte udvalg af kager og søde sager.

Tre retter til 250 kr

Fra klokken 17-20 hver dag, kan man så dykke ned i aftenkortet, hvor der vil være en vegetarmenu med 3 retter med brød & smør til 250 kr, og en veganermenu med 3 retter med brød og olivenolie til 250 kr. Dertil kan købes en saft/juicemenu til 125 kr.

“Tjenerne kommer ikke til at gå rundt i jakkesæt og slips herinde, og stemningen bliver mere casual, end man kender den fra Tabu. Men det bliver stadig med fokus på præcisionskøkkenet, hvor vi bruger de samme teknikker, som vi er kendt for i naborestauranten,” forklarer Miv.

Til maden kan man blandt andet nyde økologiske øl fra Thisted bryghus samt Restaurant Tabu’s hjemmelavede saft/juice, suppleret med egen importerede europæiske vine, dyrket af biodynamiske producenter.

Hver dag tilbydes tre ’studenter’ vegetarretter; en suppe, en grød eller et ’måltid’ inkl en flaske vand med eller uden brus, til 100 kr.

Store navne står bag

MigogAalborg har mødt holdet bag –  i de lokaler, som skal danne rammen om Aalborgs første vegetariske restaurant.

Selvom de sidste deltaljer stadig er under finpudsning, er det også en stolt restaurantmedejer, der snart kan åbne i nabolokalerne til den anerkendte Restaurant Tabu.

“Vi fik besked om den triste konkurs på en fredag, og mandag morgen var vi i dialog med ejendomsmægleren. Så det har været en hektisk og spændende tid,” fortæller Miv og fortsætter:

”På Tabu arbejder vi jo meget med grøntsager i forvejen, og vi har over 3000 sylteglas fyldt med alverdens lækre grøntsager. Derfor ligger åbningen af ubat veggie i god forlængelse af den filosofi vi har på Tabu.

Derudover ligger der rigtig mange muligheder i de her lækre lokaler. På Tabu har vi plads til 40 gæster, mens der kan være 80 siddende gæster i de her lokaler. Det åbner op for, at vi med tiden kan tilbyde større selskaber herinde.”

ubat veggie’s “veggie-værtinde” bliver Luise Bukh, som i dag er tilknyttet Lindenborg slot som eventmanager og værtinde, og er derigennem vant til et tæt samarbejde med Michael ’Miv’ Pedersen.

Luise er barn af, og er opvokset i et selvforsynende friluftlandbrug med naturen helt tæt på.

“ubat veggie bliver et sted, der er tilgængeligt for alle. Prismæssigt ligger vi på et niveau, hvor alle kan være med, uden det går ud over kvaliteten.

For mig er det vigtigt, at folk er i trygge hænder – både hvad angår stemningen og kvaliteten af maden,” fortæller Luise.

Luise har ved sin side, Simone Jespersen. Simone er kendt for sin blog af samme navn.

Her ser mere end 8.000 følgere med, når Simone, der det sidste år har forsøgt sig som veganer, deler ud af opskrifter, rejseoplevelser og levevis.

Derudover kender hun Miv fra deres opvækst i Hirtshals.

“Jeg kan komme med nogle inputs, som Miv måske ikke kender til, og hele tiden holde mig opdateret på de trends, som hersker inden for det veganske område,” siger Simone.

Derudover er Simone en fremragende og idérig ’hjemme’bager, som man også vil komme til at opleve i restauranten.

Udover den logistiske fordel ved (næsten) at have to restauranter under samme tag, er der også masser af muligheder i den unikke gårdhave, som netop ligger mellem Restaurant Tabu og ubat veggie.

Gårdhaven, som nu deles af Restaurant Tabu og ubat veggie

“Selvom gårdhaven nok ikke er så indbydende, når vi åbner til januar, bliver den jo et helt oplagt sted til at sidde og nyde morgenmaden, når temperaturen stiger.

Derudover kommer vi nok også til at holde en række spændende arrangementer derude,” fortæller Miv.

Gør et økologisk kup inden åbning – og få en smagsprøve

Pr. 1. december 2018 overtog selskabet ’by tabu ubat veggie’ ApS, Café Bondens lokaler.

Fra fredag den 14. december til og med søndag den 16. december vil hele Café Bondens omfattende varelager af økologiske produkter, kaffe, te, drikke, isenkram, viktualier, vin og meget mere blive solgt med 50 % rabat – så her er der virkelig mulighed for at gøre et julekup af de helt store.

Åbningstiderne er fra kl. 10.00 – 18.00 alle dage, dog lukkes søndagen, hvis der er udsolgt inden da.

I denne udsalgsperiode vil det være muligt at købe lidt varmt at drikke samt en smagsprøve fra det nye menukort.

Herefter vil lokalerne blive gjort klar til åbningen af ubat veggie, som har første åbningsdag torsdag den 17. januar.

Kunderne kommer langvejs fra: Kalstrup er Danmarks største livsstilshus

Skrevet af: Simone Vestergaard

Aalborgs midtby er et shopping-paradis for rigtig mange.

Men rundt omkring i de mindre nordjyske byer i kort køreafstand fra Aalborg ligger også flere små butiksperler.

En af dem er populære Kalstrup i Blokhus.

Selv om byen mest er kendt som badeby om sommeren, så har Kalstrup åbent i butikken året rundt. Ikke engang kolde vintermåneder skræmmer kunderne væk.

Butikken trækker nemlig kunder fra et stort område uden for Blokhus.

Her taler vi ikke blot om aalborgenserne, men hele toppen af Jylland lige fra Skagen, henover Thy til hele Viborg/Århus egnen – selv helt fra Silkeborg oplever de én-dagsbesøgende.

Turisterne kigger også forbi året rundt, og kommer fra hele norden plus Tyskland. Både dem på endagstur, og dem der holder ferie i området.

Med det nye lækre badehotel Strandhotellet kommer endnu flere til Blokhus også uden for sæsonen.

Ekstraordinær god service tiltrækker

Indehaveren Per Kalstrup har i snart 10 år haft butikken i Blokhus sammen med hustruen, Tine. Faktisk kan de kalde sig for Danmarks største livsstilhus.

“Vi har netop rundet 400.000 gæster om året, og det er vi super stolte over. Det er rigtig mange gæster, og vores livsstilshus på 2000 kvm. er faktisk det største i Danmark.

Der er nok mange, der undrer sig over, at butikken ligger i Blokhus. Men vi har gennem årene formået at få en stor gruppe af faste kunder men samtidig også tiltrække nye,” fortæller Per Kalstrup, da MigogAalborg besøger den store flotte butik.

En af de største årsager til, at butikken Kalstrup har så mange faste kunder er personalets ekstraordinære gode service og humør.

”Når vi har været her i 10 år og har så mange årlige gæster, så skyldes det i høj grad vores service.  Personalet yder en fantastisk service – og selv om det lyder træls at sige, så er det meget specielt i dag.” fortæller Per Kalstrup.

Et hus til hele familien

Per og Tine har fra start haft et formål, der lød på, at skabe et livsstilshus, hvor hele familien kan shoppe.

Filosofien bag er at mange familier – specielt børnefamilier, der har en travl hverdag, skal have mulighed for at shoppe sammen. Mange kan godt lide naturen og dét at komme til kysten.

Derfor valgte de i sin tid placeringen i Blokhus.

“Kombinationen i forretningen gør, at kunderne gladeligt besøger os. Foruden vores sortiment gør vi også meget for at skabe en hyggelig stemning i huset.

Vi har både interiør, livstilsprodukter, delikatesser og tøj, samt en café hvor man kan nyde en god kop kaffe og andet godt,” fortæller Per og fortsætter:

“Vi satser meget på livsglæde og livskvalitet, og de ting kan man 100% kombinere i en by som Blokhus.

Den nye forbrugeradfærd gør, at kunderne vil have mere kvalitet, når de handler.

Derfor satser vi meget på at købe færre men gode varer, der holder længere og er af den bedste kvalitet.

Hos os skal det være en glæde at shoppe og en god helhedsoplevelse.”

Holder åbent når kunderne har fri

Hos Kalstrup er holdningen, at de skal holde åbent, når kunderne vil shoppe – og de shopper når de har fri.

Derfor er deres eneste lukkedag d. 24. december. I weekender, ferier og helligdage står de klar bag disken.

“Vi har en butik, for at kunderne kan shoppe når de har fri. Og vi har rigtig meget at lave i vinterhalvåret også, så vi kører stadig med 21 ansatte om vinteren ligesom om sommeren.

Det er klart, at sommeren vil altid være toppen, men vi har jo også vores webshop – og den kører hele året rundt,” fortæller Per Kalstrup.

Webshoppen kan også benyttes inde i butikken. Her kan man danne sig et godt overblik over, hvilke varer man ønsker, og herefter få råd og vejledning fra én af butikkens dygtige personale. På den måde bliver det let og overskueligt at shoppe.

”Vi har i godt fem år haft en stander med adgang til vores webshop.

Dét er noget, der fungerer rigtig godt. Vi er meget visionære anlagt, så det at kunne give kunderne mulighed for at kombinere webshoppen med tøjet i den fysiske butik, synes vi er helt specielt,” fortæller Per.

Mere end blot en butik

Hos Kalstrup får man mere end blot et venligt smil og en pose til sine indkøb.

Tine Kalstrup er uddannet stylecoach i 2012, og siden har hun tilbudt stylecoaching til de kunder, der har brug for en hjælpende hånd med at finde tøj, der passer både udtryksmæssigt og mentalt til deres personlighed.

Tine arbejder ud fra følgende seks stilkerner: Feminin, klassisk, enkelt, casual, rå og boheme. Disse tillægsord beskriver hver især hvilke følelser tøjet kan give os.

“Jeg klæder mine kunder på indefra og ud. Jeg arbejder rigtig meget med mennesket og tøjets undertoner, således at matchet bliver korrekt, og kunden undgår fejlkøb.

Tøjet er et af de mange redskaber, vi har i verden, til at fortælle hvem vi er. Jeg er både uddannet Cand. Mag i Kommunikation samt Socialpædagog, så det at være stylecoach ligger naturligt til mig.

Jeg har en stor interesse i at matche det rigtige tøj med den rigtige person, således de føler sig selvsikre,” fortæller Tine Kalstrup.

Tine tilbyder både stylecoaching i butikken og online. På nuværende tidspunkt kan man via Instagram og Facebook selv tage rejsen, og lytte til de videoer Tine har lavet – og på den måde blive inspireret.

Inden for kort tid bliver det en platform på butikkens hjemmeside.

Følger med udviklingen

Det tør siges, at Kalstrup i den grad har placeret sig solidt på markedet, og netop derfor knokler Per og Tine mere end nogensinde for at følge med udviklingen og indføre nye tiltag, der kan styrke forretningen.

”Vi læner os ikke tilbage, bare fordi det går godt. Vi har hele tiden nye ting i støbeskeen, så vi udvikler os og tænker fremad.

Vi vil gerne blive ved med at skille os ud, og ikke følge strømmen. Det gør også, at mange kunder fra de større byer stadig kommer til os i det daglige. Og vi er meget stolte over, at folk gider at køre langt for at besøge os,” forklarer Per Kalstrup.

Bæredygtighed er fremtidens store sats

Per Kalstrup har været iværksætter hele hans liv, og han bruger en del tid på at hjælpe nye iværksættere i gang med deres drømme.

Hans store passion for både tøj og bæredygtighed blev sidste år forenet, da han blev en del af det revolutionære tøjmærke ELSK fra Klitmøller, der har 100% fokus på bæredygtighed og god kvalitet.

”Jeg har fra start været stor fan af ELSK og deres vision med tøjmærket.

Med branchens udvikling i dag ser jeg et stort potentiale i, at arbejde videre mod en ultimativ bæredygtig tankegang – ikke kun inden for tøjindustrien, men generelt.

Det håber jeg er noget, der kan inspirere andre virksomheder,” afslutter Per Kalstrup.

Fremtidens Aalborg: Det skal der ske med Sygehus Nord og Gåsepigen

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Aalborg Universitetshospital i Reberbansgade flytter fra bygningen Sygehus Nord i 2021 og rykker ud til det nye Supersygehus i Aalborg Øst.

Men hvad skal der så egentlig ske med bygningerne og hele området omkring sygehuset?

Sammen med parkeringspladsen ved Gåsepigen udgør området et areal på mere end 3 hektar lige i hjertet af Aalborg.

Størrelsen på arealet gør, at området rummer stort potentiale til at blive et nyt attraktivt byområde omkring midtbyen og vestbyen.

Reberbansgade-kvarteret skal blive et attraktivt bykvarter

”Formålet med omdannelsen af Sygehus Nord og Gåsepigen er, at det skal styrke bykvarteret med attraktive rammer for udfoldelse af bylivet og hverdagslivet”, sådan skriver Aalborg Kommune i deres oplæg omkring området for Sygehus Nord og Gåsepigen.

Fokus vil være på, at omdanne det eksisterende sygehuskompleks til et nyt blandet byområde, der åbner sig mod byen.

Ligeledes skal omdannelsen af Sygehus Nord styrke den lokale identitet i Reberbansgade-kvarteret, som i øjeblikket er kendt for at være ”mad-gaden”.

“Det er Regionen, som ejer den største andel af arealet. Vi har oprettet en styregruppe på tværs af Regionen og kommunen både politisk og administrativ.

Styregruppens formål er at arbejde frem til, hvilken bydel der skal opstå, når sygehusfaciliteterne fraflytter.

Her kigges der på, hvad bydelen skal indeholde, bebyggelsesplan, funktioner, nye adgangsforhold mm.,” fortæller Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen til MigogAalborg Bolig.

Rigtig mange er nysgerrige på, hvorvidt bygningerne, hvor det nuværende Sygehus Nord er beliggende, skal blive, eller om de skal jævnes med jorden.

“Problemstillingen med Sygehus Nord er, at bygningen vurderes at være i god stand, da man i Regionen har investeret mange renoveringspenge i ejendommen.

Men betonbygningerne skiller sig ud fra nabolaget.

Derfor kan styregruppen arbejde med andre forslag om, hvorvidt de høje strukturer skal jævnes med jorden.

Dog mener jeg at dele af det gamle Kommune Hospital har en værdi og en historisk reference i forhold Aalborgs historie, beliggenheden og alle kommunens børn er født der.,” fortæller Hans Henrik Henriksen.

“I øjeblikket er der omkring 50.000 bebyggede kvadratmeter.

Den nye bydel vil komme til at indeholde tilsvarende, uanset om man fjernede strukturen og højhusene, så er der mulighed for at  bygge på ret mange kvadratmeter.

Boliger vil være det primære fokus, men man vil også kigge på små erhverv i forhold til special-butikker og take away, så bydelen stadig adskiller sig og rummer muligheder,” fortæller Hans Henrik Henriksen.

Ligesom i de mange andre nye bydele som har været, og stadig er, undervejs, så har Aalborg Kommune fokus på at skabe en grøn og bæredygtig bydel.

Områdets grønne profil styrkes som et vigtigt aktiv til at skabe mere synligt grønt og by-natur i midtbyen og vestbyen.

“Den grønne del kan eksempelvis være et element i form af en mindre bypark,” forklarer Hans Henrik Henriksen.

Nye adgangsforhold og parkeringspladser

Områdets centrale beliggenhed er med god adgang til kollektiv transport, strøggader og cykelforbindelser, som skal udnyttes til at skabe en god sammenhæng og flow til både midtbyen og havnefronten.

Der skal etableres nye parkeringsforhold, som skal være med til at styrke tilgængeligheden for bilisterne i midtbyen.

”Jeg er overbevist om at vi kommer til at arbejde med parkering under jorden. Det får man den bedste bydel af.

Det forventes også, at der i tilknytning til Sygehus Nord-området etableres en ny vejadgang fra Saxogade i form af en tunnel.”

Ligeledes er planen, at Reberbansgade og Urbansgade omdannes til sivgader, som er gågader uden trafik, der skal være en del af byens oplevelsesnetværk.

Borgermøde med workshops

Ligesom borgermødet i Aalborg Øst, der blev afholdt i forbindelse med det nye bæredygtige område ved Gigantium, forklarer Rådmand Hans Henrik også, at parallelopdraget udarbejdes sammen med indspark fra byens borgere;

“Vi arbejder på at lave et parallelopdrag med borger inddragelse. Her bliver der afholdt et borgermøde, hvor deltagerne vil blive delt ud på forskellige workshops.

Her kigges der på funktioner, blanding af boliger, økonomi, det grønne område, infrastruktur mm. Parallelopdraget skal sikre et overblik, så vi kan skabe et billede til byens borgere over hvad der kommer.

Hvordan får vi realiseret den nye målsætning for Sygehus Nord og Gåsepige-området, er det styregruppen skal på at lave en helhedsplan for,” slutter Hans Henrik Henriksen.

Det forventes at parallelopdraget afsluttes i februar 2020.

Spektakulært syn i vente: Stort Lucia-optog til vands ved Havnefronten

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: OnAdventure
Foto: OnAdventure

Vi ved, at folkeskoleelever kan producere et solidt luciaoptog. Men ka-jakker?

Det er der noget, der tyder på.

For fjerde gang er OnAdventure nemlig klar til at skabe et noget anderledes Lucia-optog i Aalborg.

På torsdag 13. december bliver havkajakker pyntet med både lys, nisser, grantræer og glimmer, og så går turen ellers langs Limfjorden, hvor de lysende kajakker vil give et spektakulært syn.

Skønsang ved Aalborg Havnefront

Det hele starter kl. 16, hvor man mødes ved Skudehavnen. Slæbestedet er i det nordvestlige hjørne af havnen, hvor der er P-pladser på vejen ud mod vandet samt langs Vestre Fjordvej og Skudehavnsvej

Der er gadelys og fast underlag til at rigge grej til.

Plan A for ruten er at tage en tur rundt i havnen. Den bliver små 6 kilometer lang, og bringer det lysende luciaoptog forbi havnefronten i Aalborg, hvor der synges luciasang.

Dernæst går turen ud til Østre Havn og retur langs havnefronten i Aalborg.

Så hvis man trækker ned mod Havnefronten mellem 17.00-18.00, så bør man have god mulighed for at opleve det ekstraordinære Lucia-optog.

Ruten afhænger af vejret, og kan blive ændret i tilfælde af hårdt vejr.

Den endelige rute annonceres til alle tilmeldte den 13. december, samt ved startbriefing kl. 16:40 i skudehavnen.

Alle deltagere skal huske pandelampe, da solen går ned 15.38.

OnAdventure søger for servering af varm suppe inden afgang. Medbring en kop og en ske – så er der serveret.

Foto. OnAdventure

Sikkerhed frem for alt

OnAdventure gør opmærksomhed på, at lucia i kajak er en vintertur. Det er absolut essentielt at man er klædt ordenligt på til at kunne klare en tur i vandet-

Turen er forbeholdt havkajakker for at optimere sikkerheden. Arrangementet kan blive aflyst hvis vejret er for hårdt.

Programmet ser således ud:

16:00-16:40 Klargøring af kajakker

16:40-16:50 Sikkerhedsbriefing for alle deltagere

17:00-19:00 Rotur i Aalborg

19:00-19:30 Afslutning og tak for denne gang!

Tilmeldingen er gratis, og du finder mere info lige her.