ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Svinkløv Badehotel imponerer: Nomineret til fornem pris

Af Annoncør

Jomfruhummer i eksotiske klæder på Svinkløv Badehotel

Med Jammerbugten brusende lige uden for vinduerne synes det helt oplagt, at Svinkløv Badehotel deltager i Årets ret med Fisk & Skaldyr 2022.

Og mens den fuldfede jomfruhummer er lokal, er kokkene bag retten gået på opdagelse rundt omkring i verden, når det gælder de øvrige elementer på tallerkenen.

Alt ånder fred og idyl, da delegationen fra Årets ret med fisk & skaldyr 2022 træder ind i receptionen på Svinkløv Hotel i Fjerritslev i Jammerbugten ved den nordjyske vestkyst.

Rundt i krogene sidder gæsterne med kaffe, en frisk avis og et udvalg af den overdådige morgenmad serveret af det dygtige personale på badehotellet, som ingenlunde har mistet sin kultstatus efter genopbygningen, der fulgte i kølvandet på den totalt ødelæggende brand for seks år siden.

Her er intet internet, og mobilnettet er ikke noget at skrive hjem om, så man kan ikke gøre så meget andet end at læne sig tilbage, nyde freden og se frem mod aftenens menu.

Den skifter dagligt baseret på, hvilke lokale råvarer der er i sæson.

Det gælder blandt andet også jomfruhummeren, som spiller hovedrollen i den ret, der er nomineret til Årets ret med fisk & skaldyr 2022.

Retten er indstillet af Emil Kirkegård og Oliver Bendi, som har valgt at tage udgangspunkt i jomfruhummeren, der er tegnfanget i Skagerrak på bæredygtig vis.

”Her på Svinkløv går vi meget op i at bruge råvarerne, så deres kvaliteter skinner så meget igennem som muligt. Økologi og bæredygtighed betyder meget for os, og så er smagen altafgørende i alt, hvad vi laver,” fortæller 30-årige Emil Kirkegård.

Svinkløv Badehotel imponerer: Nomineret til fornem pris
Foto: Rasmus Palsgård

Jomfruhummer på jordomrejse

Retten, som Emil Kirkegård og Oliver Bendi stiller op med, kan med en vis rimelighed kaldes for en jomfruhummer, der har rejst jorden rundt og er kommet tilbage igen.

Selve jomfruhummeren er helt frisk, når den ankommer til Svinkløv Badehotel. Den bliver stegt kortvarigt og beklædes med en papirtynd skive guanciale, som Svinkløv Badehotel selv producerer i sit unikke skinkemodningsrum i kælderen.

Guanciale er en italiensk type charcuteri lavet af svinekind, så her har vi den første afstikker til udlandet.

Dernæst er der en terrin af gulerod, som har ligget i koji, en japansk skimmeltype, som kan konvertere stivelse til sukker. Sidenhen pensles terrinen med en klassisk sataymarinade, som vi kender fra det thailandske køkken med blandt andet fiskesauce.

Et cremet element får man fra drænet fåremælksyoghurt toppet med den argentinske krydderurtesalsa chimichurri, og slutteligt serveres retten med en sauce baseret på jomfruhummerskaller, forskellige fiskefonder – helt præcist torskehovedfond, lys pighvarfond og muslingebouillon – samt thailandske urter.

”Oliver har blandt andet rejst en del i Thailand, og derudover er vi begge glade for det japanske køkken, og det var det, der gav og lyst og inspiration til at afsøge forskellige dele af verden med denne ret,” fortæller Emil Kirkegård.

Lærer råvarerne at kende

Det er den tidligere vinder af Bocuse d’or Kenneth Toft Hansen, der styrer slagets gang på Svinkløv Badehotel.

Her bliver alt lavet fra bunden af de bedste råvarer, og der bliver ikke skåret nogen hjørner.

Og Emil Kirkegård lægger ikke skjul på, at det er en af de ting, der for en ung, aspirerende kok gør det motiverende at arbejde på netop Svinkløv Hotel.

”Fisken er et rigtig godt eksempel.

Vi står dagligt med 35 kilo hele fisk på ben, der skal ordnes, så man får virkelig håndværket ind på rygraden.

Vi er også med ude på fiskeauktionen fra tid til anden, så vi lærer virkelig at kunne se, hvornår der er tale om en fisk, der har haft det godt,” siger Emil Kirkegård, som er stolt af at være nomineret til Årets ret med fisk & skaldyr 2022.

”Det er stort for os. Vi er stolte af at være med til at sætte Nordjylland på det gastronomiske landkort.”

Vi ønsker Svinkløv Badehotel held og lykke i Årets ret med fisk & skaldyr 2022.

Læs mere om Svinkløv Badehotel her

Læs mere om Årets ret med fisk & skaldyr 2022 her

Om Årets ret med fisk & skaldyr 2022

Årets ret med fisk og skaldyr er arrangeret af Landbrug & Fødevarer og er søster-konkurrence til Årets ret med gris.

Prisen gives til den kok og restaurant, som har formået at nytænke fisk og skaldyr på en måde, der skiller sig ud fra det ordinære og skaber en unik, velsmagende spiseoplevelse på højeste gastronomiske niveau.

I modsætning til en normal konkurrence, hvor de nominerede restauranter laver retterne på samme tid og sted på neutral grund, har dommerpanelet i Årets ret med fisk & skaldyr besøgt restauranterne.

Dermed har de kunnet servere deres ret i dens rette omgivelser. Vinderen af Årets ret med fisk & skaldyr 2022 afsløres d. 28.11.2022 i forbindelse med dette års lancering af White Guide.

Del artikel