Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sundhedsstyrelsen melder ud: Reglerne for nære kontakter ændres

Af Emil Kjær Jørgensen

Retningslinjerne for opsporing og håndtering af nære kontakter er revideret for at tage højde for det høje smittetal og udbredt smitte med Omikron-varianten.

Fremover defineres nære kontakter kun som dem, der er udsat for smitte i hjemmet. De skal gå i selvisolation og testes, mens andre, der er udsat for smitte uden for hjemmet, fortsat skal testes, men ikke gå i selvisolation.

Det meddeler Sundhedsstyrelsen.

Sætter ind, hvor der er størst risiko for smitte

Sundhedsstyrelsen har siden den 29. november haft særlige anbefalinger for nære kontakter til smittede med Omikron-varianten. Alle nære kontakter til smittede med Omikron-varianten – uanset om de var vaccineret eller tidligere smittet – blev anbefalet at gå i selvisolation og blive PCR-testet på dag 1, 4 og 6.

Som forventet er antallet af smittede med Omikron-varianten fortsat stigende, og varianten er nu udbredt i samfundet. Samtidig er det samlede antal smittede fortsat med at stige kraftigt, og den 17. december var der mere end 11.100 nye bekræftede tilfælde.

Derfor er fokus nu på at sætte ind der, hvor der er størst risiko for smitte for at begrænse smittespredningen mest muligt.

”Det er i hjemmet, at der er en høj risiko for smitte. Her sætter vi i den nuværende situation ind med både isolation og test på 4. og 6. dagen for at begrænse smittespredningen mest muligt. Det tyder på, at man er bedre beskyttet mod smitte, hvis man har fået 3. stik, og derfor skal personer, der er revaccineret, ikke gå i isolation,” siger vicedirektør Helene Probst.

”Øvrige kontakter skal ikke gå i isolation, men skal fortsat testes. Vi skal hele tiden finde en balance mellem at forebygge mest mulig smitte, og samtidig undgå, at for mange isoleres, så samfundets vigtige og kritiske funktioner kan opretholdes,” siger Helene Probst.

Både danske og udenlandske undersøgelser viser, at langt de fleste, der smittes, smittes i hjemmet, og inden for de første 4 dage efter, de har været udsat for smitte. Nære kontakter defineres derfor fremover kun som dem, der er udsat for smitte i hjemmet. De skal isolere sig og testes på 4. og 6. dagen, uanset hvilken variant der er tale om. De kan bryde selvisolationen, hvis de får en negativ test på dag 4. Der anbefales PCR-test på 4.dagen, og på grund af en stor efterspørgsel på PCR-test i øjeblikket, anbefales en hurtigtest på 6. dagen.

Den smittede skal selv kontakte andre, som personen har været tæt på, og fortælle, at de skal tage en test med det samme og på 4. dag.

Retningslinjerne for opsporing af kontakter til personer med covid-19 er blevet justeret på baggrund af den nuværende viden om og erfaringer med Omikron, og da der er tale om en ny variant, kan der løbende blive behov for yderligere justeringer.

Du kan finde mere info her.

Del artikel

Andre læser også