Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En snak med instruktøren: Sprudlende musical indtager Aalborg Teater

Af Stine Kjølby Christensen

I en på alle måder trist periode i verdenshistorien er vi nok flere, der godt kunne trænge til at blive muntret lidt op – og dét er der nu råd for.

På Aalborg Teater er man nemlig i fuld gang med forberedelserne til årets helt store musical-opsætning, Sugar.

Fortællingen, der snart indtager den aalborgensiske scene, bygger på Billy Wilders film Some Like it Hot med blandt andre Marilyn Monroe i hovedrollen.

Sugar udspiller sig i 30’ernes Chicago, hvor de arbejdsløse jazzmusikere Jerry og Joe begiver sig rundt, da de en dag ufrivilligt bliver vidner til et gangsteroprør.

I frygten for efterfølgende at blive fanget af de frygtindgydende gangstere, iklæder vennerne sig dametøj, omdøber sig selv til Daphne og Josephine og får sig et job som musikere i et turnerende orkester hvor alle … er kvinder.

Det er instruktøren Mia Lipschitz, der har fået æren af at køre forestillingen i mål sammen med teatrets fantastiske ensemble.

Spændende at undersøge menneskes fejlbarlighed

Mia har før arbejdet på både små og store scener, siden hun i 2008 blev færdiguddannet – og nu er turen kommet til Nordens Paris.

“I mit arbejde som instruktør er jeg drevet af at gå ind i den menneskelige eksistens og dykke ned i det grundvilkår, der hedder, at mennesket på én eller anden måde alle er håbløse.

Jeg finder det spændende at gå til menneskesindet ved at undersøge dets fejlbarlighed, og det gør sig gældende for både store og små forestillinger,” forklarer Mia til MigogAalborg, og fortsætter:

“Mennesker er jo pr definition skæve og skøre og i Sugar kommer vores hovedpersoner på lidt af en rejse hvor de møder meget uventede sider af sig selv og andre,”

I forbindelse med arbejdet har Mia gjort sig mange tanker omkring både fortællingen og den medfølgende kønspolitik, der fylder i både samfundet – og i Sugar.

En snak med instruktøren: Sprudlende musical indtager Aalborg Teater

Kønsdebatten har (heldigvis) flyttet sig meget de sidste 63 år, men Mia mener alligevel, at fortællingen i Sugar er aktuel.

“Selvom vi er længere fremme i skoene i dag, dominerer et meget binært og måske et forsimplet syn på køn fortsat. Så har vi stadig brug for budskabet: Nobody is perfect, but everybody is welcome,” siger Mia.

Sugar i nye klæder

Da Some Like it Hot kom op på det store filmlærred tilbage i 1959, var den ikke bare forud for sin tid, men også ekstremt provokerende i sin måde at betragte køn på.

Mænd i kjoler var ikke noget, man blev eksponeret for til dagligt, og det fik mange til at måbe.

“I Sugar er hovedpersonerne super heteroseksuelle mænd, der er nødt til at “tage kvinden på sig” for at overleve.

Det er både en udfordring for dem, men også ekstremt morsomt for datidens publikummer til filmen – og sådan er det ikke længere,” forklarer Mia og fortsætter:

“I dag er cross-dressing ikke sjovt i sig selv, men blot en omstændighed; men hovedpersonernes møde med det andet køn både i sig selv og gennem Sugar og kvindebandet er fortsat sjovt fordi det er så fyldt af forventningsbrud og kaos.

Vores karakterer forstår til sidst igennem en ret så intens læringskurve at køn er en langt mere flydende størrelse end de i deres vildeste fantasi havde drømt om.”

En kæmpe kærlighedserklæring til alle

Selvom Sugar også i dag griber fat i mange samfundsrelevante debatemner, så er det også en forestilling, hvor underholdningsparametret flyver til tops.

Mia Lipschitz kalder den en “kæmpe kærlighedserklæring til alle køn” og er du vild med jazz, gangsterfilm, sex og den amerikanske historie – så er Sugar lige noget for dig.

“Jeg håber mest af alt, at man går ind og får sig en kæmpe jazzfest til lyden af nogle af Europas bedste kvindelige jazzmusikere og ikke mindst et helt fantastisk skuespillerensemble,” siger Mia.

Samtidig mener hun også, at det er vigtigt, at man tillader sig selv et frikvarter fra alle de bekymringer, der kan opstå i lyset af, hvad der sker ude i verden:

“Jeg synes, at vi alle skal lade os sætte fri et par timer, hvor vores kroppe og sind kan blive påvirket positivt, og vi kan være sammen om en skøn, skør og vigtig fortælling,” siger Mia og slutter:

“Alle kan forvente en kærlig omfavnelse, uanset hvad og hvem man er.”

Du kan læse mere om Sugar og sikre dig din billet her. 

Del artikel

Andre læser også