Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Succesfuld vinfestival rammer nu Aalborg: Smag på 150 vine fra 14 lande

Af Michael Qureshi
Foto: Tove Koch
Foto: Tove Koch

I 11 år har en del af Riborg vinklub haft stor succes med Ribe Vinfestival, hvor mere end 2500 betalende gæster årligt får en vinoplevelse ud over det sædvanlige i Ribe.

Nu kaster man sig ud i at videreføre konceptet til Aalborg. Riborg Vinklub navnet er faktisk en sammentrækning af Ribe og Aalborg, så det giver god mening, at man nu prøver kræfter med Danmarks tredjestørste by.

Den spændende vinfestival finder sted fredag 28. oktober samt lørdag 29. oktober. I modsætning til i Ribe, så bliver denne indendørs i flotte rammer i Kedelhallen Nordkraft.

At man står til en speciel oplevelse er tydeligt, når man hører, at selv om der må lukkes 500 mennesker ind i Kedelhallen, så vil arrangørerne bag Aalborg Vinfestival 2016  kun have 230 gæster af gangen.

På den måde er der garanti for god plads og mulighed for at udforske de knap 150 forskellige vine fra 14 lande på 24 udstiller-stande.

Vi fangede Verner Thomsen, arrangøren bag Aalborg Vinfestival, til en snak om dette særlige arrangement, der næsten allerede kan melde udsolgt.

Vinfestival Aalborg
Her smages der på vin i Nordkraft. Fra venstre Brian Thomsen, Lene Qwist, Verner Thomsen (arrangør),
Christina Da Silva
Foto: Tove Koch

”Jeg vil først og fremmest gerne sige, at vi er utrolig taknemmelige for den store opbakning vi allerede har mærket, og den store interesse for arrangementet. Vi har solgt rigtig mange billetter, og der bliver næsten udsolgt. Det kan vi allerede godt se på billetsalget”

Hvorfor en vinfestival i Aalborg?

”Jeg skulle mødes med en vinimportør fra Dronninglund vedrørende Ribe Vinfestival 2015 på et fødevaremarked i Nordkraft i foråret 2015. Der tog jeg mig selv i at stå og betragte de her fantastiske omgivelser i Kedelhallen, og der blev jeg overbevist om, at vi også skulle prøve med en vinfestival i Aalborg. Faktisk forsøgte vi at få den planlagt allerede i efteråret sidste år, men det kunne ikke løses rent logistisk. Så vi har gået og ventet på, at det skulle blive oktober her i 2016.”

Hvad gør denne festival til noget specielt?

”Du har med importører at gøre, som kender producenterne helt ind under skindet. Mange af dem har jo vinimporten som bibeskæftigelse, så de overnatter ofte hos producenterne, når de er nede og besøge dem. Det giver et helt andet indblik og kendskab til vinen og baggrunden.”

Så det er ikke bare de store kanoner i vinbranchen, du ruller ind?

”Tværtimod vil jeg næsten sige. Vores importører har en helt personlig kærlighed, til de vine de sælger. De store matcher ikke de her små vinimportører, som har passionen som drivkraften. Vi har selvfølgelig flere nordjyske importører med, der hører ind under denne kategori, og det er rigtig vigtig for os, at der kommer det her nordjyske islæt med ind over vinfestivalen”.

Hvad kan gæsterne forvente af et besøg?

”Vi forsøger at formidle bredden i vinen. Der er noget storytelling i det hele, og vi kan godt lide, hvis der er noget anderledes med. Vi har selvfølgelig de gode spanske, italienske, franske, australske og så videre, men vi forsøger at finde noget med kant, lidt uden for kategori der hører tyrkisk og indisk vin helt klart ind under.

Er tyrkisk vin godt?

“Tyrkisk vin er helt klart på vej frem, i flere af de internationale og seriøse vinkonkurrencer har tyrkisk vin også stået distancen og fået medaljer og stor anerkendelse. Tyrkiet er også begyndt at dukke mere og mere op som et af de lande, der bobler for et international gennembrud.

Det samme gælder indisk vin. Vinbønder i Frankrig har de senere år opdaget et kæmpe potentiale for dyrkning af franske vinstokke i Indien – et land der normalt ikke forbindes med vinproduktion. Indisk vin har ikke desto mindre formået at opnå større og større international anerkendelse og forklaringen er ikke til at tage fejl af: Der satses på kvalitet og nyskabelse

Meningen med den her vinfestival er jo, at man kommer hjem med nogle oplevelser, man ikke rigtig har haft før.”

Aalborg Vinfestival
Foto: Tove Koch

Hvordan kommer det til at foregå helt praktisk?

”En billet giver adgang til to og en halv times vinsmagning. Så får man udleveret et Spiegelau glas og et smagskatalog, som man selvfølgelig også får lov til at tage med hjem. Derfra går man rundt blandt de mange stande, og så får man noget fortælling om vinene også. Det er ikke kun vinsmagning men en slags kulturoplevelse.

Vi har valgt at holde fast i to og en halv time, dels fordi at vi gerne vil give flere gæster den her intense oplevelse, og der er rig mulighed for at smage det hele, hvis man ønsker det. Ved at vi kun sælger 230 billetter, hvor vi i realiteten har plads til 500, gør, at der er god plads. Det har vi prioriteret, at folk ikke står oveni hinanden, hvis man gerne vil høre, når der bliver fortalt om vinene ved de forskellige stande”.

Hvad sker der så efter to og en halv time?

“Så bliver der en halv time, hvor importørerne kan få nye forsyninger frem, vi kan få fyldt is i de kar, som bruges til nedkøling af de vine der kræver det. Udstiller skal måske lige have lidt at spise og en kop kaffe, så de er klar til næste smagning, og der skal gøres klar til næste hold af glade vinelskere.

Hvorfor er der ikke smagning senere end kl. 17.00?

“Vi har valgt sidste smagning kl. 17.00, dels fordi vi ikke syntes der er grund til at lave en forfest til Aalborgs spændende natteliv, og fordi vi ser gerne gæster efterfølgende tage ud på Aalborgs gode restauranter, som byen har så mange af.

Mad hænger unægtelig sammen med vin. Hvad bliver der af spisemuligheder?

”Vi synes selv, vi har fundet en ret god og hyggelig løsning, som forlænger den gode oplevelse. Vi har blandt andet lavet en aftale med Azzurra, som jo ligger i Nordkraft. De laver en vinfestival menu, og så kan man finde en eller flere gode flasker at tage med ind til frokost eller middagen om aftenen. Så betaler man 75 kr. i proppenge pr. flaske. Det giver en god synergi med vores arrangement, for som du selv nævner, så komplimenterer god mad og vin hinanden. Vi er også i dialog med andre omkringliggende spisesteder om samme løsning”.

Aalborg Vinfestival
Foto: Tove Koch

Hvorfor laver en privat vinklub i det hele taget en vinfestival. Hvad er drivkraften bag det?

”Jeg plejer at sige, at nogen spiller golf, tennis eller går på jagt. Jeg laver det her i min fritid, til daglig er jeg ansat som Centerchef i Esbjerg Storcenter. Min bror er klubbens lokale mand, som bor i Aalborg, og er den der løser rigtig mange markedsføringsmæssige opgaver og er forankret i det praktiske op til selve vinfestivalen.

Men vi glæder os til at prøve det i Aalborg. Vi har haft stor succes 11 år i træk i Ribe, hvor det altid er den første uge i september. Der er det så udendørs og midt i gågaden. Det har både sin charme og udfordringer. Præcis det samme får den her indendørs vin-festival. Men vi håber klart, at det bliver begyndelsen på noget tilbagevendende.

For billet-information og yderlige info se mere på Aalborg Vinfestival 

Hold dig opdateret på Aalborg Vinfestivals Facebook-side her

Del artikel

Andre læser også