Succesfuld vinfestival rammer nu Aalborg: Smag på 150 vine fra 14 lande

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Tove Koch
Foto: Tove Koch

I 11 år har en del af Riborg vinklub haft stor succes med Ribe Vinfestival, hvor mere end 2500 betalende gæster årligt får en vinoplevelse ud over det sædvanlige i Ribe.

Nu kaster man sig ud i at videreføre konceptet til Aalborg. Riborg Vinklub navnet er faktisk en sammentrækning af Ribe og Aalborg, så det giver god mening, at man nu prøver kræfter med Danmarks tredjestørste by.

Den spændende vinfestival finder sted fredag 28. oktober samt lørdag 29. oktober. I modsætning til i Ribe, så bliver denne indendørs i flotte rammer i Kedelhallen Nordkraft.

At man står til en speciel oplevelse er tydeligt, når man hører, at selv om der må lukkes 500 mennesker ind i Kedelhallen, så vil arrangørerne bag Aalborg Vinfestival 2016  kun have 230 gæster af gangen.

På den måde er der garanti for god plads og mulighed for at udforske de knap 150 forskellige vine fra 14 lande på 24 udstiller-stande.

Vi fangede Verner Thomsen, arrangøren bag Aalborg Vinfestival, til en snak om dette særlige arrangement, der næsten allerede kan melde udsolgt.

Vinfestival Aalborg
Her smages der på vin i Nordkraft. Fra venstre Brian Thomsen, Lene Qwist, Verner Thomsen (arrangør),
Christina Da Silva
Foto: Tove Koch

”Jeg vil først og fremmest gerne sige, at vi er utrolig taknemmelige for den store opbakning vi allerede har mærket, og den store interesse for arrangementet. Vi har solgt rigtig mange billetter, og der bliver næsten udsolgt. Det kan vi allerede godt se på billetsalget”

Hvorfor en vinfestival i Aalborg?

”Jeg skulle mødes med en vinimportør fra Dronninglund vedrørende Ribe Vinfestival 2015 på et fødevaremarked i Nordkraft i foråret 2015. Der tog jeg mig selv i at stå og betragte de her fantastiske omgivelser i Kedelhallen, og der blev jeg overbevist om, at vi også skulle prøve med en vinfestival i Aalborg. Faktisk forsøgte vi at få den planlagt allerede i efteråret sidste år, men det kunne ikke løses rent logistisk. Så vi har gået og ventet på, at det skulle blive oktober her i 2016.”

Hvad gør denne festival til noget specielt?

”Du har med importører at gøre, som kender producenterne helt ind under skindet. Mange af dem har jo vinimporten som bibeskæftigelse, så de overnatter ofte hos producenterne, når de er nede og besøge dem. Det giver et helt andet indblik og kendskab til vinen og baggrunden.”

Så det er ikke bare de store kanoner i vinbranchen, du ruller ind?

”Tværtimod vil jeg næsten sige. Vores importører har en helt personlig kærlighed, til de vine de sælger. De store matcher ikke de her små vinimportører, som har passionen som drivkraften. Vi har selvfølgelig flere nordjyske importører med, der hører ind under denne kategori, og det er rigtig vigtig for os, at der kommer det her nordjyske islæt med ind over vinfestivalen”.

Hvad kan gæsterne forvente af et besøg?

”Vi forsøger at formidle bredden i vinen. Der er noget storytelling i det hele, og vi kan godt lide, hvis der er noget anderledes med. Vi har selvfølgelig de gode spanske, italienske, franske, australske og så videre, men vi forsøger at finde noget med kant, lidt uden for kategori der hører tyrkisk og indisk vin helt klart ind under.

Er tyrkisk vin godt?

“Tyrkisk vin er helt klart på vej frem, i flere af de internationale og seriøse vinkonkurrencer har tyrkisk vin også stået distancen og fået medaljer og stor anerkendelse. Tyrkiet er også begyndt at dukke mere og mere op som et af de lande, der bobler for et international gennembrud.

Det samme gælder indisk vin. Vinbønder i Frankrig har de senere år opdaget et kæmpe potentiale for dyrkning af franske vinstokke i Indien – et land der normalt ikke forbindes med vinproduktion. Indisk vin har ikke desto mindre formået at opnå større og større international anerkendelse og forklaringen er ikke til at tage fejl af: Der satses på kvalitet og nyskabelse

Meningen med den her vinfestival er jo, at man kommer hjem med nogle oplevelser, man ikke rigtig har haft før.”

Aalborg Vinfestival
Foto: Tove Koch

Hvordan kommer det til at foregå helt praktisk?

”En billet giver adgang til to og en halv times vinsmagning. Så får man udleveret et Spiegelau glas og et smagskatalog, som man selvfølgelig også får lov til at tage med hjem. Derfra går man rundt blandt de mange stande, og så får man noget fortælling om vinene også. Det er ikke kun vinsmagning men en slags kulturoplevelse.

Vi har valgt at holde fast i to og en halv time, dels fordi at vi gerne vil give flere gæster den her intense oplevelse, og der er rig mulighed for at smage det hele, hvis man ønsker det. Ved at vi kun sælger 230 billetter, hvor vi i realiteten har plads til 500, gør, at der er god plads. Det har vi prioriteret, at folk ikke står oveni hinanden, hvis man gerne vil høre, når der bliver fortalt om vinene ved de forskellige stande”.

Hvad sker der så efter to og en halv time?

“Så bliver der en halv time, hvor importørerne kan få nye forsyninger frem, vi kan få fyldt is i de kar, som bruges til nedkøling af de vine der kræver det. Udstiller skal måske lige have lidt at spise og en kop kaffe, så de er klar til næste smagning, og der skal gøres klar til næste hold af glade vinelskere.

Hvorfor er der ikke smagning senere end kl. 17.00?

“Vi har valgt sidste smagning kl. 17.00, dels fordi vi ikke syntes der er grund til at lave en forfest til Aalborgs spændende natteliv, og fordi vi ser gerne gæster efterfølgende tage ud på Aalborgs gode restauranter, som byen har så mange af.

Mad hænger unægtelig sammen med vin. Hvad bliver der af spisemuligheder?

”Vi synes selv, vi har fundet en ret god og hyggelig løsning, som forlænger den gode oplevelse. Vi har blandt andet lavet en aftale med Azzurra, som jo ligger i Nordkraft. De laver en vinfestival menu, og så kan man finde en eller flere gode flasker at tage med ind til frokost eller middagen om aftenen. Så betaler man 75 kr. i proppenge pr. flaske. Det giver en god synergi med vores arrangement, for som du selv nævner, så komplimenterer god mad og vin hinanden. Vi er også i dialog med andre omkringliggende spisesteder om samme løsning”.

Aalborg Vinfestival
Foto: Tove Koch

Hvorfor laver en privat vinklub i det hele taget en vinfestival. Hvad er drivkraften bag det?

”Jeg plejer at sige, at nogen spiller golf, tennis eller går på jagt. Jeg laver det her i min fritid, til daglig er jeg ansat som Centerchef i Esbjerg Storcenter. Min bror er klubbens lokale mand, som bor i Aalborg, og er den der løser rigtig mange markedsføringsmæssige opgaver og er forankret i det praktiske op til selve vinfestivalen.

Men vi glæder os til at prøve det i Aalborg. Vi har haft stor succes 11 år i træk i Ribe, hvor det altid er den første uge i september. Der er det så udendørs og midt i gågaden. Det har både sin charme og udfordringer. Præcis det samme får den her indendørs vin-festival. Men vi håber klart, at det bliver begyndelsen på noget tilbagevendende.

For billet-information og yderlige info se mere på Aalborg Vinfestival 

Hold dig opdateret på Aalborg Vinfestivals Facebook-side her

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.