Succes med andet end Hollywoods storfilm: Biffen har eksisteret i Aalborg i 25 år

Skrevet af: Michael Qureshi

Af Thomas “Zjakalen” Riddersholm

Vi lever i en tid hvor streamings-tjenester giver folk uanede muligheder, for at se et hav af store film og serier.

Det store udvalg har dog desværre også gjort, at folk ofte ikke er særlig tålmodige med den film eller serie de kaster sig ud i.

Hvis den ikke lige fanger ens interesse med det samme – måske fordi man lige glemte at følge ordentligt med, fordi man lige skulle tjekke Facebook imens – så er tendensen lidt blevet den, at man bare skipper videre og prøver lykken med den næste.

Det er en, efter min mening, ret ærgerlig udvikling.

Men hvor går man hen, hvis man rent faktisk gerne vil se en film, helt uden at blive forstyrret af alt muligt andet omkring sig, og hvor man altså ikke bare kan skippe videre til noget andet med et klik? Man tager selvfølgelig i biografen!

Anderledes film på programmet

De fleste biografer har det dog med at have den samme vifte af film, som oftest er de store amerikanske blockbusters eller de mest mainstream danske af slagsen.

Det er jo i sig selv også rigtig fint, men ind imellem kunne det også være fedt, at se noget anderledes og alternativt. Film man ikke finder i de store biografer eller på Netflix osv.

De skjulte guldkorn. Film der sætter fokus på den gode historie, og hvor der er plads til fordybelse.

I Aalborg har vi heldigvis et sted der går meget op i netop, at finde frem til og vise denne slags film – nemlig Biffen i Nordkraft.

Over 25 år med kvalitetsfilm

Biffen har egentlig eksisteret siden 1989, og lå indtil 2009 på Strandvejen i vestbyen. Dengang var det en meget lille biograf med kun en sal, hvor der var plads til 50 gæster.

Siden rykkede det ind i Nordkraft, hvor det hele nu er blevet større og mere omfattende. Dog uden at blive det mindste mere mainstream.

Biffen’s klare vision er som sagt, at vise de film, man ellers ikke ser i de store biografer herhjemme. De har især fokus på europæriske film, samt amerikanske independentfilm.

Udover at vise alternative film, er Biffen som helhed også en meget alternativ biograf. Fra man træder ind af døren, er det tydeligt at se, at der er lagt stor vægt på hyggen.

Det er ikke som at træde ind i en standard biograf, men mere som at træde ind i en lille hyggelig café, hvor du kan sætte dig i en blød stol og nyde en kop kaffe og et stykke kage.

Biffen drives af ildsjæle og har i alt omkring 50 frivillige medarbejdere, med nogle stykker på vagt af gangen.

Det er lysten der skal drive værket. Sådan var det i 1989, og sådan er det også idag.

StudieBiffen – et sted for de unge og studerende

Før i tiden var det meget de ældre og gavede filmentusiaster, der kom i Biffen. Sådan er det stadig, men nu er også de unge begyndt at komme til.

Det er især byens studerende, der har fundet et samlingspunkt i Biffen, og der er blevet lavet en klub ved navn “StudieBiffen”.

StudieBiffen blev oprettet, fordi man i Biffen mente at der manglede et sted for unge og studerende, der kunne mødes over en fælles interesse.

Det skulle dog ikke kun være for at se film, men også bare for at mødes med andre studerende på tværs af studier, og snakke om andet end hvad man går og laver til daglig.

Det har vakt stor interesse, ikke mindst hos de mange tilflyttere, der er kommet til byen for at studere. Det er en rigtig god mulighed for at møde nye mennesker, i en ny by.

De studerende mødes en gang hver anden uge, hvor de hyggesnakker, drikker kaffe, spiller spil, og ser en film. Alle film er nøje udvalgt, og der bliver gået meget op i, at det er nogle med noget kød på. Det skal være en oplevelse at se dem, og der skal være noget at snakke om bagefter.

StudieBiffen kører lige nu på femte sæson, og der kommer hele tiden flere medlemmer til. Du kan læse mere om den gruppe lige her

En sejr for de små film

Biffen i Nordkraft er et helt igennem unikt og hyggeligt sted, og er et glimerende alternativ til alt det mainstream. Er du filmelsker, så kan jeg kun på det kraftigste anbefale, at tage et smut forbi og give det en chance. Det vil du helt sikkert ikke fortryde.

Jeg var forleden i Biffen, for at se den nye norske film “Kongens valg” med danske Jesper Christensen i hovedrollen. En fantastisk film, der dog i første omgang ikke blev taget ind af de store biografer i Danmark.

Biffen tog den derimod ind, som en af de eneste, og den har siden vist sig at være så populær og efterspurgt, at de store biografer nu også har valgt at smide den på plakaten.

En dejlig sejr til de mindre og alternative film.

Vi vil gerne finde de små nicheprægede ting i Aalborg, som gør tingene lidt anderledes. Har du kendskab til noget i den retning, så smid os en mail på info@migogaalborg.dk – så kan det være, vi har fokus på det næste gang.

Har du hørt om migogaalborg.dk’s nye fordelsklub Club Aalborg?

Få tilsendt en online Goodiebag hver måned med fordele og fantastiske tilbud til nogle af Aalborgs bedste spisesteder og butikker.
Tilmeld dig nu for at se alle dine fordele i din goodiebag for marts måned. Lige nu gratis (normalpris 35 kr.) og uden binding – vi giver en kaffe på We Feat

tilmeld dig på det her link