Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Endnu et i rækken: Her kommer stort nyt gavlmaleri

Af Nathalia Hentze Nielsen
Ét af AKUTs mange flotte gavlmalerier.
Ét af AKUTs mange flotte gavlmalerier.

Sommerferien er ovre for de fleste, og det gælder også KIRK Gallery, der er tilbage fra ferien med mange flere spændende oplevelser på programmet.

KIRK er kendt for at facilitere de smukke gavlmalerier, du finder rundt om i Aalborg, og nu er endnu et på vej.

I en pressemeddelelse skriver galleriet, at man allerede på lørdag kan opleve et nyt gavlmaleri blive til af den højt anerkendte tyske kunstner AKUT.

Kendt verden over som en del af kunstnerduoen HERAKUT, har AKUT det seneste årti været en afgørende figur på den internationale scene for urban kunst.

Du får mulighed for at se ham i aktion og få en snak om hans kunst, når han lørdag den 12. august klokken 12.30 påbegynder det nye gavlmaleri, der skal pryde KIRK Gallery’s væg i baggården på Danmarksgade 8.

Derudover åbner hans store soloudstilling også på galleriet.

Konfrontation mellem beskuer og værk

AKUT var en af de første til at udbrede graffitien i sin fødeby, hvor han allerede tilbage i start 90’erne gjorde sig bemærket ved et anderledes og unikt udtryk.

I stedet for at tagge og skrive på væggene, fokuserede han på det fotorealistiske, noget ingen andre større byer i verden var blevet dekoreret med på den tid.

Kombinationerne af det fotorealistiske med et strejf af graffiti, gav hermed gadekunsten en stemme ind i den etablerede kunstverden.

Om AKUT skriver KIRK Gallery:

Den traditionelle portrætkunst udfordres gennem hans meget konfronterende skikkelser, der ofte ser direkte på os.

Vi kender ikke personerne i portrætterne, men på trods af det er det svært ikke at blive ramt og tiltrukket af deres blikke og stærke udtryk.

AKUT’s værker har ofte en forstummende effekt på betragteren, hvor man bliver indfanget og efterlades i en verden, hvor kun blikket og stemningen mellem værk og beskuer eksisterer. Hans værker efterlader på denne måde en direkte konfrontation mellem beskuer og værk med et kraftfuldt og til tider melankolske spor i os som beskuere.

Hans foto-serier afbilleder forskellige sociale problematikker, som vi som mennesker konfronteres med, lige fra de mange hjemløse i Hawaii til Nepalesiske børnearbejdere.

Den melankolske stemning i hans værker synes også på mange måder at afspejle netop denne baggrundshistorie.

Endnu et i rækken: Her kommer stort nyt gavlmaleri
The Kids aren’t alright | Akryl, olie pasteller, grafit og spray på lærred | 60×60 cm

Tankerne bag ny udstilling

Om den kommende udstilling ’Seeking Utopia’ fortæller kunstneren:

”Flere og flere mennesker er i dag nød til at forlade deres hjem på grund af miljøproblemer, oversvømmelser, krig, sult og forfølgelse.

Vores nye virkelighed huser ængstelse og frygt af mange forskellige årsager. Der er samtidig modsatrettede politiske tilgangsvinkler til at håndtere disse udfordringer.

Vi opfandt gigantiske både, fly og monumentale bygninger, mens vi søgte en form for utopi, men fejler i at være mennesker.

Når verden udenfor bliver for mørk og deprimerende, er det tid til at fokusere på, hvad hver enkelt virkelig har brug for og vores basale behov.

Et lille kærtegn kan have helbredende virkninger, hvor de fysiske og mentale forbindelser mellem os mennesker giver ro og balance.

I udstillingen SEEKING UTOPIA portrætteres efterspørgslen og drømmerne med utopiske/realistiske forestillinger om en verden, hvor menneskerettigheder er virkeligheden og de basale menneskelige behov er i centrum uanset nationalitet, køn, farve eller religion.”

Kig forbi galleriet på lørdag den 12. august kl. 12.00-14.00 og få en snak med kunstneren.

Del artikel

Andre læser også