Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Rammer 20 byer i Danmark: I morgen åbner stort kunstprojekt midt i Aalborg

Af Michael Qureshi

Hvis du har passeret Gabels Torv v. Friis-indgangen de seneste par dage, så har du måske undret dig over nogle store firkantede kuber, der er stillet op.

Det er der naturligvis en god forklaring på.

Kunstudstillingen ”100% FREMMED?” holder fernisering på Gabels Torv i morgen fredag d. 21 september og senere på Glashjørnet på Hovedbiblioteket.

Rammer 20 byer i Danmark: I morgen åbner stort kunstprojekt midt i Aalborg Rammer 20 byer i Danmark: I morgen åbner stort kunstprojekt midt i Aalborg

Programmet ser således ud;

Kl. 15.30-15.45 v/ Gabels Torv, velkomsttale ved kunstnerisk leder Trevor Davies, Metropolis/KIT samt præsentation af lokale portrætter fra Aalborg, ved fotograf Maja Nydal Eriksen

Kl. 15.45-16.30 v/ Gabels Torv med vandring langs udstillingens rute, hvor tre af de portrætterede deltagere fortæller deres historie

Kl. 16.30-16.40 v/ Glashjørnet
Tale ved 2. viceborgmester Nuuradiin Salah Hussein

Kl. 16.40-17.30 v/ Glashjørnet
Fortællinger af lokale deltagere fra Aalborg, samt reception med forfriskninger og livemusik

Et nyt kapitel til Danmarkshistorien

100% FREMMED? skriver nyt kapitel til danmarkshistorien ved at indsamle og udstille personlige fortællinger af og om danske borgere med flygtningebaggrund – fortællinger om at være menneske i Danmark i dag.

100% FREMMED? er et storstilet dokumentarisk kunstprojekt, der løbende frem til 2019 opbygges til 300 portrætter, 300 interviews og 300 stemmer tilhørende 300 statistisk udvalgte borgere, der er kommet til Danmark som flygtninge siden 1956.

Metropolis v. Københavns Internationale Teater står bag sammen med kurator/fotograf Maja Nydal Eriksen.

100 faste portrætter rejser rundt på en turné til 20 byer, hvor turen nu er kommet til Aalborg. Som et led i Danmarksturnéen bliver der i hver by produceret 10 lokale portrætter både som interview og foto, der også bliver udstillet i de dage ”100%FREMMED?” er i byen.

I øjeblikket er fire af de nordjyske portrætpersoner under uddannelse i at præsentere deres ”historie”, hos skuespillerne på Aalborg Teater.

Stor støtte fra Nordea-fonden

Takket være støtte fra Nordea-fonden rejser den store byrums-udstilling til 20 byer over hele landet i 2018 og 2019. Udstillingen udvides for hver by med 10 portrætter af lokale borgere med flygtningebaggrund. Nu er tiden altså kommet til Aalborg.

“Vi er glade for at vi med udstillingen kan sætte fokus på de ressourcer og det friske pust som nye medborgere giver vores samfund, i stedet for kun at se dem som 100% fremmede.

De fleste af os har jo selv forfædre som i løbet af de sidste par hundrede år er kommet til landet og slået sig ned,” siger Mads Duedahl, rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

100% FREMMED? er 100 meget forskellige fortællinger om at være menneske i Danmark i dag. De viser, hvordan nationalitet kun er én ud af mange grunde til at føle sig fremmed, og peger på det, vi har til fælles på tværs af sociale, kulturelle og nationale skel.

Citater fra udstillingen

– ”Jeg har oplevet ét Danmark på landet i Jylland og et andet i København. Danmark er ligesom danskhed en mangfoldig størrelse.Dzevad Ramić, 41 år, fra Bosnien-Hercegovina, kom til DK i 1994

– ”Jeg har altid kæmpet for demokratiet, om det var i Irak, hvor jeg kæmpede mod Saddams regering, eller i Danmark gennem min deltagelse i foreningsarbejde.Hikmat Hussein, 61 år, fra Irak, kom til DK i 1992

”Jeg har ikke søgt statsborgerskab i Danmark, for jeg betragter mig selv som verdensborger. Nationalitet er en kategori, der har til formål at dele mennesker op i forskellige grupper.” Muhibo Abdirashid Muhudin, 31 år, fra Somalia, kom til DK i 1996

– ”Jeg følte mig mere fremmed i Syrien. Der blev jeg afvist af både regeringen, kurderne og oppositionen.Jan Pêt Khorto, 30 år, fra Syrien, kurdisk baggrund, kom til DK i 2009

Deltagerne i udstillingen er udvalgt på baggrund af tal fra Danmarks Statistik til at repræsentere de 161.000 mennesker fra primært 29 lande, som har fået asyl i Danmark de seneste 60 år.

Den ældste deltager kom hertil fra Ungarn i 1956, og de senest ankomne er flygtet fra den syriske borgerkrig. De 10 deltagere fra hver by udvælges specifikt på baggrund af lokal asylstatistik.

Portrætterne viser menneskene bag statistikkerne og minder os om, at der bag tallene gemmer sig en mangfoldighed af skæbner. Udstillingens 100 portrætfotos er taget med Tivoli som baggrund – et sted, der forbinder alverdens kulturer med det danske.

Når udstillingen gæster de 20 byer, bliver de lokale personlige fortællinger vist med portrætter i lokale karakteristiske omgivelser.

Del artikel

Andre læser også