Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Støt lokalt: Vores lokalsamfund skal også bestå i fremtiden

Af Redaktionen

Af: Mohammad Rona

I de sidste hundrede år har vi haft; en verdenskrig, cubakrisen, oliekrisen, coronakrisen, og nu energikrisen.
Vi har prøvet alt for at rationering til hamstring, til bilfrie søndage, men ifølge Clausens fiskehandel, er det her det værste de har oplevet. Vi har købmænd der får elregninger der er steget med 75.000 kr, i en helt moderniseret butik. Hvad er det lige der sker?

Hvordan skal de små butikker og erhvervsdrivende kommer igennem den her energikrise uden hjælp, men nok mere specifikt, hjælp fra hvem? Inflationen er høj, så staten kan jo ikke bare printe flere penge og komme med hjælp uden det for inflationen til at stige endnu mere.

Men, alt er jo godt, vinterpakken blev jo vedtaget så man kan bare skylde på sin elregning, eller.. I Aalborg har vi allerede set første offer, Hasseris bageren. Hvor blev alle de Hasseris millioner af? Kunne det her være undgået, eller er det bare startskudet på, hvad det er vi siger farvel til? Alle de små erhversdrivende uden store konglomeater og holdingselskaber der kan gå ind og dække regningen. Skal de virkelige bare bløde og bløde indtil januar når vinterpakken rent faktisk er gældende, er der noget, vi, som lokalsamfund gøre ved det?

Men allerede nu ser vi konsekvenserne af de højere elpriser og leveomkostninger. Restauranter i hele nordjylland er særligt mærket af de stigende elpriser. Der er flere og flere steder der er på fallitens rand og simpelthen ikke kan få det til at løbe rundt. Det fandme synd. Kortvarigt vil vi se færre butikker, man kan ikke gå ned og handle de steder man plejer, få det take away som man måske gerne vil have og potentielt kan vi komme ud fra at de små købmænd i små lokalsamfund lukker. Så skal man ud og køre efter sin mælk til kaffen, som så belaster ens privatøkonomi endnu mere.

Langsigtet er jeg endnu mere bekymret. Butikkerne og de erhvervsdrivende i de små, såvel som store byer, det er dem der er med til at skabe kulturen. Det er dem der har sponseret de lokale haller hvor man så kan gå til gymnastik, fodbold, håndbold osv. Hvordan vil det ikke se ud om et år, hvis alle de forretninger er lukket? Det vil være på godt jysk, rigtig træls. Jeg er selv fodboldtræner i den Gug boldklub. Min dreng går også til fodbold derude, hvilket han elsker, hvordan skal det ikke gå for de lokale foreninger når de ikke får de tilskud? Gå ind i hvilket som helst hal og sportsforening og se hvem der er der har sponseret dem, det er den lille slagterbutik, den lokale brugs, og de nærliggende håndværkere.

Derfor er det endnu vigtigere vi står sammen, og giver det tilbage vi kan spare nu. Få lavet jeres normale indkøb i de butikker i gerne vil handle i om et år. Tag ud og spis som i plejer, hos de restauranter som i vil spise på til sommer. Få brugt de lokale håndværkere til projekterne i huset som alligevel skal laves. For det vil godt nok være kedeligt hvis kulturen og de lokaler butikker er væk, fra vores lokal områder om et år, så kan der være rigtig langt efter den liter mælk vi glemte.

Del artikel

Andre læser også