Største murmaleri i Nordeuropa: Stort projekt skudt i gang på Eternitten

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Eternitten er efterhånden blevet et helt kunstgalleri i sig selv.

Gavlmalerier og Street Art pryder en stor del af den nye bydels facader, og det er svært ikke at standse op og lade sig trække ind i de historier, som hvert enkelt maleri fortæller.

I øjeblikket er der dog et projekt i gang, som er noget større, end Eternittens og resten af Aalborgs beboere hidtil har set.

Den 34 meter høje tvillingesilo, der står som en ankomstportal mod Sønderbro ved den sydfra kommende indfaldsvej til Aalborg, har en stor betydning for Aalborg og dens historie af by-omdannelsen, der er igang på Eternitgrunden.

Fremover bliver den også meget svær at overse i bybilledet.

Den slidte silo får nyt liv

Den slidte tvillingesilo har fyldt meget i horisonten, når udefrakommende kører ind i Aalborg fra syd, men i maj måned startede et projekt, som fremover skal give en helt anden form for opmærksomhed på paletten.

Tvillingesiloen skal nemlig dekoreres fra kælder til kvist af elever fra TECHCOLLEGE og allerede i marts måned blev projektet igangsat af Jyske Bank koncernen, Plus Bolig, TECHCOLLEGE og Flügger med en konkurrence, der skulle give kunstnere mulighed for at komme med deres bud på et motiv under temaet “Overgange”.

Foruden æren i at få sit kunst ophængt til fuld skue for hele byen var hovedpræmien også på 40.000 kr.

En jury bestående af forskellige repræsentanter endte med at udvælge Jonas Pihl som vinderen af konkurrencen. Jonas Pihl havde, med hans helt særlige stil, illustreret byens udvikling – fra industriby til vidensby.

Dette motiv er nu lagt i hænderne på eleverne fra TECHCOLLEGE, som hver dag frem til august skal arbejde på det massive kunstværk.

Det mest detaljerede projekt til dato

Projektet går under navnet MurMal og har også tidligere stået bag byens kunst under åben himmel.

Blandt andet med Hedegaard-siloen, der blev indviet i november 2016. Med sine vilde 1500 kvadratmeter indtog den ovenikøbet pladsen som Nordeuropas største murmaleri.

Førstepladsen skal siloen i Nørresundby dog fremadrettet dele med Tvillingesiloen på Eternitten.

“Det er det mest detaljerede projekt, vi har prøvet indtil videre – og det går rigtig godt,” fortæller Anja Lundstrøm, der er praktikpladskonsulent hos TECHCOLLEGE.

“De mange detaljer og de enorme størrelsesforhold gør det til en utrolig spændende udfordring for os, og det er dejligt at se, hvordan projektet kan være med til at udvikle eleverne og give dem mere erfaring.” siger Anja.

En del af projektet går ud på, at forskellige fag og kompetencer på TECHCOLLEGE skal involveres og hjælpe og booste de eleverne, der endnu ikke har fået en læreplads. I øjeblikket er 10 forskellige fag involveret i projektet.

For eksempel er motivet skabt ud fra forskellige slags skabeloner lavet skolens grafiske designere, kokkeeleverne sørger for mad, elektrikerne sørger for el, murerne reparerer huller imens malerne selvfølgelig står for farvevalg, optegning og så videre.

Dette har indtil videre givet arbejde til 26 lærlinge, 6 brobyggerelever, 10 instruktører og 1 faglærer.

Masser af spændende udfordinger

Modsat Hedegaard-siloens flade struktur, gør Tvillingesiloens runde former også projektet ekstra udfordrende for eleverne.

“Siloerne buer jo så meget, at man ikke kan se fra den ene ende af motivet til den anden, så her hjælper skabelonerne os ikke. I stedet måler vi os frem med tommestok, kridtsnor og lignende.” fortæller Anja.

Det er Jonas Pihls største maleri indtil videre, og der venter eleverne masser af udfordringer undervejs.

“Det er en spændende og udfordrende opgave, i forhold til hvad vi plejer at lave. Det er et stort projekt med mange detaljer, og størrelsesforholdene er store. Den største udfordring var helt klart stilladset og tilpasningen omkring den runde bygning.”

Kunstværket bliver en kombination af Aalborgs historie som industriby, og den mørke side af siloen kaldes arbejdersiden, mens den lyse side af siloen har fokus på byens status som vidensby.

Man kan se frem til at se både tidligere fabrikker, tandhjul samt en taletunnel, og en videnstrappe.

Diameteren gør, at motivet bliver 1500 kvadratmeter og forventes foreløbigt at stå helt færdigt i slutningen af august.

Du kan læse meget mere om projektet her.

Kom med bag facaden: Foredrag med Rolf, Ritter og Valgren

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

For mange er Tour de France lyden af sommer. De larmende helikoptere, de historiske fortællinger fortalt af Jørgen Leth og ikke mindst kommenteringen af Dennis Ritter og Rolf Sørensen.

Tour de France er nemlig ikke bare verdens største cykelløb og sommerens sportslige højdepunkt for millioner af seere over hele verden. Det er også et stykke kultur, som har en helt særlig aura over sig.

Det kan du komme meget tættere på, når Dennis Ritter, Rolf Sørensen og Tour de France stjernen Michael Valgren holder et helt eksklusivt foredrag ved Bayern Autogroup i forbindelse med det stort anlagte gadeløb Spilnu.dk Grand Prix d. 24 august.

Udover foredraget vil Dennis Ritter og Rolf Sørensen også kommentere gadeløbet i Aalborg fra kl 18, hvor Michael Valgren er en af storfavoritterne til sejren.

Læs også: Unikt børnecykelløb: Kør på samme rute som de professionelle

Kom med bag facaden

Rolf Sørensen og Dennis Ritter har tilsammen været en del af Tour de France 25 gange, så de har oplevet dramaerne, mens de skete.

Til foredraget kan man se frem til at høre hele historien om aftenen, hvor Michael Rasmussen blev taget ud, om møderne med Lance Armstrong samt højdepunkterne fra årets Tour de France.

Det er naturligvis med stor stolthed af Spilnu.dk Grand Prix kan præsentere så store personligheder.

”Dagen er i sikre hænder, når Rolf og Ritter kigger forbi. Der findes vel næppe bedre formidlere af sporten i Danmark, og når Michael Valgren også deltager, så kan vi kun være tilfredse,” fortæller Jonas W. Mikkelsen, arrangør af Spilnu.dk Grand Prix, til MigogAalborg.

Anekdoter fra en ægte cykelstjerne

Michael Valgren har i år markeret sig som en af cykelsportens allerstørste profiler med sin sejr i Amstel Gold Race. Den kan betegnes som en af de største sportspræstationer af en dansker i nyere tid.

Til foredraget vil Michael Valgren selvfølgelig fortælle om den historiske sejr, og ikke mindst sjove anekdoter fra livet på landevejen og dette års Tour de France.

Foredraget varer fra 15.30-17 og dørene åbner kl. 15.  Billetter til foredraget kan købes her.

Indtil 1. august kan du få Early Bird billetter til kun 150 kr. Herefter stiger prisen til 200 kr.

Billetten kan ombyttes til en øl/vand ved Meat’s salgsbod på Nytorv i forbindelse med Spilnu.dk Grand Prix.

Eksklusiv pris med ClubAalborg

Medlemmer af ClubAalborg kan få 100 kr. rabat på billetten til foredraget. Du finder fordelen i din Goodiepack.

Er du endnu ikke medlem af ClubAalborg kan du tilmelde dig lige her. Det koster 35 kr. pr. måned at være medlem og dermed får du adgang til fede fordele til byens bedste restauranter og events.

Plads til masser af sjov: Maritim legeplads indviet i Aalborg Vestby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Der var liv og glade dage, da Springeren i juni inviterede til indvielse af den helt ny maritime legeplads med navnet Aalborg Minimarina.

Legepladsen har kostet hele 1,5 mio. kroner, og den skal være med til at udbygge Springerens oplevelsessortiment og ikke mindst introducere flere aktivteter til de mindste besøgende.

Springeren blev grundlagt i 1992 under navnet Aalborg Søfarts- og Marinemuseum, men skiftede navn i 2012 til Springeren efter museets ubåd af samme navn. Oplevelsescenteret er placeret ved Limfjorden tæt på Skudehavnen og Friluftsbadet i Aalborg Vestby.

Se videoen, hvor Zjakalen prøver kræfter med den nye legeplads:

Det var Claus Hald Andreasen, som er Fondskoordinator for Spar Nord Fonden, der klippede snoren til den nye legeplads.

Samtidig poppede sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl sammen med administrerende direktør for Aalborg Havn Claus Holstein champagne, og Springerens direktør kan således glæde sig over, at oplevelsescenteret nu kan tilbyde endnu en oplevelse til sine gæster.

Mads Duedahl (t.v.) og Claus Hald

“På Springeren vil vi gerne involvere og overraske vores gæster, og derfor har vi de seneste år haft stor fokus på en højere grad af interaktion med de besøgende.

Det skal Aalborg Minimarina bidrage til. Her kan gæsterne sejle med små både i vores bassin, og børn kan lege sørøvere på legeskibet – de får altså en rigtig god maritim oplevelse,” lyder det fra Mads Sølver Pedersen, som er direktør for Springeren.

Masser af maritime oplevelser for børn og barnlige sjæle

Den nye legeplads består af et stort, flot legeskib med tilhørende sandkasse, der forventes at blive et hit blandt museets mindste gæster. Legepladsen er desuden lavet i forlængelse af et stort bassin, hvor besøgende kan sejle med fjernstyrede modelbåde, som de selv kan medbringe eller leje af museet.

Mads Sølver (t.v.) klar til at klippe snoren

“Der er rigtig mange børnefamilier, som besøger os her på centeret, så vi synes, at et legeskib var helt perfekt for os. Sidste år havde vi over 100 børnefødselsdage, og vi havde flere gange udsolgt af lokaler i løbet af efteråret,” fortæller Mads Sølver og afslutter:

“Så vi håber da, at endnu flere børnefamilier vil komme på besøg, når Aalborg Minimarina nu står færdigt.”

Spar Nord Fonden, A.P. Møller Fonden, Lauritzen Fonden og Aalborg Kommune har alle ydet støtte til projektet, som har kostet 1,5 millioner kroner.

Den nye legeplads er åbnet på adressen Vestre Fjordvej 81 i Aalborg Vestby.

Kæmpe opgradering: Aalborg Tekniske Gymnasium rykker til midtbyen

Skrevet af: Simone Vestergaard

Aalborg Tekniske Gymnasium, som er Danmarks største tekniske gymnasium, flytter ind i nye lokaler i FRIIS på Nyhavnsvej d. 15 august, der tidligere har huset blandt andet Aalborg Universitet.

Fede lokaler til de studerende

De studerende får store fede lokaler til brug af dagligdagens læring, uanset hvilken studieretning den studerende har valgt.

Det nye Aalborg Tekniske Gymnasium i FRIIS er fordelt ud på cirka 4600 kvadratmeter i 3. etager.

Lokalerne blevet bygget om, så der nu er 16 klasselokaler, 4 laboratorier, et træværksted, et tekstilværksted og et virtuelt laboratorium. Det inkluderer også flere store fællesområder, bibliotek og en lækker tagterrasse med boldbane.

Nogle af lokalerne er stadig under renovation, og Aalborg Tekniske Gymnasium er stadig igang med udpakningen.

Med den centrale placering har mange af lokalerne en fantastisk udsigt. De studerende får nemlig mulighed for at kigge på Limfjorden fra flere af lokalerne i det nye Aalborg Tekniske Gymnasium.

Byens mange faciliteter anvendes

Med godt 800 elever og 40 lærere kommer gymnasiet til at fylde godt i bylivet – og det er netop noget uddannelseslederen Carsten Jørgensen glæder sig meget til.

At vores gymnasium nu flytter ind til midtbyen betyder, at vi kommer til at bruge byens mange muligheder på en anden måde end før.” fortæller Carsten.

På nuværende tidspunkt benyttes Nordkraft, Østre Anlæg og Havnebadet allerede af beredskabslinjen til idrætsundervisning, og i fremtiden ligger det kun et stenkast fra gymnasiet.

Eleverne får forsmag på det virkelige liv

Aalborg Tekniske Gymnasium har også stor fokus på, at tilpasse de forskellige linjer til de videregående uddannelser, så eleverne er så parate som muligt.

Gymnasiet kommer til at tilbyde studieretninger inden for film og medie, beredskab og design.

”Grundessensen på vores gymnasium er, at vi gerne vil have et samspil med virkeligheden. Vores elever kommer til at arbejde med forskellige projekter rundt omkring i Aalborg, således at de får en fornuftig forståelse for, hvordan man gør tingene ude i den rigtige verden.

”Vores studieretninger skal klæde de studerende på til fremtiden. De forskellige linjer giver adgang til de fleste uddannelser, og det er vigtigt for mig, at de unge mennesker har så meget erfaring med i bagagen som muligt, når de skal ud i det virkelige liv,” fortæller Carsten.

Aalborg Tekniske Gymnasium differentierer sig fra andre gymnasier fordi de tager eleverne med hele vejen. Hvis de skal designe et produkt, så er det hele processen eleverne prøver, og ikke kun det at finde på ideen – den skal også produceres og videreudvikles.

Det giver eleverne mulighed for at bygge bro mellem teori og praksis.

”Det de lære på skolen skal være så håndgribeligt som muligt, således at de får en ordentlig forståelse for virkeligheden. Vi har derfor også fornyet fagene, og givet dem et ekstra skud energi, så de er mere spændende.

Vi håber, at en god kombination af effektive, motiverende timer og praksis giver eleverne den rette læring, så de ved hvad de vil i fremtiden, og er klar til at tage en videregående uddannelse.” afslutter Carsten.