Største murmaleri i Nordeuropa: Stort projekt skudt i gang på Eternitten

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Eternitten er efterhånden blevet et helt kunstgalleri i sig selv.

Gavlmalerier og Street Art pryder en stor del af den nye bydels facader, og det er svært ikke at standse op og lade sig trække ind i de historier, som hvert enkelt maleri fortæller.

I øjeblikket er der dog et projekt i gang, som er noget større, end Eternittens og resten af Aalborgs beboere hidtil har set.

Den 34 meter høje tvillingesilo, der står som en ankomstportal mod Sønderbro ved den sydfra kommende indfaldsvej til Aalborg, har en stor betydning for Aalborg og dens historie af by-omdannelsen, der er igang på Eternitgrunden.

Fremover bliver den også meget svær at overse i bybilledet.

Den slidte silo får nyt liv

Den slidte tvillingesilo har fyldt meget i horisonten, når udefrakommende kører ind i Aalborg fra syd, men i maj måned startede et projekt, som fremover skal give en helt anden form for opmærksomhed på paletten.

Tvillingesiloen skal nemlig dekoreres fra kælder til kvist af elever fra TECHCOLLEGE og allerede i marts måned blev projektet igangsat af Jyske Bank koncernen, Plus Bolig, TECHCOLLEGE og Flügger med en konkurrence, der skulle give kunstnere mulighed for at komme med deres bud på et motiv under temaet “Overgange”.

Foruden æren i at få sit kunst ophængt til fuld skue for hele byen var hovedpræmien også på 40.000 kr.

En jury bestående af forskellige repræsentanter endte med at udvælge Jonas Pihl som vinderen af konkurrencen. Jonas Pihl havde, med hans helt særlige stil, illustreret byens udvikling – fra industriby til vidensby.

Dette motiv er nu lagt i hænderne på eleverne fra TECHCOLLEGE, som hver dag frem til august skal arbejde på det massive kunstværk.

Det mest detaljerede projekt til dato

Projektet går under navnet MurMal og har også tidligere stået bag byens kunst under åben himmel.

Blandt andet med Hedegaard-siloen, der blev indviet i november 2016. Med sine vilde 1500 kvadratmeter indtog den ovenikøbet pladsen som Nordeuropas største murmaleri.

Førstepladsen skal siloen i Nørresundby dog fremadrettet dele med Tvillingesiloen på Eternitten.

“Det er det mest detaljerede projekt, vi har prøvet indtil videre – og det går rigtig godt,” fortæller Anja Lundstrøm, der er praktikpladskonsulent hos TECHCOLLEGE.

“De mange detaljer og de enorme størrelsesforhold gør det til en utrolig spændende udfordring for os, og det er dejligt at se, hvordan projektet kan være med til at udvikle eleverne og give dem mere erfaring.” siger Anja.

En del af projektet går ud på, at forskellige fag og kompetencer på TECHCOLLEGE skal involveres og hjælpe og booste de eleverne, der endnu ikke har fået en læreplads. I øjeblikket er 10 forskellige fag involveret i projektet.

For eksempel er motivet skabt ud fra forskellige slags skabeloner lavet skolens grafiske designere, kokkeeleverne sørger for mad, elektrikerne sørger for el, murerne reparerer huller imens malerne selvfølgelig står for farvevalg, optegning og så videre.

Dette har indtil videre givet arbejde til 26 lærlinge, 6 brobyggerelever, 10 instruktører og 1 faglærer.

Masser af spændende udfordinger

Modsat Hedegaard-siloens flade struktur, gør Tvillingesiloens runde former også projektet ekstra udfordrende for eleverne.

“Siloerne buer jo så meget, at man ikke kan se fra den ene ende af motivet til den anden, så her hjælper skabelonerne os ikke. I stedet måler vi os frem med tommestok, kridtsnor og lignende.” fortæller Anja.

Det er Jonas Pihls største maleri indtil videre, og der venter eleverne masser af udfordringer undervejs.

“Det er en spændende og udfordrende opgave, i forhold til hvad vi plejer at lave. Det er et stort projekt med mange detaljer, og størrelsesforholdene er store. Den største udfordring var helt klart stilladset og tilpasningen omkring den runde bygning.”

Kunstværket bliver en kombination af Aalborgs historie som industriby, og den mørke side af siloen kaldes arbejdersiden, mens den lyse side af siloen har fokus på byens status som vidensby.

Man kan se frem til at se både tidligere fabrikker, tandhjul samt en taletunnel, og en videnstrappe.

Diameteren gør, at motivet bliver 1500 kvadratmeter og forventes foreløbigt at stå helt færdigt i slutningen af august.

Du kan læse meget mere om projektet her.