Største murmaleri i Nordeuropa: Stort projekt skudt i gang på Eternitten

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Eternitten er efterhånden blevet et helt kunstgalleri i sig selv.

Gavlmalerier og Street Art pryder en stor del af den nye bydels facader, og det er svært ikke at standse op og lade sig trække ind i de historier, som hvert enkelt maleri fortæller.

I øjeblikket er der dog et projekt i gang, som er noget større, end Eternittens og resten af Aalborgs beboere hidtil har set.

Den 34 meter høje tvillingesilo, der står som en ankomstportal mod Sønderbro ved den sydfra kommende indfaldsvej til Aalborg, har en stor betydning for Aalborg og dens historie af by-omdannelsen, der er igang på Eternitgrunden.

Fremover bliver den også meget svær at overse i bybilledet.

Den slidte silo får nyt liv

Den slidte tvillingesilo har fyldt meget i horisonten, når udefrakommende kører ind i Aalborg fra syd, men i maj måned startede et projekt, som fremover skal give en helt anden form for opmærksomhed på paletten.

Tvillingesiloen skal nemlig dekoreres fra kælder til kvist af elever fra TECHCOLLEGE og allerede i marts måned blev projektet igangsat af Jyske Bank koncernen, Plus Bolig, TECHCOLLEGE og Flügger med en konkurrence, der skulle give kunstnere mulighed for at komme med deres bud på et motiv under temaet “Overgange”.

Foruden æren i at få sit kunst ophængt til fuld skue for hele byen var hovedpræmien også på 40.000 kr.

En jury bestående af forskellige repræsentanter endte med at udvælge Jonas Pihl som vinderen af konkurrencen. Jonas Pihl havde, med hans helt særlige stil, illustreret byens udvikling – fra industriby til vidensby.

Dette motiv er nu lagt i hænderne på eleverne fra TECHCOLLEGE, som hver dag frem til august skal arbejde på det massive kunstværk.

Det mest detaljerede projekt til dato

Projektet går under navnet MurMal og har også tidligere stået bag byens kunst under åben himmel.

Blandt andet med Hedegaard-siloen, der blev indviet i november 2016. Med sine vilde 1500 kvadratmeter indtog den ovenikøbet pladsen som Nordeuropas største murmaleri.

Førstepladsen skal siloen i Nørresundby dog fremadrettet dele med Tvillingesiloen på Eternitten.

“Det er det mest detaljerede projekt, vi har prøvet indtil videre – og det går rigtig godt,” fortæller Anja Lundstrøm, der er praktikpladskonsulent hos TECHCOLLEGE.

“De mange detaljer og de enorme størrelsesforhold gør det til en utrolig spændende udfordring for os, og det er dejligt at se, hvordan projektet kan være med til at udvikle eleverne og give dem mere erfaring.” siger Anja.

En del af projektet går ud på, at forskellige fag og kompetencer på TECHCOLLEGE skal involveres og hjælpe og booste de eleverne, der endnu ikke har fået en læreplads. I øjeblikket er 10 forskellige fag involveret i projektet.

For eksempel er motivet skabt ud fra forskellige slags skabeloner lavet skolens grafiske designere, kokkeeleverne sørger for mad, elektrikerne sørger for el, murerne reparerer huller imens malerne selvfølgelig står for farvevalg, optegning og så videre.

Dette har indtil videre givet arbejde til 26 lærlinge, 6 brobyggerelever, 10 instruktører og 1 faglærer.

Masser af spændende udfordinger

Modsat Hedegaard-siloens flade struktur, gør Tvillingesiloens runde former også projektet ekstra udfordrende for eleverne.

“Siloerne buer jo så meget, at man ikke kan se fra den ene ende af motivet til den anden, så her hjælper skabelonerne os ikke. I stedet måler vi os frem med tommestok, kridtsnor og lignende.” fortæller Anja.

Det er Jonas Pihls største maleri indtil videre, og der venter eleverne masser af udfordringer undervejs.

“Det er en spændende og udfordrende opgave, i forhold til hvad vi plejer at lave. Det er et stort projekt med mange detaljer, og størrelsesforholdene er store. Den største udfordring var helt klart stilladset og tilpasningen omkring den runde bygning.”

Kunstværket bliver en kombination af Aalborgs historie som industriby, og den mørke side af siloen kaldes arbejdersiden, mens den lyse side af siloen har fokus på byens status som vidensby.

Man kan se frem til at se både tidligere fabrikker, tandhjul samt en taletunnel, og en videnstrappe.

Diameteren gør, at motivet bliver 1500 kvadratmeter og forventes foreløbigt at stå helt færdigt i slutningen af august.

Du kan læse meget mere om projektet her.

Har du set dem? Amerikanske Navy Seals træner i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Pressefoto: Navy Seals
Pressefoto: Navy Seals

Den seneste uge har du muligvis set kamphelikoptere flyve lavt og andre militære fartøjer i Aalborg og i det øvrige Nordjylland.

Måske endda hørt skud eller set skarpt bevæbnede soldater.

Op mod 2000 elitesoldater fra hele verden træner i øjeblikket specialoperationer i store dele af Nord- og Midtjylland. Øvelsen kalder de for Night Hawk løber af stablen.

Det helt specielle er, at verdens bedste soldater, Navy Seals fra USA, også deltager i øvelsen.

Også Danmarks bedste soldater Frømandskorpset og Jægerkorpset træner for fuld udblæsning med i denne vigtige øvelse.

Der er deltagelse af soldater fra Danmark, USA, Tyskland, Finland, Holland, Polen, Schweiz, Østrig, Belgien og Litauen.

Løber frem til på fredag

Det hele begyndte 10. september, og det løber frem til på fredag den 28. september.

Flyvestation Aalborg og Flådestation Frederikshavn danner ramme om den store specialoperationsøvelse, hvor Jægerkorpset og Frømandskorpset træner specialoperationer sammen med Flyvevåbnet, Søværnet og Hæren og militære enheder fra ni andre NATO-lande.

“Øvelsen er med til at sikre, at vi konstant bevarer og udvikler vores kompetencer indenfor specialoperationer, og den styrker vores evne til at samarbejde med relevante partnere, siger generalmajor Peter Boysen, chef for Specialoperationskommandoen.

Foto: Frømandskorpset

Øvelsen vil foregå på alle tider af døgnet

For at det er så realistisk som mulig, så foregår øvelsen på alle tider af døgnet og hovedsageligt på civile og militære områder i Nord- og Midtjylland.

“Det er vigtigt, at soldaterne får mulighed for at træne et helt set-up, både med planlægning og gennemførelse af missioner, så de vedligeholder deres kompetencer og dermed er klar, når de bliver sendt på skarpe missioner.

Lækker mad til hverdagen: KaffeFairs nye koncept kan alle være med på

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kender det måske?

Opvasken har hobet sig op i samme luftlag som den filtrede knold på toppen af hovedet, som efterhånden er fast inventar, når man omsider er halvvejs gennem ugen.

Den gastronomiske kreativitet er i samme sølle forfatning. Nu er der en redning i KaffeFairs nye hverdagskoncept: Folkekøkken.

Fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 17.00- 20.00 kan aalborgensere invitere deres nabo, ven, partner eller kollega forbi KaffeFair på Strandvejen og spise sig mætte og glade for den nette sum af 85 kr. per mand.

Derudover kan der tilkøbes både forret og dessert – hvilket vil sige, at man på en ganske almindelig hverdagsaften kan forkæle sig selv med en treretters menu for under 200 kr. Dertil kan der opgraderes med en flaske vin for kun 200 kr. eller 40 kr. pr. glas.

Hos MigogAalborg besluttede vi os for at teste konceptet, og besøgete derfor KaffeFair på Strandvejen på en ikke særlig glamourøs, onsdag.

Og på netop sådan en dag er det oplagt at slå vejen forbi KaffeFairs nyeste afdeling.

Stemningen er uformel og hyggelig. Prisen er mere end fair, og man er garanteret ikke at gå sulten i seng.

Gennemført lækkerhed

Denne onsdag stod Folkekøkken-menuen på spansk hakkebøf med bagte grøntsager og krydrede kartofler som hovedret, men vi sprang selvfølgelig også på både forret og dessert – hvilket viste sig, at være et klogt træk.

Forretten var denne dag blomkåls-pannacotta, sprød kalkunchorizo samt grillet ølandsbrød med en lækker cremet grønkålspesto. Frisk og smagfuld og godt afstemt imellem det salte og søde.

Da sidste bid velstegt hakkebøf i hovedretten var sunket, var vi allerede kommet godt rundt fyldt godt op på alle fronter af sansespektret.

Men selvfølgelig måtte aftenen fuldendes med dessert, som denne dag stod på kokkens udvalgte kagetapas bestående af henholdsvis hindbærsnitte, cheesecake, islagkage og brownie.

Det gennemgående for retterne var først og fremmest, at de var velsmagende og ærlige: Man får, hvad man bestiller – og meget mere til.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at KaffeFairs køkken har flair for kokkekunsten og ved, hvad der skal til for at få en ganske almindelig hverdagsret til at blomstre, både smags- og udseendesmæssigt:

Det sprøde ølandsbrød knasede i ganen, hakkebøffen smeltede på tungen og garnituren var afstemt, mens kagetapas-tallerkenen sang en duet så sød, at den overgik enhver godnatsang.

Alt i alt en perfekt måde at fejre en ganske almindelig og uformel hverdagsaften på – uden at gå på kompromis med hverken smag eller det gode selskab – og uden at få et hul i pengepungen.

Ugens fristende Folkekøkken-menu bliver løbende præsenteret på KaffeFair’s Facebookside.

Du kan holde dig opdateret her.

Kvalitet og ærlig mad for 85 kr.

KaffeFair Strandvejen er den socialøkonomiske virksomheds seneste satsning. I marts måned kunne de slå dørene op til den nye restaurant og café.

Med denne beliggenhed kan KaffeFair være tilstede i den bydel, hvor mange aalborgensere har deres hverdag. Strandvejen er central, men alligevel tilpas tilbagetrukket fra centrums til tider hektiske stemning.

Det betyder, at der blandt andet har været rum til at dyrke nogle af de folkelige koncepter og værdier, som den socialøkonomiske virksomhed især er kendte for – og stolte af.

Især lørdagsbrunchen og de store månedlige langbordsspisninger, Aalborg Spiser Sammen, har været en bragende succes, og derfor udvider caféen nu med det nye hverdagstiltag, Folkekøkken.

Hverdagsretter med et twist

Som med alt andet hos KaffeFair er der i deres Folkekøkken tænkt over hver en detalje. Foruden at kreere genkendelige livretter med et kulinarisk twist, gør køkkenet også en dyd ud af at tænke forbruget af råvarer bæredygtigt.

“Vi bestræber os på at kunne servere økologisk, folkelig mad med lokale rødder – og vi bruger det, der er i sæson og tænker over, hvordan råvarerne kan indgå som ingredienser på tværs af menuplaner for at reducere den typiske risiko for madspild”, fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Du kan holde øje med menuen hos KaffeFair Strandvejen lige her.

Fylder storcentre til bristepunktet: Gurli Gris kommer til Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvem havde troet, at en lille tegneserie-gris kunne fylde storcentre til bristepunktet landet over?

Men sådan er det bare med Gurli Gris. Hun er blevet et globalt fænomen, som er elsket på samtlige kontinenter i verden.

I Kina mente de endda, at det blev så meget med Gurli og hendes skøre familie, at en kinesisk videodelingstjeneste fjernede 30.000 klip med Gurli Gris.

Angiveligt fordi Gurli Gris blev så populær, at hun blev brugt i modkulturer til skade for ‘mainstream værdier.

Fænomenet er skabt i England, hvor hun bærer navnet “Peppa Pig”.

Du kan møde Gurli og Gustav i Aalborg

I Danmark elsker vi derimod den glade gris og hendes lillebror Gustav, og børnene svælger de sjove små tegnefilmen med den lille gris i sig både fra Ramasjang og Netflix.

Nu kan børnene i Aalborg og omegn også møde selveste Gurli Gris. Tegneserie-hittet er for tiden på en større landstour i storcentre, og hvor end de kommer, så fyldes de helt op.

Når efterårsferien starter så kommer Gurli Gris og lillebror Gustav til Aalborg Storcenter. Det sker søndag d. 14 oktober klokken 12.00.

Det bliver en halv times show med søde sang og masser af sjov. Derefter kan alle børn kramme og få et billede sammen med Gurli og Gustav.

Først show og så en selfie med Gurli

Aalborg Storcenter skriver på sin Facebook-side;

“Der vil først være show. Det starter kl. 12.00 og varer ca. 30 minutter. Efter showet får børnene mulighed for at komme helt tæt på deres idoler og hilse på både Gurli og Gustav Gris.

Meet & Greet starter ca. kl. 12.45 og varer til der ikke er flere børn der mangler at møde dem – alt efter hvor mange mennesker der kommer, vil der være pause i løbet af Meet & Greet, da Gurli og Gustav Gris har brug for luft