Største murmaleri i Nordeuropa: Stort projekt skudt i gang på Eternitten

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Eternitten er efterhånden blevet et helt kunstgalleri i sig selv.

Gavlmalerier og Street Art pryder en stor del af den nye bydels facader, og det er svært ikke at standse op og lade sig trække ind i de historier, som hvert enkelt maleri fortæller.

I øjeblikket er der dog et projekt i gang, som er noget større, end Eternittens og resten af Aalborgs beboere hidtil har set.

Den 34 meter høje tvillingesilo, der står som en ankomstportal mod Sønderbro ved den sydfra kommende indfaldsvej til Aalborg, har en stor betydning for Aalborg og dens historie af by-omdannelsen, der er igang på Eternitgrunden.

Fremover bliver den også meget svær at overse i bybilledet.

Den slidte silo får nyt liv

Den slidte tvillingesilo har fyldt meget i horisonten, når udefrakommende kører ind i Aalborg fra syd, men i maj måned startede et projekt, som fremover skal give en helt anden form for opmærksomhed på paletten.

Tvillingesiloen skal nemlig dekoreres fra kælder til kvist af elever fra TECHCOLLEGE og allerede i marts måned blev projektet igangsat af Jyske Bank koncernen, Plus Bolig, TECHCOLLEGE og Flügger med en konkurrence, der skulle give kunstnere mulighed for at komme med deres bud på et motiv under temaet “Overgange”.

Foruden æren i at få sit kunst ophængt til fuld skue for hele byen var hovedpræmien også på 40.000 kr.

En jury bestående af forskellige repræsentanter endte med at udvælge Jonas Pihl som vinderen af konkurrencen. Jonas Pihl havde, med hans helt særlige stil, illustreret byens udvikling – fra industriby til vidensby.

Dette motiv er nu lagt i hænderne på eleverne fra TECHCOLLEGE, som hver dag frem til august skal arbejde på det massive kunstværk.

Det mest detaljerede projekt til dato

Projektet går under navnet MurMal og har også tidligere stået bag byens kunst under åben himmel.

Blandt andet med Hedegaard-siloen, der blev indviet i november 2016. Med sine vilde 1500 kvadratmeter indtog den ovenikøbet pladsen som Nordeuropas største murmaleri.

Førstepladsen skal siloen i Nørresundby dog fremadrettet dele med Tvillingesiloen på Eternitten.

“Det er det mest detaljerede projekt, vi har prøvet indtil videre – og det går rigtig godt,” fortæller Anja Lundstrøm, der er praktikpladskonsulent hos TECHCOLLEGE.

“De mange detaljer og de enorme størrelsesforhold gør det til en utrolig spændende udfordring for os, og det er dejligt at se, hvordan projektet kan være med til at udvikle eleverne og give dem mere erfaring.” siger Anja.

En del af projektet går ud på, at forskellige fag og kompetencer på TECHCOLLEGE skal involveres og hjælpe og booste de eleverne, der endnu ikke har fået en læreplads. I øjeblikket er 10 forskellige fag involveret i projektet.

For eksempel er motivet skabt ud fra forskellige slags skabeloner lavet skolens grafiske designere, kokkeeleverne sørger for mad, elektrikerne sørger for el, murerne reparerer huller imens malerne selvfølgelig står for farvevalg, optegning og så videre.

Dette har indtil videre givet arbejde til 26 lærlinge, 6 brobyggerelever, 10 instruktører og 1 faglærer.

Masser af spændende udfordinger

Modsat Hedegaard-siloens flade struktur, gør Tvillingesiloens runde former også projektet ekstra udfordrende for eleverne.

“Siloerne buer jo så meget, at man ikke kan se fra den ene ende af motivet til den anden, så her hjælper skabelonerne os ikke. I stedet måler vi os frem med tommestok, kridtsnor og lignende.” fortæller Anja.

Det er Jonas Pihls største maleri indtil videre, og der venter eleverne masser af udfordringer undervejs.

“Det er en spændende og udfordrende opgave, i forhold til hvad vi plejer at lave. Det er et stort projekt med mange detaljer, og størrelsesforholdene er store. Den største udfordring var helt klart stilladset og tilpasningen omkring den runde bygning.”

Kunstværket bliver en kombination af Aalborgs historie som industriby, og den mørke side af siloen kaldes arbejdersiden, mens den lyse side af siloen har fokus på byens status som vidensby.

Man kan se frem til at se både tidligere fabrikker, tandhjul samt en taletunnel, og en videnstrappe.

Diameteren gør, at motivet bliver 1500 kvadratmeter og forventes foreløbigt at stå helt færdigt i slutningen af august.

Du kan læse meget mere om projektet her.

Så skal der stemmes: Her er finalisterne til AALBORG AWARDS 2019

Skrevet af: Redaktionen

Så er vi klar til at løfte sløret for, hvem der er kommet igennem nåleøjet og er blandt finalisterne til årets AALBORG AWARDS.

Over 18.000 har stemt i den indledende nomineringsrunde, og det har været ekstremt tæt i langt de fleste kategorier.

I år har vi valgt at tage 6 finalister med i hver kategori til AALBORG AWARDS, der afholdes lørdag d. 30. marts i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Det bliver en af årets fedeste fester, og det er Vi Elsker 90’erne, der står for et Mega Afterparty. Se her hvilket kæmpe internationalt 90’er navn, der spiller til afterparty.

Du kan selv komme med til den store fest – der kan vælges mellem både siddepladser- og ståpladser. Der er drinks, show og afterparty inkluderet i billetten. Se billetterne her

Men du skal igen hjælpe med at stemme. For læsernes stemme har også en betydning for finalisterne.

Her voterer juryen med en stemme hver, og så tæller læsernes stemme i den her nye afstemning (den starter i bunden af artiklen) også med 1 stemme.

Juryen i år består af;

Gastromand v. Mads Schytte og Anders Damm Christensen
Peter Christian Jensen, direktør Ruths Hotel
Mark Bering, direktør Himmerland Golf & Spa Resort
Tina Mikkelsen, store manager, Magasin Aalborg
Michael Qureshi, redaktør MigogAalborg
Læsernes stemme

Vi har lavet en side om AALBORG AWARDS, hvor du kan læse mere om showet og se vores mange fantastiske sponsorer her

Ellers så er det bare om at stemme, så vi kan få afgjort, hvem der er Byens Bedste i de forskellige kategorier.

powered by Typeform

Gælder fra mandag: Motorvejs-tilkørsel spærres i over en måned

Skrevet af: Redaktionen
OBS - ARKIVFOTO
OBS - ARKIVFOTO

Vejarbejdet har været i gang længe, og det næste stykke tid bliver trafikken igen påvirket omkring den nye Egnsplanvej.

Denne gang gælder det arbejdet omkring Mariendals Mølle Motorvejen (afkørsel 28). Det er et arbejde, der kommer til at tage noget tid.

Således går det i gang mandag d. 25 februar tidlig morgen og forventes først afsluttet i starten af april.

Meddelelse udsendt af Aalborg Kommune

Aalborg Kommune følgende ud torsdag;

Spærring af tilkørsel <28> Mariendalsmølle til E45

Vi spærrer tilkørslen til E45 sydgående retning ved <28> Mariendalsmølle fra d. 25/2 kl. 04.00 til d. 4/4 kl. 23.00.

Du skal derfor holde godt øje og følge skiltningen med omkørselsrute via <29> Svenstrup.

Hvis du kommer fra Aalborg C og skal på E45, kan du alternativt benytte tilkørsel <27> Aalborg C og <26> Th. Sauers Vej.

Motorvejstilkørslen spærres, fordi tilslutningen til E45 mod syd skal ændres, som en del af vores tilslutning af Egnsplanvej til E45.

BabyBio er et hit: Se storfilm om formiddagen

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Ét af vores læseres mest stillede spørgsmål er:

Hvad kan jeg lave i byen, når jeg er på barsel?

At have en nyfødt baby kan nemlig godt få mange til at føle sig ekskluderede fra de oplevelser, man som ikke-forælder er vant til.

Hvad nu hvis nogen føler sig krænket over at jeg ammer? Hvad hvis baby skriger? Er der plads til en barnevogn? Vil folk omkring mig forstå?

Heldigvis findes der arrangementer, der udelukkende tilgodeser nybagte forældre med nuttet påhæng.

På babyens præmisser

I Nordisk Film Biografer har man længe haft stor succes med BabyBio, der netop er målrettet til forældre på barsel, som har lyst til en hyggelig biografoplevelse – uden at skulle undvære familiens nyeste medlem i mellemtiden.

Filmforestillingen foregår i hverdagens dagstimer, og derudover vil der være dæmpet belysning i salen, så din baby ikke pludselig risikerer at forsvinde i biografmørket.

Skulle baby blive træt i løbet af filmen, vil det være muligt at opstille barnevognen uden for salen, hvor biografpersonalet fungerer som kyndige barnepiger; sådan at mor og far stadig har mulighed for at se filmen helt til rulleteksterne løber over lærredet.

Fede præmier og masser af kvalitetstid

Naturligvis havde vi ikke tænkt os at omtale dette arrangement uden først at have testet det på egen krop.

Og selvom vi hverken fik tilbudt en sut, blev lullet i søvn eller gylpede helt så meget som det gennemsnitlige publikum under forestillingen, så var det en enormt hyggelig oplevelse – og ingen så heller ned på os, da vi blandede en pose slik fra kiosken.

Det på trods af, at klokken endnu ikke havde slået 10 en tirsdag formiddag …

Foruden dagens film, Mødregruppen, var der desuden flere konkurrenceudtrækninger i samarbejde med Børnenes Kartel, der gav et par heldige forældre præmier med hjem.

Set fra vores synspunkt, så er der altså 0 gode grunde til ikke at invitere sig selv på en tur i BabyBio – måske især en oplagt mulighed for en mødregruppe, der gerne vil have nogle hyggelige timer sammen.

BabyBio afvikles i Kennedy Arkaden hver torsdag i lige uger og i City Syd hver tirsdag i ulige uger og viser altid biografaktuelle film.

Næste arrangement foregår tirsdag d. 26. februar kl. 12.00, og blandt forestillingerne er denne gang den oscarnominerede Green Book, der blandt andre har Viggo Mortensen i hovedrollen.

Du kan købe billetter til BabyBio lige her.

Historisk lavt: Nu kan boligejere få lån til nul procent i rente

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
Foto: Christine Luca Hornemann Nielsen, MigogAalborg
Foto: Christine Luca Hornemann Nielsen, MigogAalborg

For første gang nogensinde har boligejere mulighed for at vælge et 10-årigt fastforrentet lån med en rente på nul procent. Det skriver Berlingske.

Jyske Realkredit, der er det tidligere BRF-kredit, åbnede tirsdag for et nyt 10-årigt fastforrentet boliglån til nul procent.

Det sker blot efter 14 dage, hvor der også blevet skrevet historiske lånerekoder, da de fire store realkreditselskaber åbnede for et 30-årigt lån på 1,5 procent med ti års afdragsfrihed.

“Det er helt vildt”

Det er første gang i historien ifølge boligøkonom i Jyske Bank, Mikkel Høegh.

”Det er helt vildt, at vi nu har åbnet lån med nul procent i rente. Jeg ser det her som et lån, man holder til udløb.

Man kan ikke forestille sig, at det kan blive billigere,” siger Mikkel Høegh til Berlingske.

Han uddyber, at lånet henvender sig til boligejere med friværdi til at finansiere forbedringer i boligen eller opfylde andre drømme, som eksempelvis til en ny bil.

Og ligesom Mikkel Høgh uddyber, skriver Jyske Bank også på deres hjemmeside at lånet ikke er til dem der ønsker at købe en bolig, men er perfekt som et tillægslån til eksempelvis et nyt køkken eller andre forbedringer, der giver boligen værdi på langt sigt.

Men selvom renten er på nul procent, betyder det ikke, at lånet er gratis. Der skal fortsat betales bidrag og afdrag af lånet.