Stjernestøv over Aalborg: Danmarks første astronaut besøgte Videnskabsmødet

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Det vrimler med stjerner i Aalborg for tiden.

Den 28. september lagde Barack Obama vejen forbi byen, og i dag fik vi besøg (næsten) helt fra Mælkevejen.

I dag lagde Danmarks første og eneste astronaut, Andreas Mogensen, nemlig vejen forbi Videnskabsmødet lige her i Aalborg.

Læs også: Tre dage med gratis events: Det skal du opleve til Videnskabsmødet

Andreas Mogensen var blevet inviteret med henblik på at dele ud af sine mange spændende anekdoter fra hans rejse væk fra jorden,  jobbet ved ESA, The European Space Agency, og ikke mindst svare på spørgsmål fra de mange nysgerrige og beundrende tilskuere.

16 solopgange hver dag på rumstationen

Andreas Mogensen gav i løbet af foredraget et unikt indblik i hans (rum)rejse mod at blive Danmarks første astronaut.

Han kunne blandt andet fortælle, at han allerede blev fascineret af livet i rummet, da han hørte om Apollo-missionerne tilbage i 4. klasse, og så steg interessen for naturvidenskab og rumfart ellers i løbet af skoletiden.

De fleste har vel på et tidspunkt haft drømmen – men ikke mange når så langt. Det var Andreas Mogensen helt bevidst om, så han satte i stedet kurs mod en karriere inden for rumfartøj.

Som han sagde: “Hvis jeg ikke selv kunne komme ud i rummet, så kunne jeg da hjælpe andre med at komme det.”

I 2008 blev Andreas Mogensens drøm alligevel til virkelighed, da der blev søgt efter nye astronauter. Her var han én ud af seks, der blev udtaget, i en pulje på mere end 9000 europæere.

Den første dansker i historien.

Til oplægget var folk selvsagt også nysgerrige om livet på rumstationen, som Andreas Mogensen befandt sig på i 10 dage.

Stationen befinder sig i en højde på omkring 400 km over havets overflade, hvor den konstant flyver med hele 28.000 km/t. rundt om jorden.

“Det betyder også 16 solopgange og solnedgange i løbet af en dag,” fortalte han fra scenen.

95 % af alt væske på rumstationen bliver genbrugt – også urin og sved.

“Vi joker altid lidt med, at kaffen i går er den samme som i dag … og igen i morgen.”

Drømmen om en tur til Månen

Andreas Mogensen fortalte også om det konkrete forskningsarbejde på rumstationen, hvor han blandt andet filmede unikke optagelser af nogle helt specielle lyn-fænomener i stratosfæren, som forskere på DTU har haft stor nytte af.

En astronaut skal selvfølgelig drømme stort, og Andreas Mogensen kom også ind på fremtiden, hvor hans største drøm er selv at komme til månen.

Det næste store rumprojekt bliver Gateway; en rumstation, der skal i kredsløb om Månen.

Det betyder muligvis mennesker tilbage på Månen allerede i 2024, og måske også en dansker? … man har vel lov at drømme.

“Det mest realistiske er nok endnu en mission til den internationale rumstation, men jeg har ingen konkret dato endnu. Jeg vil sige, at jeg har en god chance, og 2022-2024 er nok realistisk.”

Få svar på dine spørgsmål

Til foredraget svarede Andreas Mogensen  også på en masse gode spørgsmål fra publikum, men her på MigogAalborg fik vi faktisk lov til at møde Andreas Mogensen lidt før alle andre.

Her fik vi muligheden for at stille lige præcis de spørgsmål, som vores følgere på Instagram ville have svar på.

(Du kan også finde svarene fra Andreas Mogensen på vores Instagram-story, hvor vi har også lagt interviewet ind under “Højdepunkter”, som du finder på profilen)

Hvilken uddannelse har du taget for at kunne blive astronaut?

“Jeg har taget en rumfartsuddannelse som ingeniør, men det er ikke et krav for at blive astronaut. Man skal bare være ingeniør, forsker, læge eller pilot.”

Var der noget, der overraskede dig ved at være i rummet?

“Bare det at være vægtløs og leve i vægtløs tilstand, det er jo ikke noget man kan træne eller forberede sig til her nede på jorden. Vi har jo ikke et værelse vi kan gå ind i og så slukke for tyngdekraften.”

Kan man gå i bad i rummet?

“Vi har før i tiden testet et brusebad på blandt andet MIR-rumstationen, og det fungerede bare ikke. Du får en masse små vanddråber, som bare svæver rundt i luften.”

Hvorfor er du astronaut? Du var jo med en russisk raket, er du så ikke kosmonaut?

Astronaut, kosmonaut. Det er det samme. Altså i Rusland bliver vi også kaldt kosmonauter, fordi det er det russiske ord for det. Men når man ikke selv er russer, så plejer man at hedde astronaut. Det har ikke noget at gøre med raketten.”

Bliver man rig af at være astronaut?

“Rig på oplevelser bliver man. Bare det at få lov til at komme i rummet, er jo en kæmpe-kæmpe oplevelse. Hvis jeg var milliardær, ville jeg gerne betale 50 mio. dollars for at komme derop ligesom andre vilde mennesker har gjort.”

Hvad spiser man egentlig ude i rummet?

“Vi har jo ikke noget køkken til at lave mad, så alt det mad vi spiser er enten dåsemad eller så er det frysetørret mad. Og hvis det er dåsemad, så er det bare en dåse med kartofler eller pasta eller ris blandet sammen med fisk, kød eller kylling.”

Hvad var det værste ved at være i rummet?

“I de 10 dage jeg var deroppe, der var ikke noget. Altså jeg kunne forestille mig, at man efter lidt længere tid godt kunne savne en god kop kaffe om morgenen, fordi vi kan ikke drikke ud af en kop eller glas, fordi alting kommer i poser.”

Hvad var det bedste ved at være i rummet?

“Bare det at være vægtløs er enormt sjovt. Det er det tætteste vi kommer på at kunne flyve som mennesker; bare et lille skub og så flyver man ned igennem rumstationen. Men også det er kigge ud af vinduet og kigge ned på vores smukke blå planet er utrolig flot.

Hvordan har livet efter turen i rummet været?

“Jeg arbejder stadig for ESA. De sidste tre år har jeg været udstationeret i Houston, Texas hos NASA, hvor jeg arbejder side om side med de amerikanske astronauter. Så mit liv er det samme som før.”

Har det været svært at bevare jordforbindelsen efter din tur i rummet?

“Det tænker jeg ikke så meget på. Min hverdag er den samme. Især fordi jeg nu arbejder i Houston, Texas sammen med alle de andre astronauter.”

Vil du gøre det igen, hvis du fik buddet?

“Helt sikkert, og det er også bare det, jeg går og venter på nu. Eller arbejder frem imod at komme på mission.”

Hvor vil du helst rejse hen i rummet?

“Den mest interessante planet i øjeblikket er helt sikkert Mars. Det er også vores mål at sende astronauter til Mars på et tidspunkt. Vi tror den har mindet meget om Jorden for milliarder af år tilbage i tiden; det vil sige den har haft en tykkere atmosfære, og der har måske også været vand på Mars, og med de betingelser har der måske også engang været liv.”

Hvis du så et stjerneskud lige nu, hvad ville du så ønske?

“Hvis det skal være realistisk, så vil jeg håbe på at komme på mission til Månen. Det er jo det, vi arbejder frem mod nu, og muligvis så snart som i 2024.”

Astronautens besøg er bare en lille del af Videnskabsmødet, hvor du over tre dage fra i dag torsdag d. 10. oktober frem til 12. oktober kan opleve spændende debatter, aktiviteter, workshops og live-radioudsendelser med særligt fokus på videnskaben, den nyeste forskning og teknologiske fremskridt.

Du finder det fulde program her.

Aalborgs nye grønne bydel: Mange lækre fordele ved at bo i Hasserisparken

Skrevet af: Aske Bisgaard Pedersen

Aalborg er en by med enorm befolkningstilvækst, og det har i den grad sat sit præg på byen de seneste år med en lang række nybyggerier.

Der er opført en lang række boligkomplekser i Aalborgs centrale områder, men vil du gerne lidt væk fra midtbyens pulserende liv, er byen heldigvis også blevet beriget med nye rekreative områder, hvor der ånder fred, ro og skøn natur.

Ét af disse er den grønne boligoase Hasserisparken i Hasseris Enge.

Lyse lejligheder og dyrevenligt område

MigogAalborg har taget en snak med det unge kærestepar, Camilla og Rasmus, der sammen med hunden, Milton, bor i Hasserisparken.

“Vi kan godt lide ved at bo i Hasserisparken på grund af de store, flotte og lyse lejligheder og den smukke natur, hvor vi kan gå en masse ture med vores hund, Milton”, fortæller Camilla Stiller, inden hendes kæreste, Rasmus Henriksen, uddyber:

“Det, der tiltalte os ved Hasserisparken var især, at vi kunne få en anden oplevelse. Nu har vi prøvet at bo inde i byen, og der er meget mere fredeligt herude med frisk luft og meget mindre larm“.

I Hasserisparken, der er indhyllet i grønne omgivelser, er det nemlig tilladt at have husdyr.

“Ude foran vores lejlighed ligger Grønningen, som er et miljøprojekt fra kommunen. Det er et grønt område, hvor der ikke kan blive bygget noget, men hvor der til gengæld er legeplads til de mindre børn,” forklarer Rasmus.

God indretning og faciliteter

Boligerne er arkitekttegnede, og ved tilblivelsen har fokus, udover at få Hasserisparken til at passe ind i de naturskønne rammer, også været et stort fokus på rummelige lejemål.

“Allerede inden vi flyttede ind, og boligen endnu var uden gulve, var det tydeligt, at den var superfin i forhold til ruminddelingen.

Vi kunne hurtigt se, at vi kunne indrette den rigtig fint”, fortæller Rasmus Henriksen.

Udover at være praktisk, godt indrettet og befinde sig i naturskønne omgivelser, slipper du også for at suse gaderne tynde efter ledige parkeringspladser eller betale for en pebret P-licens.

“Det er en stor fordel, at der er gratis parkering – og det er super dejligt, når vi har en bil”, forklarer Camilla Stiller.

Udover de betagende grønne omgivelser udskiller de arkitektoniske boliger sig ved store haver, værelser og altaner, og i ejendommene i etape 1 og 2 får man sit helt eget depotrum.

Alt er inden for kort afstand

Men selvom boligerne er placeret i rolige grønne omgivelser, behøver du ikke køre langt for at komme til midtbyen, tage på indkøb eller køre børnene i institutionen.

Der er nemlig kun 600 meter til indkøb, 5 kilometer til centrum og blot 2,5 kilometer til både skole og børnehave, hvilket igen er ideelt til dem, der ønsker en adresse, der kan leve op til lidt af hvert.

“Vi vil helt sikkert anbefale andre at flytte herud i området, hvis man er til smuk natur og hyggelige omgivelser, hvor der er en masse andre søde mennesker.

Det er i hvert fald vores største anbefaling at flytte herud i Hasserisparken”, fortæller Camilla Stiller.

Kom til åbent hus hver søndag i august

Drømmer du også om en bolig i fredelige og naturlige omgivelser, men tæt på storbyens muligheder?

Så kom til åbent hus, der afholdes hver søndag hele august fra kl. 13-14 på Poul Anker Bechs Vej 116. Der er nemlig stadig få ledige lejemål.

Du har også mulighed for at booke en individuel fremvisning.

Læs mere om Hasserisparken her.

Du kan også se video fra Hasserisparken og møde Camilla og Rasmus i videoen herunder

Trafikken står næsten stille: Vejarbejde skaber lang kø på motorvejen

Skrevet af: Michael Qureshi
Arkivfoto
Arkivfoto

Et planlagt vejarbejde på E39 mellem Bouet og Brønderslev skaber lørdag eftermiddag lange køer på motorvejen.

Tidligere i dag stod trafikken nærmest helt stille igennem Limfjordstunnelen og helt ind til afkørsel 26 T.H. Sauers Vej. På det tidspunkt var der forlænget rejsetid på over 40 minutter.

Lørdag eftermiddag klokken 16.30 er det blevet lidt bedre, og man bør kun påregne et kvarters ekstra rejsetid. Køen starter cirka efter Limfjordstunnelen.

Det oplyser Vejdirektoratet på Trafikken.dk.

Der skal forventes en forlænget rejsetid på op mod 35 minutter lyder den seneste opdatering. Årsagen er sandsynligvis, at man har igangsat det planlagte vejarbejde i dag samtidig med at rigtig mange vil nordpå til sommerhuse og kysterne.

Den kombination skaber givetvis store trafikale udfordringer i en stor del af lørdagen.

Tidligere i august udsendte Vejdirektoratet en pressemeddelelse omkring det forstående arbejde.

Arbejdet udføres i tre etaper

Fra 15. august og cirka fire uger frem lægger Vejdirektoratet ny, klimavenlig asfalt på motorvej E39 mellem Bouet og Brønderslev S.

Arbejdet udføres i tre etaper:

Første etape foregår mellem udfletningen ved Bouet (Motorvejskryds Vendsyssel) og Vestbjerg. Arbejdet starter i nordgående spor og skifter derefter over i sydgående spor.

Anden etape foregår i nordgående spor mellem Vestbjerg og Brønderslev S.

Tredje etape foregår i sydgående spor mellem Brønderslev S. og Vestbjerg.

Asfaltarbejdet starter med, at den gamle belægning affræses. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der vejstriber.

Resultatet bliver en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne.

Arbejdet udføres i weekender og på hverdage i aften- og nattimerne, og trafikken i det berørte spor afvikles med omkørsel via rute 190.

Nyt fra statsministeren: Indfører krav om mundbind i den kollektive transport

Skrevet af: Redaktionen

Efter flere måneder uden corona-pressemøder fra Statsministeriet, var der i dag klokken 11.00 indkaldt til pressemøde, hvor Mette Frederiksen meldte nyt ud.

Allerede i går aftes kunne flere medier skrive, at hovedbudskabet på pressemødet ville være et krav om, at passagerer ifører sig mundbind, når man bruger offentlige transportmidler.

Og det var netop også det første, som statsministeren udtalte sig om på pressemødet:

“Vi indfører nu et krav om, at man skal bære mundbind i den kollektive transport på alle tider af døgnet (…) Det har før været en anbefaling. Nu bliver det et krav.”

Tiltaget træder i kraft om en uge – altså lørdag den 22. august.

Det kan senere blive nødvendigt at indføre kravet andre steder, eksempelvis i supermarkedet eller ved lægen.

Det lokale fokus

Mette Fredriksen lagde også vægt på, at det nu er helt lokalt, at corona skal bekæmpes.

Smittekæderne skal brydes lokalt og den lokale indsats kan variere, så hvis der er smitte i ens kommune kan der komme specifikke regler lokalt.

Corona skal bekæmpes ud fra en såkaldt tretrinsraket: Test, opsporing og så isolation og karantæne.

… Opdateres

Sent i aftes kunne Folketingets partier og regeringen melde ud, at de er blevet enige om en ny aftale for genåbningens fase 4 – det kan du læse mere om her.