Stjernestøv over Aalborg: Danmarks første astronaut besøgte Videnskabsmødet

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Det vrimler med stjerner i Aalborg for tiden.

Den 28. september lagde Barack Obama vejen forbi byen, og i dag fik vi besøg (næsten) helt fra Mælkevejen.

I dag lagde Danmarks første og eneste astronaut, Andreas Mogensen, nemlig vejen forbi Videnskabsmødet lige her i Aalborg.

Læs også: Tre dage med gratis events: Det skal du opleve til Videnskabsmødet

Andreas Mogensen var blevet inviteret med henblik på at dele ud af sine mange spændende anekdoter fra hans rejse væk fra jorden,  jobbet ved ESA, The European Space Agency, og ikke mindst svare på spørgsmål fra de mange nysgerrige og beundrende tilskuere.

16 solopgange hver dag på rumstationen

Andreas Mogensen gav i løbet af foredraget et unikt indblik i hans (rum)rejse mod at blive Danmarks første astronaut.

Han kunne blandt andet fortælle, at han allerede blev fascineret af livet i rummet, da han hørte om Apollo-missionerne tilbage i 4. klasse, og så steg interessen for naturvidenskab og rumfart ellers i løbet af skoletiden.

De fleste har vel på et tidspunkt haft drømmen – men ikke mange når så langt. Det var Andreas Mogensen helt bevidst om, så han satte i stedet kurs mod en karriere inden for rumfartøj.

Som han sagde: “Hvis jeg ikke selv kunne komme ud i rummet, så kunne jeg da hjælpe andre med at komme det.”

I 2008 blev Andreas Mogensens drøm alligevel til virkelighed, da der blev søgt efter nye astronauter. Her var han én ud af seks, der blev udtaget, i en pulje på mere end 9000 europæere.

Den første dansker i historien.

Til oplægget var folk selvsagt også nysgerrige om livet på rumstationen, som Andreas Mogensen befandt sig på i 10 dage.

Stationen befinder sig i en højde på omkring 400 km over havets overflade, hvor den konstant flyver med hele 28.000 km/t. rundt om jorden.

“Det betyder også 16 solopgange og solnedgange i løbet af en dag,” fortalte han fra scenen.

95 % af alt væske på rumstationen bliver genbrugt – også urin og sved.

“Vi joker altid lidt med, at kaffen i går er den samme som i dag … og igen i morgen.”

Drømmen om en tur til Månen

Andreas Mogensen fortalte også om det konkrete forskningsarbejde på rumstationen, hvor han blandt andet filmede unikke optagelser af nogle helt specielle lyn-fænomener i stratosfæren, som forskere på DTU har haft stor nytte af.

En astronaut skal selvfølgelig drømme stort, og Andreas Mogensen kom også ind på fremtiden, hvor hans største drøm er selv at komme til månen.

Det næste store rumprojekt bliver Gateway; en rumstation, der skal i kredsløb om Månen.

Det betyder muligvis mennesker tilbage på Månen allerede i 2024, og måske også en dansker? … man har vel lov at drømme.

“Det mest realistiske er nok endnu en mission til den internationale rumstation, men jeg har ingen konkret dato endnu. Jeg vil sige, at jeg har en god chance, og 2022-2024 er nok realistisk.”

Få svar på dine spørgsmål

Til foredraget svarede Andreas Mogensen  også på en masse gode spørgsmål fra publikum, men her på MigogAalborg fik vi faktisk lov til at møde Andreas Mogensen lidt før alle andre.

Her fik vi muligheden for at stille lige præcis de spørgsmål, som vores følgere på Instagram ville have svar på.

(Du kan også finde svarene fra Andreas Mogensen på vores Instagram-story, hvor vi har også lagt interviewet ind under “Højdepunkter”, som du finder på profilen)

Hvilken uddannelse har du taget for at kunne blive astronaut?

“Jeg har taget en rumfartsuddannelse som ingeniør, men det er ikke et krav for at blive astronaut. Man skal bare være ingeniør, forsker, læge eller pilot.”

Var der noget, der overraskede dig ved at være i rummet?

“Bare det at være vægtløs og leve i vægtløs tilstand, det er jo ikke noget man kan træne eller forberede sig til her nede på jorden. Vi har jo ikke et værelse vi kan gå ind i og så slukke for tyngdekraften.”

Kan man gå i bad i rummet?

“Vi har før i tiden testet et brusebad på blandt andet MIR-rumstationen, og det fungerede bare ikke. Du får en masse små vanddråber, som bare svæver rundt i luften.”

Hvorfor er du astronaut? Du var jo med en russisk raket, er du så ikke kosmonaut?

Astronaut, kosmonaut. Det er det samme. Altså i Rusland bliver vi også kaldt kosmonauter, fordi det er det russiske ord for det. Men når man ikke selv er russer, så plejer man at hedde astronaut. Det har ikke noget at gøre med raketten.”

Bliver man rig af at være astronaut?

“Rig på oplevelser bliver man. Bare det at få lov til at komme i rummet, er jo en kæmpe-kæmpe oplevelse. Hvis jeg var milliardær, ville jeg gerne betale 50 mio. dollars for at komme derop ligesom andre vilde mennesker har gjort.”

Hvad spiser man egentlig ude i rummet?

“Vi har jo ikke noget køkken til at lave mad, så alt det mad vi spiser er enten dåsemad eller så er det frysetørret mad. Og hvis det er dåsemad, så er det bare en dåse med kartofler eller pasta eller ris blandet sammen med fisk, kød eller kylling.”

Hvad var det værste ved at være i rummet?

“I de 10 dage jeg var deroppe, der var ikke noget. Altså jeg kunne forestille mig, at man efter lidt længere tid godt kunne savne en god kop kaffe om morgenen, fordi vi kan ikke drikke ud af en kop eller glas, fordi alting kommer i poser.”

Hvad var det bedste ved at være i rummet?

“Bare det at være vægtløs er enormt sjovt. Det er det tætteste vi kommer på at kunne flyve som mennesker; bare et lille skub og så flyver man ned igennem rumstationen. Men også det er kigge ud af vinduet og kigge ned på vores smukke blå planet er utrolig flot.

Hvordan har livet efter turen i rummet været?

“Jeg arbejder stadig for ESA. De sidste tre år har jeg været udstationeret i Houston, Texas hos NASA, hvor jeg arbejder side om side med de amerikanske astronauter. Så mit liv er det samme som før.”

Har det været svært at bevare jordforbindelsen efter din tur i rummet?

“Det tænker jeg ikke så meget på. Min hverdag er den samme. Især fordi jeg nu arbejder i Houston, Texas sammen med alle de andre astronauter.”

Vil du gøre det igen, hvis du fik buddet?

“Helt sikkert, og det er også bare det, jeg går og venter på nu. Eller arbejder frem imod at komme på mission.”

Hvor vil du helst rejse hen i rummet?

“Den mest interessante planet i øjeblikket er helt sikkert Mars. Det er også vores mål at sende astronauter til Mars på et tidspunkt. Vi tror den har mindet meget om Jorden for milliarder af år tilbage i tiden; det vil sige den har haft en tykkere atmosfære, og der har måske også været vand på Mars, og med de betingelser har der måske også engang været liv.”

Hvis du så et stjerneskud lige nu, hvad ville du så ønske?

“Hvis det skal være realistisk, så vil jeg håbe på at komme på mission til Månen. Det er jo det, vi arbejder frem mod nu, og muligvis så snart som i 2024.”

Astronautens besøg er bare en lille del af Videnskabsmødet, hvor du over tre dage fra i dag torsdag d. 10. oktober frem til 12. oktober kan opleve spændende debatter, aktiviteter, workshops og live-radioudsendelser med særligt fokus på videnskaben, den nyeste forskning og teknologiske fremskridt.

Du finder det fulde program her.

19-årig græsk mand efterlyses: Har du set ham?

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Nordjyllands Politi efterlyser i dag, 11. december 2019, en 19-årig ung græsk mand.

Han ankom til Aalborg d. 26. november 2019 kort før midnat, men den unge mand dukkede ikke op til den planmæssige afrejse, d. 2. december 2019.

Den 19-årige mand, som politiet eftersøger, hedder Nikolaos Isidoros Theodoridis, og hans signalement er følgende:

– mand
– 19 år
– 170 cm høj
– tynd
– brunt hår
– brune øjne

Han var, da han forlod Aalborg Lufthavn, iført en lys jakke, mørk trøje med lyst print på brystet, sorte bukser og mørke sko. Han medbragte desuden en mørk rygsæk.

Nikolaos Isidoros Theodoridis ankom planmæssigt med fly til Aalborg Lufthavn, tirsdag d. 26. november kl. 2350.

”Han kontaktede sin familie umiddelbart efter, og her oplyste han, at han var ankommet, men siden har familien ikke hørt fra ham.

Og derfor har vi iværksat en eftersøgning efter ham,” siger lederen af politiets efterforskning, politikommissær Kenneth Rodam.

Han dukkede ikke op til planmæssig flyafgang fra Aalborg igen d. 2. december.

Har haft ophold i Nørresundby

Politiet har foretaget adskillige efterforskningsskridt i sagen, og efterforskningen har vist, at den unge mand nogle timer efter sin ankomst har haft ophold i det centrale Nørresundby, men siden da har politiet ikke kunne tilvejebringe nogle sikre informationer om hans opholdssted.

”Derfor vil vi meget gerne høre fra borgere, der har set den unge mand eller har andre oplysninger om, hvor han kan befinde sig.

Hans familie er meget bekymret for ham,” siger politikommissær Kenneth Rodam, der opfordrer alle borgere med information i sagen om straks at ringe til Nordjyllands Politi på telefonnummer 114.

HAR DU SET NIKOLAOS? KONTAKT NORDJYLLANDS POLITI PÅ 114.

Vilde med sex: Aalborg kåret til Danmarks frækkeste by

Skrevet af: Michael Qureshi

Vi er lidt vilde med sex her i Nordens Paris.

Det kan nok ikke komme bag på os. Men nu har Skandinaviens førende webshop kåret Aalborg til Danmarks frækkeste by.

Succesfulde Sinful har kigget nærmere på mere end en halv million ordrer, som virksomheden har modtaget i 2019.

Nu kan den danske webshop afsløre en masse sjove og frække facts om danskernes sexliv, der i år har fået en mere bæredygtig tilgang.

Med en sexfaktor på 1,80 er Aalborg den frækkeste by i Danmark.

Sexfaktoren beskriver, hvor mange gange der er købt sexlegetøj i forhold til landsgennemsnittet. Hele top-10-listen er generelt domineret af midt- og nordjyske byer, mens Valby, på en syvendeplads, repræsenterer Sjælland.

Ret sjovt er det, at på fjerdepladsen finder man Nørresundby. Så vi er helt vilde med at bestille sexlegetøj i vores område.

Kedelige byer ligger på Sjælland

For andet år i træk ligger årets kedeligste by i whiskybæltet.

Sidste år indtog Gentofte den triste sidsteplads, men i år er det indbyggerne i Rungsted Kyst, der har købt mindst sexlegetøj.

De mest kinky indbyggere finder man i Hårlev på Sydsjælland, hvor der er blevet købt 2,39 gange så meget fetish sexlegetøj i forhold til landsgennemsnittet.

Sinfuls salgstal afslører en masse sjove og skæve betragtninger om danskernes sexliv. Der er blandt andet købt glidecreme svarende til 91 bagagerum i en Peugeot 208, og så har Sinful solgt dildoer, der svarer til en længde på over 10 kilometer, når man lægger dem i forlængelse af hinanden.

Michael og Camilla er desuden navnene på de personer, der i løbet af året har købt mest sexlegetøj hos Sinful. Top-10-listen indeholder også andre kendte navne som Morten, Lars, Louise og Pernille.

Se top-30 frækkeste byer, kedeligste byer, mest kinky og bæredygtige byer, samt frækkeste navne og mange andre sjove facts om danskernes sexliv her: Året Der Gik 2019.

Nordjysk likør-succes: Se de spændende opskrifter på lækre jule- og nytårsdrinks

Skrevet af: Michael Qureshi

Efter i flere år at have gemt sig bagerst i barskabet er likøren nu igen kommet frem i lyset.

Det mærker man hos Queens of Denmark, der i dag forhandles i flere end 120 vinbutikker over hele landet, og som har vundet flere internationale priser for de økologiske produkter.

Imponér familien og vennerne med lækre jule- og nytårsdrinks

Med de lækre økologiske likører fra nordjyske Queens of Denmark, åbner der sig en helt ny verden, når du skal lave drinks, konfekt, sovsen til din risalamande eller andre af julens mange lækkerier.

I forbindelse med julen har Queens of Denmark samlet en masse jule- og nytårsdrinks, hvor der indgår likør – nogle er nyfortolkninger, andre er mere klassiske drinks.

Hvad siger du eksempelvis til en “Solbær Sour”, “Hyldeblomst Spritz”, “Hot Queen”, “Black Tonic” og sågar en “Julesangria” og ”Snapsen alle kan li’”:


”Snapsen alle kan li’” består af 3 cl snaps, 2 cl Queens Solbær og 10 cl tonic. Fyld et glas med isterninger og mix langsomt snaps, Queens Solbær og tonic.

Smager af sommerens bær og frugter

Queens of Denmark er økologisk danskproduceret likør og findes i fire varianter: Hyldeblomst, solbær, jordbær samt æble og kvæde.

Bag serien står 42-årige Titte Skotlander fra Nordjylland, der med en smittende passion for smage og spiritus har skabt Queens of Denmark med udgangspunkt i de bær og frugter, hun finder i sin egen baghave.

I dag er produktionen dog for længst flyttet hjemmefra, men hendes lidenskab for likøren er stadig den samme.

MigogAalborg har snakket med Titte Skotlander og fået hendes bedste fif til, hvordan du anvender likør i dine drinks.

Hvorfor tror du likørens popularitet er steget i løbet af de sidste par år?

“Der er en gastronomisk bølge på mange planer i Danmark, der ikke kun handler om mad, men også alkohol: Alt er blevet genopfundet fra de gode gamle dage – fra frikadeller til smørrebrød og likør – i det nye nordiske køkken.

Der er jeg gået ind og taget likøren seriøst. Industrialiseringen har betydet at mange likører på markedet er syntetiske og oversøde, men jeg har taget likøren under kærlig behandling og brugt ordentlige og økologiske råvarer.

Det begynder folk godt at kunne forstå, men de skal introduceres for det på ny, da mange har haft en dårlig oplevelse med likør.”

Hvad er det særlige, som likør kan?

“Oprindeligt er langt de fleste klassiske cocktails baseret på spiritus, citron- eller limesaft og noget sødt, f.eks. sukkersirup. Likøren kan bruges i stedet for sirup og det gør den superanvendelig.

Man kan også let eksperimentere med Queens i drinks, man allerede laver derhjemme – f.eks. i en ”gin og lemon” eller ”dark and stormy”. Det smager fantastisk godt, det er nemt – og så bliver de klassiske drinks bare endnu mere festlige af det.”

Hvordan vil du beskrive dine likører?

De smager rigtigt meget af det, der står på flasken. Står der jordbær, smager de af jordbær, fordi der er kun jordbær, sukker og spiritus i – intet andet. Og så har de en fin balance mellem syre og sødme.

Det er økologisk; der er ingen tilsætningsstoffer. Det smager som når man selv laver det.”

Hvis du skulle anbefale en personlig favorit drink at bruge likøren i, hvad skulle det være?

Jeg ville bruge solbær-likøren med hvidvin eller mousserende hvidvin. Det er en sindssyg god velkomstdrink, som alle kan lave, og den passer også til både julen og nytårsaften.”

Find alle opskrifterne her

Du kan se her, hvor du finder den nærmeste forhandler

Se en professionel bartender give gode tips på Youtube herunder