Stjernestøv over Aalborg: Danmarks første astronaut besøgte Videnskabsmødet

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Det vrimler med stjerner i Aalborg for tiden.

Den 28. september lagde Barack Obama vejen forbi byen, og i dag fik vi besøg (næsten) helt fra Mælkevejen.

I dag lagde Danmarks første og eneste astronaut, Andreas Mogensen, nemlig vejen forbi Videnskabsmødet lige her i Aalborg.

Læs også: Tre dage med gratis events: Det skal du opleve til Videnskabsmødet

Andreas Mogensen var blevet inviteret med henblik på at dele ud af sine mange spændende anekdoter fra hans rejse væk fra jorden,  jobbet ved ESA, The European Space Agency, og ikke mindst svare på spørgsmål fra de mange nysgerrige og beundrende tilskuere.

16 solopgange hver dag på rumstationen

Andreas Mogensen gav i løbet af foredraget et unikt indblik i hans (rum)rejse mod at blive Danmarks første astronaut.

Han kunne blandt andet fortælle, at han allerede blev fascineret af livet i rummet, da han hørte om Apollo-missionerne tilbage i 4. klasse, og så steg interessen for naturvidenskab og rumfart ellers i løbet af skoletiden.

De fleste har vel på et tidspunkt haft drømmen – men ikke mange når så langt. Det var Andreas Mogensen helt bevidst om, så han satte i stedet kurs mod en karriere inden for rumfartøj.

Som han sagde: “Hvis jeg ikke selv kunne komme ud i rummet, så kunne jeg da hjælpe andre med at komme det.”

I 2008 blev Andreas Mogensens drøm alligevel til virkelighed, da der blev søgt efter nye astronauter. Her var han én ud af seks, der blev udtaget, i en pulje på mere end 9000 europæere.

Den første dansker i historien.

Til oplægget var folk selvsagt også nysgerrige om livet på rumstationen, som Andreas Mogensen befandt sig på i 10 dage.

Stationen befinder sig i en højde på omkring 400 km over havets overflade, hvor den konstant flyver med hele 28.000 km/t. rundt om jorden.

“Det betyder også 16 solopgange og solnedgange i løbet af en dag,” fortalte han fra scenen.

95 % af alt væske på rumstationen bliver genbrugt – også urin og sved.

“Vi joker altid lidt med, at kaffen i går er den samme som i dag … og igen i morgen.”

Drømmen om en tur til Månen

Andreas Mogensen fortalte også om det konkrete forskningsarbejde på rumstationen, hvor han blandt andet filmede unikke optagelser af nogle helt specielle lyn-fænomener i stratosfæren, som forskere på DTU har haft stor nytte af.

En astronaut skal selvfølgelig drømme stort, og Andreas Mogensen kom også ind på fremtiden, hvor hans største drøm er selv at komme til månen.

Det næste store rumprojekt bliver Gateway; en rumstation, der skal i kredsløb om Månen.

Det betyder muligvis mennesker tilbage på Månen allerede i 2024, og måske også en dansker? … man har vel lov at drømme.

“Det mest realistiske er nok endnu en mission til den internationale rumstation, men jeg har ingen konkret dato endnu. Jeg vil sige, at jeg har en god chance, og 2022-2024 er nok realistisk.”

Få svar på dine spørgsmål

Til foredraget svarede Andreas Mogensen  også på en masse gode spørgsmål fra publikum, men her på MigogAalborg fik vi faktisk lov til at møde Andreas Mogensen lidt før alle andre.

Her fik vi muligheden for at stille lige præcis de spørgsmål, som vores følgere på Instagram ville have svar på.

(Du kan også finde svarene fra Andreas Mogensen på vores Instagram-story, hvor vi har også lagt interviewet ind under “Højdepunkter”, som du finder på profilen)

Hvilken uddannelse har du taget for at kunne blive astronaut?

“Jeg har taget en rumfartsuddannelse som ingeniør, men det er ikke et krav for at blive astronaut. Man skal bare være ingeniør, forsker, læge eller pilot.”

Var der noget, der overraskede dig ved at være i rummet?

“Bare det at være vægtløs og leve i vægtløs tilstand, det er jo ikke noget man kan træne eller forberede sig til her nede på jorden. Vi har jo ikke et værelse vi kan gå ind i og så slukke for tyngdekraften.”

Kan man gå i bad i rummet?

“Vi har før i tiden testet et brusebad på blandt andet MIR-rumstationen, og det fungerede bare ikke. Du får en masse små vanddråber, som bare svæver rundt i luften.”

Hvorfor er du astronaut? Du var jo med en russisk raket, er du så ikke kosmonaut?

Astronaut, kosmonaut. Det er det samme. Altså i Rusland bliver vi også kaldt kosmonauter, fordi det er det russiske ord for det. Men når man ikke selv er russer, så plejer man at hedde astronaut. Det har ikke noget at gøre med raketten.”

Bliver man rig af at være astronaut?

“Rig på oplevelser bliver man. Bare det at få lov til at komme i rummet, er jo en kæmpe-kæmpe oplevelse. Hvis jeg var milliardær, ville jeg gerne betale 50 mio. dollars for at komme derop ligesom andre vilde mennesker har gjort.”

Hvad spiser man egentlig ude i rummet?

“Vi har jo ikke noget køkken til at lave mad, så alt det mad vi spiser er enten dåsemad eller så er det frysetørret mad. Og hvis det er dåsemad, så er det bare en dåse med kartofler eller pasta eller ris blandet sammen med fisk, kød eller kylling.”

Hvad var det værste ved at være i rummet?

“I de 10 dage jeg var deroppe, der var ikke noget. Altså jeg kunne forestille mig, at man efter lidt længere tid godt kunne savne en god kop kaffe om morgenen, fordi vi kan ikke drikke ud af en kop eller glas, fordi alting kommer i poser.”

Hvad var det bedste ved at være i rummet?

“Bare det at være vægtløs er enormt sjovt. Det er det tætteste vi kommer på at kunne flyve som mennesker; bare et lille skub og så flyver man ned igennem rumstationen. Men også det er kigge ud af vinduet og kigge ned på vores smukke blå planet er utrolig flot.

Hvordan har livet efter turen i rummet været?

“Jeg arbejder stadig for ESA. De sidste tre år har jeg været udstationeret i Houston, Texas hos NASA, hvor jeg arbejder side om side med de amerikanske astronauter. Så mit liv er det samme som før.”

Har det været svært at bevare jordforbindelsen efter din tur i rummet?

“Det tænker jeg ikke så meget på. Min hverdag er den samme. Især fordi jeg nu arbejder i Houston, Texas sammen med alle de andre astronauter.”

Vil du gøre det igen, hvis du fik buddet?

“Helt sikkert, og det er også bare det, jeg går og venter på nu. Eller arbejder frem imod at komme på mission.”

Hvor vil du helst rejse hen i rummet?

“Den mest interessante planet i øjeblikket er helt sikkert Mars. Det er også vores mål at sende astronauter til Mars på et tidspunkt. Vi tror den har mindet meget om Jorden for milliarder af år tilbage i tiden; det vil sige den har haft en tykkere atmosfære, og der har måske også været vand på Mars, og med de betingelser har der måske også engang været liv.”

Hvis du så et stjerneskud lige nu, hvad ville du så ønske?

“Hvis det skal være realistisk, så vil jeg håbe på at komme på mission til Månen. Det er jo det, vi arbejder frem mod nu, og muligvis så snart som i 2024.”

Astronautens besøg er bare en lille del af Videnskabsmødet, hvor du over tre dage fra i dag torsdag d. 10. oktober frem til 12. oktober kan opleve spændende debatter, aktiviteter, workshops og live-radioudsendelser med særligt fokus på videnskaben, den nyeste forskning og teknologiske fremskridt.

Du finder det fulde program her.

Skræm livet af dit barn: Den Gamle Togremise omdannes til kæmpe spøgelseshus

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Selvom Den Gamle Togremise rummer masser af historie og charme, har man også let ved at forestille sig, at de autentiske bygninger hurtigt kan blive omdannet til noget lidt mere uhyggeligt.

Det bliver for alvor til virkelighed, når Råt&Godt og Urban City inviterer til Halloween i Den Gamle Togremise.

Lørdag den 2. november bliver den nemlig omdannet til et kæmpe spøgelseshus, hvor børnefamilier kan komme forbi til en dag med sjove aktiviteter, (u)hygge, gys og gru som man efter sigende sent vil glemme.

Masser af sjov og ballade

Aalborg Karneval har stillet deres lager af sjov og ballade til rådighed, som de i mange år har benyttet til “Skræm Livet Af Dit Barn”, som år efter år har været en kæmpe succes.

“Vi genskaber succesen, og forhåbentlig kan vores rå, unikke og ikke mindst 118 år gamle bygning byde på nye (u)hyggelige stunder for store og små,” skriver Råt&Godt om arrangementet.

Personer med hjerteproblemer og sarte sjæle anbefales ikke at deltage, og du må ikke ikke røre statisterne i spøgelseshuset.

“Vi håber, i har lyst til at komme udklædt, men sørg også for at have varmt tøj på, da der godt kan være lidt koldt i togremisen.”

Udover at få på opdagelse i spøgelseshuset, kan man også deltage i aktiviteter såsom ansigtsmaling, hjernebowling og edderkoppekast mm.

Der vil være mulighed for at købe mad og drikke.

Prisen for herlighederne er 25 kr., som betales i indgangen. Der er fri entré for børn i alderen 0-2 år.

“Vi glæder os helt vildt til at skræmme livet af både forældre, bedsteforældre og selvfølgelig børnene,” slutter Råt&Godt om arrangementet.

Hvad: Halloween i Den Gamle Togremise
Hvor: Urban City, Hjulmagervej 58
Hvornår: Lørdag d. 2. november kl. 10.00 – 15.00

Du kan finde mere info om arrangementet her.

Spin Lykkehjulet i Friis: Vind over 200 fede præmier i efterårsferien

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Efterårsferie er jo dejligt nok i sig selv, men i den kommende uge har du mulighed for at gøre den endnu sjovere, når du helt gratis kan spinne lykkehjulet én gang i timen og vinde megafede præmier til en værdi over 30.000 kr.

Det sker i Friis Shoppingcenter, der i samarbejde med MigogAalborg, giver muligheden for at gå hjem med helt vilde præmier.

Sådan vinder du

Spin lykkehjulet, og se om du kan blive én af de heldige vindere. Du kan prøve lykken fra mandag d. 14. oktober til og med lørdag d. 19. oktober kl. 13-16.

Hver time er der nye præmier på spil.

Du kan også vinde trøstepræmier, men det kan ske, at du må gå derfra med en nitte.

Gaverne er sponsoreret af butikkerne i Friis Shoppingcenter, MigogAalborg, samt lokale butikker, virksomheder og aktører fra Aalborg og Nordjylland.

HOVEDPRÆMIER

MANDAG DEN 14. OKTOBER
KL. 13 – 14: 2 stk. fribilletter til Aalborg Zoologisk Have
KL. 14 – 15: Et valgfrit lingeri sæt fra Femilet samt personlig rådgivning
eller 2 stk. fribilletter til Kunsten
KL. 15 – 16: ROCKit – ONYX in-ear trådløse høretelefoner,
værdi 999 kr. fra SACKit

TIRSDAG DEN 15. OKTOBER
KL. 13 – 14: Gavekort på 1.000 kr. til Brdr. Price
KL. 14 – 15: 2 stk. billetter til forestillingen ”Et Juleeventyr” i Aalborg Teater
KL. 15 – 16: Læderjakke til herre, værdi 1.999,95 kr. fra Selected Homme

ONSDAG DEN 16. OKTOBER
KL. 13 – 14: Høretelefoner, værdi 1.600 kr. fra SACKit
KL. 14 – 15: En valgfri strik fra Vero Moda eller en valgfri jakke fra Monki
KL. 15 – 16: Gavekort på 2.000 kr. til Magasin

TORSDAG DEN 17. OKTOBER
KL. 13 – 14: Gavekort til spa & brunch for 2 personer fra
Hotel Viking-Aqua Spa & Wellness
KL. 14 – 15: Læderjakke til kvinder, værdi 1.499,95 kr. fra Selected Femme
KL. 15 – 16: Et halvt års gratis parkering i Friis Shoppingcenter

FREDAG DEN 18. OKTOBER
KL. 13 – 14: 6 stk. hvidvins- og rødvinsglas fra Erik Bagger,
værdi 799,95 kr. fra Imerco Home
KL. 14 – 15: Et sæt tøj til kvinder eller et sæt tøj til mænd fra Kings & Queens
KL. 15 – 16: En kontinental seng 140×200 GOLD C35 latex, værdi 14.999 kr. inkl. levering fra JYSK

LØRDAG DEN 19. OKTOBER
KL. 13 – 14: Fusion løbejakke, værdi 750 kr. fra Sport24
KL. 14 – 15: Gavekort på 500 kr. til Kling Klang Studiet
KL. 15 – 16: BOOMit – High Power Portable Designer Speaker,
værdi 1.699 kr. fra SACKit

Vind også andre præmier fra D’let, Dalle Valle, Anettes Sandwich, Lagkagehuset, Envii, Is á Bella, Matas, MigogAalborg og mange flere…

Der sker også en masse andre sjove ting i Friis i ferien. Børnene kan blandt andet opleve kriblende krablende krybdyr, når ’Styr på Dyr’ kommer på besøg. Læs mere om det her.

Hvad: Spin Lykkehjulet
Hvor: Friis Shoppingcenter
Hvornår: Mandag – lørdag i efterårsferien

Nostalgi, anekdoter og lækker musik: Danmarks John kommer til Blokhus

Skrevet af: Redaktionen
Pressefoto
Pressefoto

John Mogensen er en af danmarkshistoriens mest folkekære sangere, og populariteten er ikke blevet mindre efter succesfilmen “Så længe jeg lever”, der skildrer sangerens liv på godt og ondt.

Men det er ikke kun på biograflærredet, at John Mogensen er blevet vakt til live.

Rasmus Bjerg har blandt andre haft stor succes med at turnere land og rige rundt i rollen som dansktoppens ukronede konge, og inden længe kan vi her i Nordjylland se frem til at opleve endnu en fantastisk hyldest til John Mogensen.

“DANMARKS JOHN – En hyldest til John Mogensen & Four Jacks” optræder nemlig i hyggelige Blokhus den 25. oktober kl. 20.00.

Det sker i Kulturhuset i Blokhus, og billetprisen til koncerten alene er 200 kr., og du kan også vælge at opgradere billetten med en 2 retters koncertmenu.

Den består af en forret; Fiskesymfoni med fire forskellige fiskespecialister med brød og smør og en hovedret bestående af; Herregårdsbøf med sauce bearnaise, pommes saute og efterårs-garniture.

Koncertmenuen koster 195 kr, og den serveres klokken 18.00 i Kulturhuset.

Autentisk udseende, anekdoter og masser af musik

Det nye hold bag Danmarks John er troubadurisk- og stilrent legende og ikke mindst klar til at surfe på John-bølgen.

Man vil opleve en musikalsk legestue på scenen, hvor musikerne spiller på alt, hvad de kan komme i nærheden af, bytter instrumenter og synger A Capella.

I front som Danmarks John står Brian Arnold, der med sit autentiske udseende og John’ske vokal, krydrer showet med nostalgiske anekdoter fra John Mogensens liv og færden.

Dette setup til Danmarks John er et markant step up for gruppen, der også tager det bedste med fra Four Jacks.

Fire stærke vokaler bliver til de velkendte flotte klange, som bliver holdt på plads af en solid kontrabas, når de tropper op i den klassiske opstilling, som man kender fra Four Jacks.

Har optrådt i Grønland og på Gran Canaria

Danmarks John har optrådt fra Grønland til Gran Canaria og hele Danmark tyndt og med stor succes.

Dette har medført utallige udsolgte koncerter landet over.

Når bandet træder op på scenen er der efter sigende altid garanti for fest og fællessang, så arrangørerne anbefaler, at du også husker danseskoene.

Hvad: Danmarks John – En hyldest til John Mogensen & Four Jacks
Hvor: Kulturhuset Blokhus
Hvornår: 25. oktober kl. 20.00

Du finder billetinfo lige her.