Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nyt attraktivt område i Aalborg: Stjernepladsen indvies i denne uge

Af Clara Edgar Jakobsen

En helt ny plads bliver officielt sat på bykortet i Aalborg i denne uge.

Stjernepladsen skal være omdrejningspunktet for den nye bydel på Østre Havn.

Det tidligere industrikvarter er i dag fyldt med nybyggede højhuse, og i centrum af det hele ligger pladsen, som skal udgøre det livlige epicenter. 

Det er den aalborgensiske entreprenør- og byudviklingsvirksomhed A. Enggaard, som i samarbejde med landskabsarkitektfirmaet Land+By, har skabt de fysiske rammer, som blandt andet byder på en urban dagligstue med hyggelige træmøbler.

Nyt attraktivt område i Aalborg: Stjernepladsen indvies i denne uge

Hyggelig stund på en solrig plads

Håbet er, at pladsen med sit varme indtryk vil trække Østre Havns beboere ned til en hyggelig stund i solen.

“Det er jo naturligt, at man gerne vil kunne hænge ud i det område, man bor, og her vil vi gerne skabe nogle dejlige omgivelser, hvor man kan gøre det.

Det har været vigtigt for os, at pladsen lægger op til at blive brugt, og det har vi tænkt meget over i udformningen, af den store plads, ved at skabe mange små kroge og muligheder,” siger Hanne Kræn, bylivsudvikler ved A. Enggaard, til MigogAalborg.

Pladsen åbner officielt på fredag med en happening, hvor man også kan få lov til at se de store skulpturer, som pryder pladsen.

Nyt attraktivt område i Aalborg: Stjernepladsen indvies i denne uge

De fem aalborgensere  

Kunsten, der i alt består af fem store skulpturer, er skabt af Betina Jung.

Hun har i samarbejde med Hanne Kræn arbejdet på at skabe de store monumenter, som hun håber, både vil være med til at brande Aalborg og lægge op til refleksion hos beskueren.

“Vi har skabt fem personligheder, som vi kalder aalborgenserne. Hver af dem har sin egen personlighed og udtryk, som jeg tror, man vil kunne se sig selv i,” siger Betina Jung.

De fem arketyper er Jovialen, Arkitekten, Pleaseren, Begejstreren og Den Eftertænksomme. Hele ideen startede med Jovialen, som er en type, der udspringer af hele MeToo-bølgen. Jovialen er nemlig – måske – ved at klappe en af de andre i måsen.

“Det startede med Jovialen, og så er de andre karakterer udsprunget herfra og fra området, som jeg også har tænkt meget ind i figurerne, og hvad det er, pladsen lægger op til,” forklarer Betina Jung.

Blandt andet vender Begejstreren over mod Musikkens Hus, og spiller sammen med den kulturelle glæde, man kan opleve her.

De fem skulpturer står som fast inventar på stjernepladsen og er frit tilgængelige til at interagere med. Netop det er også kunstnerens håb.

“Man kender det jo fra mange andre storbyer, hvor der er kunst, som også bliver brugt.

Børn leger på og omkring det, og man må røre og posere med det. Sådan håber jeg også, at det bliver her,” forklarer Betina.

Nyt attraktivt område i Aalborg: Stjernepladsen indvies i denne uge

Proppen som det moderne gadekær

Ud over de store skulpturer, som skal fungere som et trækplaster i sig selv, kommer Stjernepladsen også til at byde på kulinariske og kulturelle oplevelser.

Henover sommeren vil der åbne flere forskellige madsteder rundt om pladsen. Blandt andet er kaffebaren Baco, Isværftet og Risskov Oste så småt på vej til at åbne. 

Baco holder også et ekstraordinært åbningsevent på fredag med DJ, drinks og gratis kage.

De forskellige etablissementer vil byde på mad og drikke, og også gå sammen om at lave forskellige events i “Proppen”.

“Proppen er et glashus, vi har bygget, og navnet stammer fra da området var et industrikvarter, hvor Proppen var et sted man mødtes og fik en hotdog og en øl.

Vi ser det som et moderne gadekær, hvor der vil være events, men som man også frit kan besøge og bruge som mødested, når det ikke er i brug,” forklarer Hanne Kræn.

MigogAalborg har tidligere skrevet detaljeret om projektet med Proppen. Det kan du læse mere om her.

I og omkring Proppen går de kunstneriske tanker igen.

Det er indrettet med spejle, som giver en oplevelse inde i huset og Kollektion har lavet lyskunst til Proppen. 

Bor man i området kan man følge med i events via appen Min Bydel, hvor man registrerer sig med sin adresse, for at få adgang til Stjernepladsens kalender.

Ellers er alle store som små velkommen til at nyde et koldt glas eller lækker mad i de nye omgivelser, eller bare slå sig ned og nyde en rolig stund i en solstråle.