Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Farligt problem: Stigning i ulovlige flyvninger med droner i Aalborg

Af Nathalia Hentze Nielsen

Nordjyllands Politi og Flyvestation Aalborg har gennem de seneste år oplevet en stigning i ulovlige flyvninger med droner; et problem, der både er ressourcekrævende og potentielt farligt.

Derfor har Nordjyllands Politi og Flyvestation Aalborg skabt en informationskampagne med fokus på korrekt brug af droner.

Kampagnen blev i dag lanceret hos Elgiganten på Nytorv i Aalborg, og Elgiganten bliver en aktiv partner i kampagnen, skriver de i en pressemeddelelse.

Farligt problem: Stigning i ulovlige flyvninger med droner i Aalborg
Til venstre: Martin Hansson, butikschef Elgiganten Nytorv,
Midt for: Morten Valentin Jensen Major/Kommunikationschef,
Til højre: Peter Hansen, Pilot/Flyvesikkerhedsekspert

I takt med at droner generelt bliver bedre og billigere, er de blevet hvermandseje til leg og professionelle formål. Med udbredelsen kan Flyvestation Aalborg se en bekymrende stigning i antallet af ulovlige flyvninger for tæt på flyvestationen.

Det er farligt, og det er med til at sætte Nordjyllands politi på ekstraarbejde med at opsøge de ofte intetanende lovovertrædere og forklare dem reglerne for droneflyvning. Derfor har Nordjyllands Politi og Flyvestation Aalborg udviklet en informationskampagne, der skal hjælpe til, at droneejerne kender reglerne og forstår, hvorfor det er vigtigt at overholde dem.

Morten Valentin Jensen, major og presseofficer i Flyvevåbnet, siger:

”Det er ikke en kampagne imod droner, for vi deler begejstringen, også for den slags flyvning. Det er en sikkerhedskampagne.

Vi ved fra politiet, at det sjældent er ond vilje, når reglerne overtrædes. Folk kender simpelthen ikke reglerne, og ved ikke, hvor farlige droner kan være, hvis de kommer tæt på fly. Hvis reglerne bliver fulgt, er der til gengæld plads til alle i luftrummet.”

Elgiganten partner i kampagne

Kampagnen består af informationsmaterialer, der skal nå ud til brugerne i to trin. Det første trin er en video, hvor en pilot og en politibetjent fortæller om reglerne, og hvor dyrt det kan blive at overtræde dem.

De viser også, hvordan selv en lille drone kan ødelægge en flyvinge.

Det andet trin er partnerskaber med de erhverv, der ofte bruger droner, og med de forretninger, der sælger droner. De forretninger, der siger ja til at deltage i kampagnen, vil få udleveret klistermærker med sikkerhedsråd til at sætte på æsken, når en kunde køber en drone. Elgiganten er de første, der har sagt ja tak til at være partner i kampagnen.

Martin Albertsen Hansson, varehuschef i Elgiganten, udtaler:

”Vi vil selvfølgelig gerne være med til at skabe større sikkerhed i luftrummet og bakker derfor fuldt op om kampagnen.

Hos Elgiganten gør vi generelt meget ud af at uddanne vores medarbejdere, så de kan give god og kompetent rådgivning om valg og brug af de produkter, vi sælger. Derfor giver det rigtig god mening at indgå i dette samarbejde for at dele viden med vores kunder om sikker brug af droner.”

Reglerne for droneflyvning:

  • Reglerne for droner afhænger bl.a. af dronens størrelse og funktioner
  • Generelt handler reglerne om at beskytte mennesker og ikke mindst fastholde et sikkert luftrum
  • Droner må ikke komme nærmere end 5 km afstand fra en lufthavn, da den risikerer at kolliderer med fly – med risiko for tab af menneskeliv
  • Der er desuden alders-og forsikringskrav, som skal overholdes
  • Overtrædelse kan give bøder – og ved uheld erstatningsansvar

Del artikel

Andre læser også