Stammer fra kamphandling: Nyt historisk fund midt i Aalborg

Skrevet af: Redaktionen

Det er kronede dage for arkæologerne og folk der interesserer sig for Aalborgs historie i disse dage.

Forleden kunne vi som de første fortælle om et helt særligt maleri, der dukkede op under en renovering af City Ejendomme Aalborg. Læs mere om det her

Det var desuden lidt af en sensation, da et sværd fra middelalderen pludselig stak op af jorden i Algade midt i Aalborg i februar måned.

Sværdet var ikke alene intakt, det var usædvanligt velbevaret, og nyheden om fundet nåede lang ud over Danmarks grænser.

Nu har arkæologerne så fundet læderskeden til selvsamme sværd, som trods mere end 700 år i jorden stadig er forholdsvis godt bevaret.

Det var rørlægger Jannick Vestergaard og maskinfører Henning Nøhr fra entreprenørfirmaet Gunnar Nielsen A/S, der i februar fandt sværdet under en kloakgravning i Aalborg.

Det blev ganske enkelt hevet op af jorden af en gravemaskine.

Sværdet der blev fundet Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Derfor har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum først fundet sværdets skede nu, som dengang blev på sin plads i jorden.

Nu er anlægsarbejdet kommet så langt, at arkæologer har haft mulighed for at undersøge stedet for sværdfundet nærmere.

Men ifølge arkæolog Christian Klinge, så er der ingen tvivl, det er den skede, som har hørt til det nu berømte middelaldersværd.

Arkæologerne er helt sikre

Årsagen til, at man kan være så sikker, skyldes blandt andet, at læderskeden er fundet præcis samme sted, som sværdet i sin tid blev gravet op.

Stedet blev dokumenteret så præcist, at man her godt tre måneder senere kan grave præcis samme sted.

Man skal forestille sig, at selve sværdet, da det blev fundet i februar, blev trukket ud af den ene side af selve udgravningshullet, og nu hvor man har gravet et nyt hul ned ved siden af den gamle udgravning, kan man endelig undersøge det sted, hvor sværdet rent faktisk lå i jorden.

Og det er her læderskeden nu er dukket op.

“Dengang sværdet blev fundet, da er det rent faktisk blevet trukket ud af sin skede for første gang i over 700 år – af en gravemaskine,” fortæller Christian Klinge.

Der er bevaret ca. 70 cm af læderskeden, som også indeholder træ, der har været med til at afstive skeden.

Middelaldersværdets klinge er på 93 cm, så det er en næsten hele skeden, der har overlevet de omkring 700 år i jorden.

Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Militært angreb

Man kan kun gisne om, hvordan sværdet og skeden er havnet i jorden lige der – midt på datidens Algade, men det kan for eksempel være sket under et militært angreb på Aalborg eller ved en træfning i byens vestlige udkant engang i andel halvdel af 1200-tallet.

For selvom det er tabt under kamp, så kan det sagtens have siddet i sin skede, mener Christian Klinge.

“Jeg kan ikke forestille mig andet, end det er tabt under en form for kamphandling.

Det er formentlig tabt, mens ejeren har kæmpet med et andet våben i hænderne.

For man ville ikke bare tabe et sværd af den her type. Det ville svare til, at man smed sit Rolex-ur på gaden uden af samle det op igen,” siger Christian Klinge.

At sværdet og skeden er fundet direkte på den daværende gadebelægning af sten, viser, at det ikke er placeret der med vilje, men er tabt ved et uheld.

“Ejeren er formentlig slået ihjel, før han nåede at trække sværdet,” mener Christian Klinge.

Læderskeden er nu taget forsigtig op af jorden, og sendt videre til konservering, mens sværdet, som skeden menes at tilhøre, for øjeblikket er udstillet på Aalborg Historiske Museum.

Her kan sværdet ses frem til 1. juni.

Motion og socialt samvær under barsel: Mor og far kan komme i form i DGI Huset

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Mega hyggeligt.

Det lyder ikke umiddelbart som ord, man ville bruge til at beskrive et fitness hold, men hvis du spørger holdinstruktør og fitnesskoordinator Stine Rex er det netop, hvad Mor og Far i Form er.

Holdet, som udbydes i DGI Huset, er henvendt kvinder og mænd på barsel, og her vægters det sociale lige så højt som det fysiske udbytte.

”Da jeg selv var på barsel, fandtes der kun babysalmesang, så da jeg startede i DGI Huset, tænkte jeg med det samme, at vi skulle tilbyde noget mere til forældre på barsel.

Træningen giver masser af energi til forældrene og mig selv, og mange af dem på holdet bliver venner,” forklarer hun.

En ekstra mødregruppe

Den konstatering kan Mette Dyhrman Sørensen, der har været trofast holddeltager siden juli 2019, tilslutte sig uden tøven:

”Det er et super godt hold, og det er virkelig skønt at komme ud og få både motion og socialt samvær.

Det fungerer som en ekstra mødregruppe for mig.”

Mette Dyhrman Sørensen er mor til tre drenge og har haft to af dem med til træning – hvilket de har elsket, tilføjer hun.

I løbet af sit halve år på holdet er det ikke kun blevet til venskaber, men også en fysisk transformation, der siger spar to.

En gang om måneden måler Stine Rex holddeltagernes fedtprocent og muskelmasse for at finde deres såkaldte body age, der er et udtryk for en persons biologiske alder i kontrast til deres kronologiske alder.

Her er Mette Dyhrman Sørensen gået fra en kropsalder på 39 år til omkring 20 år.

”Jeg har fået meget mere energi,” fortæller hun.

Mette Dyhrman Sørensen med sin yngste dreng til Mor og Far i Form.

Tag baby med til træning

Holdet foregår hver tirsdag og torsdag fra kl. 10.00 til 11.00, og Stine Rex fremhæver at ”alt er tilladt” i deres time:

”Du er velkommen til at have dit barn med til træning, hvis du ønsker det, og du kan også holde en pause i hjørnet, hvis det er det, du trænger til.

Det vigtigste er at være social og komme ned blandt andre.”

Selve træningens indhold varierer fra gang til gang, og der tages hensyn til at mødrene har været igennem en fødsel.

Der laves bl.a. cardio og styrketræning, hvor babyerne også kan bruges som vægte – et syn, der kan smelte selv de mest kolde hjerter.

Vigtigst af alt er der ingen forventning om, at de nybagte forældre skal være med hele tiden – har man kun kræfter til 10 minutters træning, kan man stadig være med.

Det eneste krav for at deltage på holdet er, at du som mor skal have gennemgået den obligatoriske otte ugers lægeundersøgelse.

Læs mere om Mor og Far i Form og tilmeld dig her.

Hvad: Mor og Far i Form
Hvor: DGI Huset, Nordkraft, 9000 Aalborg
Hvornår: Hver tirsdag og torsdag, kl. 10.00-11.00

Spændende foredrag: Få et unikt indblik i uopklarede og genåbnede danske kriminalsager

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Arkivfoto
Arkivfoto

Hvis du elsker at høre om True crime, har du nok at glæde dig til i den kommende tid.

Torsdag den 2. april inviterer Asser Hedegård Thomsen til foredrag om sin dagligdag som retsmediciner, og han gennemgår de foreløbige fund i et større forskningsprojekt om drab i Danmark – det kan du læse mere om her.

Lørdag den 18. april er det så tid til at høre lidt mere om de mange uopklarede og genåbnede danske kriminalsager.

Foredraget er under kyndig ledelse af en af landets mest anerkendte eksperter inden for området.

Frederik Strand er museumsleder for Politimuseet i København og udannet cand. mag. i filosofi og historie samt ph.d. i politihistorie.

Han er forfatter til bøger om bl.a. uopklarede og genåbnede kriminalsager og om Rejseholdets historie.

Foredraget finder sted i Aalborg Universitets lokaler på Strandvejen og en billet koster 245 kr.

Det kan du se frem til

Folkeuniversitetet skriver følgende om foredraget:

“Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, Højbjergdrabet, Conni-/Conny-drabene, Joachim-sagen og de seks kvindemord i Københavnsområdet omkring 1990.

Leder af Politimuseet Frederik Strand har igennem flere år beskæftiget sig med uopklarede drab og genåbnede danske kriminalsager, og denne dag dykker han ned i, hvorfor nogle drabssager er forblevet uopklarede, og hvordan henlagte kriminalsager er blevet genåbnet igennem nye efterforskningsmetoder, hidtil ukendte spor, nye forbrydelser og teknologiske fremskridt.

De uopklarede og genåbnede sager giver også et alternativt indblik i Danmarkshistorien, hvor samfundets randeksistenser kommer til orde, og hvor tidligere tiders livsvilkår og menneskesyn åbenbares gennem kriminalitet.”

Hvad: Foredrag – uopklarede og genåbnede danske kriminalsager.
Hvor: Aalborg Universitet, AAU (s12-14 / 315). Strandvejen 12-14, plan 2, lokale 315. 9000 Aalborg
Hvornår: Lørdag den 18. april kl. 10.00

Du finder billetinfo her.

Opfundet i Nordjylland: Tour de Grillbar er nomineret til en Zulu Award

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvert år hylder vi byen, når vi afholder Aalborg Awards. I 2020 finder det sted fredag d. 3. april, og det hører i snart MEGET mere om.

Men det er ikke kun til Aalborg Awards, at folk fra byen har mulighed for at vinde anerkendelse.

De nominerede til dette års Zulu Awards er blevet offentliggjort i dag, og der er aalborgensisk islæt i kategorien “Årets Webstar”.

Internetfænomenet Tour de Grillbar er nemlig nomineret til en Zulu Award i konkurrence med store stjerner som Ruben Søltoft, Ulrikke Falch, Elvira Pitzner og 2 x Mette (Statsministeren og hende som fik hacket sit navn).

Den helt store stjerne i Tour de Grillbar er selvfølgelig Dennis Okkerstrøm, Okker, men bag kameraet finder vi ingen ringere end aalborgenserne Thomas ‘Zjakalen’ Ridderholm og Sebastian Sander, som til dagligt også underholder med MigogAalborg TV.

“Vi er glade for, at et smadret koncept er gået så voldsomt viralt og er blevet nomineret til Danmarks største underholdningspris,” fortæller Zjakalen til MigogAalborg.

Tour de Grillbar går i al sin enkelhed ud på, at Okker smager sig igennem Danmarks mange grillbarer … og uddeler remouladeklatter i stedet for stjerner.

Sebastian Sander står bag kameraet, mens serien er produceret af Zjakalen og Henrik Jøj Jensen, der opfandt fænomenet tilbage i 2015. Musikken står Mathias Bjørnskov for.

Tour de Grillbar har også leveret unikt indhold til vores læsere i form af Tour de Nordjylland, hvor Okker og Zjakalen besøgte de mest legendariske steder i vores region.

Men hvordan skal en eventuel sejr så fejres i ægte Okker-stil?

“Det skal da selvfølgelig fejres med hotdogs og champagne,” afslører Zjakalen.

Tour de Grillbar har samlet set flere millioner visninger på YouTube.

Du kan selv afgive din stemme til ZULU AWARDS 2020 her.

Du kan se meget mere Tour de Grillbar på YouTube.