Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Mænd lever tre-fem år kortere end kvinder.

Mænd har alt for stor dødelighed af de fleste sygdomme. Mænd går meget mindre til læge end kvinder. Mænd opdager deres sygdomme for sent.

Profetierne er ikke alt for gode, hvis du er mand og gerne vil have et langt og sundt liv. Statistikkerne siger, at mændene fylder en masse på sygehuset, men ikke i venteværelset hos lægen.

Derfor er der også et naturligt fokus på at gøre mere for mænds sundhed, så de kan leve et langt og sundt liv sammen med kvinderne.

I denne uge (uge 24) er der hvert år Men’s Health Week, hvor der på et nationalt niveau bliver sat fokus på at give mænds sundhed et boost, så det sunde liv kommer i fokus 365 dage om året.

Du kan læse mere om, hvad der sker i Aalborg til Men’s Health Week her.

Et motiverende fællesskab

Men i Aalborg dyrker man ikke kun mænds sundhed i uge 24. Faktisk har kommunen indført en lang række tiltag, som kan gøre noget ved problemet – hele året.

“Det er forkert at tro, at mænd ikke ønsker at leve sundt for det vil de i høj grad gerne, men det handler om at finde den rette motivation for mænd i en tone, som mænd ønsker at lytte til” siger Mette Borup, kommunikationskonsulent i Aalborg Sundhedscenter.

Sundhedssektoren er generelt en meget kvindepræget branche, og for nogle mænd kan det være altafgørende for deres egen sundhedsindsats, at de ikke får et klap på kinden eller (endnu værre!) en løftet pegefinger af en moderlig rollemodel. Nej tak, mand!

“Når vi som kvinder befinder os i de her bløde omsorgsfag, så kommer vi måske til at snakke til mændene, som vi snakker til kvinder – og det kan være et problem,” forklarer Mette Borup, og Brian Rohde sundheds- og fritidskonsulent stemmer i:

“Mænd elsker at gøre ting sammen. De bliver ofte motiverede at være i et fællesskab, som mange jo også er en del af i eksempelvis fodboldklubber.

Sundhed kan også sagtens tænkes ind i det daglige arbejde, hvor mange mænd identificerer sig meget med deres erhverv – så hvis der er en sund arbejdskultur, vil det ofte også smitte af på sundheden hos den enkelte,” forklarer Brian.

I arbejdet med sundheden i Aalborg er der derfor stor fokus på at skabe et fællesskab omkring den sunde livsstil, om det så gælder mere motion, sunde madvaner eller rygestop.

Mandehørm i det fri

Rygning er netop et punkt, hvor man har haft et ekstra stort fokus i Aalborg Kommune.

Mange mænd er stadig fanget i de dårlige vaner, men mange har også et ønske om at komme ud af dem – og her har indsatsen med at dyrke et mandefællesskab, hvor der er adgang forbudt for kvinder, virkelig båret frugt.

Dette sker ugentligt i blandt andet Skalborg Mandeklub, hvor det kommunale tiltag deler både hus og ambitioner med den nationale nonprofitorganisation Mænds Mødesteder.

“Der bliver lynhurtigt lidt mandehørm på holdet, men det er kun fedt, at der stinker lidt af testosteron og dårlig humor,” forklarer Brian og fortsætter:

“Jeg plejer at sammenligne det med en tredje halvleg efter en fodboldkamp, bare uden dåseøl, svedige fodboldtrøjer og selvfølgelig rygning.”

Under Men’s Health Week kan du blandt andet komme til Åbent Hus i Skalborg Mandeklub – hvor blandt andre Aalborg Pirates’ direktør Thomas Bjuring kommer forbi og taler om mænd, sammenhold og fællesskaber torsdag 14. juni.

Aalborg Pirates
Thomas Bjuring

Mænd vil gerne tale om følelser

Det er lidt en kliché, at mænd ikke vil tale om følelser, og det oplever Brian også på rygestopkurserne. Man skal ikke starte et sundhedskursus for mænd med “hvordan har du det?”, men det skal komme henad vejen ved at opbygge et tillidsforhold mellem mændene.

Derfor mødes mændene også altid i helt uformelle rammer. Mange kommer direkte fra arbejde i det beskidte arbejdstøj, og der er ingen fine rundkredse eller pæne, rune borde, hvor man skal krænge sine følelser ud.

“Det foregår næsten udelukkende ude i det fri, og vi bruger i høj grad hele kroppen som vores sproglige udgangspunkt. Når vi står op, så har vi hele personen med, og jeg kan lynhurtigt aflæse, hvordan ‘Benny’ har det i dag ved at aflæse hans kropssprog.”

Mange mænd finder rygestop-kurserne på sundhedscenterets hjemmeside, men rigtig mange giver også positive anbefalinger videre til deres omgangskreds eller arbejdsplads.

“Vi har lige haft to virksomheder, hvor chefen syntes, at det var en god idé, at de gjorde det sammen, og så fulgte medarbejderne med. Der slog vi to fluer med ét smæk, fordi medarbejderne også fik et stærkere fællesskab, som de kan bruge i deres arbejdsliv.”

Små delmål skaber resultater

Foruden de ugentlige mandekurser har kommunen også indført de såkaldte Sundhedshjørner rundt omkring i byen.

Her er døren åben til en snak med en sundhedsfaglig medarbejder om det, der fylder i både mænd, som kvinders liv og måske er udfordrende – også helt uden løftede pegefingre.

”Sundhedshjørnerne er placeret rundt om i kommunen, så flest mulige kan få gavn af os. Vi er også selv opsøgende for at gøre opmærksomme på vores tilstedeværelse i nærområdet, og går af og til rundt og stemmer dørklokker for fx at tilbyde folk en sundhedssamtale”, forklarer Tine Stern, Rygestopkoordinator.

Men også her oplever man et undertal af mænd.

“Det er bestemt ikke mænd, vi ser mest, men sådan er det med alle sundhedstilbud. For mange handler det bare om at tage det første skridt – hvilket både kan være en anonym engangssamtale eller et forløb, hvor vi sammen udarbejder en realistisk handleplan for deres sundhed.” siger Tine og uddyber:

“I bund og grund vil vi bare gerne hjælpe med at motivere dem til nogle små skridt i den rigtige retning. Det er langt mere motiverende for dem med overskuelige delmål fremfor “nu skal jeg tabe 10 kilo” eller “jeg må aldrig mere drikke cola”.

Motivation er vejen frem

Opskriften på mændenes sundhed skal altså findes gennem motivation – men også i relationen til mændenes pårørende.

“Det er vigtigt, at mændene selv er motiverede til at gøre noget ved deres sundhed. At deres pårørende viser bekymring og omsorg har også meget at sige, men det kan ind i mellem blive gjort i en uhensigtsmæssig tone – og så sætter de sig i stedet på bagben.

I bund og grund vil alle jo have et godt og langt liv – det handler bare om at finde ud af, hvad der motiverer den enkelte. Og det vil vi rigtig gerne understøtte” slutter Tine.

Læs mere om:

Mens Health Week på: www.aalborgkommune.dk/menshealth

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.