Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

Af Stine Kjølby Christensen

Mænd lever tre-fem år kortere end kvinder.

Mænd har alt for stor dødelighed af de fleste sygdomme. Mænd går meget mindre til læge end kvinder. Mænd opdager deres sygdomme for sent.

Profetierne er ikke alt for gode, hvis du er mand og gerne vil have et langt og sundt liv. Statistikkerne siger, at mændene fylder en masse på sygehuset, men ikke i venteværelset hos lægen.

Derfor er der også et naturligt fokus på at gøre mere for mænds sundhed, så de kan leve et langt og sundt liv sammen med kvinderne.

I denne uge (uge 24) er der hvert år Men’s Health Week, hvor der på et nationalt niveau bliver sat fokus på at give mænds sundhed et boost, så det sunde liv kommer i fokus 365 dage om året.

Du kan læse mere om, hvad der sker i Aalborg til Men’s Health Week her.

Et motiverende fællesskab

Men i Aalborg dyrker man ikke kun mænds sundhed i uge 24. Faktisk har kommunen indført en lang række tiltag, som kan gøre noget ved problemet – hele året.

“Det er forkert at tro, at mænd ikke ønsker at leve sundt for det vil de i høj grad gerne, men det handler om at finde den rette motivation for mænd i en tone, som mænd ønsker at lytte til” siger Mette Borup, kommunikationskonsulent i Aalborg Sundhedscenter.

Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

Sundhedssektoren er generelt en meget kvindepræget branche, og for nogle mænd kan det være altafgørende for deres egen sundhedsindsats, at de ikke får et klap på kinden eller (endnu værre!) en løftet pegefinger af en moderlig rollemodel. Nej tak, mand!

“Når vi som kvinder befinder os i de her bløde omsorgsfag, så kommer vi måske til at snakke til mændene, som vi snakker til kvinder – og det kan være et problem,” forklarer Mette Borup, og Brian Rohde sundheds- og fritidskonsulent stemmer i:

“Mænd elsker at gøre ting sammen. De bliver ofte motiverede at være i et fællesskab, som mange jo også er en del af i eksempelvis fodboldklubber.

Sundhed kan også sagtens tænkes ind i det daglige arbejde, hvor mange mænd identificerer sig meget med deres erhverv – så hvis der er en sund arbejdskultur, vil det ofte også smitte af på sundheden hos den enkelte,” forklarer Brian.

I arbejdet med sundheden i Aalborg er der derfor stor fokus på at skabe et fællesskab omkring den sunde livsstil, om det så gælder mere motion, sunde madvaner eller rygestop.

Mandehørm i det fri

Rygning er netop et punkt, hvor man har haft et ekstra stort fokus i Aalborg Kommune.

Mange mænd er stadig fanget i de dårlige vaner, men mange har også et ønske om at komme ud af dem – og her har indsatsen med at dyrke et mandefællesskab, hvor der er adgang forbudt for kvinder, virkelig båret frugt.

Dette sker ugentligt i blandt andet Skalborg Mandeklub, hvor det kommunale tiltag deler både hus og ambitioner med den nationale nonprofitorganisation Mænds Mødesteder.

Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

“Der bliver lynhurtigt lidt mandehørm på holdet, men det er kun fedt, at der stinker lidt af testosteron og dårlig humor,” forklarer Brian og fortsætter:

“Jeg plejer at sammenligne det med en tredje halvleg efter en fodboldkamp, bare uden dåseøl, svedige fodboldtrøjer og selvfølgelig rygning.”

Under Men’s Health Week kan du blandt andet komme til Åbent Hus i Skalborg Mandeklub – hvor blandt andre Aalborg Pirates’ direktør Thomas Bjuring kommer forbi og taler om mænd, sammenhold og fællesskaber torsdag 14. juni.

Aalborg Pirates
Thomas Bjuring

Mænd vil gerne tale om følelser

Det er lidt en kliché, at mænd ikke vil tale om følelser, og det oplever Brian også på rygestopkurserne. Man skal ikke starte et sundhedskursus for mænd med “hvordan har du det?”, men det skal komme henad vejen ved at opbygge et tillidsforhold mellem mændene.

Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

Derfor mødes mændene også altid i helt uformelle rammer. Mange kommer direkte fra arbejde i det beskidte arbejdstøj, og der er ingen fine rundkredse eller pæne, rune borde, hvor man skal krænge sine følelser ud.

“Det foregår næsten udelukkende ude i det fri, og vi bruger i høj grad hele kroppen som vores sproglige udgangspunkt. Når vi står op, så har vi hele personen med, og jeg kan lynhurtigt aflæse, hvordan ‘Benny’ har det i dag ved at aflæse hans kropssprog.”

Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

Mange mænd finder rygestop-kurserne på sundhedscenterets hjemmeside, men rigtig mange giver også positive anbefalinger videre til deres omgangskreds eller arbejdsplads.

“Vi har lige haft to virksomheder, hvor chefen syntes, at det var en god idé, at de gjorde det sammen, og så fulgte medarbejderne med. Der slog vi to fluer med ét smæk, fordi medarbejderne også fik et stærkere fællesskab, som de kan bruge i deres arbejdsliv.”

Små delmål skaber resultater

Foruden de ugentlige mandekurser har kommunen også indført de såkaldte Sundhedshjørner rundt omkring i byen.

Her er døren åben til en snak med en sundhedsfaglig medarbejder om det, der fylder i både mænd, som kvinders liv og måske er udfordrende – også helt uden løftede pegefingre.

”Sundhedshjørnerne er placeret rundt om i kommunen, så flest mulige kan få gavn af os. Vi er også selv opsøgende for at gøre opmærksomme på vores tilstedeværelse i nærområdet, og går af og til rundt og stemmer dørklokker for fx at tilbyde folk en sundhedssamtale”, forklarer Tine Stern, Rygestopkoordinator.

Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

Men også her oplever man et undertal af mænd.

“Det er bestemt ikke mænd, vi ser mest, men sådan er det med alle sundhedstilbud. For mange handler det bare om at tage det første skridt – hvilket både kan være en anonym engangssamtale eller et forløb, hvor vi sammen udarbejder en realistisk handleplan for deres sundhed.” siger Tine og uddyber:

“I bund og grund vil vi bare gerne hjælpe med at motivere dem til nogle små skridt i den rigtige retning. Det er langt mere motiverende for dem med overskuelige delmål fremfor “nu skal jeg tabe 10 kilo” eller “jeg må aldrig mere drikke cola”.

Motivation er vejen frem

Opskriften på mændenes sundhed skal altså findes gennem motivation – men også i relationen til mændenes pårørende.

“Det er vigtigt, at mændene selv er motiverede til at gøre noget ved deres sundhed. At deres pårørende viser bekymring og omsorg har også meget at sige, men det kan ind i mellem blive gjort i en uhensigtsmæssig tone – og så sætter de sig i stedet på bagben.

I bund og grund vil alle jo have et godt og langt liv – det handler bare om at finde ud af, hvad der motiverer den enkelte. Og det vil vi rigtig gerne understøtte” slutter Tine.

Læs mere om:

Mens Health Week på: www.aalborgkommune.dk/menshealth

Del artikel

Andre læser også