Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Mænd lever tre-fem år kortere end kvinder.

Mænd har alt for stor dødelighed af de fleste sygdomme. Mænd går meget mindre til læge end kvinder. Mænd opdager deres sygdomme for sent.

Profetierne er ikke alt for gode, hvis du er mand og gerne vil have et langt og sundt liv. Statistikkerne siger, at mændene fylder en masse på sygehuset, men ikke i venteværelset hos lægen.

Derfor er der også et naturligt fokus på at gøre mere for mænds sundhed, så de kan leve et langt og sundt liv sammen med kvinderne.

I denne uge (uge 24) er der hvert år Men’s Health Week, hvor der på et nationalt niveau bliver sat fokus på at give mænds sundhed et boost, så det sunde liv kommer i fokus 365 dage om året.

Du kan læse mere om, hvad der sker i Aalborg til Men’s Health Week her.

Et motiverende fællesskab

Men i Aalborg dyrker man ikke kun mænds sundhed i uge 24. Faktisk har kommunen indført en lang række tiltag, som kan gøre noget ved problemet – hele året.

“Det er forkert at tro, at mænd ikke ønsker at leve sundt for det vil de i høj grad gerne, men det handler om at finde den rette motivation for mænd i en tone, som mænd ønsker at lytte til” siger Mette Borup, kommunikationskonsulent i Aalborg Sundhedscenter.

Sundhedssektoren er generelt en meget kvindepræget branche, og for nogle mænd kan det være altafgørende for deres egen sundhedsindsats, at de ikke får et klap på kinden eller (endnu værre!) en løftet pegefinger af en moderlig rollemodel. Nej tak, mand!

“Når vi som kvinder befinder os i de her bløde omsorgsfag, så kommer vi måske til at snakke til mændene, som vi snakker til kvinder – og det kan være et problem,” forklarer Mette Borup, og Brian Rohde sundheds- og fritidskonsulent stemmer i:

“Mænd elsker at gøre ting sammen. De bliver ofte motiverede at være i et fællesskab, som mange jo også er en del af i eksempelvis fodboldklubber.

Sundhed kan også sagtens tænkes ind i det daglige arbejde, hvor mange mænd identificerer sig meget med deres erhverv – så hvis der er en sund arbejdskultur, vil det ofte også smitte af på sundheden hos den enkelte,” forklarer Brian.

I arbejdet med sundheden i Aalborg er der derfor stor fokus på at skabe et fællesskab omkring den sunde livsstil, om det så gælder mere motion, sunde madvaner eller rygestop.

Mandehørm i det fri

Rygning er netop et punkt, hvor man har haft et ekstra stort fokus i Aalborg Kommune.

Mange mænd er stadig fanget i de dårlige vaner, men mange har også et ønske om at komme ud af dem – og her har indsatsen med at dyrke et mandefællesskab, hvor der er adgang forbudt for kvinder, virkelig båret frugt.

Dette sker ugentligt i blandt andet Skalborg Mandeklub, hvor det kommunale tiltag deler både hus og ambitioner med den nationale nonprofitorganisation Mænds Mødesteder.

“Der bliver lynhurtigt lidt mandehørm på holdet, men det er kun fedt, at der stinker lidt af testosteron og dårlig humor,” forklarer Brian og fortsætter:

“Jeg plejer at sammenligne det med en tredje halvleg efter en fodboldkamp, bare uden dåseøl, svedige fodboldtrøjer og selvfølgelig rygning.”

Under Men’s Health Week kan du blandt andet komme til Åbent Hus i Skalborg Mandeklub – hvor blandt andre Aalborg Pirates’ direktør Thomas Bjuring kommer forbi og taler om mænd, sammenhold og fællesskaber torsdag 14. juni.

Aalborg Pirates
Thomas Bjuring

Mænd vil gerne tale om følelser

Det er lidt en kliché, at mænd ikke vil tale om følelser, og det oplever Brian også på rygestopkurserne. Man skal ikke starte et sundhedskursus for mænd med “hvordan har du det?”, men det skal komme henad vejen ved at opbygge et tillidsforhold mellem mændene.

Derfor mødes mændene også altid i helt uformelle rammer. Mange kommer direkte fra arbejde i det beskidte arbejdstøj, og der er ingen fine rundkredse eller pæne, rune borde, hvor man skal krænge sine følelser ud.

“Det foregår næsten udelukkende ude i det fri, og vi bruger i høj grad hele kroppen som vores sproglige udgangspunkt. Når vi står op, så har vi hele personen med, og jeg kan lynhurtigt aflæse, hvordan ‘Benny’ har det i dag ved at aflæse hans kropssprog.”

Mange mænd finder rygestop-kurserne på sundhedscenterets hjemmeside, men rigtig mange giver også positive anbefalinger videre til deres omgangskreds eller arbejdsplads.

“Vi har lige haft to virksomheder, hvor chefen syntes, at det var en god idé, at de gjorde det sammen, og så fulgte medarbejderne med. Der slog vi to fluer med ét smæk, fordi medarbejderne også fik et stærkere fællesskab, som de kan bruge i deres arbejdsliv.”

Små delmål skaber resultater

Foruden de ugentlige mandekurser har kommunen også indført de såkaldte Sundhedshjørner rundt omkring i byen.

Her er døren åben til en snak med en sundhedsfaglig medarbejder om det, der fylder i både mænd, som kvinders liv og måske er udfordrende – også helt uden løftede pegefingre.

”Sundhedshjørnerne er placeret rundt om i kommunen, så flest mulige kan få gavn af os. Vi er også selv opsøgende for at gøre opmærksomme på vores tilstedeværelse i nærområdet, og går af og til rundt og stemmer dørklokker for fx at tilbyde folk en sundhedssamtale”, forklarer Tine Stern, Rygestopkoordinator.

Men også her oplever man et undertal af mænd.

“Det er bestemt ikke mænd, vi ser mest, men sådan er det med alle sundhedstilbud. For mange handler det bare om at tage det første skridt – hvilket både kan være en anonym engangssamtale eller et forløb, hvor vi sammen udarbejder en realistisk handleplan for deres sundhed.” siger Tine og uddyber:

“I bund og grund vil vi bare gerne hjælpe med at motivere dem til nogle små skridt i den rigtige retning. Det er langt mere motiverende for dem med overskuelige delmål fremfor “nu skal jeg tabe 10 kilo” eller “jeg må aldrig mere drikke cola”.

Motivation er vejen frem

Opskriften på mændenes sundhed skal altså findes gennem motivation – men også i relationen til mændenes pårørende.

“Det er vigtigt, at mændene selv er motiverede til at gøre noget ved deres sundhed. At deres pårørende viser bekymring og omsorg har også meget at sige, men det kan ind i mellem blive gjort i en uhensigtsmæssig tone – og så sætter de sig i stedet på bagben.

I bund og grund vil alle jo have et godt og langt liv – det handler bare om at finde ud af, hvad der motiverer den enkelte. Og det vil vi rigtig gerne understøtte” slutter Tine.

Læs mere om:

Mens Health Week på: www.aalborgkommune.dk/menshealth

Farvel til endnu en legende: Würtz stopper også til sommer

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: AaBsport
Foto: AaBsport

17 år efter sit skifte til AaB fra barndomsklubben Skive I.K. er det slut for Rasmus Würtz.

Det skriver aabsport.dk

En mand med masser af rekorder

Manden i dansk fodbold med flest Superligakampe nogensinde (447) har besluttet, at støvlerne stilles på hylden, når indeværende sæson når sit udløb. 101 gule kort er i øvrigt også Superligarekord.

I AaB har 35-årige Rasmus Würtz allerede legendestatus med sine foreløbige 482 officielle kampe, hvilket er næstflest i klubbens historie siden 1885. Antallet af kampe er således kun overgået af klubrekordholder Torben Boye med sine 560 officielle optrædener for Hele Nordjyllands Hold.

Rekorden havde givetvis været inden for Würtz’ rækkevidde, havde det ikke været for to sæsoner fra sommeren 2007 til sommeren 2009 hos FC København og Vejle Boldklub.

AaB’s sportsdirektør Allan Gaarde udtale til aabsport.dk:

“Med karrierestop fra både Kasper Risgård og Rasmus Würtz tager vi afsked med både stor kvalitet og enorm erfaring, og Würtz er ligesom Risgård et regulært klubikon i AaB og en stor del af vores kultur.

Når jeg noterer mig antallet af Rasmus’ gule kort, så finder jeg det egentlig paradoksalt, for jeg tror faktisk, at både dommere og modspillere betragter Rasmus som en fair spiller, der blot har indkasseret langt hovedparten af sine advarsler via sin aggressive spillestil, som også har været medvirkende til at gøre ham til en af de bedste 6’ere i Superligaens historie,” mener Allan Gaarde.

“I hvert fald er Rasmus en sand gentleman at omgås, og han har været og er stadig en forbilledlig anfører for vores trup, ligesom det er svært at forestille sig en bedre ambassadør end ham for vores klub, hvilket gælder i både medgang og modgang,” siger Allan Gaarde.

“Nu skal Rasmus finde frem til, hvad næste skridt i hans liv skal være, men fra AaB’s side kan vi sagtens se Rasmus i en rolle for vores klub engang i fremtiden,”slutter Allan Gaarde.

Nøje overvejelser bag stoppet

Rasmus Würtz, der har scoret 21 mål for AaB og i 2014 var med til at sikre den historiske The Double med både et dansk mesterskab og pokalfinalesejr, har brugt lang tid på at nå frem til sin beslutning:

“Det er klart, at når man elsker at spille fodbold og elsker AaB, så er en beslutning om at stoppe ikke bare én, man tager henover natten.

Men efter nøje overvejelser er jeg nået frem til, at tidspunktet er det rigtige nu, selvom jeg i et svagt øjeblik også kan drømme mig frem til en ny femårig aftale med AaB, lyder det med et glimt i øjet fra Rasmus Würtz, der har færdiggjort en uddannelse på UCN som serviceøkonom og i dag er i gang med at uddanne sig inden for ledelse og coaching.

Fakta er, at jeg kan glæde mig over et fantastisk fodboldliv i AaB, og jeg føler mig heldig og ydmyg over at have oplevet alle de ting, jeg har. Og også at have udviklet mig som menneske. Det er jeg taknemmelig for.

Jeg er ufattelig opsat på at slutte ordentligt af både til træning og kampe, og jeg har da en stille drøm og ambition om igen at nå frem til pokalfinalen og vinde den, hvilket ville være den bedste afskedsgave at give til vores suveræne fans,” fastslår Rasmus Würtz til aabsport.dk

Rasmus Würtz har udover sine bedrifter for AaB spillet 12 A-landskampe og 52 U-landskampe for Danmark.

Kæmpe projekt: Her kommer ny bæredygtig bydel i Aalborg

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Det østlige Aalborg er i stor udvikling med store projekter somSupersygehuset, den nye BRT-bus, udviklingen ved Kildeparken og meget mere.

Og nu er der endnu et stort projekt i støbeskeen.

Tæt på Kridtgraven skyder en ny bydel ved Aftenvej og Struervej op, med hele 1500 – 2000 boliger.

Grundstenen for den helt nye bydel er at være dynamo for en inkluderende og socialt ansvarlig byudvikling og for at give bydelen mere værdi. Det skriver byensejendom.dk

Attraktiv bydel i landskabelige omgivelser

Området mellem Øster Sundby og Nørre Tranders rummer et unikt potentiale for at blive udviklet til en attraktiv bydel i landskabelige omgivelser tæt på Aalborg Midtby, ifølge Kuben Management.

Bydelen vil være placeret i et attraktivt område i nærheden af byens store arbejdspladser; supersygehuset, Aalborg Universitet og Siemens Wind Power.

Det første initiativ af de kommende boliger at omdanne de landsbrugsarealer, der ligger ved Aftenvej/Struervej i Aalborg.

Opførslen af en ny bydel i området rummer desuden et potentiale for at tilføre de omkringliggende bykvarterer ekstra værdi.

Den nye bydel ønsker at være på forkant med fremtidens tendenser og boligbehov for at understøtte Aalborg som én af landets mest attraktive bosætningsbyer.

Inspireret af FN’s 11. verdensmål, der har fokus på at fremme bæredygtige byer og lokalsamfund, er mangfoldighed og social bæredygtighed kombineret med grønne, klimavenlige og intelligente løsninger, de værdimæssige byggeklodser, som den nye bydel skal stå på.

Mangfoldig bydel hvor der er plads til alle

Bydelen vil rumme blandede boliger mellem eje-, leje-, almene- og andelsboliger.

Forskellige prissætninger og størrelser på boligerne skal understøtte visionen om at skabe en blandet bydel med en socialt sammensat beboergruppe, hvor der er plads til alle.

Opførslen af aldringsvenlige boliger skal blandt andet imødekomme kommunens voksende gruppe af seniorer, og mindre boliger skal matche den voksende gruppe af singler.

Der vil desuden indtænkes boliger, der kan være med til at fastholde byens nyuddannede unge efter principperne bag stay-boligen, så de unge studerende ikke skal fraflytte deres bolig efter endt studie.

Den grundlæggende vision om, at den nye bydel skal favne bredt, bygger på forståelsen af, at det at bygge bro, samle og forene er vigtigere end at adskille efter alder, indkomst, uddannelse, statussymboler og sprog.

Byomdannelsen af området ønsker dermed at underbygge FN’s 11. verdensmål, der sætter fokus på ”at gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige”. Lokalt engagement og globalt udsyn er dermed grundlæggende principper for udviklingen af den nye bydel.

Der skal være ”liv imellem husene”

Bydelen vil understøtte et hverdagsliv, hvor boligen kan fungere som en tryg ”dockingstation” for det udadvendte, nysgerrige og urbane liv.

Visionen er desuden at skabe multifunktionelle, åbne og tilgængelige byrum, der inviterer byens borgere indenfor, så der opstår en naturlig aktivitet og mobilitet i og omkring området.

Med andre ord vil der være fokus på at skabe ”liv imellem husene,” så det bliver et levende, aktivt og dynamisk kvarter at bo og færdes i.

Det gode og sunde hverdagsliv skal trives

Udviklingen af rekreative uderum og mødesteder er ligeledes af høj prioritet med henblik på at skabe rammer for bevægelse, ophold og leg – byrum, hvor det sunde hverdagsliv kan folde sig ud, og møder på tværs af forskelligheder kan opstå.

Ambitionen er derfor, at områdets arkitektur, infrastruktur og grønne arealer skal være med til at understøtte beboernes fysiske sundhed og mentale trivsel.

Et trygt og venligt miljø med lys og luft vil derfor være vigtige principper i udviklingen af den nye bydel, og der vil være fokus på at drage nytte af områdets landskabelige kvaliteter og bakkede terræn – stedbundne kvaliteter, der kan tilføre den nye bydel en helt særlig herlighedsværdi.

Fri bar, fødselsdage og kæmpe Grand Prix fest: Her er din weekend i Aalborg

Skrevet af: Redaktionen

Så nærmer vi os endnu en begivenhedsrig weekend med nogle fede begivenheder spredt over hele weekenden.

Vi er som altid klar med et overblik over dem alle lige her.

I denne weekend kommer der blandt andet nogle store musikalske navne til byen, og der skal fejres fødselsdag mange steder i byen – blandt andet på Guldhornene, Musikkens Hus og så vores helt egen ClubAalborg, som fejrer det med Fri bar i 2 timer på Zwei Grosse i aften.

Internationale stjerner kommer til Aalborg

Der er virkelig lagt i kakkelovnen til en kanon fed weekend med to af de helt store danske navne som giver koncert i Aalborg.

Alex Vargas og Martin Jensen kommer forbi til hvad det kun kan blive to helt vilde aftener. Det er næsten ikke nødvendigt at fortælle hvem de to herrer er, men her er en lille oversigt af deres præstationer indtil videre:

Alex Vargas har i løbet af de to sidste år skabt sig et stort navn i Danmark og er virkelig begyndt at bryde igennem på den internationale scene.

Martin Jensen, der uden tvivl er Danmarks største DJ, har rejst verden rundt og givet koncerter på de allerstørste DJ scener i verden, her i blandt Mainstage ved Tomorrowland.

Hans mega hit Solo Dance er blevet streamet mere end 500 millioner gange på Spotify og denne danske verdensstjerne kommer til Aalborg.

Syng med på de størst Grand Prix hits

I kølvandet af det Danske Melodi Grand Prix kan du her i weekenden genopleve nogle af de største Grand Prix hits gennem tiden.

Du kan læse mere om Grand Prix Galla her.

AKKC tager dig med på en 40 års rejse med fantastiske Melodi Grand Prix øjeblikke og sørger for den ultimative Grand Prix oplevelse. De har allierede sig med velkendte navne som, Bryan Rice, Silas Holst, Gry Johansen samt Annette Heick.

Publikum kan se frem til at opleve et gensyn med alle de bedste grandprix-hits fra både ind- og udland. Fly on the Wings of Love, Waterloo, Euphoria, Congratulations, Lige Der Hvor Hjertet Slår, Vi Maler Byen Rød og mange flere af de bedste sange fra de sidste 40 år kan opleves i et spektakulært show, der både er en oplevelse for ører og øjne.

Foto: akkc.dk

Weekend med fødselsdag og fri bar

Der bliver igen fejret fødselsdage i Aalborg, i denne weekend er det Guldhornene og ClubAalborg. Førstnævnte har faktisk holdt fødselsdag hele ugen med en masse forskellige tilbud og underholdning.

Du kan som altid drikke dig til ridder, bedre tidspunkt end til en 7 års fødselsdag findes da ikke? Efter du så har drukket dig til ridder, kan du om lørdagen få gratis pølser fra 17.30 – 19.00.

ClubAalborg fylder 2 år og har gennem hele marts måned haft flere konkurrencer og nu afholder de en rigtig fest i samarbejde med Zwei Grosse Bier Bar.

Fredag aften fra 20.00 – 22.00 vil der være fri bar for medlemmer af ClubAalborg, hvor du kan få stillet tørsten i øl, Somersby og biercocktails. Derudover vil der være konkurrencer i løbet af aftenen med præmier fra baren.

Det kan du læse meget mere om her.

På lørdag afholder Musikkens Hus et lille event foran Salling ved udgangen til Algade, hvor et lokalt band spiller og de uddeler fødselsdags-balloner.

Derudover har de konkurrencer i gang: 24 butikker i gågaden udlodder koncertbilletter i anledning af Musikkens Hus 5 års fødselsdag + Musikkens Hus udlodder et årskort på deres egen Facebook side.

Events

22/3 Guldhornenes 7 års fødselsdagsuge (22. – 24. marts), Café Guldhornene kl. 16.00 – 06.00

22/3 Whiskysmaging, Vin & Vin kl. 19.00 – 21.30

22/3 Clubaalborg fest på Zwei – FRI BAR! Zwei Grosse Bier Bar kl. 20.00 – 22.00

23/3 Mød Allan Olsen, Arnold Busck Aalborg City kl. 13.00 – 14.00

24/3 Mød eksperten: Kunsthistorikeren om Rita Kernn-Larsen, Kunsten kl. 13.00 – 14.00

24/3 Rasmus Brohave: Internet-stjerne? Skråen kl. 16.00 – 19.00

Opsætninger

22/3 Salt, Aalborg Teater kl. 19.30

22/3 Et Dukkehjem, Aalborg Teater kl. 19.30

23/3 Fyrtøjet, Aalborg Teater kl. 11.00 / 13.00

23/3 GHOST – The Musical, Musikkens Hus kl 19.30 – 22.30

Musik

22/3 Kinden I Buret, Ulla T kl. 20.00

22/3 Alex Vargas, Skråen kl. 20.00 – 22.00

22/3 Live Music Feat. Ken Warner (22. – 23. marts), John Bull Pub kl. 22.00

22/3 Gregers & 1stMov3ment, Skråen kl. 22.30 – 23.30

23/3 Forårskoncert, Utzon Center kl. 15.00

23/3 Folkeklubben, Skråen kl. 19.00 – 22.00 – UDSOLGT

23/3 Grand Prix Galla, AKKC kl. 20.00 – 23.00

23/3 Per Vers: Knust Kunst, Musikkens Hus kl. 21.00 – 24.00

23/3 Martin Jensen, ZURF kl. 22.00

23/3 The Devil’s Tiny Chains, Skråen kl. 22.30 – 23.30

For børnefamilier

23/3 Sebastian Klein – Mer’ Styr På Dyr, AKKC kl. 15.00 – 16.30

24/3 Sjov Søndagslegeland, DGI Huset Nordkraft kl. 12.00