Stærkt fællesskab: Aalborg Sundhedscenter motiverer mænd til et bedre liv

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Mænd lever tre-fem år kortere end kvinder.

Mænd har alt for stor dødelighed af de fleste sygdomme. Mænd går meget mindre til læge end kvinder. Mænd opdager deres sygdomme for sent.

Profetierne er ikke alt for gode, hvis du er mand og gerne vil have et langt og sundt liv. Statistikkerne siger, at mændene fylder en masse på sygehuset, men ikke i venteværelset hos lægen.

Derfor er der også et naturligt fokus på at gøre mere for mænds sundhed, så de kan leve et langt og sundt liv sammen med kvinderne.

I denne uge (uge 24) er der hvert år Men’s Health Week, hvor der på et nationalt niveau bliver sat fokus på at give mænds sundhed et boost, så det sunde liv kommer i fokus 365 dage om året.

Du kan læse mere om, hvad der sker i Aalborg til Men’s Health Week her.

Et motiverende fællesskab

Men i Aalborg dyrker man ikke kun mænds sundhed i uge 24. Faktisk har kommunen indført en lang række tiltag, som kan gøre noget ved problemet – hele året.

“Det er forkert at tro, at mænd ikke ønsker at leve sundt for det vil de i høj grad gerne, men det handler om at finde den rette motivation for mænd i en tone, som mænd ønsker at lytte til” siger Mette Borup, kommunikationskonsulent i Aalborg Sundhedscenter.

Sundhedssektoren er generelt en meget kvindepræget branche, og for nogle mænd kan det være altafgørende for deres egen sundhedsindsats, at de ikke får et klap på kinden eller (endnu værre!) en løftet pegefinger af en moderlig rollemodel. Nej tak, mand!

“Når vi som kvinder befinder os i de her bløde omsorgsfag, så kommer vi måske til at snakke til mændene, som vi snakker til kvinder – og det kan være et problem,” forklarer Mette Borup, og Brian Rohde sundheds- og fritidskonsulent stemmer i:

“Mænd elsker at gøre ting sammen. De bliver ofte motiverede at være i et fællesskab, som mange jo også er en del af i eksempelvis fodboldklubber.

Sundhed kan også sagtens tænkes ind i det daglige arbejde, hvor mange mænd identificerer sig meget med deres erhverv – så hvis der er en sund arbejdskultur, vil det ofte også smitte af på sundheden hos den enkelte,” forklarer Brian.

I arbejdet med sundheden i Aalborg er der derfor stor fokus på at skabe et fællesskab omkring den sunde livsstil, om det så gælder mere motion, sunde madvaner eller rygestop.

Mandehørm i det fri

Rygning er netop et punkt, hvor man har haft et ekstra stort fokus i Aalborg Kommune.

Mange mænd er stadig fanget i de dårlige vaner, men mange har også et ønske om at komme ud af dem – og her har indsatsen med at dyrke et mandefællesskab, hvor der er adgang forbudt for kvinder, virkelig båret frugt.

Dette sker ugentligt i blandt andet Skalborg Mandeklub, hvor det kommunale tiltag deler både hus og ambitioner med den nationale nonprofitorganisation Mænds Mødesteder.

“Der bliver lynhurtigt lidt mandehørm på holdet, men det er kun fedt, at der stinker lidt af testosteron og dårlig humor,” forklarer Brian og fortsætter:

“Jeg plejer at sammenligne det med en tredje halvleg efter en fodboldkamp, bare uden dåseøl, svedige fodboldtrøjer og selvfølgelig rygning.”

Under Men’s Health Week kan du blandt andet komme til Åbent Hus i Skalborg Mandeklub – hvor blandt andre Aalborg Pirates’ direktør Thomas Bjuring kommer forbi og taler om mænd, sammenhold og fællesskaber torsdag 14. juni.

Aalborg Pirates
Thomas Bjuring

Mænd vil gerne tale om følelser

Det er lidt en kliché, at mænd ikke vil tale om følelser, og det oplever Brian også på rygestopkurserne. Man skal ikke starte et sundhedskursus for mænd med “hvordan har du det?”, men det skal komme henad vejen ved at opbygge et tillidsforhold mellem mændene.

Derfor mødes mændene også altid i helt uformelle rammer. Mange kommer direkte fra arbejde i det beskidte arbejdstøj, og der er ingen fine rundkredse eller pæne, rune borde, hvor man skal krænge sine følelser ud.

“Det foregår næsten udelukkende ude i det fri, og vi bruger i høj grad hele kroppen som vores sproglige udgangspunkt. Når vi står op, så har vi hele personen med, og jeg kan lynhurtigt aflæse, hvordan ‘Benny’ har det i dag ved at aflæse hans kropssprog.”

Mange mænd finder rygestop-kurserne på sundhedscenterets hjemmeside, men rigtig mange giver også positive anbefalinger videre til deres omgangskreds eller arbejdsplads.

“Vi har lige haft to virksomheder, hvor chefen syntes, at det var en god idé, at de gjorde det sammen, og så fulgte medarbejderne med. Der slog vi to fluer med ét smæk, fordi medarbejderne også fik et stærkere fællesskab, som de kan bruge i deres arbejdsliv.”

Små delmål skaber resultater

Foruden de ugentlige mandekurser har kommunen også indført de såkaldte Sundhedshjørner rundt omkring i byen.

Her er døren åben til en snak med en sundhedsfaglig medarbejder om det, der fylder i både mænd, som kvinders liv og måske er udfordrende – også helt uden løftede pegefingre.

”Sundhedshjørnerne er placeret rundt om i kommunen, så flest mulige kan få gavn af os. Vi er også selv opsøgende for at gøre opmærksomme på vores tilstedeværelse i nærområdet, og går af og til rundt og stemmer dørklokker for fx at tilbyde folk en sundhedssamtale”, forklarer Tine Stern, Rygestopkoordinator.

Men også her oplever man et undertal af mænd.

“Det er bestemt ikke mænd, vi ser mest, men sådan er det med alle sundhedstilbud. For mange handler det bare om at tage det første skridt – hvilket både kan være en anonym engangssamtale eller et forløb, hvor vi sammen udarbejder en realistisk handleplan for deres sundhed.” siger Tine og uddyber:

“I bund og grund vil vi bare gerne hjælpe med at motivere dem til nogle små skridt i den rigtige retning. Det er langt mere motiverende for dem med overskuelige delmål fremfor “nu skal jeg tabe 10 kilo” eller “jeg må aldrig mere drikke cola”.

Motivation er vejen frem

Opskriften på mændenes sundhed skal altså findes gennem motivation – men også i relationen til mændenes pårørende.

“Det er vigtigt, at mændene selv er motiverede til at gøre noget ved deres sundhed. At deres pårørende viser bekymring og omsorg har også meget at sige, men det kan ind i mellem blive gjort i en uhensigtsmæssig tone – og så sætter de sig i stedet på bagben.

I bund og grund vil alle jo have et godt og langt liv – det handler bare om at finde ud af, hvad der motiverer den enkelte. Og det vil vi rigtig gerne understøtte” slutter Tine.

Læs mere om:

Mens Health Week på: www.aalborgkommune.dk/menshealth

Bo på toppen: Unik penthouse til salg

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
thorkildkristensen.dk, Østerbro 37D, 4., 9000 Aalborg
thorkildkristensen.dk, Østerbro 37D, 4., 9000 Aalborg

Hvis man ønsker masser af plads til børnefamilien, men har knap så grønne fingre, er denne lejlighed absolut aktuel.

På Østerbro finder du denne skønne penthouselejlighed på 178 kvadratmeter, som Thorkild Kristensen har til salg.

Plads til børnefamilien

Som ejer af denne lejlighed får man tre dejlige værelser, to badeværelser og et fantastisk opholdsrum.

thorkildkristensen.dk, Østerbro 37D, 4., 9000 Aalborg

Lejligheden er indrettet således, at man kan lave en voksen og en børneafdeling.

Køkkens elementer er fra JKE, og køkkenbordpladen er af corian, der er nem at vedligeholde. Man har valgt samme elementer og bordplade i bryggerset.

thorkildkristensen.dk, Østerbro 37D, 4., 9000 Aalborg

I rummene er der smukke hvidbørstede egetrælsgulve.

thorkildkristensen.dk, Østerbro 37D, 4., 9000 Aalborg

En 70 kvadratmeter tagterrasse

Som en lækkert facilitet har man tilmed en ugeneret 70 kvadratmeter stor tagterrasse med udsigt over byens tagtoppe.

Her er der passer af plads til højbede med krydderurter, loungemøbler og grillhygge. Samtidigt er der et forberedt udekøkken.

thorkildkristensen.dk, Østerbro 37D, 4., 9000 Aalborg
thorkildkristensen.dk, Østerbro 37D, 4., 9000 Aalborg

Derudover kan man nyde solen fra enten den øst- eller vestvendte altan.

Lejligheden er til salg for beløbet 6.395.000 kroner.

Se den unikke bolig på Østerbro lige her.

Prøv Aalborgs helt nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Snart premiere: West Side Story bliver den største opsætning i flere år

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Om kun ni dage går tæppet på Aalborg Teater, når en af de største og mest slidstærke musicals gennem tiderne flytter ind på den nordjyske teaterscene.

West Side Story har stået som et funklende ikon inden for musicalgenren siden sin premiere i 1957 på Broadway og som en moderne og modig fortolkning af Shakespeare-klassikeren Romeo og Julie lever musicalen i bedste velgående i dag.

Det unikke ved netop denne opsætning af West Side Story er, at forestillingen allerede forud for premieren i Aalborg har spillet på Aarhus Teater fra marts til maj – og skal man tro på anmeldelserne, så er der i den grad noget at glæde sig til.

Kærlighed uden grænser 

Rune David Grue var instruktør på opsætningen i Århus og er også selvfølgelig også fulgt med til Aalborg, hvor han skal sørge for, at succesen fortsætter. Og på trods af at have arbejdet intensivt med stykket det sidste halve år så er han heldigvis langtfra mættet.

”Det er naturligvis en subjektiv holdning, men for mig er West Side Story verdens bedste musical. Den formår at gøre så mange ting så godt – på én gang,” siger Rune til MigogAalborg.

Til dem, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med den berømte fortælling, så omhandler den i grove træk to rivaliserende ungdomsbander i gaderne i New York; med kærlighedshistorien mellem Tony og Maria, der elsker hinanden på tværs af etnicitet og ondt blod, som omdrejningspunkt – en kærlighed, der får fatale følger.

”Den formår at fortælle en virkelig stærk historie, der kan gribe og bevæge sit publikum, efterhånden som tragedien bliver mere og mere uundgåelig.

Samtidigt har forestillingen et meget højt musikalsk niveau, der med sine besynderlige takt-arter, syrede akkorder og mærkelige rytmer er så superavanceret og iørefaldende, at man næsten ikke tror, det er muligt.”

Inspiration til ikonisk Michael Jackson-video

West Side Story byder på flere kendte sange, såsom Maria, I feel pretty, Tonight og Cool.

Sidstnævnte var blandt andet med til at inspirere Michael Jackson til én af hans mest ikoniske musikvideoer, Bad.

” En stærk kunstner ved, hvor man skal stjæle, så at Michael Jackson helt bevidst har tyvstjålet alt fra location, trin, lyde, bevægelser og hele iscenesættelsen fra Cool, siger noget om, hvor stærkt det er, og hvor meget indflydelse det har haft.” forklarer Rune.

En helt særlig musical 

På trods af Runes proklamering, at West Side Story er ”verdens bedste musical”, så er han faktisk ikke så erfaren inden for feltet. Han er nemlig, hvad han selv vil betegne som en ægte ”musical-snob”.

”Faktisk kan jeg have det lidt svært med musicalformen. Jeg har set mange musicals, hvor jeg føler mig meget fremmedgjort overfor det. Derfor er jeg nok også lidt besværlig at stille tilfreds som instruktør,” siger Rune med et grin.

”Men når det virkelig kører, så sidder jeg til gengæld bare som en glad, lille dreng og overværer denne her livsbekræftende, barnlige og tilfredsstillende måde at spille teater på – og jeg vil også sige, at jeg i mit arbejde med West Side Story også har fået mere respekt for genren, hvad den kræver, og hvor stort et arbejde det er at få til at svinge på alle fronter.”

Luksusoplevelse venter aalborgenserne

Med 23 medvirkende, 12 musikere og en scene, der er en del mindre end den århusianske, er der utallige ender, der skal mødes inden premieren 29. august.

”Jeg ser ikke den mindre scene som en forhindring, men snarere en luksusoplevelse for publikum, at de kan få oplevelsen lige i smasken – så at sige.

Ensemblet bliver en god blanding af nogle mennesker, vi har taget med os fra Århus og nogle helt nye – det giver os mulighed for at genopdage nogle scener og opbygge en helt ny version, når den kommer i hænderne på nogle nye, skabende mennesker.

Jeg glæder mig så meget til at til at opleve, når alle tingene samler sig på scenen, og hvordan energien forplanter sig i rummet. Det bliver helt unikt.” slutter Rune.

West Side Story spiller på Aalborg Teater fra d. 30. august og har – foruden hovedrolleindehaverne Mathias Flint og Isabel Schwartzbach – blandt andre Sebastian Aagaard-Williams, Christian Gade Bjerrum, Ferdinand Falsen-Hiis, Nanna Skaarup Voss, Jacob Moth-Poulsen og Stanley Bakar på rollelisten.

West Side Story spiller til og med 13. oktober.

Du kan købe billetter til forestillingen her.

ROOFTOP, gadefest og cykelstjerner: Kæmpe fredag i vente i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Sådan ser Aarhus Salling Rooftop ud - nu åbner Aalborgs version
Sådan ser Aarhus Salling Rooftop ud - nu åbner Aalborgs version

En af årets største lørdage i Aalborg bedømt på forskellige arrangementer er netop afviklet.

Men det slutter slet ikke her. For på fredag bliver der nok engang totalt gang i byen. Helt specifikt kommer hovedparten til at foregå lige inde i midtbyen omkring Salling og Gammeltorv.

Der kan godt opstå lidt trafikalt kaos med så mange mennesker, der gerne vil ind til hjertet af Aalborg samtidig med at rigtig mange centrale gader afspærres.

Så man bør komme i god tid og væbne sig lidt med tålmodighed. MigogAalborg giver dig her overblikket over, hvordan den store fredag i Aalborgs midtby kommer til at forløbe.

SALLING ROOFTOP åbner

Allerede fra fredag formiddag sker der ting og sager i midtbyen. Sallings ROOFTOP åbner nemlig officielt, og det forventes at blive noget af et tilløbsstykke.

Hvis man sammenligner med deres Århus-åbning, så var der proppet med mennesker fra tidlig morgen til ROOFTOP lukkede på deres åbningsdag.

Fra klokken 10.00 åbner man op for at aalborgenserne og øvrige nysgerrige nordjyder kan komme en tur op med måske byens lækreste udsigt.

Her kan man nyde en lækker kop kaffe, kage eller andet dejligt fra deres café og senere på fredagen er der også vin og cocktails man kan købe.

Glæd dig til et spektakulært byrum på hele 1.400 kvadratmeter med udsigt over både by og fjord. Salling ROOFTOP byder på et væksthus med café og bar, en amfitrappe, hyggelige loungeområder og ikke mindst den angstprovokerende skywalk mere end 30 meter over Algade Torv.

Fremadrettet bliver det også en af byens fedeste steder at holde fredagsbar, da de kører Fredag på Toppen hver fredag eftermiddag med DJ og drinks.

Danmarks største gadeløb køres

PostNord Danmark Rundt startede og sluttede en etape i Aalborg tidligere på måneden. Men det er ingenting imod det felt af profiler som dukker op til Danmarks største gadeløb for professionelle cykelryttere.

Det tæller blandt andet Tour de France profilerne Michael Valgren, Jesper Hansen og Søren Kragh Andersen. Derudover har Matti Breschel også meldt sig klar til start. Det populære kommentatorpar Dennis Ritter og Rolf Sørensen speaker løbet, der har start og mål ved Gl. Torv.

De professionelle kører klokken 18.45.

Men forinden er gaderne afspærret inde omkring midtbyen, fordi der også er børnecykelløb. Børnene sendes i gang fra klokken 16.00, og de kører på samme strækning som de professionelle ryttere.

Det er en kæmpe oplevelse for alle de børn, der skal ud og cykle, og for blot en 50’er er der medalje og mad. Derudover donerer SpilNu.dk en 50’er til Julemærkehjemmet per omgang hvert barn cykler.

Så kom og støt – og tilmeld gerne dit barn også. Man kan køre i sit helt eget tempo og forældre må gerne cykle med på ruten.

Der er medaljeoverrækkelse for børnene klokken 17.00 i Friis Shoppingcenter. 17.30 skriver løbets tre største profiler autografer og stiller op til billeder i Friis.

Trafik-info

Spilnu.dk Grand Prix køres på en lukket rute i midtbyen, hvor folk kan stå hele vejen langs ruten. Der er start på Østerågade ved Gl. Torv, derfra videre ned forbi Salling og Friis Shoppingcenter, Løkkegade, Danmarksgade og op på Boulevarden, hvor rytterne igen rammer Gl. Torv derfra.

Selve løbet kommer cirka til at vare fem kvarter-halvanden time, og der bliver rig mulighed for at se feltet komme bragende med fuld fart.

Alle de nævnte gader er altså afspærret fra 15.30-22.00.

METROPOL FESTIVALS – Gadefest på Gl. Torv

Som om det ikke var nok med to andre store arrangementer, så kører Aalborg Festivals også stadig for fuldt drøn. Her kulminerer det med METROPOL FESTIVALS, som er Aalborgs svar på den københavnske gadefest DISTORTION.

Fyldt med fede navne på scener lige inde midt på Gl. Torv, hvor alt spærres af rundt omkring, så der kan festes igennem.

Fredag er der gadefest fra 17-23 og efterfølgende afterparty på Studenterhuset. Emil Stabil, ZK, Jada, Fouli er blandt hovednavnene om fredagen.

Kato i Karolinelund

Der er naturligvis også Fredagsfest, og det kolliderer også med cykelløbet. Så der bliver virkelig mange mennesker samlet inden for få kilometer i Aalborgs midtby.

Det er den populære DJ Kato, som fyrer den max af til de altid udsolgte Fredagsfester i Karolinelund arrangeret af Skråen.

Skovrock i Skovdalen

For at det ikke skal være løgn, så er der også Dizzy Mizz Lizzy akkompagneret af Carl Emil Petersen i Skovdalen på fredag. Skovrock trækker også mange tusinder i Skovdalen, så hele Aalborg kommer til at summe i løbet af fredag aften.

Der sker faktisk også flere ting i løbet af fredagen i forbindelse med Aalborg Festivals.

Det kan du læse mere om her