Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kæmpe fejring på torsdag: Spritten inviterer hele byen til jubilæum

Af Emil Kjær Jørgensen

På torsdag den 12. august 2021 kan spritfabrikkerne på Spritten i Aalborg fejre 90-års fødselsdag.

Aalborgs hæderkronede spritfabrik slog for første gang dørene op for produktion af de verdensberømte akvavitter den 12. august 1931, og 90-års jubilæet markeres med et åbent hus-arrangement den 12. august kl. 14.00.

“Spritten er i høj grad blevet symbol på Aalborgs succesfulde historie som industriby. Nu begynder næste kapitel på den gamle spritfabrik med opførelsen af Kunsthal Spritten og byens nye vartegn Cloud City.

Det er således med stor glæde, at vi her på tærsklen mellem fortid og fremtid kan fejre Sprittens 90 års-fødselsdag med åbent hus i Kedelhallen, hvor den nye kunsthal skal opføres,” fortæller direktør for Kunsthal Spritten, Mads Damsbo.

Sådan deltager du

Det er gratis at deltage i åbent hus-arrangementet, og alle er velkomne til at deltage.

Her kan man få et indtryk af de utrolige rum i den gamle kedelhal og en forsmag på, hvad Aalborgs kommende internationale kunsthal kommer til at byde på.

Til åbent hus-arrangementet kan man således opleve den britisk-kinesiske multimediekunstner Lawrence Leks storslåede animationsfilm AIDOL fra 2019 projiceret på kedelhallens rå vægge, en film fra de tidlige dage i 1930’erne på fabrikken samt de seneste tegninger fra Praksis Arkitekter af Kunsthal Spritten.

Kæmpe fejring på torsdag: Spritten inviterer hele byen til jubilæum

Arrangementet finder sted i Kedelhallen den 12. august fra kl. 14.00-17.00, og der er indgang fra Vestre Havnepromenade foran Kedelhallen.

Der vil være gratis kransekage og sodavand til de første 500 gæster.

Dedikeret til fremtidens kunstformer

Kunsthal Spritten er en ny, international kunsthal dedikeret til fremtidens kunstformer. Informeret af tidens eksplosive teknologiske udvikling vil Kunsthal Spritten have særligt fokus på digital kunst og billedkultur og fungere som et levende samlingssted i Aalborg og en ny, international attraktion i Nordjylland.

Kunsthal Spritten består foruden Kedelhallen også af Aalborgs kommende vartegn, det fem etager høje kunstværk Cloud City, skabt af den verdensberømte, argentinske kunstner Tomás Saraceno.

Kunsthal Spritten og Cloud City åbner i 2024.

Fakta om Spritten

De danske spritfabrikker blev første gang etableret i 1881. De nuværende bygninger på kanten af Limfjorden i Aalborg er tegnet af Alfred Cock-Clausen og opført i årene 1929-1931.

Hovedparten af de historiske bygninger på Spritten ejes i dag af Spritten A/S, mens andre ejes af A. Enggaard. Kedelhallen og Cloud City ejes og opføres af Fonden Artcenter Spritten. De historiske bygninger på Spritten er alle fredet og er i dag et af de 25 umistelige industriminder i Danmark.

Om Kunsthal Spritten

Kunsthal Spritten / Spritten Center for Contemporary Art og Cloud City Aalborg bliver udviklet af Fonden Artcenter Spritten i partnerskab med Aalborg Kommune, Realdania og Det Obelske Familiefond og støttes af en række øvrige, private bidragydere.

Den nye kunsthal andrager et samlet areal på 3.000 kvadratmeter, herunder godt 1.000 kvadratmeter til udstillinger med over 11 meter til loftet i kedelhal 1.

Cloud City Aalborg er tegnet af Tomás Saraceno og består af 63 moduler sat sammen i en skyformation, der skyder op i femte sals højde. Skulpturen bliver på højde med Rundetårn og bliver et nyt markant vartegn for Aalborg med udsigt over Limfjorden og byens tage.