Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Som følge af restriktioner: Aalborgs luftforurening er faldet markant

Af Stine Kjølby Christensen
Skovdalen. Foto: Rahbek Media
Skovdalen. Foto: Rahbek Media

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.

En talemåde, der giver mening, når man læser Miljøstyrelsens seneste rapport vedrørende luftforureningen i Danmarks fire største byer.

Efter Danmarks nedlukning, hvor statsministeren bad os om at blive hjemme, har mange af os ladet bilen stå i garagen. Det ses nu tydeligt på de målinger, som Miljøstyrelsen efterfølgende har foretaget i blandt andet Aalborg.

Regeringens restriktioner som følge af situationen med COVID-19 har nemlig medført, at luftforureningen med NOx-gasser er faldet med cirka 40 procent i både Aalborg, Odense, København og Århus.

Skyldes reduceret vejtrafik

Luftforurening med NOx stammer hovedsageligt fra vejtransporten, og det store fald i NOx-koncentrationen i byerne skyldes primært den reducerede vejtrafik.

Det er Miljøstyrelsen, der i samarbejde med DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universtitet måler luftens indhold af NOx-gasser. Det er niveauet af NOx i uge 12, som er faldet 40 % sammenlignet med resten af året.

Det har flere gange været på tale, hvordan man kan reducere luftforureningen i de danske storbyer – og de nye tal viser altså klart, at corona (trods de triste omstændigheder) i hvert fald har haft en gavnlig effekt på netop dette.

Miljøstyrelsen forventer dog, at den meget hurtigt vil stige igen, når regeringens tiltag på et tidspunkt ophæves.

Samme tendens i Europa

Det er ikke kun i Danmark, at der er sket et markant fald i luftens indhold af NOx-gasser.

Det Europæiske Miljøagentur oplyser i en pressemeddelelse, at det samme billede gør sig gældende i mange andre europæiske storbyer, hvor man ligeledes har indført gennemgribende restriktioner som følge af COVID-19.

Eksempelvis i Portugals hovedstad, Lissabon, hvor luftens indhold af NOx er faldet med 51 % – i Milano har man oplevet et fald på 21 %.