Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Solsidens seværdigheder: Kom på byvandring i Nørresundby

Af Stine Kjølby Christensen

Kender du Nørresundby? Selvom byen ligger ved Aalborg lige på den anden side af Limfjorden, så er Nørresundby ikke bare ”Aalborg Nord”.

Byen er tidligere købstad med sin helt egen selvfølelse, identitet og historie. Indtil kommunesammenlægningen i 1970, hvor Nørresundby blev lagt ind under Aalborg Kommune, havde byen sin egen borgmester, byråd, politistation og meget andet.

Nørresundby rummer mange spændende historier, og på byvandringen, der finder sted på tirsdag kl. fortæller museets guide om en række af de mere eller mindre kendte seværdigheder på solsiden samt om de vigtigste begivenheder fra byens historie.

Festlige – og tragiske – historier

I Skanseparken kan du blandt andet nyde den smukke udsigt, mens der fortælles om Skansens historie i krig og fred.

Der gøres også holdt ved Hotel Royal – det flotte hvide palæ ved den nuværende Limfjordsbro. Under 1. verdenskrig var stedet kendt for fest og farverige revyer, og der blev tjent mange penge på blandt andet gullasch-baroner, der drak helflasker cognac med mere.

Du får hele historien om den kendte bygning og mange andre – også den tragiske historie om storbranden 17. juni 1865, hvor over 100 huse forsvandt på seks timer, hvilket betød, at en tredjedel af byen efterfølgende lå i ruiner. I alt 108 familier blev hjemløse den dag.

Forbindelsen over fjorden er et kapitel for sig selv. Indtil 1865, hvor den første bro over Limfjorden, den såkaldte pontonbro, blev indviet, foregik al overfart med rofærger.

Det var sundbynitterne, der havde eneret på færgefarten, og derfor er der også en færge i Nørresundbys byvåben. Pontonbroen blev i 1933 afløst af den nuværende Limfjordbro, som daværende statsminister Thorvald Stauning indviede under stor festivitas.

Prisen er 100 kr. pr. person og billet kan købes her.

Del artikel

Andre læser også