Januar-festival lokker solide navne til Aalborg: De spiller til Northern Winter Beat

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto credit: Peter Drastrup, Northern Winter Beat
Foto credit: Peter Drastrup, Northern Winter Beat

Når man snakker om festivaler i Danmark, drømmer de fleste sig nok væk til plusgrader, kolde fadøl og masser af sol.

Men hvorfor ikke afholde en musikfestival i januar, som ofte er en kold periode – både hvad angår vejret, og ikke mindst de musikalske tilbud?

Siden 2013 har Northern Winter Beat været en fast tradition i Aalborg, og fra den 24.-26. januar er festivalen igen klar til at tilbyde tre dage med intense musikalske oplevelser.

Festivalen arrangeres i et unikt bookingsamarbejde mellem Studenterhuset, Huset, 1000Fryd og Skråen, og denne firkløver er ifølge Mads Mulvad, arrangør på Studenterhuset, med til at højne kvaliteten år for år:

“Vi har hver vores musikalske netværk, og dermed kan vi, igen i år, trække nogle yderst interessante navne til festivalen.”

MigogAalborg har sammen med arrangør Mads Mulvad gennemgået nogle af de musikalske højdepunkter, som du ikke må gå glip af på årets festival.

Stærke udenlandske navne på programmet

Northern Winter Beat kan igen i år også tiltrække nogle af de store koryfæer fra det udenlandske musikmiljø.

“Mange af navnene ville være svære at hive til Aalborg i andre sammenhænge, men mange udenlandske bookingbureauer begynder at få øjnene op for vores lille, men fantastiske festival her i Aalborg,” siger Mads.

Hele vejen fra guds eget land kommer Thurston Moore Group, og noget tyder på, at festivalgængerne kan forvente en koncert ud over det sædvanlige.

“Trommeslageren er Steve Shelley fra Sonic Youth, Bassisten Deb Googe er fra My Bloody Valentine og så er der selvfølgelig Thurston Moore selv, som foruden at være musikalsk foregangsmand i bandet SONIC YOUTH har exceleret i musikalske samarbejder på kryds og tværs af genrer de seneste år, ”fortæller Mads.

Han er dog ikke eneste amerikanske islæt på festivalen:

Andy Jenkins har levet lidt i skyggen af Matthew E. White, men han har stået bag meget af Whites sangskrivning og er nu endelig klar med eget soloalbum – selvfølgelig med Matthew E. White som producer. Her kan man se frem til amerikansk rock som det kom ud af 1970’ernes USA.”

Vores svenske naboer er også repræsenteret på festivalen.

Anna Von Hauswolff har stået på festivalens ønskelisten en del år, og vi er super glade for, at det lykkes at lokke hende til Aalborg. En virkelig interesant musiker, der ligger i grænselandet mellem pop, indie og drone.

“For fans af bands som Bob Hund, så er vi glade for at kunne præsentere deres arvtagere i Aalborg for første gang. Bandet Sista Bossen leverer en højtempo klon af Pixies og Bob Hund afleveret på klingende skånsk”

Masser af danske kunstnere på programmet

Det danske er også stærkt repræsenteret på årets festival.

“Først og fremmest må jeg fremhæve Orcas, som er et på alle måder fantastisk band, som det er svært ikke at komme til at holde af når man først har stiftet bekendtskab med dem. Med rødderne solidt plantet i den danske pigtråd og beatscene har de fået skabt et udtryk der er helt deres eget.”

Frontmand i Orcas, Oscar Lundsteen kan du under festivalen også opleve med hans solo-projekt FYR.

Derudover får festivalen også besøg The Entrepreneurs, med rødder i Thy.

“Også The Entreprenuers skiller sig ud som et virkelig godt liveband. Je glæder mig både til at høre deres nye (kommende) album live, men også bare til en koncert, som jeg ved, at jeg får svært ved at blive skuffet over,” siger Mads.

Klassisk verdensstjerne i Utzon Center

Et af de helt særlige kendetegn ved Northern Winter Beat er de mange forskellige spillesteder, som der benyttes under festivalen.

Der vil både blive afholdt koncerter på 1000Fryd, Huset, Studenterhuset og så i den arkitektoniske perle, Utzon Center.

I Utzon Centerets auditorium kan man opleve den ukrainske pianist Lubomyr Melnyk.

Normalt et navn, som man vil kunne finde i store koncerthuse. Det er derfor et scoop, at man fået en aftale i hus med ham:

“Han er et fænomen inden for klassisk musik. Han spiller vanvittigt hurtigt og andre pianister kommer som oftest til kort, når de vil prøve kræfter med hans musik.

Melnyk udøver sit helt eget musikalske udtryk efter et princip om én lang kontinuerlig og uafbrudt strøm af lyd.

Når han kombinerer sin lynende hurtige spilleteknik med sine komplekse og dragende musikarrangementer, bliver der skabt fortryllende harmonier og resonanser.”

Northern Winter Beats store styrke er, ifølge Mads Mulvad, at programmet byder på noget for enhver smag. Festivalgængerne kan eksempelvis se frem til det australske kultfænomen Donny Bennet.

Han er blevet omtalt som “Prince på et yderst stramt budget”, og både udseendet og den musikalske stil er noget for sig.

Her kan man, ifølge Mads Mulvad, forvente en kitchet blanding af lige dele crooner og dansabel elektropop.

Donny Benét

Vil både forkæle og udfordre publikum

Som det musikalske line-up afslører, er Northern Winter Beat en festival, der både vil forkæle og udfordre publikum.

“Vi har igennem årene fået mange gode tilbagemeldinger fra folk, som er blevet blæst bagover af en kunstner, som de slet ikke kendte.

Det kan godt være, man er stor fan af én af kunsterne på programmet, men festivalen er en oplagt mulighed for at pirre nysgerrigheden, og høre noget, som man slet ikke kender, og hvem ved – måske finde sit nye yndlingsband?” forklarer Mads.

Northern Winter Beat er kendt for at have fingeren på pulsen, og give chancen til morgendagens stjerner.

I 2013, festivalens første år, havde man eksempelvis MØ på plakaten, hvor hun optrådte for 50 mennesker en fredag aften.

Foodtruck og de bedste efterfester

Udover en masse spændende musikalske navne, kan du i år også gå på opdagelse i mad lavet med fokus på grønlandske råvarer.

På Gammeltorv vil man nemlig kunne finde Arctic Street Food trucken, hvor man få stillet sulten mellem de mange koncerter.

Menuen er stadig under bearbejdelse, men man kan blandt andet se frem til “Krydret asiatisk inspireret suppe med grønt og Torsk og Rejer fra Grønland” og “Grap. Hemmebagt kvann-brød med grønt og dybstegt Torsk fra Grønland”.

Hver aften vil live-koncerterne slutte omkring kl 01. Men dermed er det ikke helt slut.

1000Fryd og Studenterhuset vil skiftes til at danne rammen for efterfester med Orgelheimers, Dj Swoolish og Doug Shipton.

Mads Mulvad afslører over for MigogAalborg, at der helt frem til festivalstart vil blive offentliggjort flere navne.

Du finder mere info om Northern Winter Beat her.

Hvad: Northern Winter Beat Festival
Hvor: Studenterhuset, 1000Fryd, Skåren, Huset.
Hvornår: 24.-26. januar 2019.
Pris: 345 kr. for partoutbillet

Nordjylland største: Vind en tartelet-middag for to

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

”Nogen tar’te’let, andre tager det tungere…”

Og andre tager det altså bare til next level.

Dette må være starten på eventyret om Nordjyllands største tartelet, der kom til verden i starten af juni måned.

Restaurant Kronborg, der vel mest af alt er kendt for sin idylliske placering på Egholm, har gennem en længere periode rørt grundig rundt i gryderne og på denne måde arbejdet sig mod at skabe den helt perfekte kæmpe-tartelet.

Inspirationen er fundet på Bornholm, der eftersigende skulle have landets største. Restaurant Kronborgs bliver dog uden tvivl en stærk konkurrent i feltet.

”Bornholm har noget tilsvarende, men jeg bad Torben fra Othello Bageriet om lige at lave den en tand vildere,” fortæller restauratør på Restaurant Kronborg, Kasper Kristensen.

Og uden at have sprunget hovedspring i bornholmer-udgaven, så tør vi godt garantere, at den aalborgensiske udgave ikke kommer til at skuffe.

Vi har selvfølgelig prøvekørt den.

Hjemmelavet nationalklenodie

Den sprøde skal og det bløde fyld komplimenterer hinanden perfekt, og der noget næsten majestætisk ved at spise et så stort nationalklenodie – og så med direkte udsigt til Limfjorden.

Tartelet-fyldet er selvfølgelig af den hjemmelavede slags.

“Vi har smagt os frem til den helt perfekte høns i asparges, og den er lavet helt fra bunden med hønsefond og ekstra kærlighed,” forklarer Kasper.

Et nyt familiemedlem, der uden tvivl ville gøre enhver madglade bedstemor stolt – helt inde i hjertet.

Nordjyllands største tartelet koster 125 kr. og kan kun købes på aftenkortet fra torsdag-lørdag fra juni og frem til og med august. Er et halvt kilo tartelet ikke nok, kan man tilkøbe en ekstra for 98 kr.

Restaurant Kronborg har åbent alle dage til frokost, og onsdag aften er dedikeret til Stegt Flæsk ad libitum.

I juni, juli og august er der åbent torsdag – lørdag til aften, hvor man blandt andet kan nyde Nordjyllands største tartelet.

Du kan booke bord lige her.

Konkurrence

I samarbejde med Restaurant Kronborg har vi fået æren af at udlodde 4 x 2 tartelet-middag.

Dvs. at fire heldige vindere kan invitere deres største og respektive tartelet-fan på en middag, de nok sent vil glemme.

I hvert fald ikke før, at den halve kilo tunge kleppert er faldet helt til bunds i mavesækken.

Du deltager ved at finde vores Facebook-opslag og:

  • Svarer på spørgsmålet: Hvad vejer Nordjyllands største tartelet?
  • Skrive navnet på den person du tror, kan spise sig igennem den …

Havnestemning og madboder: Nyt område på årets Nibe Festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Nibe Festival lancerer i år et helt nyt område, hvor gæsterne bliver budt velkommen med bølgeskvulp og mågeskrig.

Når gæsterne om godt et par uger indtager Skalskoven til årets udgave af Nibe Festival, møder de som noget af det første én af årets største nyheder på festivalområdet.

Det nye område kommer til at indeholde både barer og flere madboder, alt samlet under ét navn: Havnen.

“Havnen bliver et helt område, der kommer til at emme af havnestemning; der kommer et fyrtårn, der bliver siddepladser lavet ud af gamle joller, der bliver pyntet med diverse ruser, net, bøjer og meget mere,” fortæller Jannie Dallgaard, der er afdelingsleder for barer og boder på Nibe Festival.

Der er tænkt ud af boksen

Netop fyrtårnet, som er lavet af Erhvervsskolerne i Aars, kommer til at havne en prominent placering på området.

Øverst er det indrettet med både lys og tågehorn, men nederst er tårnet indrettet som bar, hvor gæsterne kan få slukket tørsten.

“I forhold til mad og drikke har vi forsøgt at tænke ud af boksen.

Vi oplever tit, at vores gæster logisk nok færdes i grupper, hvor alle ikke nødvendigvis har lyst til det samme på menuen, når vi snakker om mad og drikke.

Derfor vil der i havneområdet være syv små ”fiskehytter”, hvor der kan købes mad og drikke for enhver smag,” forklarer Jannie Dallgaard.

Endnu mere økologi

Hun lover, at udvalget bliver varieret, lækkert og noget kendt med et twist.

I forhold til maden har teamet prioriteret at opgradere på råvarerne, så der er mere økologi på menu og drinkskortet.

Fire af hytterne vil sælge mad, mens de sidste tre kommer til at sælge forskellige drinks.

Med til området hører også en vaskeægte havneknejpe ”Skuden Alba”, hvor der er fed stemning og håndbajere med sidevogn i massevis.

”Skuden Alba” bliver placeret, hvor Mexibaren tidligere har hørt hjemme.

“Området kommer til at spænde over mange forskellige oplevelser og der bliver noget for enhver smag. Samtidig er det et område, der har potentiale til at udvikle sig over tid.

Vi har lagt vægt på at skabe nogle miljøer, så gæsterne har lyst til at opholde sig i området og får mulighed for at tage en puster.

Der bliver kælet for detaljen, og det er vigtigt, at gæsterne på festivalen får en fornemmelse af dette,” slutter Jannie Dallgaard.

Aalborg Havn og Springeren er samarbejdspartnere på området.

Smæk for skillingen: Profiler står bag Aalborgs nye restaurant i ikonisk bygning

Skrevet af: Michael Qureshi

Engang var bygningen med udsigt til Havnefronten kendt for at være buffet-himlen i Aalborg.

Casa Blanca tronede i det hvide “slot”, og stedet summede af liv. Siden steg niveauet på gastronomien i Aalborg, og billige buffeter blev skubbet til side af nye ambitiøse spisesteder.

I dag er niveauet tårnhøjt på restaurantfronten, og om ganske få uger åbner byens nye restaurant med ambitionen om lave god mad til skarpe priser.

Menukortet kommer til at have mange lækre retter, men priserne holdes på et niveau hvor alt fra børnefamilier, unge studerende til alle andre kan være med.

Erfarne folk står bag

Den har “vi” måske hørt før. Men når man kigger på navnene bag Aalborgs nye spisested SMAEK, så behøver man i hvert fald ikke frygte for kvaliteten på maden.

I front bliver det Mikkel Jensen med fortid på Ruths Hotel, Restaurant Mest og senest Restaurant Rusk, hvor han var køkkenchef.

Som sparringspartnere og medejere har han Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavu samt Kim Jeppesen og Anne Menendez fra Nam og Restaurant Menendez.

Det er et wow-team i Aalborg, som har overtaget de berømte lokaler Ved Stranden 4, efter Sørensens drejede nøglen om tidligere på året.

Åbner allerede om få uger

SMAEK åbner allerede 2. juli, lige før Aalborg er vært for Tall Ships Races.

Restauranten kommer til at have åbent alle ugens syv dage med morgenmad, brunch, frokost, aftenmenu og i weekenderne bliver der cocktail-lounge med DJ og well shaken prisvenlige cocktails efter midnat.

Både Mads Hyllested og Kim Jeppesen understreger, at det er Mikkel Jensen, der bliver ansigtet uadtil, og klart ham der vil være mest på SMAEK.

Men de er et fælles hold, der skal skabe en succes i den ikoniske bygning, og derfor bliver det et mix med, at være med i tingene, mens der stadig er fokus på de øvrige forretninger.

Mange lækre retter på menukortet

Kigger man på menukortet er det blandt andet med to retter fra 200 kr. eller tre retter fra 225 kr.

Forretter er alt fra koldrøget laks til cremet skaldyrssuppe. Hovedretterne veksler med alt fra dagens fisk, rissoto til en lækker burger.

Skal man sammenligne det med noget genkendeligt matcher det meget godt, hvad fremadstormende Madklubben har stor succes med i København og Århus.

Nu får Aalborg så et koncept, der minder om med nogle navne i teamet, der borger for kvalitet.

Længe været en drøm

Mikkel Jensen er i fuld gang med at gøre SMAEK klar til åbningen.

“Det har længe været min drøm at åbne min egen restaurant. Og her har vi fundet en nyt koncept, som kan favne Aalborgs mangfoldighed – både hvad angår kvalitet og pris,” fortæller han.

De erfarne samarbejdspartnere er helt enige;

“Konceptet er klart, og ideen er god. Dén rejse ville vi gerne være en del af og støtte op om,” fortæller Anne Menendez fra Restaurant Nam og Restaurant Menendez.

Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavú stemmer i;

“Aalborg er klar til et sted som SMAEK, hvor man kan droppe ind og få et godt måltid mad hele ugen uden at man behøver at gå og planlægge det mange uger i forvejen.”

Lækker mad til små penge

Konceptet er velsmagende mad til små penge, hvor alle kan være med.

“Jeg tror på det ukomplicerede måltid. Det behøver ikke være hverken svært og dyrt.

Det skal være muligt at gå ud og få en ægte smagsoplevelse til små penge.

På SMAEK har priserne et niveau, så man kan tillade sig gå ud at spise på en helt almindelig onsdag,” fortæller Mikkel Jensen, som har taget initiativ til projektet.

Kan nydes på den kæmpe terrasse

Lørdag og søndag serveres morgenmad fra kl. 9.00. Fredag og lørdag kan du komme forbi til velsmagende cocktails og tonerne af weekend indtil kl. 03.00.

Afhængigt af vejret kan både morgenmad, frokost og cocktails nydes indenfor i varmen eller udendørs på den kæmpe terrasse med plads til mange gæster.

SMAEK åbner på Ved Stranden 4, og det nye og anderledes koncept gør, at initiativtagerne ikke er bekymrede for at rykke ind i det ellers så omdiskuterede hus ved havnefronten

“Det er en af Aalborgs absolut bedste lokationer. Den solbeskinnede terrasse er perfekt til gode frokoster, receptioner og sommerfester.

Indenfor kan vi både have plads til store og små hold af spisegæster, samtidig med at vi kan lave plads til større lukkede selskaber,” fortæller Mikkel Jensen.

SMAEK på Ved Stranden 4 slår dørene op tirsdag d. 2. juli og holder Grand Opening til Tallships dagene, bl.a. med DJ og helstegt pattegris for kun 145 kr. pr. mand torsdag – fredag d. 4.-5. juli under The Tall Ships Races.

Du kan allerede nu booke bord til Aalborgs nye restaurant – lige her

Du kan også tjekke menukortet her