Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra Aalborg til Christiansborg: Sådan går det Sólbjørg i Folketinget

Af Stine Kjølby Christensen

Den 1. november 2022 blev det officielt: Sólbjørg Jakobsen var kommet i Folketinget.

Den 31-årige nordjyde skulle fra den ene dag til den anden indstille sig på, at hendes hverdag fremover blev langt væk fra den faste base i Aalborg, der talte både fuldtidsjob, mand og børn.

Nu ventede Christiansborg i stedet forude.

Vi har taget en snak med Liberal Alliances ligestillings- og beskæftigelsesordfører om, hvordan det er at gå fra familiemor i Aalborg … til pludselig at blive skudt til toppen af dansk politik.

Oplevede et system, der ikke fungerede

Vi skal ikke særlig mange år tilbage, før det langt fra lå i kortene, at Sólbjørg nogensinde skulle gå ind i politik. Før 2016 havde hun slet ikke haft interesse for faget.

“Jeg har ikke nogen baggrund i politik og kendte egentlig ingenting til det, før jeg kom ud og arbejdede i det offentlige,” fortæller Sólbjørg, der før Christiansborg blandt andet arbejdede som fuldmægtig ved Vurderingsstyrelsen.

“Her fik jeg muligheden for at møde borgerne, men syntes ikke, at systemet fungerede optimalt. Og går man rundt med den tanke, så er der jo heldigvis ting, man kan gøre ved det – for eksempel at gå ind i politik,” siger Sólbjørg.

Det politiske eventyr startede i Venstre, men hurtigt fandt den liberale nordjyde ud af, at hendes overbevisninger hørte til hos Liberal Alliance.

And the rest is history.

Fra Aalborg til Christiansborg: Sådan går det Sólbjørg i Folketinget

Spidse albuer og flair for lovgivningen

I kraft af sin jura-uddannelse har Sólbjørg et skarpt kendskab til den danske lovgivning, men der er også flere andre egenskaber, som er kommet hende til gode på sin politiske rejse.

“Det har nok været nemmere for mig end mange andre, fordi der ikke er mange liberale med min profil og baggrund.

For det første er jeg meget oplyst i forhold til lovgivningen, og derudover er jeg kvinde … med meget spidse albuer,” forklarer hun, og fortsætter:

“Jeg er god alt det, det kræver at være i politik – og det ved jeg godt. Det skal man turde at indrømme for sig selv, hvis man vil rykke noget.

Og det vil jeg.”

Har allerede rykket ved den danske lovgivning

Selvom Sólbjørg stadig er et forholdsvis nyt folketingsmedlem, så har hun faktisk allerede rykket på noget.

Og det er også det, hun nu ser tilbage på som den vildeste oplevelse på Christiansborg.

“Det vildeste har klart været, da jeg første gang kom og satte spørgsmålstegn ved noget i lovgivningen, der derefter blev ændret,” siger hun.

Dette skete, da Sólbjørg faldt over et lovforslag på Instagram vedrørende nedfrysning af æg. Et lovforslag, der ramte Sólbjørg, der i dag blandt andet er fungerende ligestillingsordfører for LA.

“Der fandtes åbenbart en femårsgrænse for, hvor længe, kvinder må have sine æg frosset ned.

Der er ingen medicinsk eller sundhedsfaglig baggrund for loven, der udelukkende handler om, at man har været bange for, at kvinder så ventede for længe med at få børn. Det mener jeg er et misforstået hensyn,” forklarer Sólbjørg, og fortsætter:

“Der er ingen regler for mænd. De må have frosset deres sæd ned til efter de er døde. Det er jo ikke fair.”

Foreslaget blev nuppet

Sólbjørg tog derfor forslaget op på et gruppemøde, hvor alle var enige om, at reglen var dum og burde afskaffes. Derfor blev der udfærdiget et beslutningsforslag, der efterfølgende skulle behandles i folketingssalen.

Det nåede det bare aldrig at blive.

“En morgen vågnede jeg til, at regeringen allerede havde besluttet sig for at ændre den.

Her lærte jeg også, at hvis man får en god idé, så skal man nok forberede sig på, at andre også får den,” siger hun med et grin.

“Men loven blev på få dage ændret, fordi jeg fik en idé mandag morgen. Det var fedt.”

Fra Aalborg til Christiansborg: Sådan går det Sólbjørg i Folketinget

Ikke bare en dans på roser

For Sólbjørg er titlen som folketingsmedlem et sandt drømmejob, når man som hende har interesseområder inden for både politik og jura.

Det var også dét, der fik hende til at sætte sit liv i Aalborg på pause, og vende snuden mod hovedstaden.

Men det har ikke været uden ofringer.

“Der er rigtig meget logistik, der skal gå op, og man skal virkelig have et godt bagland, for at kunne være i politik. Både fra familie og venner.

Jeg er rigtig meget hjemmefra og alle skal hele tiden have en forventning om, at jeg ikke deltager i ting – og hvis jeg så gør alligevel, så er det en positiv overraskelse,” siger hun.

Ambitioner for fremtiden

Lige nu kører Sólbjørg 7/7-ordning med faren til børnene, og derfor har hun muligheden for at have fuldt politisk fokus den ene uge, mens hun den anden prioriterer at komme hjem hver dag.

Nogle dage senere end andre – men hjem kommer hun.

“For det meste når jeg ud til lufthavnen ved 16-tiden og er hjemme til aftensmad. Så putter jeg min yngste og hygger med min ældste, og om morgenen er det så omvendt, før jeg skal afsted igen.

Det giver mig lidt kvalitetstid med dem begge to,” siger hun.

Selvom det er hårdt arbejde både at være ambitiøst folketingsmedlem, mor og kæreste, så håber Sólbjørg alligevel, at det kan fortsætte i mange år i fremtiden.

“Jeg ser stadig mig selv i Folketinget om fem år. De ambitioner jeg har kan ikke løses her og nu, og jeg vil gerne selv følge dem til dørs.

Det kræver selvfølgelig, at det stadig kan hænge sammen med mit familieliv, men det er mit håb og min drøm.”

Fra Aalborg til Christiansborg: Sådan går det Sólbjørg i Folketinget

Glad for Aalborg

Sólbjørg har efterhånden fundet sig godt til rette i den lejlighed, som Folketinget har stillet til rådighed, når hun er i København.

Generelt omtaler hun hele Folketinget, og den service, de tilbyder medlemmerne, med stor begejstring.

Men selvom det nye københavner-eventyr stadig er både nyt og spændende, så længes hun hjem til Aalborg.

“Jeg kan godt lide København, men hver gang, jeg kommer hjem til Aalborg, får jeg følelsen af, at jeg kan trække vejret,” fortæller Sólbjørg, der oprindeligt er fra Færøerne.

“Jeg var ikke særlig gammel, før jeg vidste, at jeg ville bo her. Alle elsker Aalborg, uanset om man er herfra eller ej.

Jeg synes, at den har en rigtig god størrelse og så er folk nede på jorden. Jeg er ret sikker på, at jeg ikke kommer til at trives et andet sted end her,” slår hun fast.

Stolt over at repræsentere Aalborg og Nordjylland

Selvom Sólbjørg i hverdagene er langt væk fra Nordjylland, så tænker hun stadig meget over, at hun er repræsentant for regionen.

“Jeg råber altid lidt højere, når det handler om Nordjylland og lokalsager. For eksempel den tredje limfjordsforbindelse, som jeg er kæmpe fortaler for.

Men ellers har Aalborg jo brug for de samme ting, som resten af Danmark.

Hvis du spørger mig, så er det mere arbejdskraft, mere frihed og mindre bureaukrati, der kan sikre velfærdssamfundet fremadrettet.”

Ambitionerne er altså tårnhøje, men det skal de også være, hvis man vil klare den i dansk politik.

Måtte Sólbjørg vælge tre ting, hun kunne ændre i dagens samfund, er hun ikke i tvivl:

  • Jeg vil fjerne øremærket barsel.

Det er en lille ting, men det vil ændre verden for mange. Før var der øremærket barsel til kvinder, men ikke til mænd.

Mit ønske er, at det skal være 100 % frit, så man kan tilpasse det sin familie og de behov, de enkelte har. Man kan være en familie på mange måder i dag, og derfor skal man også have friheden til selv at vælge.

  • Jeg vil slette hele beskæftigelseslovgivningen og starte på en frisk.

Der skal for det første være langt færre målgrupper.

Der findes så mange ydelsesgrupper i systemet, og hver gang du skifter målgruppe, er det enten godt for dig eller kommunen. Det giver ikke folk lyst til at blive raske, fordi de i stedet får flere penge.

Det nytter ikke noget at putte folk i kasser, for de er ikke firkantede. Her skal virkelig laves en stor ændring.

  • Jeg vil sørge for en tredje limfjordsforbindelse.

Den belastning, som vores nuværende forbindelser har, kommer ikke til at holde for evigt. Derfor mener jeg, at det er den rigtige løsning for Nordjylland med en trejde henover Limfjorden. Det er er vigtigt, hvis Nordjylland skal blive ved med at vækste.

Jeg har stor sympati for modstanderne, der er glade for Egholm, men det andet er vigtigere for mig.

Du kan følge med i Sólbjørgs politiske karriere (og som mor) på Instagram.

Del artikel

Andre læser også