Sørgelig påske på Lindholm Høje: Fortidsminder udsat for groft hærværk

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Lindholm Højer er udgravet for mange år siden, så hvis gerningsmændene havde håbet at gøre et spektakulært vikingefund, så er der intet at komme efter.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum Lindholm Højer er udgravet for mange år siden, så hvis gerningsmændene havde håbet at gøre et spektakulært vikingefund, så er der intet at komme efter.

Det var et sørgeligt syn, der påskesøndag mødte gæster og personale ved Lindholm Høje Museet nord for Aalborg.

En eller flere gerningsmænd havde gravet flere dybe huller på det fredede fortidsminde.

Det omfattende hærværk er sket blandt højens næsten 700 ikoniske stensætninger, som hver især markerer en grav fra perioden yngre jernalder til og med vikingetiden, dvs. omkring år 400-1050 e.Kr.

Det skriver Nordjyllands Historiske Museum i dag i en pressemeddelelse.

”Det virker påfaldende med to tilfældige huller af den størrelse lige der. Vi kan se, at der er brugt en lille feltspade til at grave med, og at hullerne er 30-40 cm dybe.

Det er af så grov karakter, at hvor vi normalt bare ville anmelde hærværket til Slots- og Kulturstyrelsen, så har vi været nødt til også at politianmelde det denne gang,” siger Lone Andersen, der er arkæolog og museumsinspektør ved Nordjyllands Historiske Museum, og som har ansvaret for tilsyn med fredede fortidsminder i Nordjylland.

Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Hærværket er sket henover påsken, og hullerne er 30-40 cm dybe.

Som at grave på en kirkegård

Også hos Slots- og Kulturstyrelsen, tager man hærværket dybt alvorligt.

”Lindholm Høje er et af Danmarks mest ikoniske og mest besøgte fortidsminder, og det har stor betydning for forståelsen af livet i yngre jernalder og vikingetid.

Derfor er det rigtig ærgerligt, at nogen har været i gang med at ødelægge en del af vores fælles kulturarv.

Det er decideret hærværk at gå ud på et fredet fortidsminde og grave jord og sten op, og de har ødelagt en del af vores fælles historie, og ødelæggelserne svarer til, at man går ud på en kirkegård, vælter gravsten og graver i jorden,” siger konsulent, arkæolog mag.art. Lars Bjarke Christensen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Lindholm Høje er af de mest besøgte fortidsminder i Nordjylland, og har for nyligt også fået hele to stjerner i den grønne Michelin Guide. Læs mere  om det her.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, museet støder på hærværk på fortidsminder, og ifølge Lone Andersen er gravskænderi og hærværk af denne type desværre en national tendens, som er stigende.

”Hver gang det sker, går det direkte i mit arkæologi-hjerte. Det er en blanding af frustration og græmmelse over, at nogle mennesker har så skidt en moral. Det er ualmindeligt hæsligt at se på,” siger Lone Andersen.

Foto. Nordjyllands Historiske Museum
På Lindholm Høje kan man se næsten 700 stensætninger, som hver især markerer en grav fra perioden yngre jernalder til og med vikingetiden.

Motivet til hærværket kan man kun gisne om, men formentlig er det sket i håb om at gøre et spektakulært vikingefund.

”Det er virkelig dumt, for hele området er jo udgravet for mange år siden, så der er ikke noget at komme efter”, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum.

Han understreger, at museet på ingen måde mistænker nogle af de mange detektorfolk, som museet til dagligt arbejder sammen med.

Efterlader regning til museet

Hærværket på Lindholm Høje kan blive en bekostelig affære for museet.

Regningen for at reetablere fortidsmindet kan potentielt løbe op i 100.000 kr. eller mere.

Nordjyllands Historiske Museum arbejder på at få det berørte område reetableret hurtigst muligt, men Lone Andersen anslår, at der godt kan gå et par uger, inden politisagen er afsluttet.

Mere kø: Stort kryds i Aalborg indsnævres de næste to uger

Skrevet af: Redaktionen

Det ligner en ond cirkel for tiden.

Hvis du hader at sidde i kø, så bør du overveje en anden vej, hvis du normalt kører omkring Universitetsboulevarden/Th. Sauers.

I sidste uge var den gal med signalanlægget, der styrer trafiklyset i det store kryds på Universitetsboulevarden/Th. Sauers vej ved Sohngårdsholmsvej.

Nu venter der nye udfordringer, som allerede blev igangsat i går tirsdag.

Flere vognbaner spærres

Således meddeler Aalborg Kommune, at et vejarbejde vil spærre flere vognbaner samt cykelsti omkring krydset.

“Vi roder desværre igen ved krydset Th. Sauers Vej – Universitetsboulevarden – Sohngårdsholmsvej.

I dag begynder arbejdet med at omlægge en fjernvarmeledning i krydset og derfor bliver to vognbaner, samt cykelsti, på Universitetsboulevarden spærret.

Den manøvre kan desværre ikke løses uden at genere trafikken, så der forventes kø i krydset fra øst / Universitetsboulevarden mod Th. Sauers Vej og mod Sohngårdsholmsvej.

Vi skynder os alt hvad vi kan, men kom afsted i god tid og bær over med os i de to uger arbejdet står på.”

Så et godt råd herfra er at undgå krydset i myldretiden de kommende 14 dage.

Kæmpe nyhed: Aalborg Zoo tænder 100.000 julelys

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Juletiden nærmer sig med hastige skridt, og mange lokale virksomheder er allerede i fuld gang med den helt store planlægning.

Især i Aalborg Zoo bliver julen i år noget helt særligt.

Der venter nemlig gæsterne en helt enestående oplevelse i haven denne jul.

JUL I ZOO og fejrer julen med en gigantisk lysfest, hvor haven illumineres med 100.000-vis af lys, der fører gæsterne på en stemningsfuld julerejse verden rundt.

JUL I ZOO giver gæsterne en helt ny og anderledes oplevelse af haven og dyrene.

Her tændes lys i vintermørket og sætter særligt fokus på dyrenes tilpasning i den mørke tid og de kolde egne.

Lysvandring gennem haven

Med udgangspunkt i havens dyr, deres særkende, adfærd og de verdensdele de oprindeligt kommer fra inviteres gæsterne på en lysvandring gennem haven.

Fra Grønland i nord til Afrika i syd oplever gæsterne julens atmosfære og traditioner.

Ruten gennem Zoo er designet sådan at lys og stemninger skifter, og der hele tiden venter nye overraskelser på vejen.

Den eventyrlige oplevelse begynder allerede ved Bjørnemanden, Aalborg Zoos vartegn, der byder velkommen smukt oplyst af et stort rødt hjerte.

Herfra leder lyset gæsterne gennem haven: På bygninger og på telte, i hytter og på træer og i et stort juletræ på plænen.

På deres vej gennem haven går gæsterne blandt andet gennem en lystunnel, hvor de kan dele deres juleønsker på små røde hjerter.

De kan opleve den grønlandske jul med spektakulært nordlys, alternative juletræer og grønlandsk streetfood, og i den julepyntede afrikanske landsby venter et festfyrværkeri af farver.

Hyggelige juleaktiviteter

Det er selvfølgelig ikke en rigtig jul uden julemanden. Hans hytte ligger lige ved siden af rensdyrenes stald, og her kan alle artige børn komme og hviske deres største ønske i julemandens øre.

I løbet af november og december vil der desuden være en lang række arrangementer og events, der fejrer julen med blandt andet sang, gudstjeneste, og hyggelige workshops.

JUL I ZOO er udviklet i tæt dialog med Aalborg City, City Syd og Aalborg Storcenter, Aalborg Events og Visit Aalborg og bidrager til at styrke Aalborgs position som Nordjyllands jule- og handelsby nummer ét.

Aalborg Zoo vil således også aktivt være til stede på julemarkedet på Gammeltorv med en julehytte.

JUL I ZOO kan opleves fra fredag den 15. november.

Åbningstider:

15.-17. november, 22.-24. november samt 29.-30 november kl. 16-21

Alle dage i december kl. 16-21 (dog undtaget 24. og 31. december)

25 år med Fast Eddie’s Pool Hall: Fejres med tilbud og stor fødselsdagsfest

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

De seneste år er en række af Aalborgs helt legendariske steder lukket.

Der findes heldigvis stadig de berømte etablissementer, der lever i bedste velgående, og ét af dem kan nu fejre 25-års jubilæum.

Fast Eddie’s Pool Hall har eksisteret siden 1994 og bærer titlen som Aalborgs ældste  pool hall.

De 25 år skal fejres med stil, og Eddie’s inviterer alle til en stor jubilæumsfejring i deres nyrenoverede lokaler lørdag den 21. september på 1. sal af Maren Turis Gade 9. 

Festlighederne starter om eftermiddagen med en reception fra kl. 12.00 til 15.00 og fortsætter fra kl. 21.00 til 24.00 om aftenen med live musik fra bandet Upstairs og masser af god stemning.

Er du frisk på et udfordrende spil pool, vil der også være mulighed for at prøve kræfter med nogle af Fast Eddie’s Pool Hall turneringsspillere i løbet af aftenen.

Hvis du vinder over en af de erfarne spillere, har Eddie’s en gratis øl klar til dig i baren.

Fast Eddie's Poolhall

Old-school charme

Når man tager trappen op til Fast Eddie’s Pool Hall – eller bare Eddie’s som det hedder i folkemunde – er det som at træde ind i en anden tidsalder.

Mørkbejdset træ dominerer lokalerne og skaber en hyggelig, omfavnende atmosfære, hvor det virker som det mest naturlige i verden at lade sig sænke ned i de brune lædersæder i en af de mange båse og nyde en drink.

Renoveringen af lokalerne er sket i tråd med poolhallens sjæl, og der er både blevet plads til et lounge-område med ekstra siddepladser og storskærm samt en “ny” rustik bar, hvor du kan bestille øl fra en af 10 haner eller få dig en drink fra det ekstra store udvalg af spiritus.

Havde Eddie’s være placeret i USA og ikke Aalborg, kunne man snildt forestille sig, at den old-school poolhall med al sin charme ville have været et perfekt stamsted for pool-legenden Fast Eddie, som lægger navn til stedet – og som blev portrætteret af Paul Newman i The Hustler og The Color of Money.

Men man skal endelig ikke tage fejl; poolhallen er i høj grad også gearet til unge mennesker.

Man kan bl.a. udfordre ens venner i et spil bordfodbold eller dart, slå sig ned i sæderne og se fodbold på storskærm, spille brætspil i loungen eller prøve chancen på spilleautomaterne i spillehallen, hvor der er 88% udbetaling.

Og selvfølgelig er der poolborde – masser af poolborde.

Hele ni for at være eksakt, hvor man ikke er tvunget til at betale for en hel time, men derimod kan betale 0.75 kr i minuttet om dagen og 1.17 kr i minuttet om aftenen i hverdage eller 1.33 kr i minuttet fra fredag til lørdag.

Fast Eddie's Poolhall

En uge med gode tilbud

Hvis du ikke kan nå med til festlighederne om lørdagen, er der heldigvis masser af gode tilbud at benytte sig af i hele denne uge.

Du kan bl.a. spille pool til kun 25 kr hele ugen i én time mellem 12.00 og 18.00.

Udover at kunne spille pool til billige penge, vil der også være masser af gode tilbud på øl og sjusser i uge 38.

Du kan bl.a. købe en Classic Tuborg fad til 25 kr fra mandag til torsdag, sjusser til 25 kr fredag og lørdag, og 0,5 l sodavand til 25 kr om søndagen.

Kan du generelt ikke få nok af pool, kan du for 250 kr om måneden spille alt det pool, du vil – bortset fra når der er fuldt hus.

Fast Eddie’s er også med i ClubAalborg, og du kan hele september få 1 times pool samt 2 fadøl (0,4 l) eller 2 sodavand (0,5 l) til kun 100 kr.

Hvad: Fast Eddie’s Pool Hall jubilæumsfest

Hvor: 1. sal, Maren Turis Gade 9

Hvornår: 21. september, reception 12.00 – 15.00 og live musik 21.00 – 24.00

Gode tilbud hele denne uge