ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Snart kan du se den: Stor massegrav genskabes i Aalborg

Af Stine Kjølby Christensen

Under arbejdet med at nedlægge kloakrør i Tiendeladen i det centrale Aalborg stødte man i april 2019 på et af de formentlig mørkeste og mest dramatiske kapitler i danmarkshistorien.

Her dukkede en del af en større massegrav nemlig frem, og ifølge arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum var der efter al sandsynlighed tale om faldne fra feltherre Johan Rantzaus storm på Aalborg under Grevens Fejde i 1534.

Skeletterne blev sendt til analyse, og i december 2019 var museet klar med resultaterne, der afslørede voldsomme detaljer om skeletternes fortid.

Disse resultater og mange flere kan du blive klogere på, når Aalborg Historiske Museum d. 15. februar åbner op for en særlig udstilling, hvor netop skeletter fra massegraven kan studeres – helt tæt på.

Snart kan du se den: Stor massegrav genskabes i Aalborg

Museet genskaber nemlig massegraven fuldstændig identisk med den måde, man oprindeligt fandt skeletterne på.

Her kan du blandt andet møde de 18 borgere, der under Danmarks (indtil videre) sidste borgerkrig måtte lade livet.

Én fik hugget øret af

Foruden at opleve nogle meget velbevarede skeletter, der har ligget gemt under jorden siden 1534, kan du også – ved et nærmere kig – måske få øje på de brutale skader, som skeletterne tilegnede sig under slaget.

Flere af skeletterne havde hugskader i kraniet, alvorlige knoglebrud og andre skader forårsaget af skarpe våben.

Et af massegravens ofte havde hele 18 skader alene på sit kranie – mens en anden tydeligt har fået hugget øret af.

Snart kan du se den: Stor massegrav genskabes i Aalborg

Snart kan du se den: Stor massegrav genskabes i Aalborg

Analyserne på skeletterne har også vist, at der med sikkerhed var tale om 12 mænd, 5 der sandsynligvis var mænd og 1, som man ikke kunne fastslå et køn på.

Tre af dem har været unge i alderen 20-30 år, mens syv var mellem 35-45 år, to mellem 45-55 år og tre, der blot er noteret som “voksen”. En enkelt har været max 17 år gammel.

Læs også: 3 retter for 225 kr.: 13 toprestauranter er med i Aalborgs største restaurant-festival

De oprørske nordjyder

Massegraven er en del af en større udstilling, Oprør i Nordjylland, der åbner 15. februar 2020.

Den tager udgangspunkt i nutidens fortællinger om, at der er behov for et nordjysk oprør. Udover massegraven fortæller den nye udstilling også historien om oprøret med skifergasboringerne ved Dybvad, om Naziborgen i Nørresundby, Augustoprøret under 2. verdenskrig og flere andre nordjyske oprør gennem tiden.

Udstillinger tager publikum med tilbage i tiden, hvor de undervejs møder en masse stolte nordjyder, der på forskellig vis har valgt at stå sammen i kampen for noget bedre.

Snart kan du se den: Stor massegrav genskabes i Aalborg

Alt sammen med det underliggende tema, at Nordjylland ligger langt fra magtens centrum, og nordjyderne derfor må stå sammen og tage sagen i egen hånd.

Oprør i Nordjylland giver ikke noget endegyldigt svar på, om nordjyder er specielt oprørske – det bliver op til museumsgæsten selv at afgøre.

Du kan læse mere om den kommende udstilling her

Del artikel