Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sommerferie i baghaven: Her får du de smukkeste naturoplevelser i Nordjylland

Af Stine Kjølby Christensen
Foto: Daniel Brandt
Foto: Daniel Brandt

De fleste af os har ikke ligefrem brugt de sidste par (Corona-)somre på de helt vilde udenlandsoplevelser, og i stedet har vi måtte nyde ekstra godt af det smukke land, vi trods alt bor i.

Måske er du én af dem, der har været flittig til at tage på tur rundt i landsdelen og endda har fået øjnene op for, hvor mange smukke steder, der faktisk findes inden for en ganske kort radius af Aalborg.

Hvis ikke – så har vi lavet denne guide, så du nemt og hurtigt kan få et overblik over sommerens must-sees i Nordjylland.

Vi har nemlig allieret os med den lokale fotograf Daniel Brandt, der er kendt og elsket for netop sine smukke naturbilleder på Instagram – hvor langt de fleste er knipset her i Nordjylland.


Daniel Brandt kommer her med sine syv bud på steder, du bør besøge, hvis du vil have en naturoplevelse udover det sædvanlige.

Derudover er forslagene selvfølgelig krydret Daniels smukke billeder fra Nordjylland:

1. Rubjerg Knude Fyr

Ja, vi kommer nok ikke udenom en tur til Rubjerg Knude Fyr, hvis du vil se Nordjylland fra en helt særlig vinkel.

Udover en lang og spændende historie, der blandt andet bød på en flytning af fyret tilbage i 2019, kan du også opleve et omkransende unikt landskab med store sandbjerge på den ene side og græssende køer på den anden.

Turen til fyret er nærmest en ørkenvandring og giver dig en fornemmelse af at være havnet på de sydligere breddegrader. På toppen møder du så den rå og vilde vestkyst i evig forandring, der generelt bare er et betagende syn.

Fra toppen af fyret kan du nyde udsigten til Løkken i syd eller Hirtshals i Nord.

Op ad den høje klit slår bølgerne og sikrer, at fortællingen om Rubjerg Knude – og dets fyr – fortsat er uforudsigelig.

Sommerferie i baghaven: Her får du de smukkeste naturoplevelser i Nordjylland
Foto: Daniel Brandt

2. Bulbjerg

Ganske vist er Danmark ikke kendt for hverken klipper eller bjerge – men på den smukke vestkyst nærmer vi os altså noget, der ligner.

Ved Frøstrup, blot en lille times kørsel fra Aalborg, kan du nemlig opleve en 47 meter høj kalkstensknude, der blandt andet er kendt for et rigt fugleliv – og så er det altså bare virkelig pænt.

Om det er på en brusende, iskold vinterdag, hvor bølgerne banker ind mod klippen eller en varm sommeraften, så har Bulbjerg noget magisk over sig med sin imponerende størrelse.

Også til Bulbjerg hører en spændende historie med.

Under 2. verdenskrig var klippen nemlig et vigtigt element for tyskerne, og det sætter fortsat sine aftryk i de omkringliggende bunkere og maskinegeværstillinger rundt omkring i klitterne.

Sommerferie i baghaven: Her får du de smukkeste naturoplevelser i Nordjylland

3. Store Okssø – Rold Skov

De fleste naturglade aalborgensere har nok fra tid til anden lagt vejen forbi den fantastiske Rold Skov, kun små 30 km. fra Aalborg.

Men gemt inde i de store, grønne skover finder du endnu en lille naturperle, der bare venter på at blive betaget … og indtaget.

I Store Økssø kan du for eksempel med god samvittighed nyde en dukkert i det kolde dyb, der faktisk indeholder noget af det reneste vand i hele Nordjylland.

Er du mere landkrabbe end vandhund, kan du i stedet løbe eller gå en tur langs søen – eller måske udforske de smukke stier og vandreruter, der i stilhed guider dig rundt i området.

Store Økssø er ganske enkelt bare et ualmindeligt smukt sted alle årets dage.

4. Løgstør

Nogle nordjyske byer stråler bare ekstra, når først sommersolen skinner ned på dem: Én af dem er Løgstør.

Kun 45 minutters kørsel fra Aalborg, klods op af den blå Limfjord, finder du byen, der er bedst kendt som “muslingebyen”. Og hvorfor så dét, tænker du måske?

Jo, det afslører de hvidklædte strande tæt på byen; her er nemlig muslingeskaller overalt.

Udover sit smukke udseende er der også masser af historie og liv langs Frederik den VII’s kanal, hvor både voksne og store kan nyde den danske sommer.

Rundt om byen finder du en enormt smuk natur, og bevæger du dig blot 2 km nordpå, finder du ovenikøbet den største og første af Harald Blåtands danske ringborge, der har rødder helt tilbage til vikingetiden. 

Sommerferie i baghaven: Her får du de smukkeste naturoplevelser i Nordjylland
Foto: Daniel Brandt

5. Hanklit (Mors)

Skal turen gå overvands, så er den nordjyske ø Mors et rigtig godt bud.

Her finder du ligeledes naturskønne omgivelser, og bevæger du dig nord på øen, finder du tilmed et lille stykke natur, der er svær at finde lignende andre steder.

Klinten med navnet “Hanklit” har gennem årtusinder ændret form og ligger i dag med sin imponerende størrelse på 61 meter lige ud mod Limfjorden.

Hanklit leverer noget så ucharmerende som bl.a. kattegrus til alle verdensdele, men er derudover også et helt fantastisk syn som besøgende på kystlinjen.

Nedenfor klinten kan du være heldig at finde fossiler fra istiden – og er du ekstra historisk interesseret, kan du opleve meget mere af den slags på det nærliggende Molermuseum.

Sommerferie i baghaven: Her får du de smukkeste naturoplevelser i Nordjylland
Foto: Daniel Brandt

6. Løkken

Lykken findes i Løkken – og sådan er dét bare.

Ikke nok med at Løkken er en helt fantastisk sommerby, så er der på selve stranden også en “hvid by”, du må og skal opleve.

De hvide badehuse slænger sig smukt langs den flotte, nordjyske strand, og har faktisk gjort det siden 1895, hvor de første 15 blev placeret, sådan at Løkken Badehotels gæster kunne klæde om før en svømmetur i bølgen blå.

Siden er det antal blevet hævet med lige knap 500 styk og er ikke længere forbeholdt byens hotelgæster.

Badehusene er placeret for enden af den første klitrække, på begge sider af molen, og du kan derfor nemt kombinere en gåtur langs stranden – eller et dyp i vandet – mens du nyder det smukke syn.

7. Fosdalen – Tranum Klitplantage

Måske du også havde drømt om en sommerferie tæt på ækvator, hvor tropiske jungler med spændende dyr bare venter på at blive oplevet.

Hvis du derimod ikke har noget imod at slippe for svedperler dryppende ned af panden, risikoen for at blive bidt af en giftig edderkop og egentlig bare gerne vil bruge dine hårdtoptjente penge på store is … så kan du i stedet sætte kompasset mod Nordjyllands svar på junglen.

I Fosdalen – ved Tranum Klitplantage – kan du nemlig følge stien gennem den grønne tunnel hele vejen ned til klitterne, hvor det brusende Vesterhav venter på dig.

Her kan du i sandhed lade dig opsluge af naturens magi og fornemme, hvordan istiden for millioner af år siden har formet disse slugter.

Fosdalen byder desuden på vandrestier for alle slags fødder, så både store og små kan være med.

Sommerferie i baghaven: Her får du de smukkeste naturoplevelser i Nordjylland
Foto: Daniel Brandt

Vil du se flere smukke naturbilleder fra Nordjylland, kan du følge Daniel Brandt lige her. 

Del artikel

Andre læser også