Smage fra hele verden: Studie 4 præsenterer nyt menukort

Skrevet af: Simone Vestergaard

Den eftertragtede restaurant- og cocktailbar Studie 4 har netop skiftet menukortet i takt med, at det kolde efterår er over os.

Studie 4 har siden åbningen sidste år kørt med et dogmefrit koncept, hvor retterne på menukortet er sammensat med passion og ikke mindst en masse smag.

Det er stadig en ting der gør sig gældende, men nu er der sparket endnu mere gang i smagssammensætningerne.

“Vi kører stadig samme koncept som altid, med en fire-retters menu med vin eller cocktails, og et lille a la carte menukort.

Men for at holde en høj standard følger vi sæsonen, selvom vi som sådan ikke er sæsonbetonet. Når råvarerne er i sæson smager de af mest, så det er vigtigt for os at udnytte dem på bedste vis.

I vinterperioden er det de lidt tungere retter, der gør sig gældende, hvorimod vi om sommeren serverer lette friske retter.

Vi tilpasser os sæsonen fordi vi gerne vil kunne tilbyde gæsterne det bedste, og give dem en grund til at komme igen.” fortæller restaurantchef Lasse Meelsen, til MigogAalborg.

Nye kræfter skaber magi i køkkenet

I sommer fik Studie 4 en ny køkkenchef og han har, i samspil med Lasse Meelsen, fået frie tøjler til at sammensætte nogle smagfulde retter, hvor kombinationen af Italien og Danmark kommer til udtryk.

“På madfronten har vi som sådan ikke en konkret stil her på Studie 4. Vi kører hverken fransk cuisine eller eksempelvis fusionskøkken. I stedet slår vi på kombinationen og ikke mindst samhørigheden mellem køkken og bar.

Hver enkelt ret skal også stå godt til både cocktails og vin, så vi har valgt at holde det simpelt, smagfuldt og lækkert.

Vores italienske køkkenchef Paolo arbejder rigtig meget med smag, og serverer helst kraftfulde retter, der virkelig smager af noget.

Han er italiener, og blev en del af vores team i sommer. Siden har han sørget for, at et par af vores retter bærer præg af kombinationen mellem danske og italienske smage.

Eksempelvis har han givet hans svar på en rigtig tiramisu, samt en gnocchi-ret, der er lavet på både kastanje og græskar – som er en lokal tradition fra Paolos hjemstavn. Vi har så tilføjet retten en ostesauce af oste fra Arla Unika, samt græskar, der er syltet i Rød Aalborg.

På den måde synes jeg, at vi forener de forskellige smage rigtig godt.” forklarer Lasse.

Gnocchi ret med kastanje og græskar

Slår på smagssammensætninger fra hele verden

Når Paolo står i køkkenet kombinerer han andre verdener og smage på kryds og tværs – ikke kun fra Italien, men eksempelvis også fra Asien.

“På vores nye menukort har vi blandt andet en ret med grillet kalv, asiatisk waldorffsalat, stegte kalvebrisler, sesam og wasabi samt misosauce.

Denne ret tager udgangspunkt i en helt almindelig dansk waldorffsalat, men vi har nyfortolket det, og lavet kombinationen med grønkål, frisk bladselleri, syltede vindruer i yozu og sojaristede valnødder,” fortæller Lasse.

Nyt cocktailkort i vinterperioden

Det er ikke kun menukortet, der er skiftet på Studie 4. Der er også kommet en vinterversion af cocktailkortet, hvor mørkere ingredienser og smage kommer til udtryk – blandt andet med kirsebær, rødbede og rødvin.

”De cocktails vi kører med nu er en smule mere fyldige og med mørkere spiritus i modsætning til dem, vi laver om sommeren, hvor folk higer mere efter en frisk og læskende cocktail.

Alle nuværende cocktails er inspireret af efteråret og den kolde tid.” fortæller Lasse.

Julefrokostmenuen overtager for en stund

Til trods for, at Studie 4 netop har skiftet over til et smagfuldt efterårs-menukort, vil nogle af retterne i perioden 16. november til 15. december blive byttet ud til juleinspirerede retter, grundet julefrokostsæsonen.

Julefrokostmenuen er:
Velkomst: Variation af snacks
ForretAnd, kumquats, brioche, ande-bordelaise
Hovedret: Gris, æble, selleri, gastrique
Dessert“Ris a la mande”, ris, mandel, kirsebær, hibiscus

Pris pr. person 398 kr.

Du kan læse mere om både efterårs- og julefrokostmenukortet her.

Halv pris på entréen: Springeren tilbyder maritime oplevelser for hele familien

Skrevet af: Aske Bisgaard Pedersen

Ude godt, men hjemme bedst.

Sådan lyder den famøse talemåde, som aldrig har været mere aktuel end nu.

I kølvandet på coronakrisen er ferien sydpå for mange aflyst, og sommeren skal i stedet nydes hjemme i skønne Danmark.

Men det betyder ikke, at sommeren er ødelagt. Tværtimod. Aalborg tilbyder nemlig masser af spændende aktiviteter for alle aldre.

Eksempelvis det maritime oplevelsescenter, Springeren, der lige nu byder på et hav af gode oplevelser.

Maritim oplevelse for hele familien

Om du er på udkig efter en spændende tur med hele familien, en lærerig voksentur eller de ideelle rammer for en børnefødselsdag… Ja, så er Springeren noget for dig.

Dyk ned i Aalborgs og Danmarks maritime historie – eller kom på dybt vand og test dine evner som kaptajn:

”Vi har sørget for en lang række sjove tiltag, så der er en masse for både store og små.

Med vores sejlsimulator kan du få en realistisk og udfordrende oplevelse som skipper, mens du prøver at navigere skuden helskindet gennem Limfjorden”, fortæller event- og administrationsansvarlig, Susi Bolander, og fortsætter:

”Vi har også sørget for et bassin med fjernstyrede modelskibe, en interaktiv piratquiz, hvor I skal på jagt efter svarene, og en masse andre sjove ting.”

De mange tiltag garanterer utallige timers sjov for børn og voksne legebørn. Er du også interesseret i en kulturel oplevelse og at lære mere om en af historiens største søfartsnationer, er der også rig mulighed for det.

På oplevelsescentrets imponerende 15.000 kvadratmeter kan du dykke helt ned i Aalborgs og Danmarks maritime historie:

”Der er mulighed for at udforske ubåden Springeren indefra, der har været en del af den danske flåde, eller tage på en historisk rejse tilbage til 1700-tallet i værftshallen.” fortæller Susi Bolander.

Rundt omkring på centret er der placeret en lang række forklarende skilte, der kan gøre dig klogere på historien – men der er også mulighed for at forudbestille en guidet tur.

Flere af guiderne har endda selv sejlet med ubåden Springeren.

Halv pris hele sommeren – og gratis matrosskole

Skulle pengene fra den aflyste charterrejse til den sydlandske hede endnu ikke være havnet på kontoen, er der ingen grund til frygt.

Springeren åbner sluserne fra kl. 10-20 hver dag i hele juli, og der er gode penge at spare.

”Vi er så heldige at være kommet med i Kulturministeriets sommerpakke, så vi kan tilbyde 50 % på entré. Det vil sige, at det hele sommeren kun koster 45 kr. for voksne og 25 kr. for børn – og børn under 6 år er gratis”, siger Susi Bolander.

Der er altså ingen undskyldning for ikke at smøre madpakken og tage hele familien med på tur.

Har du en spirende matros derhjemme, afholdes der desuden matrosskole mandag, onsdag og fredag i sommerferien fra 10-12:

”Matrosskolen er gratis og for børn fra 5-17 år, hvor man lærer at gebærde sig på et skib.

Her får man en hurtig rundvisning og sit helt eget matrosnavn. Ligesom en ægte matros skal man også lære at lave knob, prøve kræfter med tovtrækning, bygge sin egen båd … og bare have det supersjovt”, forklarer Susi Bolander.

Yo, ho og en hal… HEL flaske rom

Mens børnene render rundt i butikken og kigger på legetøj, piratting og magneter, kan de voksne på ægte sørøvermanér tage et kig – eller en smagsprøve – i spiritusafdelingen.

Butikken kan blandt andet byde på den eksklusive Royal Danish Navy rom eller et bredt udvalg af A.H. Riise.

Afdelingen byder desuden på gin, likør og andre lækre våde varer til familiens øverstkommanderende… Og er du vild med Baileys, vil du elske A.H. Riises cremelikør.

Bliver du også helt søsyg ved tanken om ikke at skulle afsted? Læs meget mere om alle de gode oplevelser hos Springeren her.

Gratis kajaktur på fjorden: Saml affald og hjælp havnemiljøet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Foråret 2020 gav i den grad stof (og tid) til eftertanke.

Mange etablerede nye, sunde vaner og interesser – og lige præcis de to ting kan kombineres, nu hvor konceptet GreenKayak er tilbage i Aalborg.

Grundet covid-19 har GreenKayak, hvor du kvit og frit kan leje en kajak mod at samle affald i havnen, nemlig været sat på stand-by. Nu er der igen åbnet for booking.

Foreningen, der blev etableret i 2017, sigter mod at reducere mængden af affaldet verdens farvande, og ønsker at tilbyde som mange mennesker som muligt chancen for at tage aktiv del i bekæmpelsen af miljøforurening.

Heriblandt aalborgenserne.

Derfor er konceptet også henvendt til enhver, der har lyst til at være med.

Ingen erfaring nødvendig

Er du over 18 år, kan du – helt gratis – leje en kajak i to timer; på den betingelse, at du i løbet af sejlturen indsamler det affald, du støder på i havnen.

Den grønne kajak har plads til to personer, og dens stabilitet gør, at tidligere kajakerfaring ikke er nødvendig. Samtidigt er kajakken meget fleksibel, hvilket betyder, at du kan bevæge dig tæt på områder, der ellers er svære at komme ind i.

På kajakken er der placeret en affaldsspand, hvor passagererne med en gribetang kan smide det indsamlede skrald i løbende.

Tre tons affald indsamlet på én sæson

GreenKayak blev etableret i 2017 i København, og allerede i den første sæson indsamlede cirka 1000 frivillige i alt tre tons affald i de hovedstadens kanaler.

Og der er ingen tvivl om, at denne slags initiativer er nødvendige, hvis vi vil sikre en sund fremtid på vores klode.

Ifølge FN’s Miljøprogram UNEP udledes der hvert år omkring 6,4 mio. tons affald i verdens have – og heraf havner de 20.000 tons i Nordsøen.

En stor del af det affald, der flyder i havene og langs kysterne, er plastaffald, for eksempel flasker, dunke, kapsler, reb, fiskenet og poser.

Da plast flyder i vandoverfladen, er det også uden tvivl det mest synlige affald – hvorfor der også er meget fokus på netop dette.

Dog anslår kommunernes internationale miljøorganisation, KIMO, at 70 % af det dumpede affald i Nordsøen synker til bunds.

Ifølge Miljø- og Fødevarestyrelsen er 85 % af danskerne bekymrede over mængden af affald i havene og udviser bred opbakning for at gøre noget ved det.

En opbakning, der nu er mulig og lettilgængelig gennem GreenKayak.

GreenKayak udlejes gennem Aalborg Cable Park og er altså som udgangspunkt i to timer ad gangen.

Efter turen, hvor du forhåbentlig også tager dig tid til at nyde fjorden, fragter du affaldet tilbage til Kabelparken, får det vejet og registreret.

Du lejer din GreenKayak lige her.

Uheld ved Hobrovej: Fører kørte direkte ind i trafiklys

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Nordjyllands Politi
Foto: Nordjyllands Politi

Det blev ikke ligefrem en stille og rolig start på morgentrafikken i Aalborg.

Klokken 9.15 skete der nemlig et uheld på Hobrovej/Ny Nibevej på “toppen” i Skalborg. Det skriver Nordjyllands Politi på Twitter.

En fører kørte – på daværende tidspunkt af ukendte årsager – direkte ind i en lysmast samt trafiklys.

Masterne blev helt nedkørt og alt lys i trafiksignalerne er gået ud. Nordjyllands Politi fortæller, at det en reperatør er tilkaldt, men tidshorisonten er endnu ukendt.

Trafikken på Hobrovej har vigepligt når man kommer til krydset til info, som det fremgår af tavler på stedet.

De nyeste oplysninger fra politiet viser, at den 36-årige fører af ulykkesbilen var uskadt, men stak af fra bilen efter uheldet.

Med vidners hjælp blev han udfundet på nærliggende K. Christensens vej hvor han gemte sig bag en forretning.

Han er nu anholdt og sigtes for sprit og narkokørsel.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her