Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Slut med cigaretter: Supermarked fjerner al tobak fra hylderne

Af Emil Kjær Jørgensen

Lidl sætter som den første dagligvarekæde i Danmark dato på, hvornår de sælger deres sidste tobaksvarer – og allerede nu fjerner kæden 20 % af cigaretterne fra hylderne.

Det skriver Lidl i en pressemeddelelse.

Den første tobaksfrie butik åbner den 11. maj i Hjørring, og alle nye Lidl-butikker vil ikke sælge tobak. Det betyder også, at den nye Lidl, som åbner på Rådhuspladsen til sommer, bliver uden tobak på hylderne.

Initiativet skaber stor begejstring hos Kræftens Bekæmpelse, da færre børn og unge ifølge dem vil begynde at ryge.

”Det er et fantastisk initiativ, som åbner helt nye muligheder for tobaksforebyggelse og betyder, at færre børn og unge begynder at ryge, og det bliver lettere at forblive røgfri for dem, som prøver at holde op,” udtaler Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Discountkæden forventer at åbne flere end 60 nye butikker i Danmark i løbet af de næste år – og alle disse butikker vil være tobaksfrie.

”I Lidl ønsker vi at være ansvarlige købmænd, og vores kunder forventer, at vi er en ansvarlig dagligvarekæde. Vi skal turde udfordre og gå forrest med nye og større initiativer.

I 2018 gik vi forrest og satte som den første dagligvarekæde aldersgrænsen op ved køb af energidrikke med højt koffeinindhold.

På samme måde har vi nu besluttet ikke at sælge tobak i alle vores nyetablerede butikker og udfase det helt fra vores sortiment inden udgangen af 2028,” fortæller en af initiativtagerne, Khalil Jehya Taleb, viceindkøbsdirektør i Lidl Danmark. 

Udover ikke at sælge tobak i alle nyetablerede butikker udfaser Lidl allerede i år 20% af cigaretpakkerne i kædens øvrige butikker, og inden udgangen af 2028 vil alle tobaksvarer helt være fortid hos Lidl. 

”Det er et stort skridt i den rigtige retning” 

Ifølge Kræftens Bekæmpelse dør næsten 16.000 danskere hvert år af rygning. Derfor møder Lidls initiativ også stor opbakning fra Kræftens Bekæmpelse, der håber, at initiativet kan sætte skub i løsninger, der reducerer antallet af rygere: 

”Vi håber, at Lidls initiativ breder sig til resten af dagligvarebranchen. Det er et stort skridt i retning af udfasning af tobaksvarer fra dagligvarehandlen og kan en dag føre til et endeligt stop for salg af tobak og nikotin,” siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

På baggrund af beslutningen hos Lidl vil Kræftens Bekæmpelse inden sommerferien invitere en række dagligvarekæder til dialog i håbet om, at initiativet vil brede sig til de øvrige kæder. 

Lidl tager ansvar 

Trods prisstigninger, tobak gemt under disken og neutrale cigaretpakker er antallet af rygere i Danmark ikke blevet mindre siden 2020. Spørger man adm. direktør i Lidl, Jens Stratmann, er der brug for handling:  

”Det er svært at stoppe med at ryge, og det gør det bestemt ikke nemmere, når tobak er så let tilgængeligt. Derfor udfaser vi salget af tobaksvarer i vores butikker, da vi som stor dagligvarekæde har et ansvar i at skabe en røgfri fremtid,” fortæller Jens Stratmann.

Beslutningen om at udfase tobak i Lidl er velovervejet. Kæden ved, at beslutningen vil have omkostninger, men Lidl håber alligevel, at initiativet vil inspirere branchen til at følge med.   

”Vi er ikke i mål endnu, men vi er på vej. Vi håber at inspirere flere aktører til at følge trop, så vi i fællesskab kan arbejde hen imod en røgfri fremtid i 2030,” siger Jens Stratmann fra Lidl.

Del artikel

Andre læser også