Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hjælper børn og unge i sorg: Skyggebørn udvider tilbud om sorggrupper og lancerer akademi

Af Stine Kjølby Christensen

Skyggebørn er en nonprofitorganisation der hjælper børn og unge i sorg.

Foreningen startede i Aalborg 2017, men har i dag også afdelinger i København og Aarhus.

I øjeblikket kommer 250-275 børn og unge i Skyggebørns samtalegrupper. Med en ny millionbevilling fra Det Obelske Familiefond får Skyggebørn en forstærket rygrad organisatorisk og økonomisk, og derfor kan hjælpen udvides betragteligt over de næste år.

Ligeledes vil Skyggebørn arbejde på at nedbryde tabuet om sorg, og tilbyde kurser til pårørende og professionelle.

Hvert år oplever mange børn sorgens barske indvirkning på deres hverdag, når de mister en mor eller far, en søster eller bror, eller de har en hverdag i en sygdomsramt familie.

Det kan skabe dyb sorg og tunge bekymringer, der er vanskelig at håndtere for dem selv og deres nærmeste – og det kan være svært at få en normal hverdag til at fungere.

Det er Skyggebørns formål at hjælpe disse børn og unge gennem gratis samtalegrupper og tidsubegrænset hjælp.

Faktisk kommer 33% af deltagerne hos Skyggebørn i mere end 12 måneder. Fordi sorgen opleves individuelt, og ikke kan sættes på formel.

Tilbuddene er efterspurgte

Siden starten i Aalborg i 2017, har Skyggebørn været drevet af ganske få ansatte og mange engagerede frivillige gruppeledere, der faciliterer de omkring 20 grupper i hele landet.

”Vi har netop haft 5-års fødselsdag, og vores tilbud til de sorgramte børn og unge, er meget efterspurgt.

Det er kun muligt, fordi vi har 60 engagerede og empatiske gruppeledere. Men vi vil gerne hjælpe endnu flere børn og unge med deres sorg.

Det fordrer en stærkere organisatorisk rygrad, så vi får en forretningsmodel, der gør hele vores koncept og set up bæredygtigt.” udtaler Stifter Jes Dige, som i mere end 30 år har arbejdet med børn og unges situation i forbindelse med tyngende sorg.

Ambitionen med det nye udviklingsprojekt er, at Skyggebørns nuværende 20 sorggrupper udvides til 50 grupper i hele Danmark ved udgangen af 2024.

Det betyder hjælp og støtte til omkring 800 børn og unge, der er ramt af sorg i familien. Det Obelske Familiefond har støttet Skyggebørn fra start, og har netop givet en ny millionbevilling til udviklingsprojektet i 2021-24.

Viden om sorg skal nedbryde tabu

I 2019 kunne hele Danmark få indblik i stifter af Skyggebørn, Jes Diges arbejde gennem programserien ’Børnene fra Sorggruppen’ på DR.

Her blev det tydeliggjort, at sorg er et livsvilkår for børn og unge, men også en uhåndgribelig størrelse, som ingen taler ret meget om i Danmark.

”Sorg er fortsat et meget stort tabu i vores samfund. Vi ønsker at være med til at nedbryde tabuet ved at udbrede viden om sorgprocesser og deres forskelligheder.

For os er det en investering i mental sundhed og i de unge mennesker, som sammen skal løfte vores sorgkultur i fremtiden.” udtaler Jes Dige.

Som en del af udviklingsprojektet vil organisationen i 2022 lanceres Skyggebørn Akademi, der skal tilbyde kurser og kompetenceudvikling til pårørende, institutioner, plejefamilier og nye frivillige.

Det hele vil være baseret på Skyggebørns værdigrundlag, metode og praksis og give deltagerne mulighed for at få nye vinkler, nye værktøjer og måske også en selv-bevidstgørelse om sorgens effekt.

Styrket rygrad og forankring i København

Udover en projektmedarbejder til at udvikle Skyggebørn Akademi, omfatter udviklingsprojektet også en resurse, som er dedikeret til at fokusere på erhvervsvirksomheder, der ønsker at blive associeret med Skyggebørns værdier og forebyggende indsats.

Partnerskaber med erhvervsvirksomheder bliver i lighed med kursusudbud fra akademiet en væsentlig del af Skyggebørns forretningsgrundlag.

Mental sundhed er et af FNs 17 verdensmål, og Skyggebørn vil gerne samarbejde med virksomheder, der deler Skyggebørns værdisæt. Der er stigende fokus på velgørenhedsarbejde i samfundet, og det som omhandler forebyggende indsatser.

Udvikling af afdelingen i København er også en del af udviklingsprojektet. Efterspørgslen er stor i København, og derfor er det glædeligt at Skyggebørn flytter i egne lokaler 1. marts.

Ligeledes omhandler projektet fastansættelse af en faglig koordinator, der skal tale med familier, koordinere samtalegrupper, og sparre med de mange frivillige gruppeledere.