Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny plan for genåbningen af Danmark: Skoler i Nordjylland får lov at genåbne

Af Emil Kjær Jørgensen

Regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten er her til formiddag blevet enige om en genåbning af samfundet, og derfor blev der i dag 11.00 indkaldt til et kort pressemøde foran Landstingssalen på Christiansborg.

Indsatsgruppen gav mandag sin indstilling til, hvordan en lempelse af nogle af de “nye” restriktioner kunne se ud, og Regeringen  har i høj grad fulgt deres anbefalinger.

Her er planen for genåbningen af Danmark

De nuværende coronarestriktioner udløber i denne uge, så de nye lempelser og forlængelser vil gælde fra 1. marts.

Både grundskole og ungdomsuddannelser vil åbne i Nordjylland og på Bornholm, fortalte justitsministeren på pressemødet.

I Folkeskolen er det udelukkende afgangselever, mens elever på  gymnasielle uddannelser, voksenuddannelser, erhvervsuddannelser og efterskolerne også kan komme i skole igen.

På ungdomsuddannelser bliver det et krav, at man lader sig teste for at kunne møde op. I Folkeskolen er det en anbefaling, at man lader sig teste to gange ugentligt.

Det er håbet, at man allerede 15. marts kan åbne højskoler og efterskoler.

Butikker op til 5000 kvadratmeter kan genåbnes med skærpede afstandskrav fra 1. marts. Større butikker kan også åbne for et begrænset antal kunder.

Udendørs kulturinstitutioner må også genåbne, hvis man som gæst kan vise en negativ test – dog med et forsamlingsloft på 25 personer.
Organiseret udendørs idræts- og foreningsaktiviteter må også genåbne, men med samme forsamlingsloft.
Hvis smittetallene faktisk er lave den 15 marts, kan de øvrige regioner i Danmark åbne op.
“Vi er også nødt til at sige åbent, at hvis der kommer udbrud, så vil vi lukke lokalt ned igen,” siger Magnus Heunicke på pressemødet.

På nationalt niveau:

Udvalgsvarebutikker under 5.000 m2 (dog undtaget udvalgsvarebutikker i storcentre) genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav.
Udvalgsvarebutikker på 5000 m2 eller derover kan holde åbent for et meget begrænset antal kunder mod tidsbestilling.*
Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om, at besøgende skal fremvise dokumentation for negativ test, der er højst 72 timer gammel.
Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 25 personer for så vidt angår udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi

I Nordjylland og Vestjylland åbnes derudover:

Alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kommer tilbage med 50 pct. fremmøde (dvs. hver anden uge) under forudsætning af test to gange om ugen. Testningen i grundskolen og op ungdomsuddannelserne vil i videst muligt omfang foregå ved brug af nye og mere skånsomme testtyper.

Flertallet er enige om, at personale og elever i grundskolen opfordres kraftigt til test to gange ugentligt, mens der på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser stilles krav om to ugentlige test.

Der sikres løbende opfølgning på omfanget af gennemførte test med henblik på at vurdere behovet for eventuelt yderligere tiltag til at sikre høj efterlevelse af to ugentlige tests.

Efterskoler i de to områder genåbner med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger.

Det forudsættes, at alle kommuner i de pågældende landsdele indgår lokale aftaler med Styrelsen for Patientsikkerhed vedrørende smitteopsporing. Der vil være særligt fokus på hurtig og effektiv lokal udbrudshåndtering.

Hvis smittesituationen muliggør det, forventes samme genåbning at kunne ske i øvrige landsdele pr. 15. marts 2021 (for nuværende kunne det f.eks. være Østjylland, Vest- og Sydsjælland samt Fyn).

Du kan læse hele aftaleteksten for planen her.

 

Del artikel

Andre læser også