Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kreativitet og innovation får fri leg: Skoleelever i Aalborg konkurrerer om en tur til NASA

Af Clara Edgar Jakobsen

8.B på Sct. Mariæ Skole er hoppet hovedkulds ind i konkurrencen om en tur til NASA. Seks elever arbejder nemlig på idéer, som de indsender til den store Mindblown-konkurrence, hvor vinderen kvitteres med en rejse til Florida og en udflugt til selveste NASA Kennedy Space Center.

“Præmien er helt sikkert fed, og den vil vi gerne vinde, men det er også bare spændende at få lov til at tænke kreativt og ud af boksen,” siger Christian, som går i 8.B og arbejder sammen med klassekammeraten Dominik om at komme med nye idéer til grøn brændstof.

“Vi vil gerne finde på noget, der fungerer som benzin, man bare kan tanke, for der er også en masse problemer med el-biler og batterierne som gør, at de slet ikke er så grønne,” siger Dominik.

Kreativitet og innovation får fri leg: Skoleelever i Aalborg konkurrerer om en tur til NASA

Hvad løsningen skal være, ved de ikke endnu, men de to unge herrer tænker så det knager for at komme med svaret på en udfordring, som verden i den grad står overfor: Omstillingen til en grønnere transportsektor.

Mindblown-konkurrencen er arrangeret af Aalborg Katedralskole, Nørresundby Gymnasium, Hasseris Gymnasium og Aalborghus Gymnasium, og henvender sig til de ældste elever i folkeskolen. Man kan indsende sin idé helt frem til d. 18. februar, og der er fuldstændig frie rammer. Det eneste krav er, at man tænker innovativt og finder en smart, kreativ eller sjov løsning på et problem.

Forpligtigelse til at forberede eleverne på fremtiden

Skoleleder på Sct. Mariæ Skole Peter Holm byder konkurrencen velkommen.

“Vi har som skole en forpligtigelse til at forberede eleverne på den verden, de skal ud i, og verden efterspørger innovation og nytænkning, og konkurrencen her er en god måde at komme i gang med den omstilling, som jeg også tror, kommer til at fylde mere i vores undervisning i fremtiden,” siger Peter Holm.

Kreativitet og innovation får fri leg: Skoleelever i Aalborg konkurrerer om en tur til NASA

Men selve Mindblown-projektet har faktisk ikke noget med den daglige skolegang at gøre. Peter sendte invitationen til deltagelse videre til eleverne, og så har de selv grebet bolden derfra.

“Det er ikke som sådan noget, lærerne har noget med at gøre, men eleverne kan selvfølgelig bede om hjælp eller sparring, hvis de har lyst eller brug for det. Men primært er det deres egne projekter, som de arbejder på i fritiden, og det er jo også glædeligt at se, at de kaster sig energisk ind i konkurrencen, selvom det ikke er dikteret, at de skal,” siger han. 

Ud over Christian og Dominik har to af 8.B’s piger også i sinde at sende en idé ind til konkurrencen, og det var faktisk deres klassekammerater, som opfordrede dem.

“Vi talte med nogen i klassen, som mindede os om konkurrencen, og så tænkte vi, at det ville vi gerne være med i. Både fordi det kunne være spændende at besøge NASA, men også fordi det er fedt at få lov til at tænke anderledes,” siger Isabella, som arbejder sammen med Liv.

Kreativitet og innovation får fri leg: Skoleelever i Aalborg konkurrerer om en tur til NASA

“Det er fedt, at man kan få lov til at arbejde kreativt, og at der ikke er nogen, som bestemmer rammerne. Så er det også sjovt at få mulighed for at arbejde sammen på en anden måde og komme tættere på hinanden,” siger Liv.

Historisk at vinde

Man kan arbejde sammen med en ven eller finde på en idé alene. Det har Karulis og Tobias gjort. For Karulis var det slet ikke svært at finde ud af, om han ville deltage i konkurrencen. Han sprang på med det samme.

“Jeg er meget kreativ, så jeg vidste, at jeg ville lave noget, hvor jeg kunne bruge det, så jeg har bygget sådan en kakaomaskine, hvor man slipper en bold, og så sker der en dominoeffekt, som ender med at man får kakaopulver og mælk i glasset,” siger han. 

Kreativitet og innovation får fri leg: Skoleelever i Aalborg konkurrerer om en tur til NASA

For Tobias er idéerne stadig oppe i luften, og han har ikke lagt sig fast på et endeligt projekt, men han synes, at det er både sjovt og udfordrende at skulle opfinde noget helt nyt.

For eleverne i 8.B er præmien klart et trækplaster, men det er altså ikke kun det, der motiverer dem til at deltage.

“Det er virkelig spændende at skulle tænke over fremtiden og hvad vi mangler i verden, og prøve at finde nogle løsninger. Og så bliver man klogere i processen, fordi man undersøger forskellige ting,” siger Dominik, som selvfølgelig håber at vinde, men også vil glæde sig på sine kammeraters vegne, hvis de skulle løbe med prisen.

“Det vil selvfølgelig være lidt ærgerligt, og jeg ville måske blive lidt ked af det, men samtidig vil det også bare være super fedt, hvis det er en fra vores klasse eller skole, som vinder. Det vil jo være historisk,” siger han. 

Man kan se opgaveformuleringen og indsende sin besvarelse her.

Del artikel

Andre læser også