Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Skibe i sikker havn: Springeren modtager flot donation

Af Emil Kjær Jørgensen

Ved en flot donation fra foreningen Springerens Venner har modelbygger nu overdraget sine skibsmodeller til Springeren – Maritimt Oplevelsescenter.

Det skriver Springeren i en pressemeddelelse.

Frank Wilquin på 84 år har altid interesseret sig for skibe. En interesse som faderen, der var havnearbejder på Aalborg Havn, grundlagde i ham.

“Som barn var jeg tit nede hos min far, når han var på arbejde, og så fortalte han om skibene, der blev lastet og losset,” fortæller Frank Wilquin, der forsætter:

“Det skabte interessen for at bygge skibsmodeller. Vel at bemærke ikke dem af plastik, som man blot skal samle, for de fandtes jo slet ikke, da jeg var barn,” smiler han.

For det var og er stadigvæk modelskibe af træ bygget helt fra bunden, som skabes af Frank Wilquins hænder.

Modelbygger på Springeren

I 2004 blev Frank Wilquin tilknyttet museet som fast modelbygger, og her på Springeren – Maritimt Oplevelsescenter har han nydt godt af de fine faciliteter med et stort og veludstyret modelbygger værksted. Det har resulteret i at adskillige af hans modeller står som udlånsmodeller på museet.

“Blandt andet modellen af linjeskibet Prinds Christian Frederik, der var mit allerførste modelskib, som jeg byggede til museet,” fortæller Frank Wilquin.

Linjeskibet havde en kort og glorværdig karriere i tiden fra 1806 til 1808, hvor det blev sænket ved Sjællands Odde under Englandskrigene, og det repræsenterer et stolt kapitel i den danske flådes storhedstid.

Skibe i sikker havn: Springeren modtager flot donation
Frank Wilquin (tv) og Kjeld Holm lykønsker hinanden med aftalen

Senere er det blevet til mange andre modeller af mange forskellige skibe blandt andet Trefoldigheden, der i 1644 lagde skibsdæk til, at Kong Christian 4. mistede det ene øje. En hændelse som inspirerede til teksten ”Kong Christian stod ved højen mast”.

Foreningen Springernes Venner har til formål at støtte museet og at sikre såvel bevarelse som udvikling af den righoldige samling af skibsmodeller og maritime effekter.

“Derfor var det helt oplagt, og i overensstemmelse med vores formålsparagraf, at vi nu har tilvejebragt en donation, der med alle involveredes engagement og opbakning har gjort det muligt, at Frank Wilquin nu har overdraget sine modeller til museets ejendom,” fortæller Vennernes formand Kjeld Holm.

“Jeg har selv sejlet og arbejdet med skibe hele mit liv, så for mig er en smuk og minutiøs skibsmodel nøglen til mange gode tanker og erindringer om livet til søs. En oplevelse som jeg helt sikkert deler med museets mange besøgende,” fortsætter Kjeld Holm.

Springerens Venner er en særdeles aktiv forening med mere end 60 medlemmer, der tæller såvel privatpersoner som virksomheder, og man har gennem mange år været med til at sikre udstillingsgenstande gennem donationer til opkøb eller på anden vis skabt opmærksomhed omkring Springeren – Maritimt Oplevelsescenter.

Efter originaltegninger

Frank Wilquin bygger skibene i træ, som udsaves og tilvirkes efter originaltegninger og allerhelst de såkaldte spanterids. Sidstnævnte udgør så at sige rygraden og dermed formen på skibet.

“De er ikke altid nemme at få fat på, og når det er meget gamle skibe, der skal laves modeller af, så må jeg støtte mig til fotos, malerier og andre gengivelser af skibet,” fortæller Frank Wilquin, der i øvrigt også har renoveret adskillige kirkeskibe.

“De har det med at falde ned og blive ødelagt engang i mellem, og så ender de ofte herude på modelværkstedet, hvor jeg renovere de smukke historiske modeller,” smiler Frank Wilquin.

Også på Springeren – Maritimt Oplevelsescenter har Vennernes donation og aftalen med Frank Wilquin vakt glæde. 

“Det betyder rigtigt meget for os, at vi på denne måde har både opbakning og økonomisk støtte til fortsat at udvikle museet, fordi det sikrer skibsmodellerne i samlingen,” lyder det afslutningsvis fra direktør Mads Sølver Pedersen.   

Del artikel

Andre læser også