Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Skal du købe eller sælge?: Sådan bliver boligmarkedet i 2024

Af Nathalia Hentze Nielsen

Det seneste år har ikke ligefrem været stille og roligt på det danske boligmarked.

Med lanceringen af de nye ejendomsvurderinger holdt både ejendomsmæglere og danske husejere vejret, og det hjalp bestemt ikke på humøret med de store rentestigninger

Nu er vi trådt ind i 2024, og det helt store spørgsmål er: Hvordan ser boligmarkedet ud i 2024? Hvad kan man forvente som enten køber eller sælger?

Til at få svar på de spørgsmål har vi allieret os med en ekspert på området, nemlig Rasmus Lund Christensen, der er ejendomsmægler og indehaver af Din Mægler.

Det helt korte svar på spørgsmålet er heldigvis, at 2024 bliver et bedre bolig-år end 2023, og den erfarne mægler ser dermed positivt på fremtiden.

Men lad os dykke længere ned i tendenserne for det kommende år.

Skal du købe eller sælge?: Sådan bliver boligmarkedet i 2024
Rasmus Lund Christensen er ejendomsmægler og indehaver af Din Mægler i Vejgaard.

Mindre usikkerhed på markedet

Det ligger selvfølgelig mest til højrebenet at spørge ind til netop ejendomsvurderinger, da det har optaget hundredtusindvis af husejere på tværs af landet, og det er også et spørgsmål, Rasmus Lund Christensen ofte får.

Der har været meget usikkerhed omkring, hvad ejendomsvurderingerne betyder for boligmarkedet, og om det kan betale sig at købe bolig i 2024. Hvad er dine tanker om det?

“Hvis du kigger på ejendomsmæglernes hjemmesider, er de ejendomsskatter, du kan se derinde allerede opdaterede.

Det er ikke en garanti for, at det er den endelige skat, men det er Skats vurdering, og det er et ganske fornuftigt grundlag i forhold til, hvad du kan forvente.

Som mægler er noget af det, der giver mest usikkerhed på boligmarkedet, ukendte faktorer.

Hvis vi tager den tredje Limfjordsforbindelse som eksempel, så er det værre for hussalget i området med rygter og planer om den, end det er, hvis den nu lå der i forvejen.

I Gug og Visse var der meget snak om den store omfartsvej, der skulle anlægges, men den har jo vist sig at være et rigtigt godt aktiv.

Der var bekymringer om støj og biler, men efter den er kommet, har den haft en positiv indvirkning på byerne og huspriserne.

Nu hvor ejendomsvurderingerne er udrullet, er usikkerheden dermed mindsket, og det gode lige nu er, at de boliger, der bliver udbudt med de nye foreløbige skatter, kommer med god sandsynlighed til at ligge på samme niveau.

Det gør, at man har noget afklaring.”

Skal du købe eller sælge?: Sådan bliver boligmarkedet i 2024

Renten kommer til at falde

Så langt, så godt, men mon ikke andre end os er nysgerrige på, hvad boligmarkedet anno 2024 kommer til at byde på.

Hvilke tendenser ser du generelt for boligmarkedet i år?

“Det, man har set i forhold til ejerlejligheder er, at der har været færre salg i 2023 kontra de gode år.

Det er ikke, fordi bunden er røget ud af markedet; vi sælger stadig ejerlejligheder hver måned. Men der er ikke lige så mange investorer og forældrekøb som tidligere.

Det er blandt andet renteniveauet, der holder investorerne væk, men i tilfældet med forældrekøb, er det fordi, at det er blevet meget nemmere for unge mennesker at finde gode lejeboliger i Aalborg nu.

Lejerne har større krav, og udlejerne bliver nødt til at opgradere deres lejligheder.

Priserne på ejerlejlighederne er heller ikke steget så meget i 2023. Normalt har du kunnet sælge din bolig igen med gevinst, men det har du ikke kunne sætte lighedstegn ved de seneste to år.”

Hvad tror du, der kommer til at ske med renten fremadrettet?

“Jeg har en helt klar forventning om, at renten kommer til at falde i år. Den er allerede faldet en del, fra 5 til 4 procent.

Helt konkret vil det sige, at folk, der ønsker at købe bolig, kan købe for mere nu end for et år siden, og det gør, at flere tør komme ind på boligmarkedet.

Inflationen har stor indflydelse på renteniveauet, og da renten toppede, lå vi på 10 procent inflation.

Nu er den omkring 2,9 procent, så der er sket rigtigt meget. Nu, hvor der er styr på inflationen, behøver man ikke bruge renten som pejlestang mere, og så falder den.

De kloge hoveder, der sidder med sådan noget, forventer måske ikke, at der sker så meget med renten det første kvartal af 2024, men tredje og fjerde kvartal forventes der fornuftige rentenedsættelser.

Hvor 2023 var et usikkert år på grund af høje renter og tvivl om ejendomsskatterne, vil der her i 2024 være styr på renten og inflationen, og vi ser ind i mere positive tendenser.

Kort fortalt, så ser det godt ud for boligmarkedet.”

Skal du købe eller sælge?: Sådan bliver boligmarkedet i 2024

Vælg en ejendomsmægler med erfaring

Der er noget at glæde sig til, hvis man gerne vil ind på boligmarkedet. Sælgerne derimod skal tænke sig lidt mere om og vælge den rette ejendomsmægler.

Er der noget, man særligt skal være opmærksom på som sælger i 2024?

“Vi har set i nogle år, da boligmarkedet gik rigtig godt, at der blev sat optimistiske priser, som mange kom i mål med, men det er ikke der, vi er nu.

Hvis man sætter for høj en pris i første omgang, er det ikke sikkert, at det sælger sig selv efter nogle måneder.

Derfor anbefaler jeg, at man taler med en ejendomsmægler med noget erfaring, der har prøvet de gode og de dårlige år.

Hvis man har prøvet de svære år, kommer man med mere ballast i rygsækken.

Selvfølgelig skal vi sørge for, at sælgeren skal have så meget som muligt, men den højeste pris er ikke altid lig med mest i lommerne.

Det stiller højere krav til, at ejendomsmæglerne gør deres forarbejde. Der er masser af købere i markedet, det gælder om at sætte den rigtige pris på boligen.

Hos os har vi endvidere et godt køberkartotek, som vi bruger, når vi møder sælgere, der ønsker at starte ud som en skuffesag. Det er bare én mulighed, som kan resultere i en hurtig handel.”

Hvis du kan opsummere dine tanker om 2024 her til sidst, hvad vil du så sige?

“Jeg vil sige, at mine tanker er meget positive. Alle har sådan set en forventning om at se et sundt marked i 2024.

Hvis jeg selv gik og overvejede at komme ind på ejendomsmarkedet, ville jeg helt sikkert gøre det i år,” runder Rasmus Lund Christensen af.

Går du selv med tanker om enten at købe eller sælge bolig i Aalborg Kommune, kan du kontakte Rasmus Lund Christensen og resten af teamet hos Din Mægler her.

Del artikel

Andre læser også