Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Skal booste erhvervslivet: Verdens største stivelsessilo bygges i Nordjylland

Af Christine Luca Hornemann

Kartoffelmel er ikke noget vi normalt forbinder med meget andet noget hvidt pulver, der ifølge et oldgammelt husmortrick kan fjerne pletter fra tæppet eller som ingrediens i jagten på den perfekte sovs.

Men for nogle er kartoffelmel langt mere end dét. For Andelskartoffelmelsfabrikken Vendsyssel i Langholt er kartoffelstivelsen en ren guldgrube. Derfor har fabrikken valgt at investere i en ny stivelses-silo, som samtidigt også bliver verdens største.

For nylig havde AKV inviteret over 300 gæster til et helt særligt rejsegilde som startskuddet til opbygningen af den gigantiske silo.

Verdens største silo

Som navnet antyder, er fabrikken i Langholt skabt med det formål at producere kartoffelmel.  Fabrikken ejes af over 172 landmænd, der primært er beliggende i Nordjylland.

Den store silo bliver ikke den første på fabrikken – her står nemlig allerede to. Størrelsesmæssigt er de siloer dog langt bagefter. De eksisterende siloer er ”kun” 35 og 40 meter høje, men kan dog stadig ses fra motervejen mellem Aalborg og Frederikshavn ved afkørsel 17.

Den nye silo kommer, med sin højde på 60 meter, nemlig til at kunne rumme 60.000 tons kartoffelmel. Hele byggeriet løber op i et beløb op til lige under 70 millioner kroner.

Skal booste erhvervslivet: Verdens største stivelsessilo bygges i Nordjylland

”De kloge hoveder siger, at det bliver den største stivelsessilo i verden,” fortæller Ronnie Nielsen, som er administrerende direktør for AKV.

AKV eksporterer næsten 98% af kartoffelmelet til udlandet, imens det resterende sendes ud til B2B-kunder i udlandet, mens det resterende sendes til kunder i Danmark.

Stærkere virksomhed

AKV har en klar vision om investeringen af den nye silo, og har en mission om at blive en stærkere virksomhed inden for en kort årrække.

”Vi kan producere meget mere mel med endnu en silo. Årsagen til vi bygger den nye er, at vi ønsker flere leverandører, og vi ønsker endnu flere kartofler. Lige nu producerer vi omkring 50.000 tons kartoffelmel om året, men fremover regner vi med at kunne producere 65.000.” forklarer Ronnie Nielsen.

Skal booste erhvervslivet: Verdens største stivelsessilo bygges i Nordjylland

”Vi vil gerne have en endnu stærkere fabrik, og det gør vi af to årsager: for at have en større mængde til at sælge noget mere, og for at lave et produkt som mangler i fødevaremarkedet, som kan sælges globalt,” fortæller bestyrelsesformanden, Jørgen Skel.

Siloen forventes at stå helt færdig den 1. december i år.

Aalborg Byråd vægter erhvervslivet højt

Til rejsegildet var viceborgmester Nuuradiin S. Hussein også inviteret, og for ham var det vigtigt at være tilstede ved rejsegildet.

Skal booste erhvervslivet: Verdens største stivelsessilo bygges i Nordjylland

”Det er vigtigt at bevare en arbejdsplads som denne og fortsat investere. Vi har brug for, at de arbejdspladser der er i kommunen, også bliver i Aalborg Kommune.

Det er derfor vigtigt for os at lykkeønske en arbejdsplads som denne, fordi de vælger at investere og udvide fabrikken. Derfor er det vigtigt for os at være tilstede, og høre hvordan fabrikken trives med By- og Landskabsforvaltningen og By- og miljøforvaltningen.

Det er vigtigt at vi har et tæt samarbejde med erhvervslivet.” fortæller Viceborgmester Nuuradiin S. Hussein

Del artikel

Andre læser også