Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Skabt i Aalborg: Nu får Nordjylland sin helt egen whisky

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: Søgaards Destilleri
Foto: Søgaards Destilleri

Det har rumlet i mere eller mindre hemmelighed gennem fire år, men nu er tiden kommet til den offentlige lancering af et nyt nordjysk erhvervseventyr.

Landsdelen skal nemlig være kendt for sin egen og helt specielle whisky; Danish Island Whisky.

Den lanceres med at brag af en fest i og omkring Musikkens Hus i Aalborg den 10. juni.

Det skriver Søgaards Bryghus i en pressemeddelelse.

Bag projektet står den driftige og foretagsomme Claus Søgaard, indehaver af Søgaards Bryghus i hjertet af Aalborg – og han er, som sædvanligt, godt bakket op af hustruen Lisa. 

Bryghusindehaverne kan nu også skrive whiskyproducenter på det i forvejen omfattende CV.

Søgaards Bryghus har i mange år produceret dets egne øl, og nu udvides sortimentet altså med whisky.

“Da jeg først havde fået ideen ind i hovedet, så kunne jeg ikke slippe den, fortæller Claus Søgaard. Jeg måtte simpelthen prøve, om ikke det kunne lade sig gøre at lave en helt speciel nordjysk whisky,” fortæller Claus.

Skabt i Aalborg: Nu får Nordjylland sin helt egen whisky
Foto: Søgaards Destilleri

Inspiration fra Skotland

Hos Søgaard er der aldrig langt fra ide til handling, og for at få projektet på skinner, var det naturligt at søge inspiration i whiskyens højborg, Skotland.

Her har man tradition for produktion af whisky på de mange øer, og da Danmark ligger på samme breddegrad som Skotland og på lange stræk har samme klimatiske forhold, så var ideen nærliggende.

Den søgaardske whisky skulle have sit udspring på fire nordjyske øer: Fur, Livø, Egholm og Læsø.

Der blev skabt kontakt til et landmandspar på hver af de fire øer, og i foråret 2018 fik de hver især leveret såsæd af maltbyggen ”Odysseus”, og det resulterede i, at der blev høstet 25 tons på hver af de fire øer. Grundlaget for whiskyproduktionen var skabt.

Herefter blev der maltet og destilleret – og det flydende guld blev lagret i en lade på Livø i importerede Jack Daniels-egetræsfade. På grund af de forskellige jordbundsforhold på de fire øer, som maltbyggen er dyrket på, så vil de fire ø-whiskyer have forskellig smag.

Kenderne vender tommelen op

Nu er tiden så kommet til at præsentere Danish Island Whisky for en større offentlighed, men inden præsentationen i Aalborg den 10. juni er whiskyen fra Fur, Livø, Egholm og Læsø testet – og klaret sig særdeles flot i den hårde, internationale konkurrence, hvor smagere har vendt tommelfingeren op for den nordjyske ø-whisky.

Men fra lukkede konkurrencer til den store offentlighed er der trods alt et spring, så det er ikke uden en vis nervøsitet, at Claus Søgaard ser frem til lanceringen.

“Sådan er det jo altid, når man realiserer en ny ide: Hvordan bliver den modtaget? Men med de tilbagemeldinger, vi har fået fra kendere med fine smagsløg, så er jeg ret så fortrøstningsfuld,” siger Claus Søgaard.

Ved lanceringsarrangementet vil en fyldt sal på Musikkens Hus kunne høre, hvad danske og internationale smagere mener om produktet – og så er resten faktisk op til markedet. Til kunderne ude i butikkerne. Det er her, den egentlige prøve skal stå.

PROGRAM FOR LANCERINGEN I AALBBORG DEN 10. JUNI:

Kl. 15.45 – 16.00: Modtagelse og musik af Green Forest Pipe Band

Kl. 16.30  – 17.30: Lancering af Danish Island Whisky på musikhusets scene

Kl. 17.30 – 19.30: Smagning for publikum i telt på forpladsen ved Musikkens Hus

Kl. 19.30 – 00.00: Buffet og musikalsk underholdning (Tørfisk og Nostalgi) i teltet.

Du kan købe billet til begivenheden lige her.

Del artikel